ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Спирам оралните контрацептиви: какво ще се случи с тялото ми?

Оралните контацептиви са толкова популярни, че се приемат от около 60% от жените. Понякога се случва така, че нуждата от техния прием да отпадни

оралните контрацептиви

Какво се случва тогава?

Преди да отговорим на този, и някои други въпроси, ето малко ползена информация, която трябва да знае всяка жена.

Пред всяка жена, която е сексуално активна, възниква въпросът за избора на метод за контрацепция. Съвременните фармацевтични продукти предлагат голям избор от контрацептиви. Един от най-популярните начини за предпазване от нежелана бременност е приемането на орални контрацептиви (ОК). Тези лекарства съдържат определена доза хормони, поради което жените често имат много въпроси, свързани с характеристиките на приемане на таблетките, какви са противопоказания и възможни нежелани реакции.

Съвременната жена трябва да знае, че добре избраният продукт не оказва неблагоприятно влияние върху състоянието на тялото. Но има ситуации, при които младите жени самостоятелно си предписват орални контрацептиви, без да се консултират със специалист. При това ги приемат в продължение на години.

Съвременните противозачатъчни са надежден метод за контрацепция, като същевременно оказват влияние върху контрола на менструалния цикъл. Но, за съжаление, такъв неконтролиран, продължителен прием в крайна сметка води до пълна липса на менструация. В този случай, разбира се, трябва да отмените приемането, да се свържете с специалист и да решите проблема с възстановяването на цикъла.

Сред жените има мит, че на фона на приема на противозачатъчни лекарства може да има проблеми в работата на тялото: повишаване на теглото, кожни обриви и други. Но такава реакция може да се появи само в случай на неправилно избрано лекарство.

Изборът на орални контрацептиви е най-адекватен на базата на резултатите от тестове за мъжки и женски хормони, ултразвук на черния дроб и бъбреците, изследване на урината, кръвта, и в случай на съответните оплаквания – ултра звук на гърдите и тазови органи.

Също така лекарят задължително взема предвид анамнезата и избира лекарството, на базата на някои фактори – възраст, бременност и съществуващи заболявания. През миналия век са били предписани контрацептиви, които в състава си съдържат мъжки полови хормони. Това е първото поколение контрацепция – единствената налична таблетка по онова време. Жените, които ги взимали са имали проблеми с теглото, прекомерно окосмяване и промяна на гласа.

От друга страна, изборът на противозачатъчни лекарства винаги е индивидуален, и е необходимо да се съсредоточим върху реакцията на организма във всеки отделен случай

В случай на оплаквания назначението винаги може да бъде коригирано. При използването на ОК от последното поколение практически няма проблеми с теглото: в редки случаи жената може да качи 1-2 кг. Но винаги трябва да се спазват препоръките за хранене, не само когато приемате лекарства. Хранителните навици също се променят много рядко.

Друг страх от жените при приемането на ОК е рискът от намаляване на либидото. Това може да се случи само ако лекарството не е правилно избрано. Предписаното след консултация със специалист хапче не влияе по никакъв начин върху сексуалната активност.

Има ли някакви възможни отрицателни последици, когато се прекрати приема на орални контрацептиви?

Интересни са резултатите от проучване, проведено в акушерските и гинекологичните отдели от медицинските факултети на няколко медицински университета.

Премахването на контрацептивите рязко повишава активността на яйчниците. Тази хиперактивност причинява много странични ефекти. Въпреки това, тя може да се използва за добро. Съвременните ОК понякога могат да бъдат предписани, за да се ускори зачеването. Тъй като след премахването на контрацептивните яйчниците започва да работи по-активно, това увеличава шансовете за забременяване.

Както е установено, прекратяване приема на ОК е придружено от продължителни проблеми само ако лекарството е неправилно приложено. Изборът на хормонален контрацептив трябва да се извършва стриктно от гинеколог.

Какво се случва в организма при спиране на контрацептивите?

В резултат на това, когато намалее нивото на прогестоген, чрез пероралните контрацептиви, дезинхибираната овулация престава да потиска гонадотропенната функция на хипофизата. Налице е повишено производство на фоликулостимулиращи и лутеинизиращи хормони.

Как се възстановява репродуктивната функция?

След преустановяване употребата на контрацептиви се наблюдава следното:

– Курсът на секреторната фаза на цикъла (менструалната фаза) се нормализира.

– Възстановяват се временните атрофични промени в ендометриума.

– Способността на ендометриума да имплантира оплодена яйцеклетка се възстановява.

– Това променя химията на вагиналната среда.

– Вискозитетът на слузта (цервикална) намалява. Следователно сперматозоидите ще могат по-лесно да се предвизват.

Накратко – началото и краят на приема на ОК трябва да бъде обсъдено с гинеколог, за да се вземат предвид индивидуални характеристики на всяка жена.

Източник: woman.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *