ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Д-р Иван Константинов, детски офталмолог, дава отлични съвети за здравето на детските очи

Повечето родители пропускат прегледа при детски офталмолог. Правят го само по предписание, или ако е налице някакъв проблем

офталмолог

Д-р Иван Константинов, детски офталмолог от Очна клиника „Ден“, припомня едно общо за цялата медицина правило. Превенцията е най-доброто лечение. А когато става дума за здравето на очите, грижите трябва да бъдат умножени по две.

 детски офталмолог
Д-р Иван Константинов, детски офталмолог от Очна клиника „Ден“

 

Преди няколко месеца, по повод месеца на детското очно здраве, който традиционно се отбелязва през август, доктор Константинов сподели в интервю, че проблемите, които възникват със зрението в детска възраст, предопеределят целия живот на детето.

При очните болести не всичко е видимо. Може да съществува „скрит“ проблем със зрението, който малките деца не са в състояние нито да усетят, нито да опишат. Един профилактичен преглед при детски офталмолог не само ще спести грижите, въпросите и притесненията на родителите, но и ще е интересен за самото хлапе, поради естеството на самия преглед.

Зрителните проблеми, които могат да възникнат в детството са т.нар. рефрактивни аномалии, каза доктор Константинов. Често се установява и
хиперметропия (далекогледство). Дори и малките деца могат да страдат от
астигматизъм и миопия (късогледство).

Когато детето расте с некоригирани рефрактивни аномалии, могат да се получат усложнения, като страбизъм (кривогледство) и амблиопия (мързеливо око). Една голяма част от родителите търсят мнение и съдействие от специалист едва когато са налице усложненията, което не е много приятно за децата и тяхното здраве. Последните две заболявания (страбизъм и амблиопия)
изискват по-сериозни терапевтични мерки, които не винаги са приятни за децата и родителите.

Как родителите да забележат, че нещо със зрението на децата им не е наред?

Първо – наблюдавайте децата. Ако едно дете непрекъснато приближава или прекалено отдалечава играчката или книгата, това би могло да означава, че не вижда добре. Други знаци са честото търкане на очите, сълзенето, въртенето на глава.

Много важен признак за фиксиране на очен проблем при децата е честото им оплакване от главоболие

И разбира се – зачервяването на очите, което не минава за една нощ.

Кога трябва да се проведе първия профилактичен преглед?

Доктор Константинов съветва детето да се заведе за първи профилактичен преглед при детски офталмолог когато навърши три години. Ако детето е здраве, следващият преглед се прави преди да тръгне на училище.

И, за да бъдат спокойни родителите, както и за да се изключи наличието на вродени аномалии, доктор Константинов препоръчва да се направи консултация с детски офталмолог след първия рожден ден на бебето.

Как да се грижим за здравето на детските очи?

Ограничавайте гледането на телевизия, игрите с таблети и т.н. до час на ден, ако детето е ученик. Ако е в детската градина, по-добре му намерете друго занимание. Колкото по-дълго време детето е далеч от разни дигитални играчки, толкова по-добре не само за неговото зрение, но за здравето му изобщо. Останалото ще ви бъде обяснено от лекар-специалист.

Детските очни прегледи са мощен инструмент за цялостно здраве и могат да помогнат по много начини. Един обикновен тест за зрителна острота може да разкрие както проблеми със зрението, така и наличието на мозъчен тумор. Защото в много подобни ситуации, лекарите чуват една дежурна фраза:

„Нямаше симптоми и този преглед беше единственият начин, по който можеше да бъде открито заболяването…“

Източник: www.credoweb.bg

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *