ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Свинска мас – вижте 50 изпитани рецепти за лечение и разкрасяване

Свинска мас е сред основните съставки на много народни рецепти

Свинската мас има много приложения!

Свинска мас се използва с лечебна цел при много заболявания още от древността. Към днешната дата този натурален животински продукт е позагубил от популярността си. Пренебрегва се може би най-вече заради характерната си миризма. Но не са един или двама тези, които ще потвърдят, че са се излекували или са подобрили състоянието си именно със свинска мас, когато нищо друго не им е помогнало.

Как се приготвя домашна свинска мас?

Важно условие преди да предприемете лечение със свинска мас е да се уверите, че тя е истинска, домашна, а не имитация, продавана в някоя търговска верига. Ако имате възможност, препоръчително е да си я приготвите сами. Ето каква е оригиналната рецепта!

Необходима ви е сурова сланина – около 1 ½ килограм. Сланината се нарязва на кубчета с големина около 1 – 1.5 см. Не е проблем, ако тя е шарена, т.е. по нея има месо. Кубчетата се поставят в дълбока тенджера и се загряват на слаба температура при непрекъснато разбъркване. Около 10 минути са необходими, за да започне сланината да се стопява. Не бива да забравяте да бъркате на всяка минута.

Необходимото време за това количество сланина е около 40 минути. За този период около половината от нея ще се е разтопила и ще се е превърнала в мазнина.

След като се свали от огъня, мазнината се прецежда през фино сито, покрито с тензух.

Тенджерата се връща на огъня, докато не се разтопи и останалата мазнина. Тя също се прецежда.

Така приготвената свинска мас се излива в чисти и сухи буркани и се затваря плътно. Оставя се да изстине на стайна температура, след което се съхранява в хладилник или в тъмно и студено помещение.

В редовете по-долу ще посочим някои от основните приложения на свинската мас, ще разгледаме мненията по темата и ще ви предложим конкретни рецепти, от които всеки може да се възползва спрямо собствените си потребности. Започваме от най-малките!

Използването на свинска мас и бебетата

Ако питате майка си или най-добре баба си, без съмнение ще получите отговор, че няма нищо по-подходящо за нежната бебешка кожа от преварената свинска мас. В далечното и не чак толкова далечно минало натуралният животински продукт се е използвал още в първите дни след появата на новия човек с цел постигане на гладка и здрава кожа.

Какво е вашето мнение за мазане на бебе със свинска мас?

Към днешна дата малцина са тези млади родители, които практикуват мазане на бебе със свинска мас. Темата обаче все още предизвиква дискусия. Повечето въпроси от рода „Да използвам ли свинска мас за бебето си?”, зададени в теми и форуми за майки и бебета, предизвикват истински фурор. По-голямата част от мненията са в посока това, че подходът е стар, неприложим и неподходящ. Изтъкват се няколко основни причини за това защо не е добре да се използва свинска мас вместо бебешка козметика. Най-популярните са:

  • съдържа вещества, които могат да предизвикат алергична реакции. Някои от съставките й пък (особено ако не е прясна) са причина за възпаления;
  • по време на термичната й обработка в нея са се натрупали токсини, които през кожата проникват и поразяват крехкия бебешки организъм;
  • запушва порите.

Не всички мнения обаче са в тази посока. Срещат се и много родители, за които свинската маса е била и е единственото спасение при проблеми с кожата на децата им. Във форума на Бг-мама четем доста подобни мнения!

Дали ще използвате за вашето бебе свинска мас, преварен зехтин или бебешка козметика, зависи изцяло от вас. Всеки един от тези продукти има своите защитници, но и хора, които го отричат.

Важно е да имате предвид обаче загряващия ефект на свинската мас, заради който трябва да сте изключително внимателни, когато третирате нежната бебешка кожа.

Свинска мас против стрии

Много бъдещи майки използват свинска мас.

Щом стана дума за свинската мас, използвана за кожата на бебетата, няма как да не споменем, че някои бъдещи мами използват натуралния животински продукт още по време на бременността. Целта е една – хидратиране на кожата против появата на стрии. Може би тук приложението намира по-голямо разбиране. Много настоящи вече майки споделят, че са съхранили външния вид на кожата си благодарение на упоритото мазане на проблемните участъци.

„До третия месец използвах обикновен лосион за тяло. Нямах никакви проблеми! В началото на четвъртия обаче видях малка стрия от лявата страна на корема. Това ме накара да започна всяка вечер да се мажа с маста, която майка ми ми беше донесла и така упорито хвалеше.

Истината е, че мирише ужасно! Всяка сутрин висях в банята, за да се махне миризмата от тялото ми. Но може би си заслужава. Освен още по една от вътрешната страна на двете бедра, други стрии не ми се появиха!

Не знам дали е ген, защото майка ми няма нито една стрия от 3 бременности. Сестра ми обаче се нацепи още в 5-ия месец…”, споделя Kik90 след тема за подходящите мазила по време на бременността.

Свинска мас при суха кожа

Като продукт за мазане на кожата свинската мас се препоръчва не само през периода на бременността. В миналото се е използвала като универсално средство за постигане на гладка, мека и здрава кожа. Една от популярните рецепти със свинска мас при суха кожа е следната:

В стъклен буркан се поставят 100 г пресен корен от растението момкова сълза, след което съдът се допълва с 600 мл предварително разтопена свинска мас. На водна баня съставките се варят за около час, след охлаждане мазилото се съхранява в хладилник.

С така приготвения лек се мажат сухите участъци от кожата по няколко пъти на ден.

 Свинска мас за красива коса

Щом сме заговорили за приложението на свинската мас за постигането на красив външен вид, няма как да не отбележим, че продуктът намира широко приложение в грижата и за косата. Може би към днешна дата дамите се решават да използват животинския продукт най-вече за приготвянето на маски за коса.

От край време се знае, че свинската мас помага срещу косопад, в същото време стимулира растежа на косата и я прави по-здрава, гъста и красива. Самата прима Лили Иванова в едно свое интервю споделя, че именно свинската мас е сред нейните малки тайни за красива коса, на която се доверява вече десетки години.

Ако и вие решите да се погрижите за косата си с помощта на свинската мас, ето ви 2 бързи и лесни рецепти:
  • необходими са ви 2 с.л. ракия, 2 с.л. свинска мас и жълтъците на 2 пресни яйца. Първо се разбиват жълтъците, към които се добавя ракията. Маста се загрява до течно състояние и се добавя към останалите съставки. Маската се разбива добре и се нанася в корените и по дължината на косата. Поставя се шапка за баня, а отгоре се омотава затоплена кърпа. Така се престоява поне за 30 минути, след което маската се отмива с шампоан;
  • за приготвянето на другата домашна маска за здрава коса са ви необходими отново 2 с.л. ракия, 2 с.л. свинска мас, по 1 с.л. рициново масло и суха бирена мая, 1 жълтък и 100 мл топла вода. Маската се приготвя, като първоначално в подходящ съд се залива бирената мая с топлата вода. В друг се разбива жълтъкът, към който се добавят ракията, маста и рициновото масло. Накрая се добавя разтворената бирена мая и се разбърква енергично. Маската се нанася първо в корените, след това по цялата дължина на косата. Поставя се шапка за баня и кърпа и се престоява отново около 30 минути.
Мнение от форум!

„Рецептата я знам още от баба ми. Когато бях тийнейджър, ме беше гнус да си мажа главата със свинска мас. Но с годините осъзнах колко много ползи има тя (не само за косата), затова започнах редовно да я използвам в различни домашни кремове и лекове. Важно е обаче да е прясна и домашна, затова аз всяка година си взимам от нашите по няколко буркана.”, коментира под втората рецепта потребителка в популярно виртуално кътче за красота.

Домашен крем със свинска мас и невен

В комбинация с невен свинската мас намира широко приложение!

Ще приключим темата за приложенията на свинската мас за поддържането на външния вид с рецепта за приготвянето на домашен крем с невен.

Макар в аптечната мрежа да е достъпен и готов вариант на този продукт, мнозина предпочитат да си го приготвят у дома. Още от край време се знае, че тази комбинация успокоява раздразнената кожа , подхранва я и я омекотява, като в същото време помага при ожулвания, ухапвания и изгаряния.

За приготвянето на домашния крем са ви необходими 400 г свинска мас и около шепа (може и повече) цветове от невен. Съставките се поставят в подходящ съд и се поставят на водна баня на огъня. Изчаква се маста да се разтопи, а невенът да промени цвета си, след което се отдръпва и се прецежда.

Докато е още топла, сместа се излива в подходящи бурканчета, които се затварят плътно и се съхраняват в хладилник.

Свинска мас при разширени вени

Комбинацията между свинска мас и пресен невен се смята и за ефикасен лек при разширени вени. Необходимо е обаче по-голямо количество цветове от билката – поне 4 големи шепи, които се добавят към 500 г предварително затоплена свинска мас. Съставките отново се варят на водна баня за около 20 минути, като след свалянето от огъня се оставят да престоят една нощ. На следващия ден мазилото се затопля и се прецежда през тензух или марля и се налива в бурканчета. Така получения домашен лек за разширени вени се използва поне по 3 пъти на ден, за да бъде резултат задоволителен.

Смята се, че може да се използва и при разширени вени, появили се по време на бременността, тъй като не съдържа вредни съставки.

Свинска мас за разтривки

Вече стана дума за загряващият ефект от приложението на свинската мас върху кожата. Именно поради това си свойство тя често се използва като продукт за разтривки при простуда и втрисане. Мнозина са тези, които отхвърлят този метод за сгряване и лечение, но подходът има и привърженици. Най-често се разтриват ходилата, но при по-тежки случаи и гърдите или цялото тяло.

Една от потребителките на Бг-мама пише:

Свинска мас за компрес

При редица простудни заболявания свинската мас се използва и за приготвянето на компреси. Те се налагат и се оставят да действат поне няколко часа.

Във форума на електронното издание Фрамар четем следната рецепта:

Гърбът се намазва с обилно количество домашна свинска мас, към която е добавено малко количество стрит черен пипер и няколко лъжици слаба ракия. Болният се облича и прекарва нощта с компреса. Смята се, че това е достатъчно, за да се „пресече” болестта.

Свинска мас при хрема

Ако хремата е обилна и особено ако има корички по вътрешната страна на носа, се препоръчва мазането с преварена свинска мас. То става внимателно с пръст или с памучен тампон.

Свинска мас при хемороиди

Тъй като в миналото разнообразието от лекарствени продукти не е било толкова голямо, народната медицина е намерила лек за всяка болежка с наличните продукти. Именно поради това хемороиди – вътрешни и външни – също са се лекували със свинска мас. Приготвяло се е мазило от 1 с.л. преварена мас и 1 к.л. сода бикарбонат. С него хемороидите се мажат по няколко пъти на ден.

Свинска мас при краста

Поради посочена по-горе причина, а и не само нашите предшественици са лекували и крастата със свинска мас. Най-често се е приготвял лек със сяра, който се е използвал и при възрастни, и при деца. Съставките са само мас и сяра, като за възрастни съдържанието на сяра е 30 %, а за малките – 20%. След разбъркване на съставките се намазва цялото тяло без врата и шията. Мазането продължава 3 последователни дни, като през това време тялото не се мие. След третия ден следва щателно къпане, а всички дрехи и завивки се изпират на висока температура.

20 + изпитани рецепти със свинска мас при различни неразположения

За да има ефект свинската мас трябва да е прясна!

Ако вие по принцип сте привърженик на естествените методи за лечение или пък ние сме ви убедили, че свинската мас наистина е лек при 1001 болести, предлагаме ви бърз списък с рецепти със свинска мас, които ще са ви полезни при различни неразположения от здравословен характер:

  • за лечение на кокоши трън

Всяка вечер преди лягане се стриват 4 аспирина, към които се добавя 1 с.л. свинска мас. Съставките се разбъркват до получаването на хомогенна смес, която се нанася върху кокошия трън. Прави се превръзка и се преспива. Смята се, че процедурата трябва да се повтаря всяка вечер за поне седмица, за да се излекува болното място.

Към 400 г свинска мас се добавят 40 г синапено брашно, познато още като хардал. След това на мястото, което боли, се поставя хавлиена кърпа, която предварително е загрята в гореща вода и внимателно отцедена. Когато кракът се затопли, се прави внимателна разтривка. След нея върху болното място се налага с тънък слой от сместа и се превърза. Омотава се с вълнен шал или друг плат, който да поддържа топлината;

  • при схващания

При схващания на крака се прави разтривка със 100 г свинска мас, към която е добавена 1 с.л. счукана на ситно и пресята морска сол. След като се намаже целия крайник, добре е да се държи в покой за известно време;

  • при дископатия

3-4 листа от прясна зелка се начукват до пълно омекване. Внимателно се намазват със свинска мас, поръсват се със захар и се поставят на болното място. Прави се превръзка с топла кърпа или вълнен шал;

  • при абцес

Необходими са 250 г свинска мас, 250 г домашно краве масло,200 г боров вазелен, 100 г восък, 80 г чамсакъз и 20 г тамян. Съставките се поставят в емайлиран съд и се разтопяват, като не се оставят да заврат. Докато е още топла, от така приготвената смес се нанася върху абцеса и се прави топла превръзка. Превръзката се подменя сутрин и вечер до пълно излекуване;

 

  • при изгаряне

-изгореното място се покрива със стопена и още хладка свинска мас. Когато маста изстине, мястото се намазва отново;

-приготвя се смес от равни количества кисело мляко домашна свинска мас. След като стане хомогенна, с нея се намазва болното място, като не се прави превръзка, а се оставя „да диша”;

-жълтък от прясно яйце се разбърква с 1 с.л. свинска мас и се маже изгореното място;

  • за лечение на туберколоза

    -всяка сутрин на гладно се изяжда 1 с.л. свинска мас. За да се изцери болестта, необходимо е лечението да продължи поне 3 месеца;

    -към 100 г свинска мас се добавят 4 таблетки хинин и 10 аспирин, стрити на прах. Съставките се разбъркват, след което към тях се добавя 1 с.л. спирт. Отново се бърка до получаването на гъст крем. С така приготвеното мазило всяка вечер се прави разтривка на цялото тяло, като маста се втрива напълно в кожата;

  • за лечение на простуда

Ако простудата е силна, тялото на болния се масажира със смес, приготвена от 2 с.л. свинска мас, 1 к.ч. мастика, 1 ч.л. сода бикарбонат и 1 ч.л. стрита морска сол;

  • при висока температура

За смъкване на високата температура се използват 3-4 с.л. свинска мас и 3 глави счукан чесън. Краката се разтриват с обилно количество мас. След това върху тях се поставя марля, в която е омотан счуканият чесън. Прави се превръзка и се обуват подходящи чорапи. Престоява се 7-8 минути, след което превръзката се сваля. Ако температурата не се понижи, може отново да се сложи превръзка с чесън. Задължително е предварително краката да се намажат с мас;

  • при суха кашлица

Необходими са 1 с.л., 1 с.л. синапено брашно, 1 с.л. домашен мед, 1 с.л. кафе от ръж, 1 с.л. листа от индрише, предварително нарязани на ситно. Към тези съставки се добавя 1 смлян лимон и 1 настърган кромид лук и се разбъркват добре. От така получената смес се изяжда по 1 с.л. по 3 пъти на ден, като е добре това да става поне 20 минути преди хранене;

  • при упорита кашлица

Ако кашлицата продължава без индикации за спиране, се приготвя лек от 1 ½ ч.л. свинска мас и 1 к.ч. прясно мляко. Съставките се затоплят до разтопяването на мазнината и се изпиват наведнъж. Приемът трябва да продължи поне 5-6 дни, за да има ефект;

  • при бронхит

-необходими са 3 с.л. несолена свинска мас, която се промива в 9 води. Към нея се добавят 1 с.л. мед и 2 зрънца медицинска дъвка, предварително стрита. Съставките се разбъркват добре. Лекът се приема в рамките на деня, разпределен на 3 равни части;

-в подходящ съд се слага да се ври 1 с.л. свинска мас при непрестанно разбъркване. Към нея се добавят 3 с.л. чист пчелен мед. След като стане хомогенна, сместа се разделя на 3 части, които се приемат в 3 последователни дни. След няколко повторения на рецептата бронхитът изчезва напълно;

-в подходящ съд се разбъркват равни части свинска мас и пчелен мед, като към тях се добавя 1 с.л. морска сол. След като съставките се смесят добре, се разстилат върху ленен плат или памучна кърпа. Налагат се върху гърдите на болния. Поставя се хартия и се облича дебела вълнена дреха, с която се преспива през нощта;

-разбъркват се равни части свинска мас, пчелен мед, коняк и ситно смлени орехови ядки. От така приготвената смес се приема по 1 с.л. преди 3-те основни хранения за деня;

  • при пневмония

В достатъчно количество свинска мас се изпържва 1 кг прясна коприва. Разстила се върху хартия, която се налага върху гърдите на болния. Така се престоява поне 2 часа, след което гърдите се почистват и се облича затоплена памучна дреха или памук, с които се престоява за поне 6-7 часа

  • при подсичане

Разбъркват се равни части свинска мас и обикновено нишесте. Приготвената смес се използва за мехлем, с който се мажат подсечените места;

  • при гъбички

В подходящ съд се настъргва кора от бъз, като се настъргва и зелената част под кората. Обърква се с достатъчно количество свинска мас. С така приготвения мехлем се мажат засегнатите места до пълно излекуване;

  • при косопад

Около 250 г нарязани на стино и намачкани стъбла от коноп се изпържват в 500 г свинска мас. След като сместа изстине, се нанася директно в корените на косата, като се втрива с енергични движения;

  • за здрава коса

За да има косата здрав и красив вид, преди всяко измиване се втрива в корените бучка свинска мас с големината на орех. След като се нанесе, главата се покрива с хартия, отгоре се поставя найлон и топла кърпа. Добре е да се остави да действа поне 30 – 40 минути, след което косата се измива с шампоан;

  • при сърбеж

С мехлем, приготвен от равни количества свинска мас и сода бикарбонат, се мажат раздразнените зони от кожата.

Домашен сапун със свинска мас

Сапунът със свинска мас е с доказан ефект!

Ще приключим темата за приложенията на свинката мас, като ви дадем рецепта за така популярния домашен сапун. Основните съставки са свинска мас и сода каустик, като за всеки килограм мазнина се използват около 140 – 145 г сода каустик. Трябват също малко количество сол и вода.

За да дадем ориентировъчни мерки, за нуждите на рецептата маста ще е 5 кг и съответно 725 г сода каустик.

Приготвянето започва като в голям железен или емайлиран съд се поставят мазнината и 180 г от содата, разтворена в 4 – 5 литра вода. Сместа започва да се нагрява на слаб огън при непрекъснато разбъркване. След като между съставките се получи реакция, се добавя и останалото количество сода, отново разтворено в 4 – 5 литра вода. Разбърква се през цялото време.

Готовността се определя, като няколко капки се поставят на стъклена повърхност. Ако първоначално цветът е прозрачен, а след това стане бял, значи е време сместа да се свали от огъня. В обратен случай разбъркването на тих огън продължава.

Солта, която посочихме, се добавя на малки порции при нагряване. Целта е полученият сапун да се раздели на 2 слоя. Горният е чистият сапун, а в долния се съдържат глицерин и воден разтвор на сол.

Сапунът се излива в калъпи или се оставя да изстине в съда, в който е приготвен.

С изброените от нас рецепти със свинска мас със сигурност не се изчерпва разнообразието от лекове с натуралния животински продукт. Именно поради това ще очакваме и вашето включване по темата. Как и какво вие лекувате със свинска мас?

Източници:

lechenie.newage.bg

lekuva.net (Архив)

био масло от ший
Био масло от ший

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Свинска мас – вижте 50 изпитани рецепти за лечение и разкрасяване

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *