Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

ТАПТИКОМ / TAPTIQOM

Съдържа тафлупрост, тимолол, глицерол, натриев фосфат додекахидрат, динатриев едетат, полисорбат 80, хлороводородна киселина и/или натриев хидроксид, вода

Предназначение

таптикомТАПТИКОМ е офталмологичен лекарствен продукт – капки за очи, чието приложение балансира повишеното вътреочно налягане. Едната от двете активни съставки – тафлупрост, е аналог на простагландина, а тимололът е бета блокер. Двата съвместно действащи компонента овладяват успешно болестни състояния като тези при откритоъгълна глаукома и старческа очна хипертензия. ТАПТИКОМ неутрализира риска от фатално отслабване на зрението и слепота.

Как се приема

Опаковката ТАПТИКОМ съдържа 30 фабрично запечатани единични дози. След поставянето на капките остатъкът от използваната доза се изхвърля; не съхранявайте с оглед следващо прилагане заради нарушената след апликацията стерилност.

Обичайната доза е една капка дневно в проблемното око, или по една в двете очи – в зависимост от проблема. При поставянето накрайникът на дозовата опаковка не бива да докосва окото. Разтворът не бива да се поглъща.

При неволно предозиране може да се проявят симптоми като замайване, главоболие, дихателни нарушения и нарушен сърдечен ритъм. При ескалация на интензивността им търсете спешна медицинска помощ.

Ако терапията включва полагането на още един лекарствен продукт в засегнатото око, трябва да се изчакат поне пет минути преди следващата интервенция. Ако е пропусната процедура, не компенсирайте с двойна доза по време на следващата.

Възможни нежелани ефекти

Най-често съобщаваните странични ефекти от лечението с ТАПТИКОМ са сърбеж, болка, зачервяване на окото, замъглено виждане, промени в гъстотата на миглите. Възможни са прояви като отслабване на способността да се виждат детайли, промяна цвета на кожата в съседство с очите, очна секреция, увеит.

Съобщавано е за алергични реакции, дихателни затруднения, ниска кръвна захар, замаяност и депресия, влошено качество на съня, нервност, мускулни нарушения.

Възможно е пациентът да развие възпаление на роговицата, увеит, дихателни спазми, проблеми със стомашно-чревния тракт: гадене и повръщане, диария, болки в корема. Регистрирани са също смущения и еректилна дисфункция, мускулна слабост и пр.

Кога НЕ ТРЯБВА да се приема

ТАПТИКОМ не трябва да се прилага при алергия към някой от компонентите на продукта.

Продуктът е противопоказан при астма и бронхит, както и при сърдечни заболявания с нарушаване на ритъма.

Рискови пациенти са тези с диабет, заболявания на дихателната система, свръхактивна щитовидна жлеза, миастения гравис и пр., При всеки от тях индивидуално се оценява рискът.

Продуктът не е подходящ за лечението на деца и подрастващи под 18 години.

Не използвайте при бременност и кърмене

Взаимодействие с други медикаменти

Ако е наложителен паралелен прием на лекарства и за друго заболяване, това трябва да става след внимателен анализ на възможните последици. Отнася се за лекарства при диабет, срещу хипертония, други очни капки, лекарства за сърце, антидепресанти.

Пациенти с контактни лещи следва да ги снемат и да ги поставят обратно 15 минути след апликацията.

Усреднена цена в аптеките – 44 лв за опаковка от 30 еднократни дози

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *