ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

4 трика за предотвратяване синдрома на плоска глава при бебето (плагиоцефалия)

Когато родителите на новороденото за първи път чуят диагнозата плагоцефалия, неопитните майки и татковци изпадат в истински ужас

плагиоцефалия

Какво е това плагиоцефалия? Десетки въпроси си задават младите родители, чуят ли диагнозата „плагоцефалия“. Но те трябва да знаят, че синдромът на плоската глава е много често срещан проблем и подлежи на бързо лечение и корекция.

Ние вярваме, че е по-добре да се предотврати проблема, отколкото да се наложи да се справяте с него. Тези 4 съвета ще помогнат за доброто самочувствие на бебето след време, и ще запазят психиката на родителите.

Формата на главата при бебетата

Позиционната плагиоцефалия или плоската глава при кърмачета се развива поради постоянния натиск върху определена част от черепа. Най-често това е тила. Бебетата спят през по-голямата част от денонощието и често родителите полагат бебета на гръб. Монотонното положение на детето по време на сън е фатална грешка на родителите без опит.

При фетуса подобна патология може да се развие преди раждането поради многоплодна бременност или тазово налягане. Тясната матка може да причини и тортиколис, което също води до сплескване на черепа на бебето.

Плагиоцефалията се среща по-често при недоносени бебета, чиито череп е мек и пластичен. Мъничките бебенца прекарват много време в кувьоз, което също е в ущърб на формата на главата.

Между другото, неправилната форма на главата на детето в продължение на няколко дни или дори седмици след раждането е норма. Ако с течение на времето бебето придобие сплескване от едната страна на черепа – това е плагиоцефалия.

Педиатрите твърдят, че такъв синдром не засяга развитието на мозъка на бебето и не предизвиква дълготрайни проблеми. Въпреки това е по-добре да се предотврати деформацията на черепа! И тези 4 съвета са задължителни за всички млади родители.

Как да се предотврати появата на плагиоцефалия, или деформация на черепа при бебетата?

1. Промяна на позицията на главата

Не оставяйте бебето да спи само по гръб. От време на време го завъртайте настрани или по корем, като не пропускате да го наблюдавате. Това ще помогне да се предотвратят възможни едностранни деформации на черепа на детето. И ако бебето пълзи цяла нощ в кошарата, за да избегне нежелани движения, използвайте специални извити възглавници.

2. Алтернативни пози в детското легло

По навик родителите поставят детето все в една и съща поза, което позволява появата на деформация, ако това се практикува сравнително дълго. В резултат на това бебето започва да оглежда заобикалящата го стая все в едно и също положение.

Резултатът е едностранно сплескване на черепа. За да се предотврати този проблем, променете позицията на бебето в леглото, като по този начин се насърчават активните и полезни движения на главата.

3. Дръжте бебето на ръце

Опитайте се да намалите времето, което вашето бебе прекарва в легнало положение. Разбира се, 24 часа в денонощието не е възможно да го държите на ръце. Осъществявайте носенето на ръце често, но не прекалено и само тогава, когато ви е възможно. Като държите бебето на ръцете, принуждавате мускулите му да се развиват и укрепват и най-важното – това е отлична превенция на синдрома на плоската глава.

4. Да спи по корем

Поставянето на бебето да спи по корем помага за формирането на дясната страна на главата, укрепва мускулите на шията и развива мускулите на гърба.

Поглеждайки наоколо, бебето ще се развива по-бързо и освен това скоро ще започне да пълзи и да сяда

Няма основания родителите да се страхуват, че сънят по корем е една от основните причини за синдрома на внезапна смърт при кърмачета. Тази позиция е изключително полезна за правилното развитие на кърмачето. Разбира се, не забравяйте да наглеждате детето, докато спи. Завъртайте го, гушкайте го от време, слагайте му шапка – това също е един вид превенция на плагиоцефалията.

И най-важното – не се притеснявайте излишно. Плагиоцефалията е обратим процес, но трябва да прибегнете до специализирана помощ възможно най-скоро. И не забравяйте за такива полезни процедури като масаж и къпане. Те ще укрепят по-добре мускулите на врата и гърба на бебето и ще осигурят отлично предотвратяване на синдрома на плоската глава.

Споделете тази полезна информация и с други млади родители в социалните мрежи.

Източник: nashidetki.net

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “4 трика за предотвратяване синдрома на плоска глава при бебето (плагиоцефалия)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *