ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

ПАНЦЕФ / PANCEF

Панцеф съдържа цефиксим, прежелатинизирано нишесте, микрокристална целулоза, калциев хидрогенфосфат дихидрат, желатин, царевично нишесте, натриев лаурилсулфат, магнезиев стеарат, хипромелоза, макрогол 4000, титанов диоксид

Предназначение

панцефПАНЦЕФ е антибиотик от групата цефалоспорини. Медикаментът е препоръчителен при остри инфекции в дихателната и отделителната система, причинени от широк кръг патогенни микроорганизми. Прилага се при бронхити и пневмонии, синузит, фарингит и тонзилит. Помага при остри и хронични инфекции на пикочните пътища, както и при някои полово предавани болести като гонорея.

Как се приема

Приемът на този антибиотик трябва да бъде препоръчан от лекар. Стандартната доза за възрастни и деца над 12 години е една таблетка от 400 мг дневно. Лекарят определя дали дневният прием да е еднократен или дозата да се приема на два пъти по 200 мг с интервал от 12 часа. Приемът продължава 7 до 14 дни в зависимост от здравословния проблем.

При стрептококови инфекции терапията продължава най-малко 10 дни.

За възпаление на пикочните пътища в повечето случаи е достатъчен прием на една дневна доза; възможно е да бъде препоръчана схема за тридневен прием. Така е и при гонококови инфекции без усложнения.

При пациенти с бъбречни заболявания дневната доза е редуцирана до прием на 200 мг ПАНЦЕФ дневно.

Ако е пропуснат прием на медикамента в обичайното време, дозата се взема при първа възможност или се изчаква следващото по график – без компенсиране с по-висока доза. При неволно предозиране трябва да се търси медицинска помощ; с оглед безопасността на пациента се препоръчва стомашна промивка.

Възможни нежелани ефекти

В списъка на нежеланите странични ефекти са алергичните реакции, изразени в сърбеж, обриви и отоци. Съобщавано е също за болки в корема, метеоризъм, диария, гадене и повръщане, главоболие. Възможно е лечението с ПАНЦЕФ да провокира промени в показателите на кръвната картина, псевдомембранозен колит, промени в стойностите на уреята и креатинина и пр.

Кога НЕ БИВА да се употребява

ПАНЦЕФ не се прилага при алергия към активната съставка или към някое от помощните вещества, както и към други продукти от групата цефалоспорини, както и към пеницилини.

Този медикамент не се препоръчва за лечението на деца под 12 години.

Рискови пациенти, за които се преценява индивидуално безопасната употреба, са тези с бъбречни заболявания, заболявания на храносмилателната система, възпаление на дебелото черво.

Антибиотикът не трябва да се прилага при бременни, особено през първия триместър и през последните два месеца преди раждането. Употребата при кърмачки не е желателна, но по лекарска преценка – допустима.

Взаимодействие с други медикаменти

Необходима е внимателна преценка за съвместяването на ПАНЦЕФ с други медикаменти, за да не се допуснат драстични промени в ефектите на действие или в усилване на страничните ефекти. Това се отнася до съчетаването с други антибиотици, лекарства за подагра, противоепилептични, антикоагуланти.

________

Усреднена цена в аптеките – 43 лв за опаковка от 10 таблетки по 400 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *