Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Детският имунитет се повишава с тези изпитани натурални средства

Ето как можем да повишим детския имунитет преди да тръгнат на детска градина или училище!

имунитет при децата
Има множество натурални средства за повишаване на детския имунитет

Как да повишим имунитета на децата си? Без съмнение всеки родител си задава този въпрос поне по няколко пъти през годината – преди настъпването на зимния период, напролет, на прага на учебната година. Аптечната мрежа е пълна с продукти, които обещават, че хем ще е вкусно, хем всички болести ще бягат надалеч. В същото време обаче, мнозина решават да се доверят на изпитаните бабини рецепти, на витаминозни смеси и билкови отвари, за да бъдат децата им здрави през цялата година.

Е, ясно е, че това не е постижимо. Няколко са критичните моменти. Може би първото отделяне от дома – тръгването на ясли или детска градина – е най-трудният момент. С прекрачването на прага на детското заведение се започва върволица от настинки, вируси и хреми, които се предават от дете на дете. Температурата е най-честият другар, а родителите често имат пререкания за това кой ще остане у дома, за да гледа болния малчуган. Почти няма седмица, в най-добрия случай – месец, през който да няма сополи, запушен нос или болки в гърлото.

За да бъдем от помощ преди старта на новата учебна година, сме подготвили материал, в който обобщени са ефикасни подходи за повишаване на имунитета на най-малките. Благодарение на тях могат и се спестят част от заболяванията. А ако все пак децата се разболеят, техният организъм по-лесно се справя с неразположенията.

Ето какво сме подбрали: ще разгледаме най-популярните продукти на пазара, изпитаните домашни рецепти и витамините, които майки и татковци използват и препоръчват. Ще разкажем конкретни истории за това как родителите са се справили с боледуването на децата си.

 

4 правила за силен детски имунитет

 

Темата за укрепването детския имунитет започваме с няколко полезни съвета. Ето ги и тях:

  • обърнете внимание на микрофлората на вашето дете – много родители пренебрегват ролята на микрофлората за цялостното детско здраве. Полезните бактерии в червата са тези, от които зависи правилното функциониране на храносмилателната система. В същото време, те подпомагат естественото изхвърляне от тялото на вредните токсини, бактерии и вируси. Когато чревната микрофлора е нарушена, това води до драстично понижаване на цялостния имунитет;
  • помогнете на децата да се справят със стреса – свикнали сме да обвиняваме забързаното ежедневие и стреса за много от неразположенията си. А представете си колко по-пагубни са тези фактори за крехкия детски организъм? Именно поради това времето за почивка, занимателните игри и приятните емоции, колкото и неестествено да ви звучи, също имат роля за здравето на децата;
    Детският имунитет зависи и от съня!
  • децата трябва да се наспиват – и като стана дума за почивка, няма как да пропуснем да отбележим, че децата се нуждаят от здрав, пълноценен и продължителен сън, за да са здрави. В зависимост от възрастта им, необходими са им между 10 и 14 часа сън на денонощие;
  • припомнете си, че температурата е естествена защитна реакция – много от родителите се паникьосват в момента, в който телесната температура на отрочето им се повиши леко. По всяка вероятност от притеснение забравят, че температурата е естествен механизъм на тялото да се справи с инфекцията. Не казваме, че не бива да се потърси лекарско мнение, а просто че не трябва да се правят чудеса от храброст с цел детето да се охлади.

Тези са основите, върху които ще стъпим, за да разгледаме темата за детския имунитет. Продължаваме с най-достъпните и лесни за прилагане рецепти!

 

5 натурални продукта за силен имунитет при децата и възрастните

 

Преди да се запасят с цял арсенал продукти от аптеката, много родители предпочитат да направят децата си по-здрави с помощта на натурални продукти. Става дума за онези природни лекове, които се откриват във всяко домакинство и ползите от които са се утвърдили с годините. Ето кои са 5 от най-често използваните от тях:

Пчелен мед
пчелен мед са висок имунитет
Пчелните продукти повишават имунитета!

Мнозина поставят меда на първо място сред естествените стимулатори на имунната система. Използва се не само чист пчелен мед, но още восък, клей или пчелно млечице, защото във всички тях се съдържат почти едни и същи полезни вещества. Изобилие от витамини, ферменти, плодови киселини, минерали и микроелементи, не на последно място и биогенни стимулатори. Това са само част от съставките, които активизират редица процеси в организма, включително растежа на клетките и имунната защита.

Наред с това, вкусният пчелен продукт има доказано бактерицидно и противовирусно действие, повишава тонуса и цялостно укрепва организма. Не бива да се пренебрегва и мощното му антиоксидантно действие, което освобождава тялото от токсините.

Важно условие, за да бъде медът наистина полезен и да повиши имунитета на деца или възрастни, е да не се подлага на термична обработка. Най—добре е да се добавя към хладък чай или напитка.

Особено ефикасна при простудни заболявания и грип е настойка, приготвена от пчелен клей. Необходими са 30 г пчелен клей, който се втвърдява в хладилник и се настъргва на ренде. Към него се добавят 100 мл чист спирт. Съставките се оставят на тъмно за няколко дни, като от време на време съдът се разклаща. Достатъчни са 3 – 4 дни, след което се използва горната бистра част на настойката. Дозата за деца е следната – за всяка година на детето се използват по 1 – 2 капки на прием. Например за 3-годишно дете са необходими 3 – 6 капки. Настойката се приема по 3 пъти на ден преди хранене, като предварително се разтваря в малко количество вода.

Джинджифил

Към днешна дата джинджифилът е едно от най-популярните растения с ползи за здравето. Използва се както в рецепти за разкрасяване, така и за лечението на тежки болести.

Много често лековитият корен се препоръчва и за засилване на имунитета. Рецептата, която ще ви предложим по-долу, се прилага с голям успех и при най-малките. Причината е, че се получава смес с приятен вкус, която децата консумират с охота за разлика от много от подобните продукти.

Рецептата е следната: Количеството корен от джиджифил е 30 г. Необходими са още 40 г натурален пчелен мед и прясно изцеден сок от ½ лимон. Джинджифилът се обелва и настъргва и се поставя в подходящо бурканче с капачка. Към него се добавят медът и лимоновият сок и съставките се разбъркват внимателно. Сместа се оставя в хладилник за поне 8 часа преди първия прием. С цел повишаване на имунитета от нея се изяжда 1 с.л. всяка сутрин на гладно. Ако налице са първите симптоми на настинка или грип, приемът се увеличава на 3 пъти на ден.

Пшеничен зародиш

Ако искате децата ви хем да се хранят здравословно, хем да не боледуват, защо не опитате да направите пшеничния зародиш чест гост в менюто им? Въпреки специфичния си вкус, мнозина споделят, че пшеничният зародиш, добавен към прясно или кисело мляко, към фреш или дори към чай, се превръща в приятна и полезна закуска. В комбинация със салата пък е лека и подходяща вечеря.

Ползите си за здравето и най-вече за укрепването на имунната система пшеничният зародиш дължи на изобилието си от витамини (витамини от група В, витамин Е, витамин С) и микроелементи (калций, натрий, магнезий, мед, желязо, цинк и други). Освен това той се отличава с висока биологична активност, поради което се препоръчва за деца и възрастни хора, при преумора, стрес, натоварване. Доказано е, че редовният прием на продукта спомага за по-добрата обмяна на веществата, повишава общият тонус и укрепва цялостно организма.

Обобщение на изброените ползи за по-силен имунитет, благодарение на приема на пшеничен зародиш, четем и в мнение към популярен сайт за занимаващи се с фитнес тренировки.

Кисело мляко

Ама от онова кисело мляко, което баба кваси на село! За да бъде киселото мляко наистина полезно, за да повиши детския имунитет и да подобри общото здравословно състояние, то трябва да е истинско, да е от чисто пълномаслено мляко и да съдържа уникалните лактобацили булгарикум. Натуралните пробиотици, които се съдържат в киселото мляко, когато то е истинско и качествено, изграждат естествената защитна стена на имунната система, която възпрепятства нашествието на болестите.

Чесън
ччесън за висок имунитет
Ето как чесънът помага за постигане на силен имунитет!

Последен в нашия кратък, но подбран списък с полезни за имунната система продукти е чесънът. Всички ние знаем колко много ползи има той за здравето. Когато става дума за деца, приложението му обаче не е толкова лесно. Причината, ясно е, се крие във вкуса и миризмата му. Ако все пак решите да опитате да направите малкия човек устойчив срещу „лошите” болести, то можете да му предложите любима храна, която съдържа малки количества чесън. В таратор или с тиквички – хем вкусно, хем наистина полезно.

Ако чесънът се използва за имуностимулант от възрастен човек, то рецептата по-долу може би е най-популярният и изпитан подход.

За приготвянето на здравословната бомба са ви необходими ½ лимон с кората, 1 – 2 скилидки чесън, 1 с.л. мед и щипка лют червен пипер.

Първо се обработва лимонът – в подходящ съд се изстисква лимоновият сок, като кората се запазва. Чесънът се обелва и нарязва на ситно. Оставя се да престои 10 – 15 минути, след което се добавя към сока заедно с меда. След разбъркване сместа се изсипва в кората от лимона и се консумира. Важно е да се изяде и кората.

Щом започнахме с натуралните продукти, които драстично повишават естествените защитни сили при най-малките, редно е да продължим с билките. Няма как да ги подминем – още от древността народната ни медицина е събирала и предавала през поколенията чудни билкови рецепти с доказан ефект, които и днес помагат на мнозина.

 

Хранене за здраве и игри и силен имунитет

 

Не е необходимо да даваме много пояснения за това защо храненето е от съществено значение за психическото и физическото здраве на подрастващите. От полезната и качествена храна зависи и набавянето на онези градивни елементи, които правят имунната система ефективна. Ето кои са онези съставни части на храната, които задължително трябва да присъстват във всяко детско меню.

Протеини

Тяхната роля е повече от решаваща. От протеините тялото си набавя така необходимите аминокиселини. Именно аминокиселините изграждат тъканите и органите, в това число на имунната система. От тях в немалка степен зависи и производството на антитела.

Мастни киселини

Есенциалните мастни киселини играят съществена роля за нормалното функциониране на лимфоцитите и за производството на антитела. Те влизат в състава на клетъчната мембрана на всички клетки в организма, спомагат за изграждането на ендокринните хомрони и спомагат за правилното функциониране на много от органите в човешкото тяло.

Магнезий

За преработката на така полезните есенциални мастни киселини от изключително значение е магнезият.

Цинк

Може би в най-голяма степен имунната система зависи от достатъчните нива на цинка в организма. Той има роля в производството на Т-клетките, за лечението и възстановяването на тъканите. Освен това, има доказана антивирусна активност. Без цинк организмът трудно усвоява някои витамини, сред които витамин В6.

Селен

Микроминералът селен има мощно антиоксидантно действие, като намалява нивата на свободните радикали и извежда от тялото натрупаните олово и живак. Селенът има роля за производството на антитела от страна на имунната система и повишава способността на Т-клетките да унищожават болестотворните микроорганизми.

Биофлавоноиди

Биофлавоноидните съединения, които си набавяме чрез плодовете и зелените зеленчуци, имат антивирусна активност и намаляват вредата от свободните радикали.

Коензим Q10

Ползите от коензим Q10 са за целия организъм. Скорошни проучвания обаче сочат, че веществото е важен градивен елемент на имунната система, който успешно се противопоставя на атаките на инфекциите. Ползите му се коренят в свойството да увеличава енергията, генерирана от имунните клетки.

