ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Важно: правилно и грешно при лечение на гъбички по краката

Предлагаме ви съвети за лечение на гъбички по краката и подходящи домашни рецепти

Какво представляват гъбички по краката?

Гъбичките по краката „обичат“ влага и топлина!

Гъбички по краката, познати още като микоза, най-често обхващат роговия, най-горен слой на кожата. Причината за появата им е разпространението на патoгенни микроорганизми, които обитават кожата. Най-често заразата се разпространява по краката, по-рядко по ръцете или лицето.

Това не е случайно – щом обуем чорапи и обувки, краката ни стават топла, влажна и гостоприемна среда за развитието на всевъзможни инфекции. Болестотворните организми си избират най-топлите, влажни и трудни за проветряване места, а именно разстоянието между пръстите на краката. В повечето случаи микозата се заражда между четвъртия и петия пръст на крака, на по-късен етап се разпространява между третия и четвъртия. Ако не се предприеме лечение, скоро всички пръсти са обхванати от възпаление, което е възможно да порази и част от стъпалото.

Правилно: Как да разпознаем гъбичките?

Това, по което най-лесно се разпознават гъбичките, е паренето, сърбежът и лошата миризма. Често заразата предизвиква удебеляване на най-горния слой на кожата, лющене и нацепване, което е дълбоко и болезнено. Ноктите също страдат – възможно е те да променят цвета, формата си, да загрубеят и да се втвърдят. Смята се, че всеки човек поне веднъж в живота си е имал тези оплаквания, въпреки че е възможно заразата да протече без каквито и да било симптоми.

Грешно: Кое провокира появата на гъбички по краката?

При някои от пациентите, които имат гъбички по краката, може да се говори за предразположеност към състоянието. При други – редица фактори провокират заразата и нейното последващо разпространение. Въпреки че няма неоспорими доказателства и точна статистика, смята се, че микоза на краката е много по-често срещана при мъжете, отколкото при нежната част от населението.

Инфекцията може да обхване цялото ходило!

Като грешки, които допускаме, и фактори, които предразполагат към развитие на гъбична инфекция на ходилата, се сочат следните:

  • носенето на тесни обувки от изкуствена кожа или синтетични материали;
  • носенето на чорапи от материя, различна от памук;
  • нередовна смяна на чорапите;
  • лоша лична хигиена;
  • обуването на чужди обувки или пантофи;
  • използването на чужди тоалетни принадлежности;
  • ходенето боси в помещения, използвани от голям брой хора.

Въпреки че тези обстоятелства не във всеки случаи се свързват с развитието на инфекция, вероятността е твърде голяма. А веднъж развила се микоза, тя може да се превърне в предпоставка за редица други възпалителни процеси, тъй като кожата вече е пострадала.

Правилно: Потвърдете, че става дума за микоза!

Преди да се предприеме каквото и да било лечение или да се прилагат рецепти с несигурен успех, задължително е да се потвърди, че в конкретния случай оплакванията се дължат на гъбична инфекция. При повечето пациенти достоверен метод за поставяне на диагноза микоза е проба с калиева основа. Тя се извършва, като се вземе малка люспа кожа от поразения участък, която се третира с веществото.

Ако резултатите от този метод за диагностициране провокират съмнения, може да се направят и по-задълбочени изследвания като микробиология или биопсия.

Правилно: Съставете план за лечение

Щом се потвърди, че сърбежът, паренето, разраняването, лющенето и неприятната миризма се дължат именно на гъбички, то следва да се приложи подходящ план за лечение.

Първо!

Като първа точка от плана задължително се поставя подмяна на обувките. Може да ви звучи твърде драстично, но голяма е вероятността дори след многократно чистене в обувките да продължат да живеят патогени, които да водят до нова и нова реинфекция.

Ако нямате възможността изцяло да подновите обувките си, то третирайте вътрешността на носените от вас с концентрирала оцетна киселина. Схемата е следната. След като обилно се напоят, обувките се оставят няколко дни навън на проветрение. Процедурата се повтаря поне 4-5 пъти, като препоръчително е за период от поне 2 месеца обувките да не се използват.

Второ!
Трябва да се направи план за лечение!

Следващата основна стъпка е изхвърлянето на всички носени чорапи и чорапогащници, които със сигурност са среда на живот на много организми.

И тук има вариант за спасение и повторно вкарване в употреба, ако нямате възможност за нови. Става дума за редовното им изваряване. След всяко носене, бельото се изварява за поне 15-20 минути и се изплаква с оцетна киселина. След като се свали от простора, се глади със силно нагорещена ютия.

За мнозина цялата тази хамалогия е излишна, пък и малко материи издържат на многократно третиране по посочената схема. За това закупуването на нови чорапи и чорапогащи ще се окаже по-добро решение.

Трето!

Третата стъпка, която в никакъв случай не бива да се възприема като последна в хронологичен ред – лечението. Напротив, лечението е първото, към което се пристъпва. Докато то тече, чорапите трябва да са задължително памучни, а обувките свободни, по възможност „дишащи” и в никакъв случай стегнати и спарващи.

Грешно: Забравяме за гъбичките, щом изчезнат симптомите

Може би една от най-често допусканите грешки при микоза е преустановяване на лечението, щом симптомите изчезнат. Борбата с гъбичките обаче не е толкова елементарна. Мнозина са се убедили от собствен опит, че дори мерки като медикаментозно лечение или отстраняване на заболял нокът могат да не са достатъчна гаранция за това, че проблемът няма да се появи отново.

Важно е лечението да продължи до край според указанията на лекуващия лекар или да се направи необходимият брой курсове, ако се прилага домашна терапия.

Правилно: Опитайте с народни рецепти!

Ако микозата, поразила краката, се установи своевременно, абсолютно възможно е тя да се излекува в цялост и без да е необходимо да се прилага медикаментозно лечение. Достатъчно е към състоянието да се подходи сериозно и ако се избере курс на лечение в домашни условия, то той да се прилага правилно и да се спазват препоръките.

В случай че решите да се лекувате с бабини илачи и народни рецепти, ето ви няколко изпитани:

Ябълков оцет и сода
Домашните рецепти помагат при гъбички по краката!

В подходящ съд се налива 300 мл гореща вода. Добавят се 300 мл ябълков оцет и 3-4 с.л. сода бикарбонат. Краката се потапят и се киснат за поне 15-20 минути, като процедурата трябва да се повтаря ежедневно сутрин и вечер. Ако за период от няколко седмици не постигнете задоволителни резултати, с така приготвения разтвор започват да се правят компреси за през нощта. Почти сигурно е, че за период от 2-3 месеца ще успеете да излекувате заразата, колкото и упорити да са гъбичките.

Чаено дърво и зехтин

Засегнатите от инфекцията участъци от кожата се третират с памучен тампон, напоен с масло от чаено дърво и зехтин. Процедурата се повтаря по няколко пъти на ден до пълно излекуване. Важно е да се използва нов тампон за всяка процедура. Ако предварително смесите съставките, не бива да потапяте повторно използван вече памук.

Лавандула и чаено дърво

В подходящ съд се смесват равни количества лавандулово и масло от чаено дърво. Преди използване сместа леко се затопля и с нея се мажат обилно всички възпалени участъци от краката. Обуват се краката и так се прекарва нощта. На сутринта лекуваните зони се изчеткват леко със стара четка за зъби или подходяща друга четка.

Лимонов сок и зехтин

Смесват се равни части сок от лимон и зехтин. С получената смес се обтриват внимателно целите ходила, като по този начин не се позволява на инфекцията да се разпространи.

Оризово брашно и ябълков оцет

Камелия Златкова, наша редовна читателка, чийто съвети редовно ви предлагаме, дава следните указания при гъбички по краката: „Смесва се ябълков оцет с оризово брашно до получаването на гладка кашичка с умерена гъстота. С нея масажираме целите крака, а не само зоната с гъбички. По този начин ще ексфолираме ходилата, ще премахнем мъртвата кожа и ще позволим на новата, здрава кожа да замени заразенаа. След процедурата ходилата се измиват с хладка вода и се подсушават много добре, защото влагата е сред основните разпространители на микозни заболявания.”

Ракия и лук

Ако сте опитали повечето от популярните домашни лекове при гъбички по краката, можете да изпробвате да се лекувате и с настойка, приготвена от ракия и люспи от лук. Необходими са ви 500 мл ракия и 200 г люспи, които се затварят в буркан и се оставят на топло за 14 дни. След прецеждане спиртният извлек се използва за измиване на краката.

Чесън и мас

Необходими са ви 3 скилидки чесън, които се счукват до получаването на каша. Към тях се добавя същото количество свинска мас. След като съставките се смесят, се използват за крем, с който се третират засегнатите от заразата зони от краката.

Чесън и хума

Чесън за лечение на гъбички може да се използва и в комбинация с медицинска хума. За целта 1 глава стар чесън се почиства и се счуква. Смесва се с 3 с.л. хума, която предварително е пресята. Краката се измиват и се подсушават внимателно, след което се мажат с приготвената чеснова паста. Важно е процедурата да се повтаря ежедневно до пълното излекуване на гъбичките.

Грешно: Консумация на сладки храни!

Дори да прилагате някоя от изброените по-горе народни рецепти за лечение на гъбички по краката, ако консумирате сладки храни ежедневно или в големи дози, ефект от лечението няма да има. Високото съдържание на захар в храната създава благоприятни условия за развитие на микоза.

Правилно: Рецепта на баба Ванга при гъбички по краката

Ванга също е оставила в наследство няколко рецепти, с помощта на които настъпва изцерени от гъбички по ноктите. Ето я и най-популярната:

Прави се баня, като в леген с топла вода се разтварят 3 с.л. морска сол. Краката се киснат по веднъж на ден поне за седмица. Когато водата изстине, краката се вадят и подсушават добре, но не се мият.

Правилно: Използване на натурални продукти за лечение на гъбички по краката

Антимикодерм е натурален продукт за лечение на гъбички!

Антимикодерм е пример за изцяло натурален продукт за лечение на гъбички по краката. Той представлява комбинация от полезни масла – карамфилово масло, масло от смрадлика и масло от вратига в комбинация със салицилова киселина. Според насоките на производителя достатъчно условие за пълно излекуване на заразата е всяка вечер след измиване и подсушаване на краката с помощта на памучен тампон да се нанесе малко количество от Антимикодерм върху поразените зони от кожата и ноктите. Оставя се продуктът да изсъхне, без да се отмива.

Грешно: Прием на антибиотици

Мнозина се стряскат от скоростта, с която е възможно гъбичната инфекция да се разпространи и да обхване голяма част от ходилото. В паниката си започват да пият първият антибиотик, за който се сещат или от който се намират 2-3 таблетки у дома. Да, обаче, МИКОЗАТА НЕ СЕ ЛЕКУВА с антибиотици. Напротив, много форми на инфекцията се проявяват след прием именно на антибиотици.

Правилно: Употреба на локални и перорални антимикотични медикаменти  

Към днешна дата изобилието от фармацевтични продукти за локално и перорално лечение на гъбички е огромно. Продуктите, които лекуват микоза, са достъпни под формата на крем, мехлем, спрей или таблетки за орален прием, като изборът на продукт в най-голяма степен зависи от формата на микоза, която следва да се лекува.

От изключително значение за успеха на курса на лечение с антимикотични препарати е стриктното спазване на предписанията. И тук важи правилото, че терапията не бива да се прекратява преждевременно без значение от това, че оплакванията са изчезнали и вече няма видими белези на гъбична инфекция. Обратното е предпоставка за развитието на резистентност.

Правилно: Популярни антимикотични продукти

Без да претендираме за всеобхватност и изчерпателност ще ви представим на кратко някои от най-популярните продукти, предписвани за лечение на гъбички по краката.

Антимикотичен спирт

Антимико-Бета е наименованието на т.нар. антимикотичен спирт, който мнозина използват, щом усетят, че стартира гъбична инфекция между пръстите или по ноктите на краката. Продуктът представлява комбинация между салицилова киселина, 2-нафтол и помощни вещества. С най-голям успех антимикотичният спирт се използва като съпътстващата терапия при различни форми на микоза. Нанася се с памучен тампон върху поразената от заразата кожа по няколко пъти на ден, като е важно да се има предвид, че продуктът не е подходящ за компреси.

Ламизил
Ламизил е популярен антимикотичен продукт!

Заради мащабната рекламна кампания, може би един от най-популярните препарати за лечение на гъбички по краката у нас е Ламизил. Той се предлага под формата на спрей или крем, а активната съставка в него е веществото тербинафин. Препоръчва се не само за лечение на гъбички, но още за премахване от кожата на на дрожди и лишеи.

Необходимо е по веднъж на ден да се нанася тънък слой от продукта, като производителят обещава най-късно до петия ден да са видими признаците на оздравяване. Нанася се ежедневно за период от седмица, а лечебният му ефект продължава дори след края на терапията.

Генерикон

Генерикон е антимикотичен лекарствен продукт под формата на таблетки, който съдържа същата активна съставка – тербинафин. Веществото лекува гъбичките, атакувайки тяхната клетъчна мембрана.

Трябва да се има предвид, че за лечение на гъбична инфекция на ноктите или кожата на краката трябва да се спазва продължителен курс на лечение. Приемът е по 1 таблетка дневно за период от 6 до 12 седмици, като е необходимо специалист да определи продължителността на курса.

Фунгофин

Още един популярен продукт за локално приложение е Фунгофин. Той се предлага под формата на таблетки, спрей или крем, като основната съставка тук отново е тербинафин хидрохлорид.

При гъбички по краката най-често се използва крем Фунгофин, който се нанася по 1-2 пъти за период до 14 дни.

Екзодерил

При гъбички по краката няма как да пропуснем да споменем и ефекта от Екзодерил. Той е достъпен като разтвор и мехлем, а основната съставка в него е нафтифин. Добре е да се има предвид, че при пациенти под 18 години следва да се прилага изключително внимателно.

Курсът на лечение трае 14 дни, като от препарата се нанася веднъж дневно.

Низорал

Активното вещество в Низорал е кетоконазол, което е с доказан ефект при гъбична инфекция. Особеното тук е, че лечението може да продължи за период от 5 дни до година, в зависимост от формата на препарата (крем или таблетки) и състоянието на пациента.

При гъбички по краката най-често се назначава перорален прием на Низорал за период от 5 дни.

Ако приемате лекарства за намаляване на киселинността, трябва да съобразите приема на продукта.

Микомакс

Микомакс е противогъбичен продукт, който също се предписва често. Основната съставка в него е веществото флуконазол, чието действие е насочено директно срещу дрождите, които водят до разпространението на кандида.

При гъбична инфекция на стъпалото най-често се предписва курс на лечение с продължителност от 1 до 6 седмици. В случай, че има и заразен нокът, терапията следва да продължи до израстването на здрав нокът. Приемът на Микомакс е по 1 таблетка на седмица.

Залаин

Залаин е антимикотичен продукт за локално приложение. Кремът съдържа сертоконазол и се нанася по 2 пъти на ден. Добре е при нанасяне да се обхване периметър от около 1 см извън заразата. Стандартната препоръка е кремът да се използва ежедневно за период от 4 седмици.

Калиев перманганат
Калиев перманганат често се прилага при гъбички!

С доказан ефект при лечение на гъбична инфекция на краката е и калевият перманганат. Той има мощно антисептично и антимикотично действие.

Както и да решите да лекувате гъбичната инфекция на краката, важно е да не допускате основните грешки, за които стана дума по-горе. Само по този начин, без значение дали използвате медикаменти или предлагате бабини илачи, ще постигнете облекчението, което е така търсено и желано при гъбички по краката.

Източници:

https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/guide/fungal-infections-skin

https://www.healthline.com/health/athletes-foot#intro1

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *