ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Д-р Николова разкри как може да разконспирирате близките си, когато имат анорексия

Анорексия. Признаци на заболяването. Булимия. Външни белези за появата на булимия и здравословни поражения за организма. Поява на остеопороза в ранна възраст.

В поредицата „Супер доктор“ диетологът д-р Мария Николова обясни какво представлява болестта анорексия и колко опасни за здравето са последствията от нея.

 анорексия
Д-р Николова 

В сезона на лятото все повече жени осъзнават, че не са достатъчно елегантни, за да се съблекат по бански. Започват да прилагат различни диети, а някои от тях търсят бързо отслабване, което може да доведе до хранителни разстройства и впоследствие да се стигне до анорексия.

При анорексията последиците са за целия организъм и ако не се вземат своевременни мерки, може да се стигне и до фатален край. В България от години работят отлични специалисти в тази област, които консултират болните как да се справят с анорексията, за да не се стига до трагедии.

Жените и момичетата, които страдат от хранителни разстройства, стават изключително изобретателни и се научават да манипулират своите близки дълго време. Често лъжат, че вече са се нахранили на друго място преди да се приберат и в началото близките не подозират нищо. Ето защо проблемът излиза наяве на по-късен етап, когато вече има по-сериозни здравословни усложнения.

Друг признак за анорексия е рязкото ограничаване на високо въглехидратните храни като хляб, ориз, картофи, сладки плодове и сладкарски изделия. Някои напълно спират да се хранят с месо и единственото, което им остава да консумират са предимно плодове и зеленчуци. Количеството храна, което поглъщат е минимално, затова предпочитат да се хранят сами. Така не им се налага да дават обяснение защо не се хранят или защо ядат толкова малко.

Ако все пак се наложи да се хранят със своите близки, те приемат храната на много малки хапки. Казват, че бързо са се заситили и след приключване на храненето отиват в тоалетната. Това са сигнали, на които трябва да се обръща особено внимание, тъй като използват посещението до тоалетната, за да повърната храна, като по този начин се проявява и булимията.

Освен огромната загуба на тегло, болните от анорексия жени нямат месечен цикъл, обяснява д-р Николова. Други външни прояви са суха кожа, понижено кръвно налягане, постоянно усещане за студ. Може да се развие анемия, с ниски нива на общ протеин и албумин. Настъпва тотална дисфункция на черния дроб. Нивата на общия холестерол се променят, като се променят и нивата на калия и натрия. Драстичното намаляване на телесната маса предизвиква тотална дисфункция във всички вътрешни органи, като се променя и структурата на сърцето. Ако тийнейджърка се разболее от анорексия, често пъти не може да достигне до нормален ръст и освен потиснатия растеж се стига и до остеопороза.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *