ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Събрахме Топ 20 + билки, добавки и рецепти при неврологични заболявания

Неврологичните заболявания поразяват както централната, така и периферната нервна система

В голяма си част неврологичните заболявания засягат мозъка!

Неврологичните заболявания засягат нервната система на човек – централната или периферната. В някои случаи се дължат на наследствена обусловеност, в други – на възпаление. Без значение какъв е произходът им обаче от изключителна важност е поставянето на точна и своевременна диагноза. Наблюдават и проследяват се конкретните симптоми, при необходимост се правят електрофизиологични или ликворологини изследвания, дори магнитен резонанс, за да се определи за кое точно заболяване става дума и каква е фазата му на развитие. От това зависят подходът за лечение и крайният успех.

Кои заболявания са неврологични?

Без да навлизаме в детайли, ще посочим заболяванията с най-чести проявления, които се разглеждат като неврологични:

  • Паркинсонова болест – определя се като прогресивно невродегенеративно заболяване. При него се наблюдава загиване на клетките, отговорни за синтеза на допамин в мозъка. В повечето случаи пациентите са над 55-годишна възраст;
  • Множествена склероза – множествената склероза е автоимунно заболяване с възпалителен характер. Поразена е централната нервна система и по-точно бялото мозъчно вещество. Резултатите са забавено или липсващо предаване на нервните импулси;
  • Деменция – деменцията е неврологично заболяване, при което влошени са умствените способности – паметта, концентрацията. Някои я определят като „болест на старостта”. Сред честите й проявления е болестта на Алцхаймер;
  • Невралгия – заболяването засяга периферната нервна система. Характеризира се локална внезапна и нетърпима болка, която с времето се проявява по цялото тялото;
  • Полиневрит – засегнати при полиневрит са нервните стволове на гръбначно-мозъчната система. Появява се в резултат на инфекция или алергична реакция;
  • Невролипидоза – едно от наследствените неврологични заболявания. При него налице е дефицит на лизозомни ензими, в резултат на който дефицит се натрупват липиди в мозъчните неврони.

Към групата на неврологичните заболявания влизат още инсулт и слединсултови състояния, епилепсия, мигрена, Маниеров синдром, мозъчно-съдова болест, нарушения на съня или храненето, различни страхови и невротични състояния, заекване, световъртеж, замайване, наркомании, алкохолизъм и други.

Със списъка по-горе не претендираме за всеобхватност. А по-скоро целим да ви покажем колко разнообразни могат да са проявленията на неврологичните заболявания. Както вече стана дума, от съществено значение е ранното и коректно диагностициране на болестта. Само в подобен случай от лечебната терапия – била тя традиционна или алтернативна – ще могат да се очакват задоволителни резултати.

Добавки, които са препоръчителни при неврологични заболявания

Преди да ви представим онези хранителни добавки, които най-често се препоръчват при нарушения на централната или периферната нервна система, ще направим едно уточнение. При много от заболяванията и състоянията, които влизат в тази група, не се говори за лечение и излекуване, а за поддържане и преодоляване на последиците. В част от случаите нарушенията не се поддават на терапевтично въздействие, а при  други – фазата на развитие на болестта не позволява вмешателство.

След това уточнение, ето кои са хранителните добавки, които най-често се препоръчват при неврологични смущения:

Ацетил Л-карнитин

Приемът на тази добавка облекчава натоварването на мозъка и подобрява неговото функциониране. Ако се приема редовно, ацетил Л-карнитинът спомага за по-добра концентрация, за поддържане на вниманието и жизнеността при пациенти, страдащи от някои форми на деменция. Препоръчва се най-вече при болестта на Алцхаймер.

Неврохелт
Неврологичните заболявания се повлияват от Хеврохелт!

Неврохелт представлява революционна хранителна добавка, чието действие е изцяло насочено към подобряване на функциите на мозъка. Ефектът си продуктът дължи на основната си съставка – чудодейната гъба лъвска грива, която е с доказани ползи след прекаран инсулт, при тежки инциденти и мозъчни увреждания, при деменция, множествена склероза, Паркинсонова болест, болест на Алцхаймер и редица други неврологични заболявания.

Полезните вещества в гъбата лъвска грива по естествен път възстановяват поразените нервни тъкани, като по този начин спомагат за възобновяване на нормалното функциониране на нервната система. У нас все по-голям става броят на пациентите, които използват Неврохелт като основна или съпътстваща терапия за поддържане на здравословното си състояние.

Разказ за Неврохелт от първо лице

„Баща ми не е като обикновените пенсионери. Той чете поезия на немски, пише стихове и рисува. До един момент, докато не го повали болестта!“, пише Жанет50 в популярен форум за здраве. Надълго и нашироко тя разказва за изпитанията, пред които болестта на Паркинсон е поставила цялото им семейство. „Защото изпробвахме всичко от традиционната медицина без особен резултат, посегнахме към добавките. Неврохелт беше втората или третата, която майка ми купи. Останахме на нея, защото тя може би е един от малкото продукти, при които положителният ефект беше видим. Е, татко вече не рисува така сръчно, но е същият човек, който беше преди болестта да нахълта в живота ни!“, завършва Жанет50.

Под една от много публикации за продукта в интернет пък четем:

Антиоксиданти

Както при много други състояния, така и при неврологичните заболявания приемът на антиоксиданти е от съществено значение. Витамин Е, витамин С, селен, бетакаротин са само част от полезните вещества, които са естествена бариера срещу вредното въздействие на свободните радикали. При много от дегенеративните болести е доказано, че ролята на вредните клетки е от изключително значение не само за отключването на заболяването, но и за по-бързото достигане до напреднал стадий;

Витамини от група В

Приемани редовно и в необходимите дози, витамините от група В са в състояние да забавят драстично атрофията на мозъка, твърдят резултатите от редица проучвания. При хора, при които се проявяват първите признаци на болестта на Алцхаймер, приемът на въпросните витамини е в състояние да забави развитието на болестта. Те спомагат за поддържане на мозъчната маса и ограничават обхвата и силата на когнитивните смущения. Според заключения на учени от Оксфордския университет фолиевата киселина, витамин В6 и витамин В12 оказват пряко въздействие върху стойностите на хомоцистеина в кръвта. Високата концентрация на въпросното вещество е в пряка връзка със загиването на мозъчните клетки;

Коензим Q-10

За добавките, съдържащи коензим Q-10, често се говори като за лек при много болести. Приемът на полезното вещество е в пряка връзка и със здравето на мозъка, защото различни тестове са показали, че може да се използва като предпазна мярка при болест на Алцхаймер и други форми на деменция, при Паркинсонова болест и болест на Хънтингтън. Като обяснение се посочва, че коензим Q-10 спомага за нормалното митохондриално функциониране. А знае се, че някои от неврологичните заболявания зависят от митохондриалната недостатъчност в клетките на мозъка;

ДХЕА

Хормонът дехидроепиандростерон по правило се синтезира от надбъбречните жлези. С напредването на възрастта стойностите му намаляват, поради което се препоръчва приемът му под формата на добавка. Принципно той не е водноразтворим, но малките му размери спомагат за пълната му абсорбация и усвояване.

В зависимост от специфичните потребности на тялото ДХЕА има свойството да се преобразува в различни хормони. При възрастни пациенти се препоръчва при признаци за нарушения във функционирането на мозъка;

Магнезий

Основните причини, поради които се препоръчва прием на магнезий под формата на добавка при различни форми на неврологични заболявания, са дефицит на полезното вещество или натрупване на алуминий в мозъка. Минералът има съществена роля при редица важни процеси в човешкото тяло, като вътреклетъчната хомеостаза, стабилизира клетъчните мембрани, потиска освобождаването на стресови хормони в организма и спомага за нормалното функциониране на главния мозък.

Цинк

Още един минерал, който е препоръчително да се приема и като добавка при риск от неврологични заболявания, е цинк. Той има съществена роля за правилното клетъчно делене и за функционирането на имунната система. Дефицитът на цинк в организма може да доведе до някои форми на деменция, до когнитивни смущения и дегенеративни заболявания.

Любопитно! Китайската народна медицина преписва редица ползи на растението китайски мъх. От дълбока древност от него се извлича веществото хуперзин А, което се използва за лечение на шизофрения, на различни мозъчни възпаления и на загуба на паметта. По-скорошни изследвания доказват, че в пречистена форма хуперзин А може да се използва с успех и при пациенти с лека до умерена форма на Алцхаймер. Ефектите, за които се пише при приема на тази хранителна добавка, са подобряване на концентрацията и паметта, успешно общуване и справяне с ежедневните задачи.

Билките идват на помощ при неврологични заболявания

Преди да разгледаме кои са онези билки, които народната медицина препоръчва като ефективни при различни форми на неврологични смущения, ще направим пак същото уточнение. Ефект от полезните растения следва да се търси за облекчаване на симптоматиката и неразположенията, както и за ограничаване на развитието на болестта.

Ето кои са и най-популярните билки:
Гинко билоба
Гинко билоба е растението с най-много ползи за мозъка!

От край време гинко билоба намира място сред полезните растения с доказани ползи за мозъка. Полезното растение, което е част от китайската народна медицина, действа като мощен антиоксидант и подобрява притока на кръв към мозъка. Това подобрява неговото функциониране, а главният ефект е върху паметта и концентрацията.

У дома отвара от гинко билоба можете да си приготвите, като 1 ч.л. от билката се запарите в 250 мл вода на слаб огън за около 15 минути. Оставяте да се охлади под капак, прецеждате и изпивате цялото количество.

Редица проучвания потвърждават, че ежедневният прием на няколко дози чай от гинко билоба, приготвени по рецептата по-горе, са в състояние значително да подобрят паметта и концентрацията при възрастните. Освен това са в състояние да неутрализират някои от първите признаци на разнородни неврологични заболявания, поразяващи мозъка.

Куркума

Непосредствено след гинко билоба, като билка с ползи за нервната система се посочва куркурма. Това си място подправката дължи на основната си съставка. Веществото с характерен жълт цвят куркумин е с доказани ползи за здравето при пациенти, страдащи от болестта на Алцхаймер или други форми на деменция. То има свойството да защитава здравите клетки от клетките на болестта, като в същото време значително намалява нивата на оксидативния стрес в организма.

Много изследователи посочват като доказателства в тази посока обстоятелството, че възрастното население в Индия ежедневно консумира къри. В същото време страната заема една от най-ниските позиции по отношение на страдащите от деменция.

Женшен

Без да изброяваме всички ползи за здравето, които без съмнение женшенът има, ще наблегнем на няколко основни неща. Първо, ще направим разграничението между двата основни вида – американски и азиатски женшен и ще посочим, че при неврологични проблеми за предпочитане е приемът на някоя от разновидностите на азиатския.

След това ще посочим, че редица изследвания са доказали благодатния ефект на растението върху неврокогнитивните функции и паметта.

Основните ползи на т.нар. азиатски женшен се дължат на съдържащите се в него женшеноиди (Rb, Rd, Re, Rg1, Rg3 и други), които са особено ефективни при лечение на Паркинсон, Алцхаймер и състояния, свързани с тези и подобни болести.

В широкообхватно изследване, публикувано през 2015 г., е обяснено как съединението жинтонин, което се съдържа в женшена, повишава синтеза на невротрансмитера допамин. За допамина се знае, че е от съществено значение за правилното функциониране на нервната система в цялост.

Оригинална рецепта с женшен

Въпреки изобилието от рецепти с женшен, които са достъпни онлайн, за оригинална се смята следната. За приготвянето й са ви необходими 3 малки парчета корен от женшен и 300 мл вода. Водата се налива в подходящ съд и към нея се добавя билката. Оставя се да ври на слаб огън, докато течността не достигне до количеството на чаена чаша. Тогава отварата се сваля от огъня и се прецежда. При желания чаят може да се овкуси с малка лъжичка мед.

Приготвен по рецептата по-горе, чаят от женшен може да се използва като съпътстваща терапия при лечение на различни форми на тревожност и нервно смущение, депресия, както и при синдром на хронична умора.

Проведено преди няколко години в САЩ изследване допълва знанията за лековития корен. Според резултатите от него приемът на американски женшен е в състояние да подобри функционирането на мозъка при продължителни периоди на умствено натоварване. Тези знания залягат в основата на нови разработки за ползите от приема на женшен при пациенти, страдащи от неврологични заболявания.

Хинап
Хинап е с редица ползи за здравето!

Билката хинап, макар и не толкова позната у нас, има доказани ползи при редица невродегенеративни заболявания. Тя е източник на многообразие от полезни вещества, но приложението й при неврологични проблеми е препоръчително заради сапонините. Те имат седиращ ефект и успокояващ ефект, като в същото време подобряват качеството на съня. Билката е изключително подходяща и заради мощното си антиоксидантно действие, благодарение на което нервните клетки имат защита от вредното въздействие на свободните радикали.

Полезното растение е подходящо и заради това, че повишава концентрацията, заради нервопротекторните и ноотропните си свойства, както и заради ефекта си да премахва объркването и разсеяността, характерни за много от разглежданите състояния.

Чай от хинап се приготвя, като 2 с.л. изсушени плодове от билката се киснат в 400 мл вряща вода за около 20 минути. След прецеждане се изпива на няколко приема през деня. Плодовете от лековитото растение могат да се консумират и директно – както пресни, така и сушени.

Джинджифил

За лечебния корен джинджифил се знае, че помага при много състояния – от възпаление дори до диабет и рак. Ползите на растението в контекста на неврологичните заболявания също са голям брой. Доказано е, че чудодейният корен подобрява паметта, спира вредния ефект на свободните радикали, намалява риска от развитието на Алцхаймер. В същото време, джинджифилът е мощно средство за превенция срещу множествената склероза.

Положителен е ефектът от приема на джинджифил и директно за мозъка. Полезните вещества в корена неутрализират действието на химикали, които поразяват невроните и причиняват зачервяване и оток на мозъка.

Народни рецепти при неврологични заболявания

Рецепти при Паркинсонова болест:

Рецептите, които ще ви предложим, се използват като съпътстваща терапия и за облекчаване на пораженията, които болестта нанася.

  • Равни части от билките полски хвощ, жълта комунига, жълта иглика и камшиче се смесват в подходящ съд. 1 с.л от билкова смес се залива с 600 мл гореща вода. След като настойката изстине, се филтрира през марля. Изпива се на 3 пъти половин час преди основните хранения през деня;
  • В шише или друг съд с капак се смесват 20 валерианова вода и по 15 мл горчива бадемова вода и капки от мента. От полученото количество се вземат 20 капки, които се капват върху бучка захар. Бучката се изяжда. На ден се процедурата се повтаря поне по веднъж;
  • Изсушена билка котешка стъпка предварително се смила с кафемелачка. Към 300 мл вряща вода се добавя 1 ч.л. от билката и се оставя да престои за 2 часа. След прецеждане се пие на 3 равни части около час преди хранене. Към отварата е препоръчително да се приготви и смес от 200 г пчелен прашещ и 1 кг мед. От така приготвената смес се взема по 1 ч.л. лъжичка с 1 с.л. прясно изцеден сок от лимон. Консумира се заедно с билковата отвара.
Рецепти след прекаран инсулт
След инсулт възстановяването е и психическо, и физическо!
  • За възстановяване на двигателните способности след прекаран инсулт се препоръчва билкова рецепта с корени от глухарче. Необходими са 50 г изсушени корени от билката, които се стриват до ситен прах. Смесват се с 50 г билков мед и с помощта на лъжичка се оформят топчета. Топчетата се съхраняват хладилник. На ден се консумират по 3 от така приготвените топчета. Преди прием се разтварят в запарка от 1 с.л. листа от глухарче и 1 ч.ч. гореща вода.
  • За цялостно възстановяване се препоръчва приема на чеснови капки. Капките се приготвят от 350 г чесън, който предварително се почиства. Минава се няколко пъти през мелачка и от получената каша се изцежда отделеният сок, който се излива в подходяща стъклена бутилка. Долива се 200 г 96-процентов спирт и се затваря с капак. За десетина дни настойката се оставя на тъмно и хладно място. Прецежда се и се оставя да престои още 2 дни. Приема се по 3 пъти на ден, като с всеки следващ прием капките се увеличават с 1. Например ако на първата сутрин се приема 1, на обяд са 2, а вечерта 3. Следващата сутрин се започва от 4 капки до достигане на 15. След това броят им се намалява по същия начин.
Рецепти при множествена склероза

Смята се, че лечението на автоимунното заболяване множествена склероза е трудно, в повечето случаи безрезултатно. Ето за кои народни рецепти обаче се смята, че значително подобряват състоянието болните.

  • Подходяща стъклена бутилка се пълни с билката овчарска торбичка. Допълва се с 40-градусова домашна ракия и се оставя на слънчево място или до печка за 10 дни. След прецеждане с извлека се правят разтривки на поразените от болестта мускули.
  • Следващият домашен лек предвижда през няколко дни тилът на болния от множествена склероза да се маже с безсолна мас или вазелин. След това се покрива с памук, предварително напоен с шведска горчивка. Покрива се с найлон, а най-отгоре с топла кърпа. Компресът се оставя да действа поне 4 часа.
  • 300 г зрял кромид лук се вари в 200 г газ за горене. Оставя се на огъня, докато лукът омекне. След това се вади, отцежда се и се поръсва с 1 с.л. захар. Поставя се в торбички или парчета плат, като важното е материята да е конопена. Налага се на ходилата и се обуват чорапи. Оставя се да действа, докато изстине напълно.

Източници:

https://www.globalhealingcenter.com

https://lekuva.net (archives)

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *