ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

МЕТФОКОН / METFOCON

Съдържа метформинов хидрохлорид (500, 850 или 1000 мг), повидон, магнезиев стеарат, хипромелоза, макрогол

Предназначение

метфоконМЕТФОКОН принадлежи към лекарствата тип бигваниди, прилагани при лечението на диабет. Приемът му поддържа стойностите на глюкозата в кръвта в норма, като по този начин се неутрализира тенденцията към бързо усложняване на заболяването.

Продуктът се използва при терапии на пациенти с наднормено тегло, с установен диабет от втори тип. Редовният прием задържа телесното тегло от нарастване, а в някои случаи допуска понижаването му.

Как се приема

Приемът на МЕТФОКОН се назначава от лекар.  По преценка на лекуващия терапията започва с единични дози от по 500 или 850 мг, които се вземат до 3 пъти дневно.  Максималната дневна доза за възрастни е 3000 мг, които се вземат на три приема през равни интервали от време. При пациенти деца и подрастващи максималната дневна доза е 2000 мг; лечението на тази пациентска група трябва да е под медицински контрол.

Ако приемът на МЕТФОКОН е продължителен, периодично трябва да се правят изследвания за стойностите на кръвната захар и при нужда да се променя дневната доза от медикамента. Препоръчителна е и проверка за функционирането на бъбреците. Таблетките трябва да се приемат по време на хранене или след това, с чаша вода. При препоръчан еднократен прием за деня дозата се взема сутрин на закуска, при двукратен – при закуска и при вечеря, при трикратен – при трите основни хранения за деня.

Предозирането може да предизвика състояние с гадене и повръщане, мускулни спазми, болки в корема, затруднено дишане и умора. Тези симптоми говорят за състояние, известно като лактатна ацидоза. Своевременната медицинската  помощ е задължителна заради риска от изпадане в кома.

Възможни нежелани ефекти

Макар и редки – възможни са случаи на алергични реакции, изразени в сърбеж и кожни обриви с различна тежест.

Често съобщавани странични ефекти от приема на МЕТФОКОН са гадене и повръщане, болки в корема, загуба на апетит. Симптомите са преходни и в повечето случаи се преодоляват за няколко дни.

Има информация и за други симптоми като нарушения на вкуса, лактатна ацидоза, влошени функции на черния дроб и хепатит, и др.

Кога НЕ БИВА да се употребява

МЕТФОКОН не се употребява при алергия към някой от компонентите.

Продуктът е противопоказан за деца под 10-годишна възраст.

МЕТФОКОН не се препоръчва при бременност и кърмене.

МЕТФОКОН не е подходящ в случаите с бъбречни и чернодробни заболявания. Да не се прекалява с приема му при дехидратирани пациенти, обезводнени, с тежки инфекции и инфаркт на миокарда, с проблеми на дихателната система.

Медикаментът не се препоръчва за алкохолно зависими.

Взаимодействие с други медикаменти

Особено внимание се изисква при съчетаването на МЕТФОКОН с други лекарствени продукти като медикаменти за контрол на сърдечната дейност, диуретици, лекарства за астма, кортикостероиди, невролептици, други лекарства за диабет, някои продукти за ендометриоза и пр.

__

Усреднена цена в аптеките – 6 лв за опаковка от 30 таблетки по 1000 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *