Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Съветите на специалистите: Как да се грижим правилно за косата през лятото?

Косата има нужда от специални грижи през лятото

Освен кожата, и косата има нужда от UV защита през летните месеци. Особено когато сте на плажа и по принцип край вода, тъй като тя отразява слънчевите лъчи.

Ето как може да се погрижите за косата си, за да блести и след лятната ваканция.

Защо е важно?

Косата може лесно да бъде увредена от слънцето, вятъра, водата, солта в морето или хлора от басейните.

косата
Косата ви ще блести и след лятната ваканция

Всички те променят кутикула (външния слой) на косъма. В резултат на това тя става по-суха, по-груба, по-крехка и започва да изглежда като слама. Променя се дори пигментът – т.нар. изсветляване. Важно е да бъде предпазена не само заради моментния й лош вид, а и като превантивна мярка за следващите месеци.

Увредената през лятото коса може да се „поправи“, но за това е нужно време.

Правилната стратегия

На теория не трябва да излагате косата си на интензивните UV лъчи, което ще рече между 11 и 15 часа. На практика това невинаги се случва. Когато се налага да излезете на открито в този период, задължително скривайте главата под шапка или кърпа, а най-добре използвайте и козметика за коса със защита срещу ултравиолетовите лъчи. Дали ще бъде под формата на спрей или масло, е въпрос на личен избор. Освен всичко друго, този тип продукти поддържат и хидратацията й, а и предотвратяват промяната на цвета. Нанасят се преди да излезете навън.

Във водата

За да предотвратите вредното влияние на морската вода или тази в басейните, задължително използвайте подходяща козметика. След плуване по косата се образуват солни кристали, които увреждат допълнително – те наподобяват миниатюрни лещи и така привличат лъчите на слънцето. Най-добре е да изплаквате главата си с хладка вода след всяко плуване. Малка бутилка с изворна вода е напълно достатъчна, за да отмиете солта.

И една хитрост: ако след басейна русата ви коса се оцвети неочаквано в зеленикаво или сиво, то това най-вероятно се дължи на някои дезинфектанти във водата. За да елиминирате неприятния ефект, разтворете 3 таблетки аспирин в 4 литра вода и с нея полейте косата. Не отмивайте веднага, а оставете един час, след което изплакнете с чиста вода.

Срещу слънцето

То наистина изсветлява цвета. Някои харесват този ефект, но ако не сте сред тях, може да вземете мерки и да защитите пигментите на косата си с помощта на специфичен набор от продукти с UV филтър: шампоан, боя, маска, спрей… Те обикновено съдържат протеини, витамини, антиоксиданти, освен филтри, което спомага и за поддържане на общия вид на косата.

В случай че върховете на косата са вече леко повредени, може да подрежете леко крайчетата и след това да ги третирате с продукт срещу цъфтеж на косъма.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *