ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Майки питат: Как да подсилим имунната система на детето?

Вижте тези прости, но полезни съвети за подсилване на имунната система на детето

Как ви се струва това – тази есен отменяме необходимостта от болнични заради заболяване на децата и учебната година ще мине без отсъствия от училище! Да, това е напълно възможно. Достатъчно е да обърнете внимание на тези простички, но полезни съвети и да ги следвате.

Най-важната профилактична мярка може да бъде укрепването на вродения имунитет на детето. Той е на първа линия в отбраната срещу всевъзможни вирусни и бактериални инфекции.

Разбира се, грижата за подсилване на имунитета трябва да е целогодишна. Но в периода преди есенно-зимното повишаване на заболеваемостта това е особено важно.

имунната система на детето
Лесно можем да подсилим имунната система на детето

Какво да сложим в чинията?

Имунитетът е пряко свързан с дневния порцион. Затова преди всичко се погрижете за балансираното хранене, като имате предвид индивидуалните особености на детето. В ежедневното меню обезателно трябва да присъстват белтъчини както от растителен, така и от животински произход. Те са източник на незаменими аминокиселини, които са необходими за правилния растеж на организма и за укрепването на имунната система.

Можете по-често да приготвяте грахова или бобена супа, които повечето деца ядат с удоволствие, да правите салати с грах или да го слагате като гарнитура към месо.

Източник на животински белтъчини са преди всичко червените меса (най-добре телешко или говеждо), изварата и киселото мляко. По-добре е, когато млечните продукти са без захар – ако детето иска да бъдат подсладени, направете го с плодове, в които се съдържат влакна и витамини, които също ще са от полза за имунитета.

Не само аскорбинова киселина

Най-силно имуностимулиращо действие притежава витамин С (аскорбинова киселина). Затова в този период най-полезни за децата са всички растителни продукти, богати на този витамин, казва д-р Величка Терзиева. Въпреки разпространената заблуда, най-много витамин С има не в цитрусите, а в шипките, магданоза, касиса, облепихата. Достатъчно много аскорбинова киселина има и в ябълките и чушките, така че не губете време, докато още не е свършил плодово-зеленчуковият сезон.

Ако не успявате да осигурите на детето балансирана диета с плодове и зеленчуци, недостигът им може да се компенсира с прием на поливитаминни препарати. Разбира се, обсъдете с педиатъра кога и колко витамини да давате на детето. Напоследък за повишаване на вродения имунитет и профилактика на грипните и вирусните заболявания, все по-широко се използват и хомеопатични препарати.

Движението е всичко! Произволна физическа активност на въздух може да донесе много повече ползи за имунната система, отколкото стоенето вкъщи пред монитора. Така че, ако вашето дете предпочита да стои вкъщи, вместо да играе с децата на открито, помислете как ненатрапчиво да го накарате да прекарва повече време навън.

Може да му предложите да се срещне с приятелите си извън дома – някъде сред природата, в парка. Подскажете му, че могат да поиграят с топка, федербал или да си измислят някоя игра. Физическата активност и закаляването са най-важните мерки срещу всякакви вирусни заболявания.

За децата на възраст до към 6-7 г. закаляването може да представлява въздушни или слънчеви бани, обтриване с прохладна вода. За по-големите – контрастен душ, сауна. За някои деца на училищна възраст е много подходящо да ходят на басейн – за профилактика на простудните заболявания. Плуването подсилва имунитета. Но това е само една идея и профилактиката на заболяванията съвсем не свършва с нея.

Погрижете се за закаляването на децата, като имате предвид и спецификата на организма и желанията при всяко дете.

Любопитно за любителите на сладкото

Вече е доказано, че сушените плодове, бадемите и орехите, а също и шоколадът, са богати на вещества, които увеличават имунния отговор на инфекции от типа на грипа и простудата. Те помагат и за това естественият защитен механизъм на организма да работи по-добре и да пречи на вирусните клетки да се разпространяват.

Според учените от Калифорнийския университет в Лос Анджелис, и само ароматът на какаовите зърна и шоколада е достатъчен, за да ускорява изработването на имуноглобулин А, който отговаря за противовирусната защита на организма. Разбира се, в приемането на сладки храни трябва да има мярка.

Източници: puls.bg,framar.bg,imunitet.bg

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Майки питат: Как да подсилим имунната система на детето?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *