Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Свинската пача: 6 доказани ползи за здравето

Православните християни постят, но това не пречи да поговорим за ползите от едно много популярно ястие през този сезон – свинска пача

свинска пача

Още в самото начало трябва да направим едно уточнение: ако пачата се приготвя само от свински крачета и уши, то тя не оказва влияние на холестерола. Не е причина и за запушване на артериите. Реабилитираме свинската пача, заради многото ползи за здравето, които има, и по-специално – 6 научно доказани благотворни влияния върху различни органи и системи в тялото.

За приготовлението на свинска пача се използват краката и ушите на прасето, а също така и главата. Но, у нас се практикува най-често приготвянето на супа от свински крачета и уши, която също се нарича пача. За съжаление, броколите и брюкселското зеле изместиха фокуса от някои много типични и полезни храни за българина. Не че броколито и брюкселското зеле не са полезни, даже напротив.

свинска пача

Приготвянето на свинска пача не е сложно. Нужни са само свински крачета и уши, които може да закупите от месарските магазини. За разкош може да добавите и нарязано на ивици шкембе.

Преди да стане дума за конкретните ползи от свинската пача, ще научим някои интересни подробности за основните компоненти на пачата, а именно – свинските крачета.

Този евтин вторичен продукт е популярен сред домакините, не само в България, но и в Русия и Украйна, където желираната пача се консумира доста отдавна. Подобни ястия, състоящи се от замразени месни бульони с парчета месо, се приготвят в Турция, Гърция, Полша, Румъния, Беларус и някои от балтийските страни.

Месото в краката на прасетата е много малко. Мазнини практически отсъстват. Краката на свинете са предимно кожа, сухожилия и кости. При продължително варене сухожилията осигуряват отличен желиращ ефект, но за приготвяне на мезе може да добавите и съвсем малко желатин, тъй като естествения желатин не винаги е достатъчен.

Калоричното съдържание на свинските крака е 216 kcal. на 100 г. продукт

Какъв е състава и полезните свойства на свинските крака?

свинска пача

Химичният състав на свинските крачета съдържа: холин, витамин В1, В2, В5, В6, В9, В12, Е, Н и PP. Полезните минерали са: калий, калций, магнезий, цинк, селен, мед и манган, желязо, хлор и сяра, йод, хром, флуор,молибден, калай, силиций, кобалт, никел, фосфор и натрий.

Така погледнато, разнообразието от полезни минерални вещества и витамини наистина е голямо. Но, това не означава, че можем да си доставим дневната дажба, като изядем една пача. Нужно е редовно да се консумира този зимен деликатес.

Освен това, веществата, които се намират в краката на свинете, са много полезни за хората след химиотерапия или с проблеми с растежа на косата. За целта може да се яде както супа, така и свински крачета, задушени с кисело зеле.

Длъжни сме да споменем и още една неочаквана полза за пачата. Като повечето костни бульони, пачата има високо съдържание на колаген. Бульонът от свински крачета е чудесно място за намиране на всички ценни аминокиселини, колаген и желатин. Всъщност, в костния бульон (какъвто всъщност е свинската пача) има десетки различни хранителни вещества, много от които не могат да се получат лесно от другите храни, които обикновено се консумират. Затова свинската пача има невероятни ползи от костите.

Ако през зимата по-често хапвате свинска пача, можете да помогнете за насърчаване на здравословното състояние на червата, като същевременно намалите пропускливостта и възпалението.

Ето и шестте основни ползи от бульона от свински крака

1. Защита на ставите
2. Спомага за възстановяването на целостта на обвивката на червата и борбата с чувствителността към храната.
3. Поддържа кожата здрава – колагенът помага при образуването на еластин и други съединения в кожата, които са отговорни за поддържането на младежкия тонус.
4. Поддържа функцията на имунната система. Костният бульон има холистичен ефект върху тялото и поддържа функцията на здравата имунна система.
5. Повишава детоксификацията. Костният бульон се счита за мощен детоксикационен агент, тъй като помага на храносмилателната система да изхвърля отпадъците и способства за способността на черния дроб да премахва токсините, помага да се поддържа целостта на тъканите и подобрява употребата на антиоксиданти от организма.
6. Спомага за метаболизма и насърчава анаболизма. Костният бульон е чудесен начин да се получи повече глутатион, което показва, че играе важна роля в защитата на антиоксидантите, хранителния метаболизъм и регулирането на клетъчното възстановяване.

Както сами се убедихте, ползата от свинската пача не е никак малка. A ако я предпочитате поръсена със сухи люти чушки и малко чесън, то тогава вие консумирате истинско лекарство!

Източници: www.draxe.com, www.shape.com, www.polzaverd.ru, natureweight.ru

Артромин
Артромин – чудото за ставите!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От 2 до “Свинската пача: 6 доказани ползи за здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *