Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

РОТИКОКС / ROTICOX

Съдържа еторикоксиб, микрокристална целулоза, безводен калциев хидрогенфосфат, кроскармелоза натрий, натриев стеаринфумарат, колоиден безводен силициев диоксид, поливинилов алкохол, титанов диоксид, талк, оцветители

Предназначение

ротикоксРОТИКОКС е нов продукт от типа нестероидни противовъзпалителни средства. Приемът му неутрализира болката, затова се препоръчва като средство за краткотрайно лечение при остри състояния – например стоматологични интервенции. Подходящ е за лечение на заболявания с болка и отоци – проблеми с мускулите и ставите, подагра, ревматоиден артрит, остеоартрит, анкилозиращ спондилит.

Как се приема

РОТИКОКС има няколко варианта – филмирани таблетки от 30, 60, 90 и 120 мг. Изборът на дневна доза и продължителността на приема трябва да бъдат съобразени с диагнозата, здравословното състояние и индивидуалната поносимост. Най-добре отговорът на тези въпроси може да даде лекуващият; самолечението не се препоръчва, както и превишаването на определените от медицинско лице дози.

  • При остеоартрит препоръчителната доза е 30 мг дневно, като увеличаването й при необходимост не може да надхвърля 60 мг.
  • При ревматоиден артрит и анкилозиращ спондилит дневният прием е веднъж х 60 мг с възможност за увеличаване до 90 мг.
  • Пристъпи на подагра могат да се облекчават с дневна доза от 120 мг, приети наведнъж, като продължителността на терапията е до 8 дни.
  • Постоперативни състояния след стоматологични интервенции могат да бъдат облекчавани с дневна доза от 90 мг, до три последователни дни.
  • Възможни са еднократни вземания при остра болка, като дозата се съобразява с възрастта на пациента и се препоръчва неотложно търсене на медицинска помощ за изясняване на причината.

Таблетките се поглъщат цели, с вода, веднъж дневно – без връзка с храненията. Приемът преди хранене ускорява и подобрява обезболяващия ефект.

Възможни нежелани реакции

Лечението с РОТИКОКС може да причини алергични реакции, изразяващи се в обриви, оток на лицето, езика и устните, дишане с хрипове, затруднено преглъщане и говор. При подобни симптоми незабавно търсете медицинска помощ.

Приемът на този медикамент дава в някои случаи отражение върху състоянието и функциите на стомашно-чревния тракт и черния дроб. При поява на кръв или почерняване на изпражненията, болки в корема, пожълтяване на кожата и склерите, направете консултация със специалист.

Сред страничните ефекти от приема на медикамента се споменават главоболие, промени в сърдечния ритъм, хипертонични пристъпи, замаяност, умора, отоци на крайниците, промени на отделни показатели в кръвната картина, запек или диария, влошено качество на съня, халюцинации, зрителни затруднения, проблеми със слуха, промени във вкусовите усещания и апетита, повишен риск от инфаркт и инсулт, депресивни състояния, обърканост, нарушен водно-електролитен баланс, панкреатит, чревна непроходимост.

Кога НЕ БИВА да се употребява

РОТИКОКС не се прилага при алергия към активната съставка или някое от помощните вещества. Противопоказан е също при алергия към друг продукт от типа нестероидни противовъзпалителни.

Медикаментът е противопоказан за деца и подрастващи под 16 години.

Да не се използва за лечение на пациенти с тежки чернодробни заболявания, бъбречна недостатъчност, чревни възпаления – включително болест на Крон, склонни към вътрешни кръвоизливи, сърдечни заболявания, неконтролирана хопертония, сърдечна недостатъчност, прекарали инсулт и инфаркт.

Не прилагайте при бременност и кърмене. Да не се приема от жени, които се опитват да забременеят.

Медикаментът не е подходящ в случаи на дехидратация от повръщане или диария, неизяснени отоци, при хипотеза за инфекция. Пациентите с подобни симптоми и състояния се определят като рискови и прилагането на РОТИКОКС е по индивидуална оценка на риска. Рискови са също пациентите с диабет, пушачи, с висок холестерол и възрастни над 65 години.

Взаимодействие с други медикаменти

Препоръчва се внимателен анализ за възможната съвместимост на продукта с други лекарства, които пациентът трябва да приема. По-специално внимание се обръща в случаите с наложителен прием на антикоагуланти, антибиотици, метотрексат при ревматоиден артрит и за потискане на имунната система, литий, диуретици, лекарства за хипертония и сърдечна недостатъчност, за лечение на астма, хормонозаместителна терапия, перорални противозачатъчни, ацетилсалицилова киселина – заради увеличен риск от кръвоизливи.

_______

Усреднена цена в аптеките – 10 лв за опаковка от 7 таблетки по 120 мг (цените варират в зависимост от дозата активен компонент в таблетките от 30, 60, 90 и 120 мг).

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *