Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Бързо и лесно: Разберете дали вашето заболяване не е на психическа основа!

Има голяма вероятност вашето заболяване да е на психическа основа

Главоболие, болежки в гърба, повтаряща се ангина… Много заболявания са на психическа основа. Ще ви помогнем да откриете кои.

Все по-често четем, че тази или онази болест е психосоматична. Но не винаги е така. Важно е да различаваме коя болежка е провокирана или влошена от психичен проблем.

Както знаем, духът и тялото са тясно свързани и си взаимодействат. И не само на теория. Чувствата наистина водят до производството на вещества като адреналин и норадреналин, които регулират функцията на редица органи.

Силният стрес може да понижи белите кръвни телца, които предпазват организма от външни агресии и отварят вратите пред редица заболявания.

заболяване
Много заболявания са на психическа основа

Ангина

Стресът отслабва имунната защита

Провокирана от вируси и бактерии, всяка година ангината разболява милиони хора по света. Тази патология, която се изразява с болка в гърлото и с температура, е сред най-разпространените психосоматични заболявания на горните дихателни пътища.

Какво представлява? Ангината ни поваля в стресов период, когато сме изпаднали в депресия или сме тъжни. Ако ангините се повтарят една след друга, анализирайте не само физическото си състояние. Навярно съществува конфликт с някой човек или трудна ситуация, която не желаете да приемете. Може би преглъщате случващото се, вместо да го изразите.

Обяснение. По-голямото производство на хормона на стреса кортизол руши имунната защита на организма. Така съпротивителните сили пропускат инфекциите, с които тялото ни не успява да се справи. Освен при ангината тези психосоматични състояния могат да се изразят и в други болести като хрема, грип, туберкулоза.

Астма

Емоциите задълбочават кризата

Астмата е широко разпространено хронично възпалително заболяване на бронхите. Често тя е причинена от психически проблем.

Какво представлява? Тук причинителите са както генетични, така и следствие от околната среда – замърсяване, пушене, алергени… Кризите могат да бъдат отключени и да се задълбочат от силни емоции: смях, плач, несъвместимост.

Внимание: независимо от какво е провокирана, астмата е сериозно заболяване и не бива да се подценява.

Обяснение. Американски учени доказаха, че самото споменаване на стресираща дума като „самота“ е достатъчно да активира зони в мозъка, които провокират криза.

Мигрена

Понякога е израз на вътрешно неудовлетворение

70% от хората страдат от болки в главата. В повечето случаи те са причинени от психологични причини и напрежение.

Какво представлява? Става дума за главоболие, което може да продължи с дни. Чувството е, че главата е пристегната в менгеме. Мигрената на психосоматична основа се появява обикновено през младежкия период и достига своя пик към 30-те. Провокира се от стресова ситуация – семеен конфликт, неразбирателство с партньора, финансови трудности, комплекси, лошо самочувствие.

Обяснение. Няма еднозначен отговор, но се смята, че болката е провокирана от нервни импулси или от нахлуването на приток кръв в мозъка. Според други изследвания мигрената е провокирана от дехидратация в зоната на синусите.

Кожни проблеми

Свръхреакция на имунната система

Редица болести са повече или по-малко предизвикани и се обострят от стреса.

Това се случва с категоричност при псориазиса, екземата, херпеса и брадавиците.

Какво представлява? Кожното заболяване е психосоматично, ако не е провокирано от конкретна причина – вирус, ген, алергия… Наблюдава се обостряне на екземата или други кожни проблеми, когато имате неприятни изживявания – раздяла, уволнение и т. н. Абсолютно сигурно е, че стресът независимо какъв е – на физическа или психична основа, изостря вече съществуващи заболявания, в частност псориазис и обриви.

Обяснение. В състояние на стрес кожните клетки реагират веднага и причиняват възпалителни състояния. Канадски учени демонстрираха нагледно как стресът провокира отделянето на бели кръвни телца в кожата и по този начин те блокират производството на два протеина, които обикновено са натоварени с контрола на количеството левкоцити.

Болки в корема

И най-малкият конфликт или притеснение може да ги провокира

Няма човек, който да не го е присвивал стомахът – преди изпит или среща. Ясно е, че болките са свързани с душевното състояние на личността.

Какво представлява? Киселини, подуване, запек или диария, коремни болки – стресът провокира множество неразположения в храносмилателния тракт при всеки втори човек, още повече ако е придружен и от лоши хранителни навици. При жените тези хронични болки са много чести и се проявяват най-вече в областта на червата и при гръбначния стълб. При мъжете най-слабото място е хранопроводът.

Обяснение. Стресът е свързан с освобождаването на адреналин в тялото, който предизвиква чревни и стомашни болки, създаващи проблеми с храносмилането. Стресът увеличава и секрецията на стомашна киселина, което води до неудобства.

Болки в гърба

При прекомерно напрежение

Осем на всеки десет души страдат от проблеми в гърба в някой етап от живота си. В повечето случаи е трудно да се определи причината с точност. Едно е сигурно – емоционалната страна има важна роля. Какво представлява? Като оставим настрани установени болести като херния, сколиоза, напълняване, мускулни схващания и т. н., често болките в гърба са свързани с вторично мускулно напрежение вследствие пренапрягане.

Обяснение. Американско изследване сочи, че стресът води до мускулно напрежение в гърба, раменете и врата.

Източници:Жуpнaл,Pixabay.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *