ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Силвия Иванова: Ето как се излекувах от синузит, ставни болки и безсъние

Силвия Иванова е от онези слънчеви хора, които са успели да съхранят детското в себе си. От дълги години тя се занимава с йога и по-специално с Висяща йога. Споделя, че благодарение на тези практики тя е оставила в миналото синузита, болката в ставите и безсънието. От скоро се занимава и с обучението на малки в Центъра за алтернативна форма на обучение „Еделрайз“, гр. Плевен. 

Силвия даде специално интервю за Lekuva.net

Здравейте. Представете се с няколко думи на читателите на Lekuva.net

Здравейте, аз съм Силви – Силвия Иванова, майка на Борис и Бояна – двете причини „ЕДЕЛРАЙЗ“ да се роди! Йога инструктор съм и дете по душа! Какво по-описателно – всички дипломи и квалификации не струват повече от това!

Искам да Ви споделя и още нещо: много преди да създам центъра за алтернативна форма на обучение в гр.Плевен, чието име днес звучи така красиво, имах идея той да се казва „ЗДРАВЕЙ” – и знаете ли защо?

Защо?

”ЗДРАВЕЙ” означава „Бъди здрав”, като например „Щурей” = бъди щур или пък „Засмей се” – бъди засмян… А здравето винаги е било приоритет номер едно в живота ми. Оттам започна и интересът ми към билколечение, хомеопатия, йога и Аюрведа! Е, впоследствие видях една аптека с това име, усмихнах се приятно и продължих да търся още по-добро име – впоследствие „ЕДЕЛРАЙЗ“!

Силвия Иванова
Силвия Иванова

 А „Еделрайз” какво означава?

Благодаря за въпроса. ЕДЕЛ означава благородно, красиво, също човек с широко сърце… А РАЙЗ – всички знаем – издигане, възход. Именно тези качества – Благородност и вътрешна Красота са които децата тук откриват в себе си и запазват в Живота занапред!

 Вие практикувате йога от дълго време насам. Разкажете ни как започна всичко.

Да, така е. Започнах с упражненията, когато бях на 28, благодарение на Ели – моя колега в „ЕДЕЛРАЙЗ“, съмишленик и първа братовчедка. Но мога да си спомня, че философските въпроси си ги задавах още в училище… Била съм на около 15 г.

На 28 години? Та ти изглеждаш като на 22, наистина!

Хахааа, благодаря ти. Истината е, че гоня 40-така … (Смях) Сериозно – йога връща процеса, доказано и изпитано е!

Какви са ползите за здравето от редовните занимания с йога?

Големи, но най-добре е да нямаме очаквания и сами да наблюдаваме. Не след дълго ползите идват, а те са много. Подобрява се перисталтиката, хората постепенно отслабват, даже някои споделят, че дори не им се пуши вече. Подобрява се хормоналният баланс, кожата се изпъва, най-вече от обърнатите пози.

Освобождаваме се от сковаността и блокажите, както на физическо, така и на енергийно ниво. Подобрява се сънят, сърдечната дейност, дишането. Ставаме освен по-гъвкави, и по-силни и издръжливи. Знаете ли, в йога гъвкавост и сила е добре да вървят ръка за ръка. Не може гъвкавост без сила и сила без гъвкавост. Представете си едно желе например… или пък един камък… И това е само малка част от цялото съвършенство в йога.

деца
Децата учат чрез йога, движение, игри, творчество, експерименти

Възможно ли е да се излекуваме с йога?

Ще споделя моя личен опит. Синузит, болки в ставите, безсъние… А нямах още 30 дори. Всичко изчезна!!! Да не говорим колко бързо се възстанових след раждане – докторите недоумяваха. Това след 13 години вегетарианство! Да не говорим колко много хора, посещаващи часовете по йога, споделят как от ден на ден се чувстват все по-здрави, изчезват мигрена, запек, астма дори.

От известно време насам се занимавате и с обучението на малки деца. Разкажете ни повече за Центъра за алтернативна форма на обучение „Еделрайз“.

Децата… Благодарение на тях, мисля, че открих себе си. И на още куп други хора – близки и далечни. Йога, физическа активност, себеразвитие и свобода са ключовите думи, които най-добре биха обрисували Центъра.

Също всичко изписано и споделено за така наречените „хуманни педагогики”. Дълги години вдъхновение черпех от „Демокраичните училища” по света: Яков Хехт, Александър Нейл, също Проф.Д-р Георги Лозанов – Сугестология, Сугестопедия и Резервопедия, от Рудолф Щайнер (Валдорфска педагогика), от Петър Дънов (Слънчева педагогика), от йога и Аюрведа.

После се роди Борис – не можех да си представя как един ден в училище би намразил Историята или пък Английския език – също като мен някога… И заедно с него се роди идеята за ЕДЕЛРАЙЗ – Център за алтернативна форма на обучение, гр.Плевен. Това е мястото, където децата продължават с целия си детски непогубен от нас, възрастните, интерес да изследват и учат чрез игра, цветове, форми и движение, оставайки физически активни. Да обичат учененето, а не да бягат от него, да растат здрави и осъзнати.

С какво йога за деца е по-специална от йога за възрастни? Какви са ползите за здравето на малчуганите?

Йога сама по себе си говори много. Йога за деца наистина е малко по-различна от йога практиките за възрастни. Различното е, че с децата споделяме и играем. Еднаквото е, че също както при големите, в йога за деца има разгрявка, йога пози, дихателни практики и релаксация. Но нищо религиозно – много държа това да се знае от родителите.

йога за деца
Йога за деца

Ползите:

Знаете ли, дотук никъде не споменахме Висяща йога, а това наистина са любимите ми часове с децата. За мен тези практики имат най-дълбок ефект върху здравето, както на децата, така и на възрастните. Децата са смели и когато стигнем до момента с обръщането надолу с главата, то е без страх.

Възрастните имат малко повече бариери. Но не всички, има и смели възрастни – те именно много ме радват. Именно този тип хора са съумели да запазят частичка от детското в себе си и това е прекрасно! Та висенето е това, което най-добре разтегля. Хайде помислете защо?!?

висяща йога
Силвия за Висяща йога: Тези практики имат най-дълбок ефект върху здравето

Заради гравитацията?

Именно!!! Когато сме в нормалното си право положение на тялото – какво става? Как действа гравитацията?

Дърпа ни?

Да! Дърпа ни надолу! А това какво поражда? Смачкване! Неслучайно вечер сме по-ниски – попитайте който и да било кинезитерапевт. Сега – представете си висенето, без значение дали се държим с ръце за лост и висим с крака надолу или обратното – обърнати с главата надолу. Какво се случва?

Разтягане?

РАЗТЯГАНЕ – и то какво!!! Оптималното, ако успеем да се отпуснем, докато висим! Най-доброто! Най-лечебното разрягане! Коригиращо и изправящо гръбначния стълб, даващо такава жизненост и бодрост, за каквато само сме слушали и чели. Трябва да се опита. Най-голям ефект при предотвратяването на гръбначни изкривявания има именно този начин на разтягане. Всеки, практикуващ Висяща йога, знае това и може да го потвърди.

Каква е мисията на „Еделрайз“?

Всъщност „Еделрайз” се пише „ЕДЕЛРАЙЗ” – както всяка буква в името, така и всеки от нас има своята дарба, талант и важност в своя свят. Всяко дете, всеки от нас носи в себе си неограничен потенциал. В „ЕДЕЛРАЙЗ“ имаме за цел да го открием, ако това все още не се е случило, да му дадем свобода и вяра, а оттам той да се разгръща и развивива с увереност и устременост, с позитивно отношение напред и нагоре. Да създаваме Живота в пълната му пъстрота. Да вярваме в себе си, когато сме добри в едно или друго.

Да подкрепяме другите, давайки собствения си пример. Да знаем, че заедно постигаме повече, стигаме по-далеч и сме по-силни, променяйки Света към по-добро! Благодарим на всички РОДИТЕЛИ, доверили ни се и вярвайки в нас и в своите деца, това ни дава още повече сила и устременост да създаваме, учим и играем, да продължаваме напред и да бъдем. ЗАЕДНО.

Какво бихте пожелали на читателите на Lekuva.net и на всички деца, разбира се?

Да бъдат СЕБЕ си, да търсят, опитват и откриват онова, в което са най-добри, в което са истински и което им носи най-голяма радост. И нека, вършейки го, това да е истинското щастие и удовлетвореност от Живота. Направете това своя професия и никога няма да бъдете отегчени и да ходите с досада на работа. Лицето ви ще излъчва наслада, озарявайки хората около вас. А нали знаете, лицето показва онова дълбоко вътрешно състояние в нас. Всеки сам избира какво да бъде то, създавайки не друг, а своя собствен свят – Живота! Благодаря Ви!

Повече информация за „ЕДЕЛРАЙЗ“ можете да намерите ТУК.

Със Силвия Иванова можете да се свържете на тел. 08765 10 931 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *