Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

ДУОКОПТ / DUOKOPT

Съдържа активните компоненти дорзоламид и тимолол, както и хидроксиетилцелулоза, манитол, натриев цитрат, натриев хидроксид, вода

Предназначение

дуокоптДУОКОПТ е офталмологичен продукт с две активни съставки – дорзоламид и тимолол. Използва се при лечението на повишено налягане; най-често е препоръчван при глаукома, когато други средства от типа на бетаблокери не са дали очаквания ефект.

Разтворът не съдържа консерванти.

Как се употребява

Прилагането на ДУОКОПТ става по лекарска препоръка. Опаковката се използва само от един пациент, без накрайникът да докосва окото по време на апликацията. Спазват се стриктни правила, които целят хигиена и безопасност на приложението.

Обичайната доза е една капка в засегнатото око, сутрин и вечер. Продължителността на употреба се определя от лекуващия. Ако паралелно с ДУОКОПТ се провежда лечение и с друг офталмологичен продукт, между прилагането на двата трябва да се спазва минимум 10-минутен интервал.

Не предприемайте самоволно лечение на очен проблем с този медикамент!

Възможни нежелани ефекти

Най-сериозни последици може да има от алергични реакции, изразени в обрив и подуване на зоната около очите, затруднено дишане и преглъщане, оток на лицето и гърлото. При симптоми на алергична реакция незабавно търсете медицинска помощ.

Често се съобщава за симптоми на дискомфорт като парене, замъглено виждане, сълзене, усещане за сухота и “пясък в окото”, болка, световъртеж, потиснатост и депресивни състояния от различен тип, гадене, забавен сърдечен ритъм, припадъци.

В редки случаи е подавана информация за лупус еритематозус, влошено качество на съня, смущения в сърдечната дейност, проблеми с либидото, отлепване на ретината и други зрителни проблеми, смущения в сърдечно-съдовите функции от различно естество, отоци на крайниците, мускулни крампи, дихателна недостатъчност и други отклонения във функционирането на дихателната система, дерматит, косопад, диария и пр. някои от страничните ефекти са в слаба форма и са преходни. При забелязана прогресия прилагането на капките се прекратява и се търси лекарска намеса.

Кога НЕ БИВА да се употребява

ДУОКОПТ не се използва при алергични реакции към съставките.

Капките не се препоръчват при астма, остър обструктивен бронхит или други заболявания на дихателната система, бъбречна недостатъчност и бъбречни камъни, забавен или нередовен сърдечен ритъм, повишена киселинност на кръвта, чернодробни заболявания в напреднал стадий.

Рискови пациенти, при които разрешаването на това лечение е след индивидуална оценка на риска, са болните от диабет, миастения гравис и проблеми на щитовидната жлеза.

Необходима е индивидуална преценка и за пациенти, които носят контактни лещи.

Капките не се прилагат при деца и подрастващи под 18 години.

Противопоказани при бременност и кърмене.

Взаимодействие с други медикаменти

Особено внимание изисква съвместяването на капките ДУОКОПТ с някои медикаменти; взаимодействията могат да усилят или отслабят ефекта им или да създадат условия за агресивна проява на странични ефекти. Това се отнася за продукти като лекарства при депресии, сърдечни заболявания, други очни капки от типа бетаблокери, сулфонамиди, антидепресанти, лекарства за диабет, хинидин, при обезболяване с наркотични вещества.

Усреднена цена в аптеките – 40 лв за флакон от 10 мл

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *