ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

СИНЕПАР / SINEPAR

Съдържа леводопа, карбидопа, безводен силициев диоксид, фумарова киселина, натриев стеарилфумарат, хинолиново жълто, хидроксипропил метилцелулоза, железен оксид, титанов диоксид

Предназначение

синепарСИНЕПАР е комбинация от два лекарствени компонента, необходими на пациенти с Паркинсонова болест: карбидопа и леводопа. Приемът на медикамента компенсира дефицита на допамин при възрастни, който е причина за загуба на контрол върху движенията – забавени реакции, тремор, скованост и липса на устойчивост. Таблетките са със забавено разграждане и редовният им прием подобрява описаната симптоматика, поддържа пациента в добра форма и забавя развитието на заболяването. Медикаментът се приема по лекарска препоръка.

Как се приема

Дневната доза СИНЕПАР се определя индивидуално в зависимост от състоянието на пациента и въздействието на медикамента върху болестната симптоматика. Дозата подлежи на корекция от лекуващия, ако се окаже твърде ниска/висока или ако приемът причинява странични ефекти като гадене и неконтролирани движения.

Таблетките трябва да се приемат всеки ден; да се поглъщат цели – без дъвчене или стриване, без връзка с храненията. При пропуснат прием се изчаква времето за следващия, без да се надвишава обичайната доза. Неволното предозиране може да причини странични ефекти, за които следва да се търси медицинска помощ.

Прекратяване на приема може да става само по лекарска препоръка.

Възможни нежелани ефекти

Лечението със СИНЕПАР може да стане причина за проява на странични ефекти, с които пациентът следва да се запознае предварително. Сред тях на първо място да се следи за възможни алергични реакции – оток на лицето и езика, на крайниците, проблеми с дишането, говора и преглъщането. Тези прояви са редки, но заради повишения риск за здравето и живота трябва много бързо да се търси медицинска помощ.

Други странични ефекти са състоянията с треска, депресии, мании – за преследване, налудни пристъпи, усилено потене и скованост, неравен пулс, промени в показателите на кръвната картина. Сред съобщаваните последици от терапия със СИНЕПАР са още кървене от кожата и лигавиците, стомашни кръвоизливи, болки в ставите, спазми на очните мускули, рак на кожата. Има информация за случаи на продължителна и болезнена ерекция.

Сред често проявяваните последици са още сърцебиене и замаяност, халюцинации, обърканост, пресъхване на устата. Чести са и неволевите движения от различен тип. Освен споменатите нежелани ефекти следва да се отбележат и главоболие, редуване на състояния със свръхактивност и скованост, главоболие, парене и изтръпване на кожата, сънливост и умора, влошено качество на съня, мускулни спазми, прималяване, смущения на стомашно-чревния тракт с диария или запек, повишена сексуалност, косопад, зрителни нарушения, промени в теглото – намаляване или увеличаване при съхранен хранителен режим и др. Забелязвани са и поведенчески промени като неконтролирана тяга към хазарт, пазаруване, хранене и пр.

При лабораторен анализ се установяват отклонения във функционирането на бъбреците и черния дроб.

Кога НЕ БИВА да се употребява

Този медикамент не се използва при алергия към към някоя от съставките.

СИНЕПАР не е подходящ при потребители с рак на кожата или с необичайни промени в кожата, поява на бенки и пр. Не бива да се използва при глаукома, депресии – лекувани с МАО-инхибитори и др.

Конкретно се преценява дали прилагането е безопасно за пациенти с чернодробни и бъбречни заболявания, белодробни и сърдечни, депресии и психични отклонения, язва, хормонални проблеми.

Не се препоръчва прилагане при деца и подрастващи под 18 години.

Прилагането при бременност и кърмене може да е проблем; лекуващият преценява конкретно дали очакваната полза е по-голяма от потенциалния риск.

Индивидуално се преценява дали медикаментът има ефекти, които биха затруднили дейности като шофиране или работа с тежки машини.

Взаимодействие с други медикаменти

Важна е преценката на лекуващия за безопасно съчетаване на СИНЕПАР с други медикаменти. Да се избягва паралелен прием с лекарства за понижаване на кръвното налягане, трициклични антидепресанти, антихолинергични, добавки с желязо, антидепресанти и лекарства за психични заболявания, лекарства за туберкулоза, папаверин и др.

Усреднена цена в аптеките – 29 лв за опаковка от 100 таблетки по 200/50 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *