ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

КАНТАБ / CANTAB

Съдържа кандесартан цилексетил, лактоза монохидрат, царевично нишесте, кармелоза калций хидроксипропилцелулоза, макрогол, магнезиев стеарат, железен оксид

Предназначение

кандесартанКАНТАБ е медикамент за контрол върху повишеното артериално налягане. Приемът му действа съдоразширяващо, което стимулира понижаването на кръвното и пълноценно кръвоснабдяване на периферните зони на тялото.

Медикаментът се използва за лечение на хипертония както при възрастни, така и при деца над 6 години и подрастващи. Продуктът е подходящ при сърдечна недостатъчност и възрастово отслабване функциите на сърдечния мускул.

Как се приема

Приемът на КАНТАБ става в дози и с продължителност, определени от лекар в зависимост от възрастта и състоянието на пациента.

Най-често препоръчваната доза е 8 мг веднъж дневно. Правилно е лекарството да се приема по едно и също време, без връзка с храненията. Ако пропуснете да вземете таблетката, направете го при първа възможност или във времето за следващия прием. Обичайната доза не трябва да се удвоява, за да се компенсира пропуснатото.

При неволно предозиране трябва незабавно да се потърси медицинска помощ.

При високо кръвно налягане терапията е с 8 мг дневно от медикамента; по преценка на лекуващия тази доза може да бъде увеличавана до 32 мг дневно. За пациенти със заболявания на черния дроб или бъбреците се преценява индивидуално дозата и обикновено тя е редуцирана. Лечението с КАНТАБ на деца над 6 години и подрастващи започва с дневни дози от 4 мг, които при необходимост се повишават плавно. Ако телесното тегло на младите пациенти е над 50 кг, дневната доза може да се повишава до 16 мг.

При сърдечна недостатъчност еднократният прием при започване на лечението е 4 мг; дневната доза може да се увеличава на всеки две седмици, ако това е целесъобразно. Максималната дневна доза е 32 мг.

Възможни нежелани ефекти

Възможна е реакция от алергичен тип – оток на лицето, устните и гърлото, затруднено говорене и преглъщане, проблеми с дишането, кожни обриви – включително уртикарии, т.н. надигнат обрив. При подобни симптоми потърсете медицинска помощ възмжно най-бързо.

Често съобщавани странични ефекти са замайване и главоболие, умора и отпадналост, отклонения в кръвните показатели, увеличено съдържание на калий в кръвта. По-рядко е възможно да се проявят симптоми като болки в мускулите и ставите, болки в гърба, чернодробни отклонения, кашлица, гадене.

При проявата на необичайни симптоми, които могат да се свържат с приема на КАНТАБ, без забавяне направете медицинска консултация или потърсете най-близката болница.

Кога НЕ ТРЯБВА да се употребява

КАНТАБ не се употребява при алергия към активния компонент или някое от помощните вещества.

Медикаментът не е подходящ за пациенти с болен черен дроб и/или жлъчка.

Не се препоръчва при бременност и кърмене.

Рискови са пациентите със заболявания на сърцето и бъбреците, пациенти на хемодиализа, трансплантирани, със заболяване на надбъбречната жлеза, пациенти със здравословни проблеми от рода на диария и повръщане, преживелите инсулт, хора с ниско кръвно налягане.

Медикаментът е противопоказан за деца под едногодишна възраст заради риска от негативно въздействие върху развиващите се бъбреци.

Взаимодействие с други медикаменти

КАНТАБ влиза в лекарствени взаимодействия с немалко продукти, което налага специално внимание от страна на лекуващия за евентуалното комбиниране на таблетките. Специално внимание изисква съчетаването с нестероидни противовъзпалителни, други лекарства за смъкване на кръвното, ацетилсалицилова киселина над 3 гр дневно; антикоагуланти, диуретици, медикаменти с литий, калий-съдържащи добавки.

_______

Усреднена цена в аптеките – 10 лв за опаковка от 28 таблетки по 16 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *