Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Силна памет – храни и упражнения, които стимулират мозъка

Мозъкът попива като гъба всички информации, след което ги обработва и подрежда

За да си спомните телефонен номер, който току-що сте научили, ви е нужна краткосрочната памет, която позволява да се реагира бързо в определена ситуация. При по-старите спомени се включва дългосрочната памет. Колкото по-емоционално е било преживяването ви, толкова по-ясно мозъкът е запечатал събитието.

Всичко е въпрос на мозъчни връзки. Информациите преминават през мрежа от неврони, които са в непрестанен обмен помежду си. Понякога обаче, точно като презагрял компютър, паметта „зацикля“. Това означава, че е време да се вземат мерки.

силна памет
Съвети за силна памет

Мазнина за сивата материя

Мозъкът се състои от 50% мазнини и всеки ден има нужда от есенциални аминокиселини, за да функционира правилно. Голямата грешка на хората, които искат да отслабнат, е, че премахват от менюто си именно мазнините. Сред тях има „добри“, които са от капитално значение за баланса в организма. Техният продължителен недостиг може да доведе до невровегетативни заболявания.

Едни от най-важните са Oмега-3 мастните киселини. Те неутрализират свободните радикали и предпазват невроните. Намират се в мазните риби, зехтина, рапичното масло, орехите, бадемите.

„Дупка“ в паметта

Смущенията в паметта могат да бъдат породени от различни причини и понякога е необходим задълбочен медицински преглед, за да се изясни откъде идва проблемът. Умората, но също така и продължителният стрес, често са в основата на отслабналата памет.

Някои лекарства, например антидепресантите, могат да предизвикат вторични ефекти, свързани с дейността на мозъка. Разбира се, първият фактор за свежестта на паметта е възрастта.

Атеросклерозата, която се появява с напредването на годините, е причина за нарушаване на оптималното оросяване на мозъка.

Признаците на болестта на Алцхаймер пък могат да бъдат преценени само от лекар специалист.

Захарта – безценно гориво

Невроните се хранят главно с глюкоза. По-добре им се отразяват бавните захари, които се асимилират по-продължително и поддържат паметта през целия ден. На всяко хранене трябва да има и порция глюциди – хляб на закуска, зърнени храни на обяд, бобови на вечеря. Протеините също са важни – те съдържат аминокиселини, които са необходими за възстановяването на нервните клетки.

Факторът храна

Мозъкът не обича диетите. Недостигът на определени хранителни вещества може сериозно да навреди на баланса в дейността на мозъчните клетки.

Мозъкът има нужда от 40 основни хранителни субстанции, които поддържат неговата дейност на оптимално ниво и му осигуряват необходимата енергия: 13 витамина, 15 минерала и олигоелемента, 4 есенциални мастни киселини и 8 аминокиселини. За предпочитане са пресните натурални продукти, които са по-богати на микронутрименти.

Любимите минерали на мозъка

Недостигът на някои олигоелементи може сериозно да навреди на паметта. Желязото играе роля за снабдяването на мозъка с кислород. Магнезият подобрява капацитета за запомняне, тоест за създаване на нови невронни връзки. Цинкът оптимизира усвояването на кислорода от мозъка, а селенът се бори с мозъчното остаряване. Литий, йод, мед и манган са нужни за преборване на безпокойството и интелектуалната умора.

Зареждане с витамини

Витамините от група В участват активно в мозъчната дейност. В1 улеснява усвояването на глюкозата. В6 регулира настроението. В9 /фолиевата киселина/ влияе директно на паметта. Недостигът на В12 може да доведе до неврологични смущения. Тези витамини се намират в черния дроб, яйцата, рибата и млечните продукти.

Витамини С и Е са отлични антиоксиданти за невроните, а освен това стимулират интелектуалните умения.

Вода за невроните

Пийте достатъчно вода през целия ден, за да не „прегрее“ мозъчният мотор. Избягвайте сладките газирани напитки, които носят само празни калории. Алкохолът създава впечатлението, че стимулира сивите клетки, но с течение на времето забавя мозъчните връзки.

Чаша кафе стимулира мозъка, но не прекалявайте с черната напитка, ако не искате нервите ви да са в постоянна превъзбуда. За предпочитане са билковите отвари и зеленият чай, както и пресните плодове и зеленчуци, които са пълни с вода и калий.

Мозъчна гимнастика

Всеки ден тренирайте мозъка, за да го поддържате тонизиран и ефикасен. Така ще го спасите от рутинните дейности, които постепенно забавят функциите му. На мозъка винаги му трябва нещо ново – нови занимания, променен работен ритъм, нова среда, за да се стимулират невроните. Всеки ден отделяйте време за една кръстословица, судоку, тест или логическа задача.

Запишете се на курс по чужд език, кулинария, танци, пеене и т.н. Изкуството е изключително полезно за поддържане на паметта на добро ниво. Тествайте паметта си, като създавате на ум списъци с имена, телефонни номера или рецитирате поеми. По-често се виждайте с приятелите си. Общуването с другите е отлично упражнение, което стимулира механизмите на паметта.

Променете навиците си – минете по друг маршрут, когато отивате на работа, пробвайте нови кулинарни рецепти или непознат за вас спорт. Зарежете завинаги цигарите! Освен че измъчват артериите ви, те възпрепятстват усвояването на ценни за мозъка витамини и минерали.

Неврохелт плюс
Неврохелт Плюс се препоръчва при проблеми с паметта и концентрацията

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *