ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Лекари предупреждават: Обезболяващите са опасни – причиняват главоболие

Според Световната здравна организация почти 5 на сто от населението на планетата страда от остро главоболие. То е напълно предотвратимо, защото, според британски медици, е причинено от прекалената употреба на болкоуспокояващи.

Много пациенти се въртят вече в „дяволски кръг“. Взимат хапче, за да облекчат главоболието си, а то им действа точно обратно, като го усилва, съобщават лекарите, цитирани от BBC News. Предупрежденията за

главоболие
Обезболяващите причиняват главоболие

нежелания ефект на аналгетиците при болки в главата са част от първите официални насоки за лечение на главоболието, съставени от Националния институт за здраве на Великобритания.

Какви са опасните дози?

Повечето хора, страдащи от главоболие поради обезболяващи, са започнали с пиене на хапчета всеки ден. Те искали да облекчат болките в главата от напрежението на ежедневието или от мигрена. Според наблюдението на невролози проблемът се появява след 10-15 дни употреба на медикамента и се задълбочава при редовното приемане на тези дози всеки месец.

Хора, в чиито семейства има болни от мигрена или различни видове стресово главоболие, също попадат в рисковата група. Генетично те са предразположени към развитие на медикаментозно главоболие дори когато пият обезболяващи не заради болки в главата, а за облекчаване на други болежки.

Как да се разпознае?

Симптомите при главоболие поради превишаване приема на медикаменти са същите, както при обикновеното главоболие и мигрената. Затова трудно се разграничава от тях и рядко се открива, че причината е обезболяващото хапче. Още повече че засега няма точно обяснение на какво се дължи този обратен ефект на медикаментите и при кои пациенти се наблюдава най-често.

Основното е да не се стигне дотам, че да се пият все повече обезболяващи, а състоянието да се влошава и да става все по-зле.

Какви са препоръките?

Лекарите съветват пациентите си да спрат веднага приема на обезболяващи, за да се разбере дали в тях е причината. Това, разбира се, няма да е никак лесно за хората, свикнали на редовно пиене на лекарства срещу главоболие. Понякога минава повече от месец, докато състоянието им евентуално се подобри.

Специалистите полагат усилия за намиране на други методи за терапия и контролиране на болестта.

Разглеждат се и алтернативни начини за превенция и лечение на остро главоболие от стрес и мигрена като акупунктура например.

Поставянето на точна диагноза и адекватната терапия са от основно значение при този проблем.

Медиците посочват, че мозъчният тумор не се проявява със същите симптоми и няма нужда да се прави скенер. Заслужава си да се работи по тезата за главоболие поради обезболяващи. Ако се окаже, че спирането на хапчето е решението на проблема, качеството на живот на много пациенти може да се подобри значително.

Източник:BBC News

Ето как да сложите край на мъчителното главоболие без лекарства! 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *