Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Листа от морков – за прочистване на дебелото черво и при болни бъбреци

За какво може да се ползват листа от морков? Оказа се, че те са полезни за състояния, които не се повлияват от корена на моркова

листа от морков
Листата от моркови са изключително полезни за здравето

Днес на пазара, както и в магазините, много рядко може да видите моркови, които се продават на връзка. Някога не беше така. Някога морковите се продаваха заедно със стъблото и листата. Защото надземната част на този толкова полезен зеленчук има ползи, които корените нямат. Ако прочетете тази статия до края, ще разберете при кои пет здрави състояния може да се ползват листата от морков.

Какви ползи за здравето имат листата от морков и как може да ги ползвате?

листа от морков

 

1. Те са богати на хлорофил и имат прочистващи свойства

Хлорофилът е необходим не само на растенията, но и на хората. Това е една от причините, поради които ядем зеленчуци. Хлорофилът пречиства кръвта. Това вещество е мощен антиоксидант, който предотвратява развитието на раковите клетки.

Много хора вземат хапчета, за да се отърват от канцерогените и токсините. Но защо е необходимо това, ако можете да получите необходимите вещества от природни източници? Включително и от зелените връхчета на морковите.

 

2. При проблеми с бъбреците

морков

Зелената част на морковите има много силни диуретични свойства. Те са точно толкова ефективни, колкото и магданоза. Редовната им употреба предотвратява появата на камъни в бъбреците. Възможно е при редовен прием дори да съдействат за разпада на вече съществуващи камъни.

За да имате здрави бъбреци, освен да приемате листа от моркови, ще трябва да пиете и по-голямо количество вода.

 

3. Подобряват работата на дебелото черво

Дебелото черво е отговорно за отстраняване на токсините от тялото. За да бъдете в добра форма е необходимо периодично да снабдявате организма с влакна и фибри. Листата и стъблото на морковите са естествен склад на тези две полезни вещества. Ефектът от редовния прием на листа от моркови е същия, като от редовните упражнения, но в никакъв случай не ги заменя.

 

4. Укрепват костите

Може би ще се изненадате да научите, че в много отношения най-полезна е надземната част на кореноплодните растения. Това е наистина вярно. И не само за морковите важи… В листата има много повече полезни витамини, микроелементи и съединения, отколкото в корените. Листата на морковите са богати на минерали като калий, калций и витамини А и В. Всички тези вещества укрепване костите и предотвратяват появата на остеопороза.

 

5. Подобряват зрението

Със сигурност сте чували честата препоръка на офталмолозите да използвате по-често сок от моркови за подобряване на зрението и паметта. Но не е нужно да се изхвърляте върховете. Съдържащият се в тях витамин А е полезен за мускулите на очите.

 

Сега вие знаете за полезните свойства на листата на морковите. Това не е просто ненужна трева, която трябва да изхвърлите

Необходимо е да се знае как да се подготви продукта, за да се запазят всички необходими на тялото вещества. Факт е, че върховете моркова имат леко горчив вкус.

листа от морков

Бланширането премахва горчивината. Залейте листата с вряла вода, подръжте за минута, и след това ги сложете веднага в ледено студена вода. Прибавяйте бланшираните листа към различни салати и предястия.

Може да си направите и супа от връхчетата. Ако добавите екстра количество лимонов сок, ще направите вкуса ѝ неустоим. Листата могат да се добавят и като подправка към различни зеленчукови и месни супи.

Задушените зеленчуци са идеално ястие за вегетарианците. И не само за тях. Към всичко, което обичайно задушавате, може да добавите и листа от морков.Освен това от тях става чудесно смути.Свежият зеленчук предполага да се експериментира с него. Така че – защо не опитате нещо ново? Споделете резултатите в коментарите и бъдете здрави.

Източник: www.vegetariantimes.com

ХОЛИМИН – при камъни в бъбреците и жлъчката, за подкрепа на черния дроб

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Листа от морков – за прочистване на дебелото черво и при болни бъбреци

  1. Даринка каза:

    Тази информация е истински и безценен подарък. От години отглеждам моркови и махам част от листата зада не вземат силата на корена.
    Сега ходя и по съседи да събирам листа.😂🤣😂
    👍🏼🙏

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *