ЛЕКАЛПИН КОМБО / LECALPIN COMBO

Съдържа еналаприл, лерканидипин, микрокристална целулоза, лактоза монохидрат, магнезиев стеарат, повидон К30, натриев нишестен гликолат тип А, натриев хидроген карбонат, бял опадрай

Предназначение

лекалпин комбоЛЕКАЛПИН КОМБО е лекарствено средство за контрол върху повишено артериално налягане. Съчетава въздействията на АСЕ инхибитор и блокер на калциевите канали; всяко от тези два типа медикаменти се използва за лечение на хипертония, а в комбинация е предназначено за заболяването в напреднал стадий. Не е подходящо за лечение на начална хипертония.

Как се приема

Дозата ЛЕКАЛПИН КОМБО се определя индивидуално, в зависимост от състоянието на пациента. Приемът е веднъж дневно, по едно и също време. Най-добре е това да става сутрин, 15 минути преди закуска. Хапчето се гълта без стриване или сдъвкване, с чаша вода.

Определената от лекуващия доза не бива да се променя самоволно; лечението с този медикамент може да се коригира или спира само от лекуващия. При неволно предозиране е задължителна консултация, а при необичайни смущения се търси спешна медицинска помощ. Възможно е приемът на по-голямо количество ЛЕКАЛПИН КОМБО да провокира спадане на кръвното налягане, промени в пулса, безпокойство, сънливост, болки в лявата част на гръдния кош.

При пропуснат прием се изчаква да дойде време за следващия, без компенсаторно да се увеличава обичайната доза.

Възможни нежелани ефекти

ЛЕКАЛПИН КОМБО причинява в отделни случаи алергични реакции, изразени в тежки обриви, дихателни затруднения, оток на лицето и гърлото, затруднено преглъщане и говор. При ескалация на признаците е наложителна незабавна медицинска помощ.

В отделни случаи приемът на медикамента провокира замайване и главоболие, кашлица, отклонения в кръвните показатели, болки в корема, гадене и повръщане, запек, чернодробни ензими извън нормата, отоци на глезените, често уриниране и отделяне на големи количества урина, пресъхване на устата, зрителни и слухови смущения, сърдечни смущения – сърцебиене, болки в гърдите, стенокардични пристъпи, инсулт, смущения в бъбречните функции, стомашни дразнения и язва, загуба на апетита, косопад, висока температура, хрема и възпалено гърло, възпаления на важни вътрешни органи – панкреас, черен дроб; задържане на течности с отоци, оток на чревната лигавица; мускулни спазми, общо усещане за неразположение и слабост.

Кога НЕ БИВА да се употребява

ЛЕКАЛПИН КОМБО не се използва при алергия към една или повече съставки.

Медикаментът не е подходящ за пациенти с диабет, бъбречна недостатъчност, стенокардия, чернодробно заболяване в напреднал стадий, проблеми в кръвообращението и стеснена аорта, след прекаран инфаркт.

Рискови пациенти, за които е необходима индивидуална оценка на риска при възможно лечение с ЛЕКАЛПИН КОМБО, са тези със заболявания на мозъчните съдове, с трансплантиран бъбрек или на диализа, след продължително боледуване, на възраст над 70 години, болни от съдова колагеноза, страдащи от продължителна кашлица. Продуктът се ползва с ограничена употреба от чернокожи пациенти заради повишения риск от реакции на свръхчувствителност.

Лекарството не се прилага при деца и подрастващи под 18 години.

Противопоказано по време на бременност и кърмене.

Взаимодействие с други медикаменти

Лекуващият следва да прецени безопасността при съвместяване на терапията с ЛЕКАЛПИН КОМБО с други медикаменти. Специално внимание и лекарски контрол се изисква при комбиниране с диуретици, литий, трициклични антидепресанти, калий-съдържащи продукти, антипсихотици, наркотични вещества, обезболяващи и лекарства против артрит, лекарства против алергии, диабет, епилепсия, туберкулоза, сънотворни, други лекарства за контрол върху кръвното налягане, за лечение на сърдечни заболявания, против язва и повишено отделяне на стомашни киселини.

Да се избягва паралелен прием на алкохол, грейпфрут и сок от грейпфрут.

Усреднена цена в аптеките – 26 лв за опаковка от 30 таблетки по 10/10 мг, или 28 лв за опаковка от 30 таблетки по 20/10 мг, където първата цифра е за съставката еналаприл, а втората – за лерканидипин

Оценете статията
Оценка 5 от 1 гласували

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.