Цитрусите даряват здраве!
Витамини

Когато става дума за полезните вещества, които най-малките, а и порасналите деца си набавят чрез храната, няма как да пропуснем витамините. Витамин А, витамин С, витамин Е и витамини от група В са незаменими съюзници на имунната система в най-важните периоди от развитието.

Време е да дадем и конкретни примери. Ето кои са храните, които трябва да присъстват редовно в менюто, за да бъдат децата ни здрави и пълни с енергия.

Пилешка супа

Неслучайно като сме били болни като деца, родителите ни са ни приготвяли пилешка супа. Към днешна дата ползите от топлия  бульон са запазили мястото си сред храните за силен имунитет. Причината се крие в това, че докато се вари пилешкото месо, то отделя цистеин. Това е аминокиселина, която по своя състав наподобява някои лекарствени продукти. Самата супа има загряващ ефект, води до намаляване на секретите и облекчава запушения нос. В същото време намалява кашлицата. Ако към супата са добавени чесън или лук, тя се превръща и в идеалното средство за повишаване на естествения имунен отговор на организма.

Цитрусови плодове

Всички сме чували, че цитрусовите плодове са истинска витаминозна бомба. Портокали, мандарини, лимони, грейпрфрути, киви – всички те съдържат не само витамини, но и антиоксиданти във висока концентрация, което ги прави перфектни средства за имунитет.

Тиква

В тиквата се съдържа изобилие от полезни вещества – витамини А и D, провитамин , още каротин, пектин, целулоза и ще много витамини и минерали, които укрепват имунната система;

Кайсии

Съдържанието в големи дози на витамин С, витамин Е, витамини от група В, в това число и фолиева киселина, на калий, калций, магнезий и ще редица полезни вещества превръщат кайсиите в незаменима част от полезния хранителен режим. Интересна подробност е, че вкусният плод се препоръчва изключително при авитаминоза и при срив на имунната система;

Червено цвекло

Високото съдържание на желязо в червеното цвекло помага образуването на бели кръвни телца, както и на антитела. В същото време, подобрява работата на червените кръвни телца, като повиша снабдяването им с кислород;

Риба

Поне 2 пъти в седмицата е препоръчително да се консумират риба или морски дарове за силна имунна система. Полезните вещества в тях повишават имунната защита на организма, като подпомагат дейността на белите кръвни телца. По този начин болестотворните бактерии се улавят още преди да са успели да нанесат поражения на организма. Като препоръчителни се сочат скумрията, сьомгата и останалите по-мазни риби, които съответно са и с по-високо съдържание на омега-3 мастни киселини;

Рибата е вкусна и полезна!

Преди да се преместим да живеем от София в Русе, детето ми боледуваше всеки месец. Тя е на 5 години и 4 месеца, а сигурно е пила антибиотик вече 5 или 6 пъти. Ако не и повече. Дали си внушавам, дали въздухът е от значение, но от февруари месец, когато дойдохме тук, не е боледувала нито веднъж. Аз го отдавам на рибата. Ако щете, ми вярвайте.

Преди малката не искаше да помирише риба, както се казва. Но сега на партерния етаж на кооперацията ни тук има рибарски магазин. Всеки ден карат прясна риба и малката започна да се интересува, да купуваме и да ядем, ако не всеки ден, то през ден.

Нищо друго не се е променило нито в ежедневието ни, нито в хранителните навици, нито в нищо. Няма разлика между Русе и София, може би една идея въздухът е по-чист от стария квартал в София и това е.

Но за себе си оставам с впечатлението, че това, че започна да си набавя мазнини от рибката, значително подобри тонуса и здравето на малката!”, четем в русенски здравен портал.

Гъби

В гъбите по принцип, без значение от вида им, се съдържат във високи дози селен и бета-глюкан. Бета-глюкан представлява антимикробен вид захар, имащ свойството да тушира инфекциите. В същото време, подпомага имунната система в разпознаването на онези клетки, които са потенциални причинители на заболяване.

 

Народната медицина за силен имунитет

Когато говорим за имунитета на най-малките, няма как да пропуснем още едно важно звено – народната медицина. Билките и бабините илачи са тези, които са преминали през изпитанието на времето и са доказали своите ползи. Ето кои са най-популярните народни рецепти. Започваме с 3 рецепти, препоръчани от професор Мермерски:

Мед и орехи за силен имунитет!
  • чай от шипка – в подходящ съд се смесват 1 с.л. плод от касис с 2 с.л. плод от шипка и 2 с.л. листа от коприва. Билковата смес се залива с литър гореща вода и се оставя да изкисне за час. След прецеждане се добавя захар и от получената билкова напитка се консумира 3 – 4 пъти през деня;
  • мед и орехи – равни части мед, орехи, сушени кайсии, стафиди и пресен лимон (предварително наситнени или смлени) се смесват в подходящ буркан. След разбъркване се прибират в хладилник. От следващия ден сместа е готова за консумация, като от нея се приемат от 1 до 3 лъжици всеки ден;
  • мед и масло – в подходящ съд се смесват 200 г краве масло със същото количество пчелен мед. Добавят се 2 червени чушки, предварително нарязани на ситно. След хубаво разбъркване сместа се прехвърля в буркан и се прибира в хладилник. По 3 пъти на ден се дава по 1 супена лъжица.

 

Тези са пък рецептите за силен имунитет, които най-често се споделят във форумите за майки и деца:

 

Първа:

– в блендер се мелят 1 ½ ч.ч. стафиди, 1 ч.ч. орехи, ½ ч.ч. бадеми, кората от 2 лимона (самите лимони се добавят към готовата смес), както и ½ ч.ч. мед. След като съставките се объркат добре, се оставят на хладно и тъмно място за 2 денонощия. На детето се дава по 1 ч.л. около час преди трите основни хранения за деня;

Втора:

– 1 с.л. пшенични или ръжените трици се заливат с чаена чаша вода се варят при непрекъснато бъркане за около половин час. След това се добавят 1 с.л. цветове от невен и се оставя на огъня за още 5 минути. След охлаждане сместа се прецежда и се овкусява с 1 ч.л. мед. Така приготвената напитка се разделя на 4 части, които се изпиват през деня преди хранене;

Трета:

– 1 с.л. полско хвощ се залива с чаша гореща вода и се оставя да се запари. Приема се по 30 мл по 3 пъти на ден. Според старите билкари, ако се пие отвара от полски хвощ още от есента и през цялата зима, това е гаранция, че студеният сезон ще мине без сериозни разболявания;

Четвърта:

– в чаша с топло прясно мляко се капват няколко капки настойка от прополис и се изпива, преди да изстине. Какво да бъде количеството прополис зависи от възрастта на детето. Например на деца между 3 и 7 години спокойно могат да се дадат 3, 5 или 7 капки, като количеството се увеличава постепенно;

Пета:

– в блендер се поставят 1 кг червени боровинки и 2 лимона (средно големи, без костилките). След като се смелят, се добавя 1 ч.ч. мед и се разбърква добре. От така приготвената смес се взема по 1 – 2 с.л. или се добавя към чай;

Шеста:

– 250 г кромид лук се нарязва на ситно. Към него се добавя 200 г захар и се залива с ½ литър вода. Вари се на слаб огън, докато се получи сироп. На детето се дава по 1 ч.л. по 3 пъти на ден преди хранене;

Седма:
Засилете имунитета с природни средства!

– 10 г корени от билката тинтява се заливат с 1 литър гореща вода. Оставя се да престои 20 часа. След прецеждане се добавя 1 кг захар и се оставя на бавен огън до завиране. След охлаждане се дава на детето по ½ ч.ч. по 3 пъти на ден за общо укрепване на организма. Съхранява се на хладно място;

Осма:

– ½ кг моркови и ½ кг цвекло се измиват, почистват и нарязват  на ситно. Поставят се в тенджерата и се налива гореща вода, около 2 пръста над зеленчуците. Зеленчуците се варят до омекване. Прецеждат се и към отварата се добавят по шепа предварително измити сушени кайсии и стафиди. Отварата се връща на огъна и се оставя да ври отново за 3 – 4 минути. След като се свали от огъня, към нея се добавя 1 с.л. мед и се оставя на хладно място за през нощта. За да бъде детето здраво, от така приготвената отвара му се дава по 1 к.ч. 3 пъти дневно за поне месец;

Девета:

– при много отслабен детски организъм се препоръчва витаминозна настойка, приготвена от 2 части червени боровинки и по 3 части листа от коприва и плодове от шипка. Предварително полезните растения се почистват и нарязват, покриват се с 4 части вода и се кипват за кратко. Отварата се оставя да преседи 3 – 4 часа. След прецеждане се дава по 1 к.ч. по 2 – 3 пъти на ден за период от около месец. Прави се почивка от месец. Ако детето е все още болнаво, закаляването продължава за още месец.

Билки за подсилване на имунитета при децата

Сладък корен, астрагалт, бял равнец, лайка, пореч са само част от билките с антимикробни и адаптогенни свойства, които се използват за повишаване на имунитета при децата. Мащерка, подбел и градински чай пък се използват като средства за подобряване на дишането – приемът им разгражда и отстранява слузта от дихателните пътища.

Когато става дума за укрепване на детското здраве, всяка една от тези билки може и се приготвя под формата на вкусен чай. Към него се добавят мед, лимон, все полезни вещества, които допълнително ще подпомогнат здравето на малчуганите.

Продукти за повишаване на детския имунитет

Ако вие сте от родителите, които не се доверяват на народната медицина, или пък вече сте опитали някоя от рецептите по-горе, но детето ви продължава да боледува, ето кои са и някои от най-споменаваните продукти.

  • Имунобор кидс – един от продуктите, който често се споменава във форумите за детско здраве е Имунобор кидс. Под формата на сироп или таблетки в зависимост от възрастта на детето, препаратът обещава цялостно укрепване на детския организъм. Действието му наподобява това на останалите продукти, съдържащи бета-глюкан, коментират майки.имунобор за имунитет
  • Рибомунил – някои майки споделят, че с този продукт са сложили край на повтарящите се инфекции на
    Imunno Kids е сред популярните продукти за детско здраве!

    горните дихателни пътища;

  • Есберитокс – продукт на растителна основа, който укрепва съпротивителните сили на организма. Използва се и при малки деца;
  • Мултисаностол – представлява сироп, справящ се с детската авитаминоза;
  • Герисан – приеман по схемата, продуктът се препоръчва за цялостно укрепване на имунната система;
  • Имуно кидс – представлява натурални екстракти и растителни вещества, които подобряват общото състояние на най-малките.

И още, и още! Многообразието от продукти, които се продават в аптечната мрежа с или без рецепта и които се препоръчват за укрепване на детския организъм, е голямо. В зависимост от разбиранията на педиатъра, мнението и финансовата възможност на родителите може да се направи доста разнороден избор.

В същото време, запитани какви имуностимулатори давате на децата си, много родители отричат положителния ефект на „витамините в шишета”. Според преобладаващите мнения в тази посока трябва да се позволи на детския организъм да укрепне и сам да се бори с атаките на болестта. „Тъпченето със синтетични витамини” потиска естествените защитни реакции, твърдят майки. Една от тях във форума на Бг-мама пише:рецепта за имунитет

Споделихме с вас някои от най-популярните рецепти за детско здраве. Разказахме ви как родителите се справят с болестите при най-малките! А вие какво смятате? Как укрепвате детското здраве? Как повишавате имунитета на децата си?

Източници:

http://kidshealth.org

http://www.parents.com

 

 

 

 

 

 

 

 

Боринал силен имунитет
Боринал за силен имунитет и защита през грипния сезон

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *