Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

НЕОПАМИД / NEOPAMID

Съдържа индапамид, лактоза, царевично нишесте, магнезиев стеарат, талк, повидон, глицерол, бял восък, натриев лаурил сулфат, метилхидроскипропилцелулоза, полиоксиетиленгликол 6000, титаниев диоксид

Предназначение

неопамидНЕОПАМИД е диуретик, прилаган в комплексна терапия при повишено кръвно налягане. Специалистите го характеризират като нетиазиден сулфонамид с индолов пръстен.

Как се приема

Приемът на този медикамент трябва да бъде препоръчан от лекар – в дневни дози и продължителност на приложението, зависещи от състоянието на пациента. Стандартната дневна доза при продължителен прием е една таблетка от 2.5 мг дневно. Таблетката се приема сутрин. Обикновено този режим постига ефективен контрол върху систоличните граници на артериалното налягане. Прилагането на по-високи дози или добавянето на друг диуретик в случаите, когато описаната схема не действа, съдържа риск от дефицит на калия в организма.

Неволното предозиране или превишаването на определената доза с цел по-изразен терапевтичен ефект може да има негативни последици; обикновено в такива случаи се прави стомашна промивка и се провежда лечение за нормализиране на електролитния баланс.

Възможни нежелани ефекти

Терапията с НЕОПАМИД може да причини дефицит на калий, хипотензия, дехидратация. Необходимо е проследяването на определени кръвни показатели и електролитен баланс. Възможно е повишаване концентрацията на пикочна киселина и глюкоза, което налага приложение на минималните ефективни дози – особено при пациенти с подагра и диабет.

Има информация за прояви на алергия – изразени в кожни раздразнения и дихателни затруднения.

В редки случаи пациенти се оплакват от гадене, главоболие и пресъхване на устата. Регистрирани са единични случаи на панкреатит.

Кога НЕ БИВА да се употребява

НЕОПАМИД не се прилага при алергия към някоя от съставките на продукта.

Медикаментът е противопоказан при бъбречна недостатъчност, мозъчносъдови инциденти, чернодробна недостатъчност и чернодробен инфаркт, хипокалиемия

Не се препоръчва за лечение на деца. Ако все пак се прецени, че това е крайно наложително, следва да е под лекарски контрол.

Бременни биха могли да прилагат продукта само по изрична лекарска препоръка. Приемът при кърмене е противопоказан.

Взаимодействие с други медикаменти

Този продукт не трябва да се прилага едновременно с други диуретици, антиаритмици от типа на хинидиновите производни, сърдечни гликозиди, кортикостероиди, лаксативи.

Противопоказан е паралелният прием с литий.

_

Усреднена цена в аптеките – 8 лв за опаковка от 30 таблетки по 2.5 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *