Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Провирало край Дървената джамия в село Подкова лекува мигрена, болки в кръста и невралгии

Историята на Дървената джамия е точно толкова интересна, колкото интересни са преданията, свързани с този мюсюлмански храм


Дървената джамия се намира в село Подкова. Красивото селце е разположено в Източните Родопи – едно от най-красивите и магични места в България. Местните хора казват, че е грехота да се берат билки и да се секат дърва край лековитите места в Родопите, защото така се взима от лечебната сила на мястото.

Както сами може би се досещате, Дървената джамия носи името си, заради материала, от който е направена – тя е изцяло изградена от дърво. Дори пироните са дървени!

Легендата разказва, че в селото някога, преди много векове (джамията в село подкова е датирана от историците от 1428-ма година), имало седем красиви млади мъже. Заради размириците и войните, които се водели тогава, те заминали да се бият и оставили в селото седем млади и красиви девойки, които да ги чакат. Чакали, чакали девойките, но така и не дочакали любимите си – дошла вест, че и седмината са загинали в битки, далеч от родното място.

Седемте момичета не могли да превъзмогнат загубата, продали чеиза си, а с парите дали, за да се изгради джамия.

Казват, че Дървената джамия е построена за ден… Може и така да е – вярата и любовта карат хората да вършат велики дела

Затова и до днес джамията е известна като Джамията на седемте моми (Йеди къзлар джамиси). Заради чудния строеж на джамията хората започнали да вярват, че мястото е лековито, и започнали да го посещават с тази цел. Не закъснели и доказателствата за това – хиляди хора си тръгвали от село Подкова обнадеждени, с вяра в скорошното изцеление.

Старите хора казват, че джамията често се посещава от девойки, които искат любимите им да останат верни само на тях. Където ходят – да се връщат, и само техни да бъдат.

Дървената джамия

Пак в село Подкова, близо до Дървената джамия има и лековит бял камък. Той се намира в гробището на селото. оформен е като провирало – рамка, през която се преминава.

Около провиралото се виждат малки лентички и парцалчета, откъснати от различни дрехи. Баба Севинч от Подкова разказва, че три пъти трябва да се мине през камъка, за да се оздравее. Три пъти трябва да се мине и за да се сбъдне онова, за което човек е дошъл. На 6 май се събират много мюсюлмани, заради празника на джамията, но баба Севинч споделя, че идват и християни.

Провиралото помага против главоболие, болки в кръста и невралгии. Старите хора от Подкова, като баба Севинч, казват, че камъка отнемал болката, и така човек след време оздравявал.

За да бъдат цяла година здрави, хората, които са посетили това чудно място, хвърлят монета, завита в част от дрехата, с която са дошли.

Източник: www.standartnews.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *