ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Катаракта – билки, рецепти и продукти за лечение без операция

Катаракта или още старческо перде е потъмняване на лещата на окото

Какво представлява катаракта?

При катаракта лещата на окото потъмнява!

Катаракта, познато още като „перде”, е заболяване, при което лещата на окото потъмнява. Среща се най-вече при хора в напреднала възраст, при които води до проблеми със зрението. Може да засегне едното или двете очи, като няма риск от разпространение от едното в другото.

При здраво око лещата, или прозрачната част на окото, позволява на светлината да премине през нея и да достигне до ретината. Именно в ретината светлината се преобразува в нервни сигнали, които се насочват към мозъка. Когато лещата потъмнее при катаракта или друго очно заболяване, до ретината не достигат ясни сигнали. В резултат на това зрението се замъглява.

Катаракта – видове

В повечето случаи, когато се говори за перде на очите, то се свързва с напредването на възрастта. Именно това е факторът, който в най-голяма степен спомага за развитието на болестта. Но все пак ще отбележим, че се разглеждат няколко разновидности на заболяването:

  • старческа катаракта;
  • травматична катаракта – появява се след травма на окото, като е възможно смущението в зрението да настъпи години след самия инцидент;
  • вторична – след операция за корекция на зрениетои при други заболявания е възможно да се стигне до потъмняване на лещата. Състоянието може да настъпи и при наличието на други здравословни фактори – например при диабет или при приема на стероиди;
  • вродена – при някои новородени катаракта се наблюдава по рождение, като засегнати са често и двете очи. Но обнадеждаващото е, че в повечето случаи това не пречи на зрението и не се налага отстраняване;
  • лъчева – топлинна, радиационна, електрическа – влошаване на зрението при излагане на различни фактори.

Как се разпознава катаракта?

Преди да се предприеме каквото и да било лечение, трябва със сигурност да се потвърди, че зрението е замъглено или намалено именно заради наличието на „перде”. Ето кои са някои от първите симптоми, на които е добре да се обърне внимание:

  • зрението е размазано, образите са неясни;
  • цветовете стават по-бледи;
  • ярките светлини – от лампа, фарове, слънчеви лъчи – са прекалено ярки, около тях се забелязва ореол;
  • през нощта зрението е твърде отслабено;
  • появяват се двойни изображения;
  • налага се честа смяна очилата или контактните лещи.

Невинаги при тези признаци става дума за катаракта. Възможно е да се наблюдава и друг очен проблем. Това налага задължителна консултация с офталмолог, който да извърши обстоен преглед. Най-честите методи, които се използват при установяването на катаракта, са:

  • преглед с разширяване на зениците – извършва се чрез поставяне на капки в окото, които разширяват зеницата. По този начин достъпни за преглед са зеницата и зрителният нерв;
  • тест за зрителна острота – той отчита зрението при различни дистанции;
  • тонометрия – при нея се измерва вътреочното налягане.

Операция на катаракта

Ако след обстоен преглед се потвърди, че зрението се влошава именно заради наличието на „перде”, в повечето случаи лекарите препоръчват операция. Към днешна дата най-разпространеният метод за премахване на катаракта е ултразвуковата операция, при която се отстранява лещата на окото и на нейно място се поставя изкуствена вътреочна леща.

Медицинският термин на процедурата, при която се извършва подмяната на лещата, е факоемулсификация. Представлява съвременен оперативен подход, при който увредената леща първо се раздробява с помощта на ултразвук, след което се изсмуква. Разрезът е минимален – по-малък от 3 мм, а самата операция трае не повече от половин час, а още на следващия ден пациентът може да се върне към ежедневните си занимания.

И все пак не всички пациенти, които са чули диагнозата „перде” са готови да се подложат на хирургическа интервенция. Причините за това са разнородни – страх, липса на увереност в специалистите. Не на последно място – финансови ограничения, тъй като при подобна операция се заплаща не процедурата, а самите лещи, стойността на които никак не е малка.

Заради тези или други фактори се търсят алтернативи за подобрение на зрението и отдалечаване от оперативната подмяна на лещата. Тук идва мястото и на основната цел на материала ни – да ви представи най-популярните билки, натурални продукти и рецепти, които се използват при потъмняване на лещата на окото и проблеми със зрението.

Натурални продукти при катаракта

Ако и вие сте сред тези, които предпочитат да подходят към естествените продукти при справянето със здравословните проблеми, прочетете редовете по-долу. В тях обединяваме билки, добавки и натурални продукти, за които се твърди, че помагат при катаракта. Започваме с някои естествени продукти:

Витамини

Предполагаме, че няма да се изненадате колко важна е ролята на витамините. За витамини А, С и Е се знае, че имат положителен ефект върху здравето на очите. Това важни в пълна сила и при катаракта, и други очни болести. Препоръчително е да си набавяте въпросните витамини от естествени източници като слънчогледови семки, бадеми, моркови, спанак и много други.

Лутеин

Съединението лутеин се намира на челни позиции при хранителните вещества, които са от съществено значение за здравето на очите. По своята същност той е каротеноид, на който някои плодове и зеленчуци дължат жълтия си или оранжев цвят. Веществото е незаменима естествена бариера при катаракта, затова е добре да се набавя в големи количества. Освен в традиционните жълти и зелени плодове и зеленчуци, намира се още в спанака, ряпата, както и в марулите.

Алфа липоева киселина
Натуралните елементи са задължителни за здравето на очите!

Алфа липоевата киселина спомага за освобождаване на тялото от свободните радикали, като в същото време е и натурален лек при катаракта. Ефективността си по отношение на здравето на очите веществото дължи на свойството си да поддържа витамини С и Е в оптимални нива. По принцип алфа липоевата киселина се приема под формата на добавка. Но в някои храни тя се намира и под естествена форма, макар и в минимални стойности. Тези храни са спанак, броколи, картофи, сладки картофи, моркови, цвекло и други.

Фитонутриенти

За фитонутриентите се знае, че подпомагат правилния растеж и развитие на клетките. По своята същност те представляват растителни химикали, много от които имат мощно антиоксидантно действие. В големи дози фитунутриенти се съдържат в плодовете и зеленчуците с наситени цветове – зелено, лилаво, червено, както и жълто и оранжево.

Хранителни добавки за добро зрение и против катаракта

Изброените по-горе полезни вещества намират конкретно приложение в редица хранителни добавки, които обещават запазване на зрението с напредването на възрастта.

Ето кои са някои от най-популярните продукти, достъпни в аптеките:

Лутеин Супер и Лутеин Супер Плюс
Лутеин Супер Плюс на Витаголд е подходяща при катаракта хранителна добавка!

Това са доказани хранителни добавки на марката Витаголд, които се препоръчват за по-добро зрение. Редовният им прием допринася за доброто състояние на очите, като намалява оксидативния стрес и подобрява зрението. В същото време, защитава окото при работа с компютър и предпазва от развитието на редица очни заболявания, сред които макулна дегенерация и катаракта.

Тези си качества продуктите на утвърдената фармацевтична марка дължат на изобилието на полезни вещества в състава си, сред които лутеин, колагев хидролизат (естествен компонент на очите), витамини С и Е, екстракт от черна боровинка, рутин, зеаксантин, мед, селен цинк и други.

Гама Хелп Вижън

Гама Хелп Вижън е хранителна добавка на основат на рибено масло, която поддържа здравето на очите и предпазва зрението. Препоръчва се при редица очни смущения, сред които замъглено зрение, уморени очи, продължителна работа с компютър или в помещения с изкуствено осветление и други. Защитава очите от вредния оксидативен стрес, който се смята за една от предпоставките за развитие на катаракта.

Витамикс

Препаратът е добавка, която поддържа зрението и спомага за запазване на зрителната острота. При катаракта се препоръчва, защото намалява нивата на оксидативния стрес. На ден се препоръчва прием на 1 таблетка.

Лутеин Плюс

Лутеин Плюс на Валмарк е хранителна добавка, която съдържа лутеин, зеаксантин, цинк и витамини. Използва се за предпазване на очите и за освобождаване от стреса и напрежението.

Витроген

Продуктът спомага за поддържане на оптималната зрителна функция. Има благоприятен ефект върху очните структури и самото зрително поле. Полезните вещества във Витроген спомагат за поддържане на така важните нива на колаген и хилауронова киселина, което е от значени при превенцията на катаракта.

Ретавитрол

Представлява добавка под формата на ампули, които съдържат хилауроново киселина, колаген, лутеин и други полезни вещества. Използва се за по-добро очно здраве и подобряване на зрението.

НеоВиста

НеоВиста представлява продукт за по-добро зрение, съдържащ астаксантин (екстракт от водорасли). Помага при преумора на очите, при ежедневна работа с компютър и при замъглено зрение.

Билки и билкови рецепти при катаракта

Съветите ни продължават с това кои са онези лековити растения, които биха били от помощ, за да се предпазим от „перде” или да забавим настъпването на състоянието. Ето какво подбрахме:

Невен

Билката е с доказани ползи за здравето на очите. При влошено зрение и проблеми с очите се препоръчва приготвянето на настойка. 1 с.л. от билката се запарява и оставя да изстине в 200 мл вода. С така приготвената настойка се измиват очите преди сън. Това ще отнеме напрежението и ще подобри зрението.

Очанка
Билката очанка помага при катаракта!

Билката очанка се смята за мощен естествен лек при катаракта. Прилага се, като 2 с.л. от лековитото растение се залеят с ½ литър гореща вода. Оставя се за час, след което отварата се прецежда. С така приготвената лековита течност се мият очите сутрин и вечер. Може да се използва и като компрес. Подходящо парче плат се потапя в отварата и се отцежда. Задържа се върху окото за възможно най-дълго време.

Метличина

Още една популярна билка помага при катаракта. Това е метличина. Тя се използва при проблеми със зрението за промивки на очите или за вътрешен прием. Ако искате да си приготвите лековита отвара при катаракта, към 400 мл гореща вода добавете 1 с.л. от билката. Оставете я да кисне 2 часа, след това прецедете. Лековитата течност се изпива на 3 приема по 120 мл в рамките на деня.

Розмарин

Заради високото си съдържание на антиоксиданти розмаринът се препоръчва при редица признаци на остаряване. Изключително ефективен е и при „старческо перде”. Ароматното растение може да се използва като подправка към ястия или под формата на запарка. Към чаша с гореща вода се добавя 1 с.л. от билката, оставя се да се охлади и след прецеждане се изпива на 3 равни части през деня.

Кисел трън

При катаракта помага и кисел трън. Приготвя се от корени от билката. Необходимото количество е 1 ч.л. билка, която се вари за 10 минути в ½ литър вода. След като изстине, в отварата се натопява подходяща кърпа, която се поставя на очите под формата на компрес.

Змийско мляко

С тази билка трябва да сте изключително внимателни. При катаракта се препоръчва извличането на сок от растението, който се смесва със същото количество мед. Съставките се поставят върху котлона на слаб огън, докато започне да се появява пяна. Именно тази пяна се нанася върху клепачите.

Народни рецепти при „старческо перде”:

Нашата редовна читателка Мариана Колева преди време публикува като коментар под друг материал следната рецепта. Според думите й, прилагането на този домашен лек й е помогнало да подобри зрението си. Въпреки че се е стигнало до операция на очите, допълва Мариана, това се е случило след години и в резултат на допълващи обстоятелства. Ето рецептата, която Мариана публикува:

„В подходящ съд се преварява вода, към която се добавя мед в съотношение 3:1. От така приготвения разтвор се капват по 1 – 2 капки във всяко око по 3 пъти на ден. Прави се в продължение на 20 дни, след което се почива 10 дни. Процедурата се повтаря по същата схема още веднъж за още 20 дни, което се смята за достатъчен период от време, през които зрението ще се подобри или поне ще се забави развитието на пердето.

Приготвяйте се по малко количество разтвор всеки ден, не използвайте стар, за да има ефект и да не предизвикате раздразнение в окото. От билкаря, който ми написа тази рецепта, знам, че докато се прилага, добре е да не се яде месна храна.”, пояснява нашата читателка.

Още рецепти:
  • приготвя се разтвор от 150 мл дестилирана вода и 40 г мед. Ако решите, можете да добавите към течността и няколко капки прясно изцеден лимонов сок. От така приготвения разтвор се капват по 2 – 3 капки в отслабеното око всяка вечер преди сън;
  • в равни количества (по около 50 г) се смесват пчелен мед и слаба домашна ракия. Добавя се 1 с.л. захар и съставките се разбъркват добре. Сместа се съхранява в хладилник. От нея всяка вечер се капва в окото по 2 – 3 капки до изчезването на пердето;
  • 1 с.л. детелина и 1 с.л. троскот се почистват, нарязват се на ситно и се счукват. От тях се изстисква сок, който се прецежда през марля. Въпросният сок се използва от лечители при катаракта – от него се капва във всяко око по 1 капка дневно за превенция и премахване на „старческото перде”;
  • в ¼ литър преварена вода се разтваря 1 ч.л. мед. На слаб огън сместа се вари, докато остане 200 мл. След като се охлади, с така приготвената течност се правят промивки на окото по 2 пъти на ден – сутрин и вечер. Възможно е в първите дни, през които се прилага процедурата, да се усеща дискомфорт или болка. Но неразположенията отшумяват. Важно е терапията да се прилага ежедневно за поне месец, за да настъпи подобрение на зрението;
  • препоръчва се през времето, през което се прилага горната терапия, да се приема и следната билкова рецепта. 1 с.л. широколист живовляк и 1 с.л. очанка се заливат с 400 мл гореща вода. Връщат се на огъня за 10 минути. След като отварата изстине, се прецежда и се изпива на 3 равни приема през деня малко преди хранене.

Натурални продукти помагат при катаракта

Непосредствено след билките и билковите рецепти в списъка за природни продукти, които могат да съхранят и подобрят зрението, се нареждат натуралните елементи. Ето кои са онези природни дадености, чрез които можете да опитате да възстановите поразеното от „старческо перде” зрение:

Глина

Тук става дума не за популярната, а за глина бентонит. Тя е с кремав цвят и се формира от специфичен вулканичен прах. На практика това е калциев бентонит. Произхожда от САЩ, където древните индианци са смятали въпросната глина за свещен лек. Лечението на влошено зрение с нейна помощ се осъществява, като клепачът се намазва с паста от глината. Също така е възможно да се използва за филтриране на вода, с която се накапва болното око.

Рициново масло

За да има ефект при лечение на очни заболявания, използваното рициново масло трябва да е качествено – органично, приготвено чрез студено пресоване. От него всяка вечер се капва по 1 капка в болното око. Важно е процедурата да се прилага вечер, тъй като след като попадне в окото, рициново масло причинява за кратко замъгляване на зрението.

Кокосова вода

Някои народи използват кокосовата вода за лечение на всевъзможни очни заболявания. Основно обяснение, което офталмолозите изтъкват, гласи, че кокосовата вода има свойството да неутрализира свободните радикали, които са причина за голяма част от заболяванията на очите.

Знае се, че тя има редица ползи и при лечението на катаракта, които се дължат в голяма степен на високото съдържание на магнезий, калий и редица други полезни вещества. Те подпомагат отпускането на протеините в лещата, като по този начин се възстановява нейната прозрачност.

Ако решите да опитате, то трябва да знаете, че се използва единствено сок от пресен кокосов орех, никога от вече зрял. Чрез капкомер се накапват по няколко капки кокосова вода във всяко око, след което е добре да се заеме хоризонтална позиция и да се постави затоплена влажна кърпа върху очите. В легнало положение се изчакват поне 10 – 15 минути, след което кърпата може да се отстрани.

Хомеопатични продукти при катаракта

Въпросът помагат ли и доколко изброените по-горе натурални продукти при проблеми със зрението провокира разнородни мнения. За някои чрез естествени лекове заболяването е забавило своя ход, а зрението се е възстановило. При други ефект не е бил налице.

Важно е дори при неуспех в лечението да не се пренебрегва развитието на катаракта, а да се премине към нов метод. Възможно е да се приложи лечение с хомеопатични продукти.

Най-често се използва някой от следните препарати:

  • Calcarea Phosphorica – показен е при главоболие, предизвикано от проблеми с очите, при болка в или около дясното око. Оплакване на пациентите може да е и усещането за скованост в очите;
  • Sepia Officinalis – предписва се на пациенти със слабост в очите, при които вечер симптомите стават много по-ясни. Потрепването на клепачите, както и нетърпимата, остра болка също се смятат за индикации, за прием на продукта;
  • Causticum – усещането за пясък в очите предполага приема на продукта. Същото важи и за паренето, сърбежа, непоносимост към светлина, както и забелязването на проблясъци. Предписва се и при тежест в клепачите. Помага и при катаракта.

Лекарства при катаракта

Тъй като осъзнаваме колко сериозен проблем представлява загубата на зрението или влошеното такова, оставяме на вашия лекар да реши кой е правилният избор на лекарствен продукт. Ще си позволим само да споменем капките Квинакс, тъй като те са един от най-популярните продукти при лечение на катаракта:

Капките представляват лекарствен продукт, който забавя или възпрепятства развитието замъгляването на лещата на окото. Може да се използва както при „старческо перде”, така и при травматична, вторична и други видове катаракта. Радва се на популярност при пациенти, които искат да отложат или да избегнат оперативната интервенция.

За финал ще кажем само, че проблемите със зрението не бива да се пренебрегват. При доказано и потвърдено заболяване, трябва да се избере онзи метод за лечение, който ще има задоволителни и трайни резултати.

Източници:

http://www.medicinenet.com/cataracts/article.htm

http://www.medicalnewstoday.com/articles/157510.php

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *