ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

ДОЛОКСИБ / DOLOXIB

Съдържа еторикоксиб, калциев хидрогенфосфат, микрокристална целулоза, кроскармелоза натрий, силициев диоксид, талк, магнезиев стеарат, хипромелоза, хидроксипропил целулоза, макрогол 6000, талк, оцветители

Предназначение

долоксибДОЛОКСИБ е медикамент за неутрализиране на болки от различен характер. Това е нестероидно противовъзпалително средство за симптоматично лечение при ревматоиден артрит, остеоартрит, подагра и анкилозиращ спондилит. Възпира възпалителния процес и отока при тези състояния; върши работа като аналгетик и при състояния след стоматологични интервенции.

Как се приема

Приемът на ДОЛОКСИБ е в дози и с продължителност, определени съобразно диагнозата и общото здравословно състояние на потребителя. Не бива да се забравя, че продължителният прием, особено в по-високи дози, увеличава риска от мозъчен кръвоизлив или сърдечен удар.

При остеоартрит най-често се препоръчва прием на 30 мг от продукта веднъж дневно. Възможно е лекуващият да увеличи дозата, но не повече от 60 мг дневно.

Ревматоиден артрит и анкилозиращ спондилит се третират с 60 мг веднъж дневно, а при необходимост дневната доза може да се увеличи до 90 мг.

Дневната доза при подагра е 120 мг дневно – в период на остър пристъп, за не повече от 8 последователни дни.

След стоматологични интервенции ДОЛОКСИБ може да се приеме в дневна еднократна доза от 90 мг, за три поредни дни.

ДОЛОКСИБ се препоръчва индивидуално в редуцирани дози, ако пациентът е със заболяване на черния дроб.

Таблетките се поглъщат цели, с вода, независимо от храненията.

Ако забравите да вземете лекарството, продължете терапията на следващия ден, без да удвоявате обичайната доза с цел компенсиране на пропуска. При неволно предозиране е необходима неотложна медицинска консултация.

Възможни нежелани ефекти

ДОЛОКСИБ може да причини алергични реакции, изразени в обриви, оток на лицето и гърлото, затруднено дишане и говор. Сред съобщаваните смущения са също болки в гърдите, задух и отоци; пожълтяване на кожата и склерите, отклонения в чернодробните показатели; болки в стомаха, черни екскременти – свидетелство за вътрешен кръвоизлив.

Има информация за смущения в сърдечния ритъм, повишаване на кръвното налягане, главоболие и световъртеж, задух, грипоподобни симптоми, лесна уморяемост, слухови и зрителни смущения, промяна в апетита и теглото, възпаление на кръвоносни съдове, кашлица, кървене от носа, депресивни състояния, подуване на корема, мускулни крампи и др. При прогресия на някои от симптомите, особено засягащи дихателната и сърдечно-съдовата система, спешно се търси медицинска помощ.

Кога НЕ БИВА да се употребява

ДОЛОКСИБ не бива да се употребява при алергия към някоя от съставките, както и към други нестероидни противовъзпалителни.

Медикаментът не се прилага при деца и подрастващи под 16 години.

Противопоказан при бременност и кърмене.

Да се избягва при хора, страдащи от вътрешни кръвоизливи или преживели такива; при сърдечни заболявания, неконтролирана хипертония, чернодробни и бъбречни болести в напреднал стадий, преживели инсулт или инфаркт.

Рискови пациенти, за които е необходима индивидуална преценка за възможните рискове, са тези с диабет, с отоци – задържащи течности, пушачи, дехидратирани, хора над 65 години.

Взаимодействие с други медикаменти

Съвместяването с някои медикаменти налага промени в терапевтичните планове или стриктен контрол на кръвните показатели заради възможностите за взаимно повлияване на ефекти. Това се отнася за продукти като антикоагуланти, антибиотици, метотрексат и циклоспорин, диуретици, литий, лекарства за хипертония, сърдечна недостатъчност, астма. Повишен риск от проява на странични ефекти има при паралелен прием с хапчета против забременяване и хормонозаместващо лечение.

Усреднена цена в аптеките – 12 лв за 14 таблетки от 60 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *