Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Болки в кръста: какво да изберем – мазило, хапчета, колан?

Болки в кръста. Лечение на болки в кръста. Лекарства за болки в кръста – мазила, хапчета, колан. Причини за болки в кръста, заболявания. Болки в кръста и гърба. Болки в кръста и крака. Болки в кръста и таза. Болки в кръста при бременност.

При болки в кръста – ето какво е приложимо!

Болки в кръста – няма да даваме обширни определения на самото състояние. Причината е ясна – ако търсите информация за това оплакване, значи вече сте усетили на собствен гръб колко неприятно е то. Неприятно е дори слаба дума – по-скоро ужасяващо, променящо цялото ежедневие и нормалния ритъм на живот. Често човек с болки в кръста не може да върви, не може да седи, не може да лежи, да стане, да седне, да се премести! В повечето случаи болката е внезапна, остра, прерязваща, пациентът не знае какво да направи, за да усети дори минутно облекчение и да я излекува в цялост

Тук идва ред и на самия материал. Предлагаме ви няколко подхода за лечение на болки в кръста – чрез рецепти от народната медицина, чрез употребата на хапчета или мазило от аптеката, чрез носенето на специален колан. В зависимост от вашето състояние и предпочитание можете да изберете адекватния при вас подход.

Лечение на болки в кръста с народни рецепти

Предлагаме ви няколко изпитани народни рецепти при болки в кръста:

I рецепта

Вземат се няколко листа от прясна се зелка. Всяко едно от тях се намачква внимателно и се намазва с по 1 с.л. несолена свинска мас. Маста се поръсва обилно със захар. Листото се поставя върху болното място с маста и захарта към кръста. С помощта на вълнен шал или друго удобно парче плат компресът се пристяга и се оставя да действа за няколко часа или през нощта.

II рецепта

Необходими са 4-5 по-големи глави чесън. Счукват и към тях се добавят 4 с.л. пепел от изгорени лозови пръчки и 2 с.л. несолена свинска мас. Съставките се разбъркват добре и се поставят върху марля. Самият кръст се маже предварително с мас и отгоре се залепя марлята. Поставя се парче найлон и компресът се пристяга с вълнен шал. Оставя се да действа за не по-дълго от 2 часа, като процедурата се повтаря 3 последователни дни. Ако болките в кръста не отшумят, курсът може да се повтори отново след 2 седмици.

III рецепта

Вземат се 2-3 средни глави кромид лук. Счукват се и към тях се добавят 2-3 с.л. сол. Съставките се разбъркват и се нанасят върху марля, която се прикрепя към болното място. Завързва се с найлон и шал и се оставя да действа, докато се усети, че болката започва да намалява.

Компресът може да се прилага няколко поредни дни.

IV рецепта

Рецептата по-долу ни е изпратена от читател, който споделя положителното си мнение за колана Нанобелт. Малко по-късно в текста отново ще се спрем върху писмото:

„…Трябват ви слънчогледови пити, ама пресни, свежи, още да не се прецъфтели. Режете на кубчета и пълните буркана. Доливате до гърлото на съда домашна ракия, затваряте плътно и оставяте на слънчево място. След 20 дни илачът е готов – с него се разтрива кръстът всеки път, щом ви заболи. Мястото се масажира, докато течността попие напълно…

V рецепта

За следващата рецепта са ви необходими жълтъците на 2 яйца. Разбиват се добре и към тях се добавя 40 мл високоградусова домашна ракия и 1 ч.л. пресята пепел от счукана турска керемида. Съставките се смесват и получената смес се разстила върху вълнено парче плат. Прикрепя се към кръста и се завързва с шал. Така се прекарва нощта. Процедурата се повтаря всяка вечер до пълното отшумяване на болката. Ефектът е по-бърз, ако се спи на твърд матрак.

VI рецепта
Ето кои домашни рецепти помагат!

Последното ни предложение е за употребата на мумийо при болки в кръста. Всяка сутрин на гладно и всяка вечер преди сън се изпива по 1 с.л. вода, в която е разтворено парченце мумийо с размерите на грахово зърно.

Същото количество от лековитото вещество се разтваря в 1 ч.л. 95-процентов спирт и се втрива в болното място с масажни движения. Курсът на терапията трае 25 дни. След почивка от 10 дни може да се повтори.

Някъде между алтернативното и традиционното лечение е и мястото на уреда Стоп пейн /STOP PAIN/. Става дума за иновативна технология – уред от ново поколение, чрез който болката в различни зони от тялото изчезва скоростно. Тези определения звучат за мнозина недостоверни, но броят на хората, които са опитали и са облекчили своите болки в гърба расте. Ето какво четем за уреда Стоп пейн:

Добавки при болки в кръста: Ре-флекс

Ре-флекс е иновативен продукт при болки в кръста!

В настоящия материал пропускаме темата за добавките като вариант за облекчаване на болките в кръста и поддържане на здравето на ставите. Причината се крие в голямото им разнообразие – ще се спрем в отделен материал на продуктите, които се препоръчват за укрепване на ставите и сухожилията.

Няма как обаче да не отбележим нещо интересно и ново за българския пазар, когато става дума за болки в кръста. Става дума за Ре-флекс – иновативен продукт, който подпомага кръвообращението и насърчава организма сам да преодолее причините, довели до неразположението. Тайната на набиращата му скорост популярност се дължи на т.нар. ревулсивен ефект. Смята се, че това е подходът на бъдещето за лечение на болни стави. С други думи – по-доброто кръвоснабдяване на поразената зона от тялото подпомага естествения процес на успокояване на болката, облекчава дискомфорта и насърчава движенията.

Според първите, опитали новия продукт против болки в кръста, още на първта седмица от приема на препарата състоянието им значително се е подобрило.

Традиционно лечение на болки в кръста

Ако сте привърженик на традиционната медицина и нямате много доверие на народните съвети, то вариантите пред вас са няколко. Да третирате болното място локално с помощта на продукт за мазане, да приемате перорални медикаменти или да облекчите неразположението с носенето на кола.

В редовете по-долу ще се спрем на някои от най-често употребяваните продукти от всяка група.

Болки в кръста – мазило

Използваме събирателното мазило за всички онези препарати за локално нанасяне, които действат директно върху болката. Когато усетим болки в кръста, често посягаме първо към тях. Причините са няколко – действат по-бързо, използват се по-лесно, по-щадяща са за стомаха и прочие.

Т.нар. локални аналгетици или ревулзивни лекарства се делят на няколко основни групи в зависимост от активното вещество. Моделът им на действие обаче е сходен.

В състава на класическите продукти за локално нанасяне влизат етеричини масла, било то терпентиново, лавандулово, ментово, синапено и други. Вариант е и влагането на техни активни вещества като ментол, евкалиптол, тимол. При нанасяне тези вещества активизират различни рецептори, разположени по кожата. Рецепторите, на свой ред, изпращат сигнал до мозъка. Чрез рефлекторния механизъм на човешкия организъм се постига потискане на болката или иначе казано, в сила е т.нар. отвличащ ефект.

Наред с етеричните масла, ревулзивните лекарства съдържат и активни вещества като диклофенак, ибупрофен, метилов салицилат и други нестероидни противовъзпалителни средства. Те постигат допълнителен противовъзпалителен ефект.

Какво мазило да изберем в аптеката?

Именно заради огромното разнообразие от продукти за локално приложение при болки в кръста изборът често е труден. Сред най-популярните обезболяващи за външно приложение са следните:

  • с активно вещество диклофенакВолтарен, Фелоран, Диклак, като концентрацията на основната съставка варира между 1% и 5%;
  • с активно вещество кетопрофенПрофенид, Топогел, Фастум гел, кат при всички тях концентрацията е 2,5%;
  • с активно вещество ибупрофен – популярни продукти са Дийп
  • Някои продукти се отличават с наличието на допълнителни съставки, които усилват загряващото или охлаждащо действие и допълнително успокояват:
  • Ревулзан – с добавени камфор, лютива мента и лавандулово масло;
  • Перскиндол – с лавандула, мента и изоприлов алкохол;
  • Мобилат крем –с восъчно-спиртна маз и други.

В сравнително малка група аналгетици с локално действие се открива капсаицин – веществото, което е отговорно за парещия вкус на лютите чушки. Продукти с подобно съдържание са Зострикс, Но пейн и други.

Важно!

При употребата на мазило против болки в кръста трябва да имате предвид нещо изключително важно – те се нанасят единствено върху здрава кожа. Трябва да се избягват наранени участъци и ръцете да се измиват добре след употреба. При попадане в очите предизвикват парене и сълзене.

Лекарства при болки в кръста

Общоприложимо магическо хапче, което ще спре от раз от болките в кръста, няма. Въпреки или по-точно именно заради голямото разнообразие от продукти често е трудно да изберем лекарство. Предлагаме ви да имате предвид следното, когато ви се наложи да правите този избор.

От първостепенно значение е да знаете причината, поради която изпитвате болки в кръста. Може да става дума за ишиас, лумбаго, дискова херния, неправилна поза и още редица фактори, които причиняват истински дискомфорт. В зависимост от това, което е предизвиквало болката, трябва да се подбере и подходящото лекарство.

В зависимост от метода си на действие могат да се разграничат няколко основни групи.

Болкоуспокояващи
Парацетамол облекчава болката, но не действа противовъзпалително!

В тази група влизат обезболяващите, действието на които е насочено директно срещу болката. При болки в гърба тези медикаменти премахват неразположението, но не лекуват възпалението, което го е предизвикало.

Сред популярните обезболяващи е Парацетамол – достъпен без рецепта в аптечната мрежа, продуктът облекчава болка от различен характер и с разнороден обсег. Няма обаче противовъзпалителен ефект.

Противовъзпалителни

Облекчаването на болката при противовъзпалителните препарати – стероидни или нестероидни – се допълва от елиминиране на възпалението. С подобни медикаменти можете да се снабдите и без рецепта, но тези, които се продават само срещу рецепта, се смятат за пъти по-ефективни.

Неприятният момент при приема на противовъзпалителни са негативните последици, които те имат върху храносмилането, функционирането на бъбреците, кръвоносната система. Прекалено високите дози или прекомерно дългият им прием могат да доведат до драстично влошаване на цялостното здравословно състояние.

Някои от популярните препарати от тази група са Ибупрофен, Бетадион, Кетропрофен, Волтарен, Аулин, Аспирин, Трансакт и други.

Нимезулид – Нимезулид или Аулин е противовъзпалителен продукт с обезболяващо действие, който се предлага под формата на таблетки или сашета. Достъпен е без лекарско предписание, но с приемането му не бива да се прекалява. Някои проучвания показват, че вреди на черния дроб.

Ибупрофен – комбинира антипиретиче и аналгетичен ефект с ползите на противовъзпалително средство. В зависимост от предпочитанията може да се подбере под формата на таблетки, меки капсули, както и вариант за локално приложение – мазило при болки в кръста.

Кетопрофен – под форматана на градули продуктът действа обезболяващо и противовъзпалително. Може да се избере и вариант пластири или гел, като най-популярният вариант в подобен случай е мазилото Фастум гел.

ДиклофенакВолтарен е сред популярните варианти на медикаменти, съдържащи диклофенак. Таблетки, пластири или мазило са възможните форми за приложение.

Кеторолак – приложението му се препоръчва именно при проблеми с гърба. Достъпен е само след лекарско предписание.

И още!

Кортизон – медикаментите, съдържащи кортизон и известни още като кортикостероиди, намаляват болката и възпалението при проблеми с гърба и кръста. Трябва да се има предвид обаче, че предизвикват редица странични ефекти, сред които отслабване на имунната система, нетипично окосмяване, неконтролируем апетит.

Релаксанти

Отделна група лекарства при болки в кръста са мускулните релаксанти, ефектът на които е насочен директно срещу контракциите в мускулатурата. Препоръчват се най-вече в случаите, когато болките в кръста са провокирани от травма, мускулен спазъм, рязко движение.

Трябва да се има предвид обаче наличието на странични ефекти. Прекомерният прием на подобни продукти също крие редица рискове. Пример в това отношение е намалената ефективност на мускулните влакна. При подобни случаи болката не само че не отшумява, но се обостря, ако се дължи например на дископатия.

Клонапезам, Мускорил, Тизанидин, Баклофен са сред най-популярните препарати, влизащи в групата на мускулните релаксанти.

Колан при болки в кръста

Третият основен стълб на традиционния подход за лечение на болки в кръста, наред с употребата на мазило или лекарство, е използването на колан. Става дума не за обикновен такъв, а за ортопедичен продукт, който отговаря на редица изисквания.

В последните години броят на предлаганите продукти от тази гама у нас драстично се увеличи. Според мнозина завишеното предлагане се дължи именно на завишеното търсене. Много хора се надяват да се избавят от оплакванията си чрез специален колан.

За да се постигне обаче този ефект, коланът, върху който ще се спре изборът ви, трябва да покрива редица изисквания, сред които:

  • да се предлага само и единствено против болки в кръста, а не за лечение на разнообразни заболявания;
  • самият колан трябва да е стабилен, твърд, препоръчително е да подсилен откъм гърба;
  • коланът не бива да има загряващо действие;
  • коланът трябва да е с ширина, позволяваща да се покрият поне 20 см от височината на гръбначния стълб.
Нанобелт

Вариант за облекчение на болки в кръста е коланът Нанобелт. Действието си продуктът дължи на ефекта на нанотехнологиите, чрез които се постига елиминиране на сковаността при болки в кръста. Коланът повлиява благоприятно възпалението, причинило дискомфорта и болките.

Носенето му се препоръчва за:

  • преодоляване на болки в кръста и гърба;
  • намаляване на мускулни спазми;
  • лечение на възпаление;
  • подобряване на кръвоснабдяването.

Подходящ е както при дискова херния и дископатия, така и при шипове в областта на лумбалните прешлени, ишиас, артроза, лумбаго и неврологични проблеми и възпалителни процеси.

Важно условие за постигане на оптимален ефект от Нанобелт е максималното му носене.

Ето какво споделя клиент за опита си с Нанобелт:

За финал на частта от текста със съвети за облекчаване на болки в кръста, както ви обещахме, ще ви предложим още една част от писмото на наш читател. А именно частта с „възкръсването”, благодарение на Нанобелт:

„Казвам се Аспарух Андонов от гр. Перник. Вече съм пенсионер и почивам повече. В активните си години се занимавах активно със спорт, освен че работех тежка професия. От всичко това ми дойде до главата дископатия. Тежка форма, с която се бях примирил. Да де, но щерката ми подари Нанобелт и точно като в рекламите по телевизора, „възкръснах”.

От придвижване в такт седем-осми, както сам се шегувах със себе си, се изправих. Нещо, което не ми се беше случвало сигурно от 5 години. Сега не съм по-млад, но съм по-спокоен, че ще посрещна съдбата си очи в очи…”

Друг вариант: при болка в гърба! 
Меджик белт
Меджик белт помага при болки в кръста!

Тъй като често болката в кръста кореспондира с болка в гърба, предлагаме вариант и за колан, който се препоръчва при болки в гърба.

Меджик белт представлява ортопедичен магнитен колан, носенето на който коригира стойката и облекчава болки в гърба, предизвикани от неправилно позициониране на раменете и гърба. Ефектът му се дължи на действието на 12 специално разположени магнита, които регулират притока на кръв към проблемните зони.

Основното приложение на Меджик белт е при:

  • дискова херния;
  • дископатия;
  • изкривявания на гръбначния стълб;
  • травми на гръбначния стълб;
  • неправилна стойка.

Носенето на колана се препоръчва още при продължителна работа пред компютър и за цялостно укрепване на кръста и гръбначния стълб.

Причини за болки в кръста

По всяка вероятност няма човек, който поне веднъж да не е бил скован от болки в кръста. Според статистиката в световен план поне 80 % от възрастното население на планетата знае какво в буквално да не можеш да се изправиш.

Притеснение предизвиква обстоятелството, че долната възрастова граница на хората, които се оплакват от болка в долната част на гръбначния стълб, драстично се понижава. Още по-плашещо е и обстоятелството, че около 35% от тези, които са се консултирали със специалист заради подобно оплакване, след време са диагностицирани с ишиас, дискова херния или дори с по-тежко заболяване. При 90% от тях пък болки в кръста се появяват отново.

Ако търсим конкретни причини за болки в кръста, то първото определение, което често се дава, е – Много са! Трудно е да се обхване многообразието от фактори, които причиняват това неразположение. Но те могат да се обединят от един израз – собственият начин на живот предизвиква болки в кръста. Става дума за това, че заседналият начин на живот, неестествените пози, в които прекарваме по-голямата част от времето си, продължителното заседяване пред компютъра или шофирането от сутрин до вечер са предпоставки за болка в лумбалната област. Специфичният строеж на гръбначния стълб „страда” при това продължително неправилно позициониране, в резултат на което се получава „застой на кръвта” и се повишава риска от образуването на тромб.

В същото време, физическото пренатоварване – във фитнес залата или на работното място – също могат да нанесат поражения върху здравето на гръбначния стълб и кръста.

Рязкото ставане или сядане, вдигането на тежки обекти, неправилната походка или носене на чанта са само част от останалите причини за болки в кръста – внезапни, силни, сковаващи.

Кога да потърсим помощ?

Факт е, че при мнозина болката в лумбалната област се появяват точно толкова неочаквано, както са се и появили. Ако обаче състоянието се задържи за повече от 10 – 14 дни, трябва да се потърси лекарска помощ. Същото важи и за който и да било от следните фактори:

  • болките се появяват при кашляне или навеждане – това може да е индикация за дискова херния;
  • при тъпа болка, появяваща се при ставане или лягане – може да е симптом на развиващ се остеоартрит;
  • когато болката се спуска към краката, защото това може да индикира ишиас;
  • при загуба на чувствителност в крайниците, както и при влошен контрол върху пикочни мехур – може да се говори за увреда на гръбначни мозък.
Каква е усещането при болки в кръста?
Болки в кръста – кога как да действаме!

Най-често болката се разглежда като остра или хронична.

Остра формата най-често се дължи на механична травма в областта на гърба или кръста. В това число влизат и неправилната стойка, вдигането на тежки предмети, физическото натоварване. Някои заболявания, например спондилоартрозата, която се свързва със структурни изменения в гръбначния стълб, също може да предизвика остра режеща болка.

Основната характеристика на този род болка е внезапната поява, като тя може да предизвика скованост, проблеми с придвижването и изпълнението на рутинните задача. Често отшумява бързо и без лечение.

Ако болките в кръста са налице или се появяват и изчезват за период от 3 месеца и повече, то става дума за хронична болка. Често оплакването прогресира, поради което задължително е посещението при специалист с цел диагностициране на конкретната причина.

Заболявания, които предизвикват болки в кръста

Няма как да пропуснем да отбележим и кои са онези заболявания, които най-често стоят в основната на неразположението.

Дискова херния/Дископатия

Заболяването дискова херния или дископатия се характеризира с разкъсване на фиброзния пръстен на междупрешленните дискове на гръбначния стълб. Разкъсването причинява деформация на меката централна част и води до навлизането й в канала на гръбначния мозък. Това предизвиква притискане на елементите, разположени в него. Въпреки че дископатията може да засегне всеки диск на гръбначния стълб, при преобладаващата част от пациентите оплакванията са в лумбалната област.

Основните симптоми на дискова херния са:

  • нетърпими болки в кръста;
  • болки в кръста, които преминават към седалището или към левия или десния крак;
  • усещане за слабост в краката;
  • мускулни схващания;
  • остра болки при навеждане, сядане, движение и прочие.

Лечение на дискова херния

При по-голямата част от пациентите с дискова херния в лумбалната област не се налага оперативна интервенция. Най-често се препоръчва неинвазивен подход на лечение, включващ:

  • редовна почивка;
  • подходящи упражнения;
  • кинезитерапия;
  • използване на специален колан.
Гръбначни деформации

Кифоза, лордоза, сколиоза са само част от състоянията, които представляват деформация на гръбначния стълб и които могат да провокират болки в кръста.

При сколиоза например гръбнакът се изкривява в ляво и дясно, приемайки S-образна форма. Често заболяването се бърка с неправилна стойка. Най-отличителният белег е по-високата позиция на едното рамо спрямо другото и изпъкналостта на едната лопатка за сметка на другата. Диагностицира се, след като се потвърдят измененията в костната структура. Лечението може да се проведе и в домашни условия, като от значение е спането на твърд матрак, носенето на специални обувки, редовните масажи, плуването, съобразеното хранене.

Спондилолистеза

При заболяването спондилолистеза телата на прешлените на гръбначния стълб се разместват, което води до болка и скованост в областта на кръста, седалището, крайниците, както и до мускулна слабост. Причините са въпросното приплъзване са различни, но в повечето случаи става дума за вродени аномалии, травматични увреждания, деформация в резултат на физическа активност и други.

Лечение на спондилолистеза

Заболяването се потвърждава чрез обстоен медицински преглед. Ако се диагностицира в ранен етап, може да се избегне медицинската интервенция. При леко разместване ефикасен метод за лечение е кинезитерапията. Приложими още са упражненията за укрепване на мускулатурата, носенето на ортопедични корсети и прочие.

В напреднал стадий обаче единствено оперативната терапия би повлияла приплъзването и би довела до стабилизиране на гръбначния стълб и декомпресия на нервните структури.

Ишиас

Ишиас представлява заболяване на седалищния нерв, което най-често се свързва с инфекция, настинка, измръзване. Някои заболявания и травми също могат да доведат до състоянието, характеризиращо се с нетърпими болки в кръста, в седалището и крайниците. Отличителни черти на ишиас са затрудненото придвижване, цялостната скованост, болката в легнало положение, при сядане, ставане, навеждане. Самата болка е остра, прерязваща или постоянна, често провокира и изтръпване на краката.

Лечение на ишиас

След диагностициране на заболяването се определя неговата фаза. В по-леки случаи се предприема лечение с медикаменти, масажа или упражнения. В напреднал етап на болестта ефикасна би била единствено хирургическата намеса.

Болки в кръста и крака

Статистиката в световен мащаб показва, че болките в кръста и крака са сред най-честите оплаквания. В голям процент от случаите те се дължат на преумора или друга форма на пренатоварване и отминават след преустановяване на натоварването и почивка.

Ако обаче оплакването не премине, трябва да е проведе преглед при специалист, който след необходимите изследвания да установи причината. Заболяванията, които разгледахме по-горе, са сред редовните предпоставки както за болки в кръста, така и за болки в крака.

Болки в кръста и таза

Много хора, които изпитват болка, се колебаят как да я определят – болки в кръста или болки в таза. Когато усещането обхваща тазовата област, източникът на болката може да е в корема, перинеума, ректума или долната част на гръбначния стълб. Ако са изключени стомашни или урологични фактори като причина за оплакването, може да се изведат неврологични или ортопедични предпоставки като миофасциален синдром, лумбосакрална остеоходроза, херния в пространството на междупрешленните дискове, както и някои ставни заболявания.

Болки в кръста и бременност

Около половината бременни жени се оплакват от болки в кръста по време на износването. При повечето от тях оплакването не е индикация за сериозен здравословен проблем, а се дължи на вътреутробни и хормонални изменения, които съпътстват самата бременност.

Ако обаче болките продължат и след раждането и хронифицират, трябва да се предприеме адекватно лечение.

Източници:

What Can Cause Waist Pain and How Can It Be Treated?

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *