БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Топ 30+ изпитани рецепти за изчистване и разграждане на камъни в бъбреците

Камъни в бъбреците – някои народни рецепти наистина помагат. Билки, рецепти и лекове за стопяване и изхвърляне на камъни от бъбреците

Ето какво е добре да знаем за камъни в бъбреците

Камъните в бъбреците са различни по форма и състав!

Уролитиазата или камъни в бъбреците – казано на разбираем език, това е едно от най-често срещаните урологични заболявания при двата пола. Проявява се при 15 % от мъжете и при 10 % от жените, като в случаите, когато не се предприеме адекватно лечение, могат да настъпят сериозни бъбречни увреждания.

По своята същност т.нар. камъни или конкременти представляват компактна втвърдена маса от разнородни солни кристали. Те са се отделили като отпадни продукти в урината в резултат на метаболитните процеси. Най-често 3 са характеристиките, в зависимост от които се прави разграничение на конкрементите и от които зависи подходът на лечение. Тези характеристики са състав, местоположение и размер.

Според състава камъните най-общо се делят на калциево-оксалатни, фосфатни, уратни и други.

Според локацията си – разполагат се в бъбреците, в уретрата или в пикочния мехур, като от местонахождението им зависят и конкретните симптоми на болестта.

Според размера – камъните се формират като малки песъчинки. Ако не се изхвърлят заедно с урината, размерите им нарастват и могат да достигнат до 3 – 4 см в диаметър.

В зависимост от това какви са характеристиките на конкрементите при всеки отделен пациент и какво е общото му здравословно състояние, се подбира най-адекватният метод за лечение. При мнозина облекчение, а и изцерение носят народните рецепти. При други – приемът на подходящи медикаменти решава проблема. При една част от страдащите от камъни в бъбреците обаче се налага оперативна намеса.

Мнението на специалиста

Според утвърдения хомеопат д-р Атанас Михайлов добре е да се направи всичко, което многообразието от лечебни практики предлага, за да се пречисти урологичният апарат от отлагания. Ако това обаче не е постижимо с помощта на медикаменти или нетрадиционни практики, добре е да се предприеме крачката към неинвазивната интервенция. От особено значение е да не се пренебрегва за дълъг период проблемът „камъни в бъбреците”, защото това може да предизвика редица усложнения и да нанесе непреодолими поражения за бъбреците и за цялата отделителна система.

Как се лекуват камъни в бъбреците?

разбиване на камъни в бъбреците
Камъните в бъбреците не бива да се пренебрегват!

Всеки, който е преживявал бъбречна криза, без съмнение се е замислял как да се излекува.

По принцип в състояние на криза първо се търси начин за туширане на болката. Най-често ако кризата застигне пациента у дома, се препоръчва прием на обезболяващи от групата на аналгетиците, в това число Ацетизал, Нимезил, Аулин и други. Вариант е и обезболяване чрез спазмолитици – Но-Шпа, Спазмалгон, Папаверин са сред най-използваните. В болнични условия се избират подобни или същите продукти, но се прилагат под формата на инжекционна инфузия за по-бързо и резултатно действие.

Ако болният се намира в специализирана урологична клиника, възможно е да се приложи и терапия за екстракция на конкрементите. В краен случай – да се предприеме и хирургична интервенция.

За да не се стига дотам и преди да се решите на оперативно лечение, предлагаме ви в синтезиран вариант някои от най-популярните народни методи за лечение, включително натурални средства, билки, хомеопатия.

Хранене при камъни в бъбреците

Без съмнение всички сме наясно, че хранителните навици се отразяват пряко на цялостното здравословно състояние. В това число и на урологичния тракт. Именно поради това при предразположеност към заболявания на бъбреците или някои от останалите органи на отделителната система, добре е да се спазва здравословен хранителен режим. Препоръчителна при уролитиазата е т.нар. Диета № 14. Ето за какво става дума:

Основната цел на така структурирана диета е да се възпрепятства образуването на камъни в отделните звена на пикочо-отделителната система. В зависимост от това какъв е съставът на камъните, които се образуват, се подбира меню с по-високо или по-ниско съдържание на въглехидрати, мазнини, белтъци. Основен принцип е да се ограничи натоварването на храносмилателната система. А тези от болните, които страдат от наднормено тегло, консумират по правило нискокалорийни продукти.

Важен е и приемът на вода около 2 ½ – 3 литра на ден, като съставът й е съобразен отново с този на конкрементите. Пият се още чай, плодови и зеленчукови сокове, овкусени с продукти с лаксативен ефект – мед, сладко от рози и други. Избягват се прекалено солените ястия, както и тези, които съдържат дразнещи подправки.

Хранене в зависимост от състава на камъните, видове камъни в бъбреците

При уратни камъни – набляга се на меню с преобладаващи млечни продукти, плодове и зеленчуци. Мазнините и въглехидратите се ограничават, като дневният калориен прием не бива да надвишава 2500 – 2700 ккал. Водата трябва да е алкална.

При оксалатни камъни – преобладават храните с алкално съдържание, в това число картофи, моркови, дренки, ябълки. Млякото, млечните и храните, които съдържат преобладаващо калций, се изключват, а месото и месните продукти са в ограничени количества. При тази форма на уролитиаза не бива да се консумират храни, които са източник на оксалова киселина. Такива храни са лапад, спанак, патладжан и други. На ден трябва да се изпиват поне 2 литра алкална вода.

Храната се избира в зависимост от вида на камъните.

При фосфатни камъни – при тази форма на болестта се препоръчва разнородно и пълноценно хранене с преобладаващи месни и рибни храни. Избягват се мляко и млечни продукти, както и по-голямата част от плодовете и зеленчуците. Задължително е приемането на много течности, в това число и на билков чай.

Това са основните изисквания към храненето в зависимост от състава на камъните в бъбреците. Могат да се изведат обаче и няколко основни общи принципи.

Общи принципи на хранене
  • приемът на вода – поне 1 ½ – 2 литра на ден – е задължителен;
  • добре е да се ограничи (особено за по-дълъг период от време) приемът на витамин С, витамин Д, както и на продукти с високо съдържание на калций. Това не бива да се приема като забрана за консумиране на храни, съдържащи калций, а по-скоро се отнася за подобни препарати;
  • при предразположеност към образуването на камъни добре е да се ограничи приемът на белтъци;
  • при склонност към затлъстяване или тегло над нормите погрижете се за балансирането му;
  • под формата на хранителни добавки е добре да се приема магнезий, както и да се наблегне на храни, съдържащи витамин А и витамин В6.

Народни рецепти при камъни в бъбреците

Често спазването на подходящ хранителен режим се оказва недостатъчно условие за ограничаване на бъбречните кризи. При много пациенти диетата помага за подобряване на общото здравословно състояние, но не води до разграждане и изхвърляне от организма на конкрементите. Тук на помощ идват познати и предавани от поколение на поколение рецепти, които ние ще споделим с вас в редовете по-долу:

Рецепта 1

Няколко дни поред се приема чаша вино, което е загрято предварително и към което е добавена скилидка чесън. Рецептата се повтаря ежедневно до облекчаване на кризата или до изхвърляне на камъка, като е най-подходяща в случаите, когато конкрементите са локализирани в пикочния мехур.

Рецепта 2

Позната като рецепта на лечителя Владимир Бошнаков, тази рецепта се приготвя като се смесят равни количества от билките пача трева, жълт кантарион, полски хвощ и коприва. Количествата не трябва да са големи, около 15 – 20 грама от всяка билка. От получената билкова смес се взема само щипка, която се залива с 250 мл вряла вода. Оставя се за 10 минути, след което се прецежда, без да се изхвърлят билките. Те се заливат повторно с 200 мл вода и се поставят на котлона. Врат 10 минути и се прецеждат отново. Така приготвените 2 отвари се смесват. От така приготвения лек се изпиват по 130 мл на гладно – сутрин, преди обяд и вечер преди сън, като важно е да е студен. Важно е лечението да не продължава по-дълго от 30 дни;

Рецепта 3

Необходими са 250 г лимони, които се почистват, измиват и нарязват. Режат се с корите, като се отстраняват само семките. Същото количество пресен магданоз също се нарязва на ситно. Двете съставки се поставят в блендер. Добавят се 250 мл студено пресован зехтин, 250 г мед и 1 ч.ч. кленов сироп. Съставките се блендират до получаването на хомогенна смес. Така приготвеният лек се прехвърля в сух буркан с капак, който се съхранява в хладилник. Всяка сутрин на гладно се изяжда 1 с.л., като е важно през деня да се приемат много течности.

Рецепта 4

Рецепта за изхвърляне на камъни от бъбреците с голямо съдържание на магданоз четем и в популярен форум за здраве. Ето я и нея:

Рецепта 5

Всеки ден за период от 10 дни се приемат на гладно стафиди от хубаво грозде и зърна черен пипер. Самото зрънце се поставя в стафидата и се сдъвква внимателно. Ежедневно броят се увеличава с по 1 стафида и по 1 зърно – на десетия ден се сдъвкват 10 стафиди с 10 зърна черен пипер. От единадесетия ден броят започва да намалява. След като курсът приключи, прави се 3-дневна почивка и се повтаря.

Според тези, които са лекували камъни в бъбреците с тази рецепта, необходима са поне 2 пълни курса, за да се разградят и изхвърлят камъните и песъчинките. Добре е през това време да се приемат отвари с диуретичен ефект, например от листа от бреза.

Рецепта 6

Приготвя се алкохолна тинктура от бял равнец – 100 г изсушена билка се залива с ½ литър алкохол. Държи се на топло място за седмица, като редовно се разклаща. От така приготвената тинктура се приемат по 2 с.л. преди всяко хранене.

Рецепта 7

Интересна за мнозина рецепта четем в популярен форум за здраве. Ето я и нея: „Здравейте, банда! Не съм писала от много време, но този път не е от лошо. След като поредната криза ме хвана неподготвена на вилата, приложих една рецепта, която знам от много време, но към която бях много скептична. Направих си лек с картофени обелки. (невероятно, но факт, аз Тома Неверни, повярвах на бабините щуротии!!!) Варих около 2 шепи обелки във вода, докато омекнат. След това прецедих и пих. По-скоро се наливах, въпреки че в оригинал рецептата гласи – не повече от 2 чаши на ден, моме! Е, не казвам, че на мига ми просветна, но избутах до края на седмицата и не прекъснах вилидж-купона преждевременно!”.

Рецепта 8

Коренището на 1 слънчоглед се измива и почиства, поставя се във вряща вода. Водата е около 2 литра и се варят за не повече от 5 минути след завиране. След прецеждане течността се изпива в рамките на деня.

Знае се, че с тази рецепта се разграждат камъни в бъбреците, получени след отлагана на пикочна киселина и калциев оксалат.

Рецепта 9

Още една рецепта с корени от слънчоглед се приготвя, като около 300 г предварително измити, почистени и смачкани корени се поставят емайлиран съд и се заливат с 5 литра вода. Кипват се за 5 минути на огъня и се оставят да престоят поне 10 часа. След прецеждане отварата се прецежда и се налива в 3 бутилки от 1 ½ литър, които се изпиват в 3 последователни дни.

Нека се има предвид, че корените от слънчоглед не се изхвърлят след първото варене, а могат да се използват до 3 пъти. На третото варене са им необходими 10 минути на огъня, останалите процедури се повтарят.

Така приготвената отвара от корени на слънчоглед се приема в 12 последователни дни. При необходимост – до 36 последователни дни, след което задължително се прави почивка от 180 дни.

Рецепта 10

Необходими са 8 ч.л. корени от дива роза, които се измиват и се мелят фино. Заливат се със студена вода (1 литър) и се вари наситена отвара. От нея се приемат по 100 мл от 6 до 8 пъти през деня. Рецептата се изпълнява 2 последователни дни, което се смята, че е достатъчно, за да започне изхвърлянето на камъните.

Отварата може да се прилага до 30 последователни дни.

Рецепта 11

Смята се, че черната ряпа е сред натуралните продукти, които разтварят камъни в бъбреците. За приготвянето на популярната в народната медицина рецепта са необходими равни части сок от кореноплодното растение и чист пчелен мед. След като се смесят, съставките се съхраняват в хладилник. Поне 40 минути преди всяко хранене се консумира по 1 ч.л. от лечебната смес.

Рецепта 12

Чаят от ябълкови кори също намира място сред традиционните рецепти за изхвърляне на пясък и камъни от уретрата, пикочния мехур и бъбреците. Приготвя се, като в чаша гореща вода се разтварят 2 с.л. изсушена и стрита на прах ябълкова кора. Чаят се приема 1 ½ час след всяко хранене, като важно е да е прясно приготвен. Необходим е по-продължителен период на прием, за да започне пречистването на организма и изхвърлянето на конкрементите, но се смята, че при 4 месеца редовно спазване на рецептата тялото ще изхвърли всички отпадни продукти.

Рецепта 13

Квас от цвекло пречиства цялото тяло, в това число и бъбреците от конкременти. Най-популярната рецепта за приготвянето му е следната. Необходимото количество цвекло е ½ кг. То се измива, почиства и нарязва на тънки филии, които се изсушават във фурната. Прехвърля се в подходящ съд и се залива с малко количество топла вода. Вари се, докато омекне. След прецеждане цвеклото се отделя, а към получената отвара се добавя 2 – 2 ½ литра вода, 50 г черен хляб, 100 г захар и 10 г мая. Сместа се оставя на топло място за 2 – 3 дни, за да ферментира. След като този процес приключи, се прецежда. Консумират се по 100 мл сутрин и вечер преди сън.

Рецепта 14

Тъй като мнозина са чували, че бъбреците се лекуват с помощта на бира, приготвили сме и една популярна рецепта с пенливата течност. Споделяме я директно от форума на Бг-мама:

В края на нашия списък ще цитираме и няколко ваши рецепти. Първата е от писмо на наша читателка, което получихме преди време, когато отново разглеждаме темата за камъни в бъбреците:

„Здравейте! Казвам се Николина и съм от с. Якимово. Нямам възможност да пътувам често до града, защото гледаме животни. И затова щом започнаха кризи в бъбреците, започнах да си приготвям рецепта, която знам още от баба ми. Необходими са 8 резена хрян, пресен, който надвечер се залива с бяло вино, около една чаша. Оставя се за през нощта. Сутрин щом станеш, се прецежда и се изпива на глътки. Едновременно с това се прави баня. За нея в леген или друг съд, над който трябва да се седи, се поставят 2 пълни шепи филизи и цветове от хмел. Билката се залива с 2 литра гореща вода. Щом температурата стане поносима, се сяда за 5 минути над съда.

Щом упорито започнах да прилагам това старо лечение, всичко се нареди. Не съм усетила да кога съм изхвърлила камъните. От баба знам, че може да са се толкова наситнили, че да са станали на песъчинки, затова да не съм ги усетила. Споделям, защото знам колко нетърпима е болката, а тази рецепта е повече от изпитана и действаща.”

Втората е публикувана като коментар към материал. Авторът й се е представил с инциалите Е.Л. Тя е следната:

„В моето семейство заболяванията на бъбреците имат някаква наследственост. Още за прапрародителите си знам, че са имали подобни проблеми. Може би от тяхно време идва и следната рецепта. Приготвя се билкова отвара от риган, маточина, градински чай, жълт кантарион, пача трева. След като се смесят тези треви, от тях се взимат 3 ч.л. и се заливат с 300 мл гореща вода. Когато отварата преседи, се прецежда и на всеки 100 мл от нея се добавят по 5 капки борово масло. Изпива се бавно, на глътки. Приготвя се поне 5 дни поред и камъните ще излязат сами.”.

Темата за народните рецепти за лечение на камъни в бъбреците ще приключим с подбрани рецепти на доказани лечители:

7 рецепти от Петър Дънов за разбиване на камъни в бъбреците

Ето кои са най-популярните рецепти на лечителя Петър Дънов за изчистване при камъни в бъбреците:

Първа:

За тази рецепта се смята, че е най-лесно приложима и изключително ефикасна. За да се изчистят бъбреците от камъни в ½ кофичка кисело мляко се добавят 20 стръка магданоз – предварително почистен и нарязан на ситно. Мляко се изяжда вечер, около 30 минути преди вечеря. Важно е процедурата да се повтаря ежедневно, докато камъните не излязат;

Рецептите на Дънов са с доказан ефект!
Втора:

От дряново дърво се изкопава корен с дължина 1 метър и с дебелината на свещ. Нарязва се на ситно и се залива с 2 литра вода. Слага се на огъня и се вари за 30 минути, след което се отдръпва. След изстиване се прецежда. На ден се изпиват по 3 кафени чашки, разпределени сутрин, обед и вечер. Смята се, че рецептата е толкова ефикасна, че изхвърлянето на песъчинките и дребните камъчета дори не се усеща;

Трета:

Предварително се смила на брашно неголямо количество от билката брош. В 3 последователни сутрини на гладно се приема по 1 с.л. от билковата прах, като за по-лесно преглъщане може да се добавя към малко мед или кисело мляко. Прави се почива от 2 дни, след което отново се прави 3-дневен курс. Процедурата се повтаря около месец, след което се прави контрола дали камъчетата са изхвърлени. Ако все още има такива в бъбреците, лечението продължава;

Четвърта:

1 ч.ч. семена от лен, предварително стрити, се добавят към 3 ч.ч. непреварено мляко. Млякото се слага на огъня и се оставя да ври, докато не достигне до количество от 1 ч.ч., която се изпива след прецеждане. Процедурата се повтаря 5 поредни дни, като през това време е възможно да се усеща болка или дискомфорт. Те се дължат на разтварянето на камъните. Лечението не бива да се повтаря по-често от веднъж през годината;

Пета:

Тази рецепта на лечителя Петър Дънов за премахване на камъни в бъбреците се смята, че има безотказен ефект. За приготвянето й е необходимо към 3 л вряща вода да се добавят 3 с.л. ленено брашно. Сместа се оставя да ври около 10 минути. След като изстине, към нея се добавят 2 нарязани лимона и 3 с.л. мед. По 1 винена чаша от нея се приема по 3 пъти на ден преди хранене. Курсът продължава поне 3 месеца, като през това време камъните ще бъдат изхвърлени неусетно;

Шеста:

За приготвянето й е необходимо към 1 литър вода да се добавят 3 с.л. ечемик и 1 с.л. овес. Варят се, докато течността стане наполовина. Изпива се на 3 приема през деня преди хранене, като курсът продължава 3 месеца;

Седма:

Диня със средни размери се разрязва на 2 равни половини и се посипва обилно със захар. Поставя се в подходящ и се слага във фурната. Пече се, докато кората се свие. След изваждане се прецежда през марля и получената течност се изпива на няколко приема през деня. Ако още с първата диня, която приготвите по тази рецепта, не успеете да изхвърлите камъка, то процедурата се повтаря.

4 рецепти на проф. Мермерски при камъни в бъбреците

Рецепта 1

С помощта на мощна сокоизтисквачка се приготвя 750 мл пресен сок от зеле. Изсипва се в стъклена бутилка с подходяща капачка и към него се добавят 250 мл студено пресован зехтин. Така приготвената напитка се изпива на 5 приема през деня – по 200 мл през 2 часа. Преди да се премери необходимото количество, бутилката задължително се разклаща.

През останалото време от деня се консумира само течна храна. Задължително е да се изпият и поне 2 литра вода.

Рецепта 2

Всяка вечер 30 минути преди вечеря се изяждат 20 стръка пресен магданоз, предварително почистени и нарязани. Процедурата се повтаря ежедневно до изхвърляне на камъка.

Рецепта 3

Прилага се в почивни дни.

В 08:00 часа сутринта се изпива 1 ч.ч. прясно изцеден сок от ябълки. След 2 часа се изпиват още 2 ч.ч. ябълков сок. На всеки следващи 2 часа се изпива по още 1 ч.ч., като важно е сокът да се приготвя непосредствено преди приема. Последната за деня чаша се изпива в 20:00 часа.

По същата схема се приема ябълков сок и на втория ден от лечението.

На третия ден в 08:00 часа сутринта се изпиват 2 ч.ч. сок от ябълки. След 30 минути се изпива 1 ч.ч. ябълков фреш, към който обаче е добавена ½ ч.ч. висококачествен зехтин и вода.

С това пречистването завършва. Прави се почивка от 30 дни, след което при необходимост се повтаря.

Рецепта 4

В 3 литра гореща вода се разтварят 3 с.л. ленено брашно. Варят се 10-ина минути. След като сместа изстине, добавят се 2 лимона и 3 ч.л. мед. От така приготвения лек се приема по 1 ч.ч.  3 пъти на ден – 20 минути преди трите основни хранения. Лечението продължава 90 дни, като се смята, че за това време камъните ще са се разтворили и ще са изхвърлени с урината.

Хомеопатични продукти при камъни в бъбреците

билки при камъни в бъбреците
Хомеопатията също се използва за лечение на камъни в бъбреците!

Ако решите да подходите към лечението на камъните в бъбреците чрез хомеопатични препарати, то няколко са доказаните продукти. Приемът им, от една страна, ще намали болката и неразположенията, характерни за бъбречните кризи. От друга, ще намали скоростта, с която се образуват нови отлагания. Някои от тях имат цялостен възстановителен ефект и са в състояние да предпазят организма от усложнения и цялостно влошаване.

Ето кои са най-популярните хомеопатични продукти и билки за камъни в бъбреците:

  • Arnica montana – препоръчва се заради свойството си на универсален съдов протектор;
  • Belladonna – приема се при остра, внезапна болка, понякога пулсираща, която се усилва при всяко движение;
  • Berberis vulgaris – приема се, когато болката наподобява болка от натъртено по дължината на уретрата, когато се локализира в кръста и когато се излъчва в посока на пикочния мехур и бедрата;
  • Calcarea carbonica – това е един от препаратите, които се прилагат най-често. Може да се приема при разнообразие от неразположения, в това число и при бъбречна криза, тъй като много от камъните са със съдържание на калций;
  • Cantharis – използва се при пареща болка в бъбреците, която преминава към пикочния мехур или е съпътствана от кръв в урината;
  • Colocynthis – препоръчва се при криза, когато болката е нетърпима. Освен приема на продукта, за да се тушира пристъпът, добре е болният да се свие и да се затопли;
  • Pareira brava – при чести позиви и невъзможно отделяне на урина или когато болката в уретрата е по цялата дължина и наподобява тази от натъртване.
Хомеопатия за превенция

При пациенти, които имат предразположеност към бъбречни заболявания, но не страдат от кризи, могат да се приемат превантивно следните продукти:

  • Calcarea carbonica 9 CH – като се приема през ден – на 2 приема по 5 таблетки. Например вторник, четвъртък и събота сутрин и вечер по 5 таблетки. Чрез приема на препарата ще се повлияят директно калциевите отлагания, които често остават неразградени от традиционните медикаменти;
  • Lycopodium 9 CH – приема се по същата схема като Calcarea carbonica 9 CH, но в останалите дни. Например понеделник, сряда, петък сутрин и вечер по 5 таблетки. Продуктът води до изхвърлянето на урати в рамките на само няколко приема. Отговаря още за холестерола и чернодробната стеатоза.

Както вече стана дума по-горе в текста, дали избраният метод за лечение ще е успешен зависи в голяма степен от вида на камъните в бъбреците, от тяхната локация, както и от общото здравословно състояние на пациента. Важно е обаче проблемът да не се игнорира, а да се проведе своевременна терапия.

Ако при вас или при ваш близък е помогнал друг подход, можете да го споделите тук!

Източници:

http://blog.alternativemedicine-bg.com

https://www.globalhealingcenter.com/natural-health/remedies-for-kidney-stones/

Био Чай за бъбреци
Био Чай за бъбреци – подпомага очистването им от камъни и песъчинки, облекчава възпаленията

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Топ 30+ изпитани рецепти за изчистване и разграждане на камъни в бъбреците

  1. Десислава Янкова каза:

    Здравейте, имам нужд от съвет. Оказа се ,че имам множество камъни в бъбрека и уролога след доста изследвания, скенери и видеозон, препоръча направо да се премахне целия бъбрек операция. Най-големият е към 3 см. и целия бъбрек е бил изпълнен с тях. Отидох да ми кажат какво е полoжението с двата камъка в жлъчката, а се оказа, че имам отливачни камъни в бъбрека и най-вероятно болката е била и от самият бъбрек. Пия чайове и гореща вода за сега.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *