ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

БЕРЛИПРИЛ / BERLIPRIL

Берлиприл съдържа енаприл малеат, лактоза монохидрат, магнезиев карбонат, желатин, колоидален силицев диоксид – безводен, натриев нишестен глюколат тип А, магнезиев стеарат, кафяв железен оксид

Предназначение

берлиприлБЕРЛИПРИЛ е един от медикаментите, прилагани при повишено кръвно налягане и сърдечна недостатъчност. Прилага се и профилактично за намаляване риска от сърдечна недостатъчност при пациенти с проблемни функции на лявата сърдечна камера.

Как се приема

Този медикамент се приема по лекарско указание. Терапевтичната схема се разработва индивидуално – дневна доза и продължителност на приема, в зависимост от конкретния случай.

При хипертония дневната доза може да е в диапазона 5-20 мг веднъж дневно, в зависимост от здравословните показатели. Ако кръвното налягане е леко повишено, дозата е 5-10 мг дневно. По преценка на лекуващия дневната доза може да се коригира и плавно да нараства, като се следи да не настъпят състояния с рязко и чувствително спадане на кръвното. Ако пациентът се лекува и с диуретици, приемът им следва да се прекъсне 2-3 дни преди началото на терапията с БЕРЛИПРИЛ и впоследствие да се следи за състоянието на бъбреците.

При сърдечна недостатъчност определянето на дневния прием зависи от конкретната характеристика на заболяването. Най-често терапията започва с дневна доза от 2.5 мг и плавно се увеличава, като най-често се фиксира около 20 мг дневно, взети на един или на два приема. Възможни са и лечебни схеми с прием на 40 мг от медикамента дневно, препоръчително на два приема. Определянето на оптималната доза за даден пациент става под лекарски контрол, с отчитане на поносимостта и страничните ефекти.

При пациенти с нарушена бъбречна функция дозата дневно може да се фиксира в диапазона 2.5 до 10 мг. При лечението на деца дозирането е в зависимост от килограмите. Най-често при телесно тегло под 50 кг се препоръчва начален прием на 2.5 мг и плавно нарастване до не повече от 20 мг; при тегло над 50 кг началният прием е 5 мг с увеличаване плавно до не повече от 40 мг дневно.

Таблетките се поглъщат с вода цели, не се дъвчат или стриват. Приемът няма връзка с храненията; обикновено дневната доза се взема сутрин, или ако е на два приема – сутрин и вечер.

При неволно предозиране е необходимо да потърсите медицинска помощ. Възможна е проява на симптоми като промяна на пулса, рязко спадане на кръвното, шок, сърцебиене, смущения в бъбречните функции, замайване и тревожност, кашлица.

Възможни нежелани ефекти

При лечението с този медикамент са възможни промени в кръвните показатели, ниска кръвна захар, зрителни смущения, влошено качество на съня, депресия и обърканост, замайване, изтръпване и мравучкане, стягане в гърдите и нарушен сърдечен ритъм, съдов спазъм и нарушено кръвоснабдяване на крайниците, кашлица и задух, гадене, болки в корема, чревна непроходимост, язва, оток и възпаление на лигавиците, чернодробна и бъбречна недостатъчност, възпаления на кръвоносни съдове, еректилна дисфункция, намалено либидо, отпадналост и умора, повишена температура и др.

Кога НЕ БИВА да се употребява

БЕРЛИПРИЛ не се взема при алергия към активния компонент или към някое от помощните вещества.

Продуктът не е подходящ при вродена склонност към отоци.

С особено внимание и при конкретен анализ за възможния риск се допуска приложение при пациенти с различни сърдечни заболявания, с исхемия, мозъчно-съдова болест, с трансплантиран бъбрек, приемащи имуносупресори, диабетици, страдащи от постоянна суха кашлица, при опасност от промяна стойностите на калий в кръвта.

Като спешно състояние с потребност от незабавна намеса на медик се определя внезапният интензивен обрив, отоци на лицето и гърлото, затруднено дишане, висока температура и подути лимфни възли.

Този медикамент трябва да се избягва при бременност и кърмене. Прилага се под лекарски контрол при деца над 6 години само при повишено кръвно налягане. Противопоказан при деца с бъбречни заболявания и при новородени.

Не шофирайте, ако приемът на лекарството ви причинява объркване, влошено зрение, сърцебиене и слабост.

Взаимодействие с други медикаменти

БЕРЛИПРИЛ трябва да се взема съвместно с други лекарства при отчитане на ефекти като промяна в стойностите на калия, усилване или отслабване на действието при съчетаване с диуретици, антидепресанти, други лекарства за високо кръвно, нестероидни противовъзпалителни, бета-блокери, ацетилсалицилова киселина, лекарства за диабетици, тромболитици и др.

________

Усреднена цена в аптеките – 4.00 лв за опаковка от 30 таблетки по 10 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *