Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Розов лишей – домашни рецепти, природни продукти и медикаменти, с които се лекува успешно

Розов лишей – какво представлява, защо се появява и как се лекува

Първа при розов лишей се появява плаката майка!

Розовият лишей е кожен проблем, който се появява независимо от възрастта, пола или здравословното състояния. Смята се обаче, че основното му проявление е във възрастта от 10 до 35 години. Въпреки че дерматолозите не могат да се обединят около единна версия за това какво го провокира, може да се говори за няколко сигурни твърдения. От една страна, както всички хронични заболявания, така и този дерматологичен прболем, се обостря при смяната на сезоните. При някои пациенти пък промените в температурата провокират първоначална поява.

Често розовият лишей се бърка с алергична реакция или с обрив в резултат на бактериална или гъбична инфекция. На практика обаче тези кожни състояния нямат нищо общо помежду си.

Според една от най-популярните теории, разглежданият проблем се провокира от вирус, принадлежащ към херпесната група. Противниците на това схващане обаче веднага изтъкват доводи в обратна посока – няма как да е от рода на херпесните заболявания, защото не се предава на околните.

Друга често изтъквана причина за появата на розов лишей е реакция към почистващ продукт, оцветител или друго вещество, което е в съприкосновение с кожата при обличане на нова или неизпрана дреха.

Някои козметични продукти също могат да провокират появата на червени петна по кожата.

Как се разпознава розов лишей?

Червените петна издават заболяването!

Клиничната картина на състоянието бързо се разпознава от опитен дерматолог. Първоначално най-често в областта на торса се появява плака с размери от 2 до 10 см. Тя е с червен или розов цвят,  кръгла или овална,  леко надигната и характерно лющеща се. Това е т.нар. „плака майка”. След няколко дни целият гръден кош се покрива с подобни плаки, които се различават от майчината единствено по по-малкия си размер. С разпространението на заболяването, обхванати са и корема, шията, лицето, както и крайниците. Ако се появят и по гърба, типично за плаките е да образуват форма, наподобяваща клонки на елха.

При преобладаващата част от пациентите оплакванията се изчерпват с лек сърбеж. Възможно е обаче да няма неразположения или въпросният сърбеж да е изключително обострен.

При леки до умерени форми на болестта състоянието отшумява за период от 6 до 8 седмици, без да се налага медикаментозно лечение. Случаите, в които се задържа по-дълго, са редки.

Основните препоръки, които се дават, е водата по време на къпане да е хладка, да не се използват сапуни, гелове и абразивни продукти. Прекомерното мокрене също трябва да се ограничи.

Добре е като цяло да се избягва триене, травмиране и допълнително стресиране на кожата.

Ако сърбежът е интензивен, може да се облекчи с кремове с охлаждащ ефект, продукти, които съдържат цинк, леки кортикостероиди али медикаменти – антихистамини.

Дотук накратко представихме какво точно представлява неприятният кожен проблем. Следва ред на същността на материала ни. А именно как се лекува розов лишей!

Традиционно лечение на розов лишей

Въпреки мнозина да смятат розовия лишей единствено за естетичен проблем, той може да се отрази сериозно върху начина на живот. Причината е ясна –в опитите си да скрият петната по кожата, хората с проблеми се дистанцират, стават по предпазливи и се отдръпват. Именно поради, ако плаките не изчезнат без терапия за период от няколко седмици, препоръчително е да се потърси лекарски съвет.

Най-често схемата за лечение включва прием на антихистамини, които да успокоят интензивния сърбеж, ако такъв е налице, подуването и дразненето. Този род медикаменти блокират хистаминовите рецептори.

Част от лечението е облекчаване на сърбежа!

Като възможни медикаменти за лечение са още антимикотични препарати (макар и рядко – в случаи на предшестваща или рецидивираща гъбична инфекция), стероидни медикаменти, антибиотици и други.

Дипрогента

Дипрогента маз се прилага директно върху кожата за облекчаване на възпаление при кожни заболявания, които са чувствително на кортикостероиди. Предписва се често при розов лишей.

Тавежил

Сред препаратите, които блокират антихистаминовия рецептор Н1, Тавежил най-често се използва за облекчаване на симптомите на розов лишей. Действието на медикамента е насочено към намаляване на пропускливостта на капилярите, като по този начин ограничава сърбежа и има антиалергичен ефект.

Първите признаци на облекчение при приема на Тавежил се появяват след 4 до 6 часа, а активният компонент в препарата продължава да действа за период от 12 часа, като в някои случаи до 24 часа.

Ин дерма

Ксизал

Медикамент с подобно действие е Ксизал. Лекарството действа блокиращо по отношение на Н1-рецептор. Облекчава кожните възпаления.

Лоратадин

Антиалергенов препарат, който в някои случаи се препоръчва за премахване на неприятните червени петна от кожата, е Лоратадин. Само няколко часа след приема на медикамента започва да се усеща ефектът от активната му съставка, като действието му е 12-часово.

Калциев пантотенат

Действието на медикамента и едноименно вещество с това наименование е насочено към образуването на кортикостероидни съединения, от които зависи регенерацията на кожата. Помага ефективно при розов лишей и други състояния, водещи до дерматологични смущения.

На практика калциев пантотенат е водноразтворимият витамин В5, познат още като антистресов витамин.

Преднизолон

В групата на другите популярни при розов лишей медикаменти – стероидните препарати – попада Преднизолон. В период на обостряне на кожния проблем с характерните лющене, сърбеж и зачервяване, се препоръчват от 2 до 4 приема. В останалите случаи е достатъчен еднократен прием.

Цинк и салицил

Може да се обобщи, че розовият лишей като цяло се лекува успешно с локални препарати, съдържащи цинк или салицил.

Подобни продукти са салициловият спирт, достъпен под формата и на салицилова маз. Действието на тези мазила е противовъзпалително и антимикробно, като в същото време имат подсушаващ ефект.

Препарат със съдържание на цинк, който може да се препоръча при розов лишей, е цинково масло. То действа подсушаващо и противовъзпалително, като важно е да се има предвид, че с продукта се третират единствено плаките по кожата.

Флуцинар

Флуцинар, достъпен в търговската мрежа под формата на крем, маз гел, има мощно противовъзпалително и антиалергично действие. Прилага се с успех при розов лишей, като елиминира бързо сърбежа и дразненето. Редовното приложение води до избледняване на лезията и постепенното изравняване на тена.

Хомеопатични продукти при розов лишей

Ако решите да подпомогнете възстановяването на кожата с използването на хомеопатични продукти, то най-добре е да се обърнете към специалист-хомеопат, който да подбере подходящи за вас препарати.

В общия случаи тези са хомеопатичните продукти, които най-често се препоръчват:

*Сулфур – действа успокояващо при кожни сърбежи, като без значение е причината за появата им;

*Калиум сулфирикум – ако шлаките, появили се в резултат на розовия лишей, се лющят, най-често се използва този препарат;

*Радиум броматум – използва се за облекчаване на сърбежа и дразненето, характерни при розов лишей.

Народни рецепти при розов лишей

Както вече стана дума, при по-леки форми на разглеждания здравословен проблем не е задължително да се прилага лечение. Състоянието преминава постепенно, като кожата възвръща здравия си вид за период от около 2 месеца.

Ако иснате все пак да ускорите процеса на възстановяване или вашия случай е по-тежък и червеникавите петна трудно ще изчезнат без намеса, предлагаме ви няколко изпитани народни рецепти при розов лишей.

Зехтин при розов лишей

Един от най-разпространените методи за лечение на този род петна по кожата е с употребата на зехтин. Необходимо е просто да си набавите висококачествен студенопресован зехтин. С него по няколко пъти на ден се третират лезиите по тялото. За по-бърз ефект може към маслиновото олио да добавите и няколко капки масло от лавандула.

Кализия при розов лишей
Кализия е изключително полезна при кожни проблеми!

Едно не чак толкова популярно у нас растение се радва на особена почит, когато става дума за лечение на лишеи по кожата. Става дума за кализия. Ако потърсите, ще попаднете на голям брой рецепти с употребата на лековитото цвете.

Сред най-популярните е следната рецепта. Листо от кализия, сравнително голямо или иначе казано с дължина от около 20 см, се измива и смила в пасатор. Вариантите за приложение са 2. Получената кашичка да се нанесе директно върху петната по кожата, като се остави да действа за поне 30 минути. Другият вариант е смляното листо да се прецеди през тензух и да се използва полученият сок. Ако се избере тази техника, се използва памучен тампон, с който се обработват всички лезии ежедневно. Сокът може да се съхранява в хладилник до седмица.

Вариант за употреба на кализия е към получения по рецептата по-горе сок да се добави двойно по-голямо количество чист зехтин. Сместа се поставя в подходящ съд и се слага във фурна, където къкри на температура от 40 градуса за поне 8 до 10 часа. След филтриране получената смес се филтрира и се съхранява в хладилник. От нея се нанася ежедневно върху лишеите под формата на компрес, който се оставя да действа за през нощта.

Възможен е и вътрешен прием на кализия под формата на отвара или тинктура, като по този начин ще се подпомогне възстановяването на кожата.

Клеева тинктура при розов лишей

Както при много други състояния, така и тук клеевата тинктура наистина помага. Нанася се директно върху лезиите с помощта на напоен памучен тампон, като е важно движенията да са нежни и внимателни, за да не се раздразни кожата допълнително.

Клеева тинктура при розов лишей може да се използва и под формата на домашно приготвен мехлем. Съставките са 40 мл рибено масло, 80 мл клеева тинктура (30%) и 20 г пепел от плодове на шипка. Съставките се разбъркват внимателно и се оставят на тъмно и хладно място за период от 3 дни. През това време неколкократно се разбъркват.

След като  времето изтече, се добавят 40 мл сок от алое. Трябват още 5 дни на тъмно и хладно и се добавя последната съставка – 120 г брезов катран. Съдът се оставя за още 3 седмици, през които редовно съставките се разбъркват.

Готовият мехлем се нанася върху поразените от лишеи зони от тялото по 1 или 2 пъти на ден.

Алое вера при розов лишей

За ползите от алое вера също се знае много – растението лекува множество здравословни проблеми, в това число и кожни заболявания.

При розов лишей конкретно се прилага следния лек. В стъклен буркан с вместимост 1 литър се редят листа от алое с препоръчителна дебелина от 1 см. Всеки ред обилно се поръсва със захар. Последният ред трябва да е няколко пръста преди ръба на съда.

Бурканът се затваря и се оставя за 2 дни. Полученият сироп се филтрира и на ден се приемат по 3 с.л. поне 30 минути преди основните хранения. Лечението продължава поне 15 последователни дни.

Нашата читателка Стойка Тодорова също има предложение за лечение на розов лишей с алое вера. Ето част от писмото й, което получихме на електронната поща на lekuva.net:

„В съд с капак или в термос поставям равни части сок от алое вера, билка змийско мляко, корен от тръстика,оцет и ленено масло. Количествата не са големи, колкото прецените. Доливам около 1 ½ ч.ч. гореща вода и забравям за 2 часа лека. Когато времето отмине, с получената лековита течност правя компреси върху плаките. Държа всеки компрес, докато напълно изстине. Само след 2-3 червените петна започват да изчезват едно по едно…”

Чесън при розов лишей

При лишеи като цяло може да се използва с успех и домашен лек с чесън. Приготвя се, като 2-3 скилидки със среден размер предварително се почистват и наситняват. Към тях се добавя 1 с.л. стевия на прах и съставките се заливат с 200 мл гореща вода. Оставя се да престоят за поне 8 до 10 часа, след което течността се филтрира. Използва се директно върху кожните лезии, като се нанася по 2 пъти на ден.

Стевия при розов лишей
Стевия помага при розов лишей!

Стевия можете да използвате в още една рецепта за лечение на розов лишей. Приготвя се отвара, като към 5 с.л. свежи листа от къпина, почистени и нарязани на ситно, се добавя 1 с.л. стевия на прах. Заливат се съставките с 200 мл гореща вода и се оставят да изкиснат само за няколко минути. След прецеждане отварата може да се използва както за вътрешен прием, така и за нанасяне върху плаките на розов лишей.

Росопас при розов лишей

Смятана от мнозина за плевен, билката росопас също се прилага при проблеми с кожата и по-конкретно при розов лишей. За целта необходими са свежи растения, които се изстискват. С получения сок се третират директно петната по кожата. Ефектът ще стане видим само след няколко дни. Кожата ще възстанови здравия си външен вид. Препоръчително е да продължите използването й още няколко дни, за да се затвърди успешния резултат.

Змийско мляко при розов лишей

Вече предложихме една домашна рецепта с използването на билката змийско мляко. Силно отровното по принцип растение може да се използва и самостоятелно за лечение на розов лишей. За целта върху плаките се нанася директно от сока, отделил се при откъсването на стръкчетата. Ако ви е невъзможно да откриете в натурално състояние змийско мляко или пък поразената зона не позволява подобна терапия, можете да си приготвяте компреси. За целта 15 капки тинктура от змийско мляко се разреждат с 50 мл домашна ракия.  С получената смес се напояват памучни тампони, с които се обработват лезиите по кожата.

Коприва при розов лишей

Последната рецепта, приложима в домашни условия, която ще ви предложим за лечението на розов лишей е с коприва. Тя е на популярната лечителка Мария Требен и е следната. 2 с.л. листа от коприва се заливат с 800 мл гореща вода и се връщат на огъня за 2 минути. След отдръпване течността престоява за 5 минути и се филтрира. Разделя се на 3 части, които се изпиват в рамките на деня. Смята се, че след по-малко от седмица лишеят ще е изчезнал.

Ето какво четем в популярен форум:

Любопитно! Отидете на море

Макар мнозина да избягват да се показват, когато външният им вид е пострадал в резултат на появата на лишеи, един от най-честите съвети е да се правят слънчеви бани и да се използва морска вода за възстановяване на кожата. Комбинацията между тези 2 процедури ще подпомогне епителизацията на кожата и скоро тя ще бъде отново здрава. Така че опитайте се да преодолеете смущението и ако атмосферните условия позволяват, пък и ако имате възможност, спасението ви чака на морския бряг!

Надяваме се, че със съветите по-горе сме ви от помощ!

И все пак не забравяйте – преди да започнете да се притеснявате, припомнете си, че понякога петната розов лишей изчезват и сами!

Източници:

https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/guide/common-rashes

http://www.parents.com/baby/health/rashes/rashes/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *