ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Доцент Анета Мишева: Хронифицираният ечемик може да е свързан с високи нива на кръвната захар

На всеки се е случвало от време на време да се оплаче от ечемик на окото

ечемик
Ечемик на окото е възпалително заболяване, което обхваща горния и долния клепач. Появява се обичайно върху вътрешната или външна повърхност на клепача.

В повечето случаи отдаваме появата на ечемик на окото на замърсяване, което не е точната причина за това заболяване.

За появата и лечение на ечемик доцент Мишева сподели своето мнение в здравното предаване на Българското Национално Радио. Доц. д-р Анета Мишева, д.м. е специалист офталмолог. Тя приема пациенти в Медицински център за очно здраве „Фокус“, който се намира на ул. „Българска морава” 123.

Доц. д-р Анета Мишева има богата практика в диагностиката и лечението на очни болести. Дава консултации и назначава лечение за такива заболявания, като катаракта, глаукома, макулна дегенерация, кератуконус. Доцентката извършва изследвания като тонометрия, периметрия, томография, както и лазер-терапия.

На въпроса за честата поява на ечемик, тя отговори, че най-вероятно има нужда от преглед на очите, за да се изпишат очила с диоптър. Честата поява на ечемик се свързва и с некоригиран астигматизъм, който е вариант на нормата, но не и заболяване.

Освен преглед при офталмолог, при често възпаление на очите, изразяващо се с появата на ечемик, трябва да се направи и изследване на кръвната захар. Доцентката подчерта, че при редовно носене на очила ечемикът ще спре да излиза и очите ще възвърнат своето здраве.

В предаването слушател повдигна въпроса и за операциите на очите, свързани с лечение на катаракта. Според него, тези операции в повечето случаи са ненужни и се правят само с цел печалба.

Доцент Мишева отговори, че катарактата е помътяване на естествената леща на окото. Естествената леща пречупва около 20 диоптъра. Колкото точно диоптъра причупва окото на всеки човек е индивидуално. Ако не се постави лещата човек, който има катаракта, няма да може да вижда добре на повече от метър пред себе си.

Интерокуларната леща не е лукс, а необходимост, каза доцент Мишева

Ако не се постави леща, може да се носят очила, но за съжаление те са страшно неудобни, защото са от порядъка на 10-11-12 диоптъра за далече и 12-15 диоптъра за четене. Във връзка с въпроса за ненужните операции, доцент Мишева каза, че ако се сметне цената на очилата, които пациентът ще носи до края на живота си, те ще бъдат на много по-висока цена, отколкото интерокуларната леща. И тъй като човек сам си купува очилата, затова болният сам заплаща и интерокуларната леща. Цените на лещите са различни, според зависимост от качеството им.

В края на предаването доцент Мишева отговори и на въпроса колко време има трайност антиглаукомната операция.

Ако се приложи т.н. най-стара операция – трабекулектомия, периодът на филтрация и възстановяване на нормалното очно налягане не е много дълъг. За съжаление много бързо се затваря този отвор. Затова от години се работи за удължаване ефекта от операцията, като се слагат импланти. Всичко зависи от това какъв имплант ще се сложи. При слагането на импланти, ефекта е много по-дълъг, отколкото при трабекулектомията.

Източник: bnr.bg

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *