ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Не можеш да избягаш от инфаркта: Как спортът може да доведе до атеросклероза?

Колкото повече спортуваме, толкова по-вероятно е да ни „хване“ някоя атеросклероза. Едно интересно изследване на фокус

атеросклероза

Атеросклероза – заболяването, с което започва всичко лошо. Дори и спортът не е гаранция, че можем да избягаме от нея.

Мързелите противници на спорта често ни уверяват, че „твърде многото спорт вреди“. Изненадващо, понякога те са прави. Това не означава, че техният мързел ще им донесе здраве и дълъг живот. Но, както стана ясно, прекалената физическа активност може да доведе до ранна атеросклероза.

Интензивната физическа активност води до ранна атеросклероза: отлагането на калций в съдовете. Новината, която се появи преди известно време, беше публикувана в много медии. Тази новина идва от сравнително авторитетно място, и няма как да не се доверим на източника. Не се мина много време, и хората решиха безопасно да забравят за това. Но напразно…

Шокът е нашият начин

Всъщност, резултатите от това изследване са още по-шокиращи. Те опровергават много неща, в които сме научени да вярваме. Например, че появата на ранна атеросклероза може да се възпрепятства не само от много интензивни натоварвания, но и от обикновените движения, които правим без принуда всеки ден.

За да разберем всичко това, ние не се обърнахме към някоя от хилядите публикации и интерпретации на новината. Решихме директно да ползваме оригинала: статия, публикувана в научното списание Mayo Clinic Proceedings. Списанието се издава от световно известната частна клиника „Майо“. Това е огромна и авторитетна медицинска институция, в която работят около 60 000 души, от които 4,500 (лекари и учени). Майо клиник се намира в Минесота, в сравнително малкия град Рочестър. Публикуваните статии и изследвания в списанието се радват на авторитет в научната общност. Ето защо е необходимо изследването да се третира по подходящ начин.

Цифри и проценти

Ако внимателно проучим таблицата от научната статия (ние я адаптирахме към обикновения читател), се оказва, че високата физическа активност увеличава риска от атеросклероза на по-ранна възраст с/до 80% (71% за жените и 86% за мъжете).

Това означава, че хората, които редовно тренират в салона, на бягащата пътека, с велосипед и т.н., са имали атеросклероза почти два пъти по-често, в сравнение с тези, които не са много мобилни. Атеросклерозата достига дори и до онези, които са действали в съответствие с препоръките на лекарите: 150 минути седмично физически упражнения (в САЩ това е включено в официалните препоръки за пациентите). Това натоварване увеличава риска от атеросклероза с 11%.

Учените, които са провели изследванията, останали изумени: те очаквали абсолютно противоположни резултати. Има утвърдено мнение, че когато се спортува, това намалява холестерола, глюкозата в кръвта и мазнините под кожата изгарят, сърцето и кръвоносните съдове се облекчават. И всичко това потиска развитието на атеросклерозата. Ето защо, милиони хора по света почти всеки ден правят опити да „избягат от сърдечния удар“, ходят на фитнес, карат велосипед или се зареждат с други видове физическа активност.

Четвърт век наблюдения

Учените първо решили да видят как нивото на физическата активност, през една немалка част от човешкия живот, засяга съдовете. Наблюдението на доброволците продължило 25 години (най-активните години от човешкия живот). За първи път техният здравен статус е бил оценен, когато са били на възраст между 18 и 30 години. После, след четвърт век, лекарите-изследователи отново се срещнали с тях. Разговаряли, били попълнени въпросници и след периода на наблюдение на всички участници била направена компютърна томография на гърдите. Този вид изследване показва истинското състояние на съдовете, колко калциеви отлагания са били отложени по стените и колко атеросклеротични плаки – промените, които в крайна сметка водят до сърдечни удари (инфаркти) и други сърдечно-съдови бедствия.

Според придържането към активен начин на живот всички участници в изследването бяха разделени на три групи.

В първата група влезли най-пасивните. Те не бягат, не скачат, не спортуват и на ден им се събира най-много десетина минути ходене пеша. Това са хора, които работят в офис, използват коли и уикендите предпочитат да прекарат у дома с книга или пред телевизора.

Втората група спазва предписанието от 150 минути, а понякога дори го надвишава. Най-често това са семейни хора, с малки деца, по-раздвижени професии и създадени навици, що се отнася до почивка сред природата.

И третата група включва най-активните. Те, през всичките тези години, са се занимавали с различни физически натоварвания поне 450 минути на седмица, т.е. ако класовете бяха ежедневни, те щяха да прекарат повече от час в тях.

Интересно е да се отбележи, че през последните години този тип хора са станали значително повече, дори е модерно и има цяла спортна индустрия, която работи за тази таргет-група. И сега тези хора, участващи в сериозна надпревара за здравето си, са с 80% по-голяма вероятност да ги „настигне“ някой инфаркт. Как да си обясним това?

Трудни отговори

Едва ли има специалист, който от раз би могъл да даде коментар на така получените резултати. Те са напълно неочаквани. Трудно е да се съмняваме в тях, защото проучванията са били проведени внимателно и коректно. В такива случаи експертите предпочитат да изчакат, докато се извършат нови изследвания, или се отворят нови масиви от информация, или се разкрият причините за такива резултати.

Самите изследователи обаче, не избягват да говорят по темата. Те коментират, че при спортисти, които са изложени на по-интензивни натоварвания, се наблюдава нещо подобно. Ето как те обясняват появата на атеросклерозата в по-ранна възраст: големите натоварвания не само помагат на сърцето. Те са и стрес за съдовете. Високото кръвно налягане по време на тренировка (като патологична артериална хипертония) насърчава развитието на атеросклероза и отлагането на калций в съдовете. Учените не изключват, че причината за откритите промени може да е същата. Необходими са само малко повече изследвания.

Какво следва след това?

Трябва ли да правим упражнения? Да тичаме, да въртим педалите на колелото? Да плуваме и да си организираме походи в планината? Разбира се, че да.

Това изследване е тук, за да ни покаже нещо, което съвременните хора игнорират. Нещо, в което забързаният начин на живот ни превърна. Ние се превърнахме в хора на крайностите – и по отношение на храненето, и по отношение на спорта, и по отношение на лечението. Балансът е много важен за нашето здраве. Затова, не се притеснявайте да хапнете парче торта с приятели. След това се разходете за около 45 минути, приберете се у дома и изпийте чаша билков чай…

Научете се да откривате баланса не само в грижата към себе си, но и в отношението към другите, и ще бъдете щастливи и здрави, съветват сърдечните лекар от Майо клиник.

Източници: www.mayoclinic.org,
www.mayoclinicproceedings.org,
www.heart.org,
www.cdc.gov,
www.healthline.com.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *