ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Дерматолози съветват: Как да се предпазим ефективно от UV лъчите?

Използването на слънцезащитни продукти през летните месеци е нещо, което надали някой подценява.

Митът, че негретираната с предпазващи лосиони кожа по-бързо почернява и придобива хубав тен, отдавна е в миналото. Предпазването на кожата е от първостепенно значение не само заради възможността да се получи красив загар, но най-вече от здравословна гледна точка и като превенция срещу злокачествени образования.

А козметичната индустрия вече предлага високоефективна защита не само за кожата на лицето и тялото, но и за ръцете и косата.

UV лъчите
Как да се предпазим от UV лъчите?

20 минути преди плажа

Дерматолозите съветват слънцезащитните продукти за тяло да се нанасят поне 20 минути, преди да се съблечем по бански, независимо дали сме край морския бряг или на басейн. Но имайте предвид, че продължителността на защитата не е вечна. Дори продуктите с най-висок фактор гарантиран не повече от 2 до 4 часа предпазване.

Добре е на всеки 2-3 часа да нанасяте повторно от предпазващия продукт, ако искате да гарантирате сигурността на кожата си. Мажете се и след всяко излизане от водата. И още нещо. Ако сте от т.нар. светъл тип, тоест с много светла кожа и лесно изгаряте, ползвайте крем с най-висок фактор на защита.

Геловата форма обикновено предизвиква изпотяване и затова е добре да не изчаквате 4 часа. Нанесете повторно преди да е изтекъл втория час.

След като се приберем у дома

Доказано е, че UV радиацията може да увреди ДНК на клетките. Затова и дерматолозите съветват след продължително излагане на слънце, особено ако сте за първи или втори ден на плажа, да се направи пауза от 12 до 24 часа. През това време трябва да се избягва излагането на открито. Това ще даде възможност на клетките да се възстановят, а кожата да се успокои. Другото, което не бива да подценявате, са продуктите за след слънце.

Те имат различни действия: охлаждащо, успокояващо, антивъзпалително и т.н.. Това дава възможност да изберете най-доброто за конкретния проблем или за моментното състояние на кожата. В същото време така спомагате и за възстановяване на хидратацията.  А това предпазва кожата от изсушаване, премахва неприятното усещане за опъване и стягане, както и поддържа еластичността и сияйния й вид. Не подценявайте водата – през лятото пийте поне 2 литра дневно, тъй като така се хидратира кожата.

Не подценявайте лицето!

Не само на плажа, но и в градски условия е важно да предпазвате кожата от вредното въздействие на UVA и UVB лъчите. В такава среда тялото обикновено е с дрехи, но лицето остава открито и има нужда от сигурна защита. Задължително е да използвате продукт със слънцезащитен фактор, съобразен с вида на кожата. Ако например тя е чувствителна, кремът, който нанасяте сутрин на лицето си, трябва да има SPF50 или SPF50+.

Мазната кожа би се чувствала по-добре с по-лек продукт, с флуидна текстура, без да оставя усещане за тежест и мазни следи, но слънцезащитният фактор отново е препоръчително да е висок. При сухата кожа е важно продуктът да бъде комбиниран. Освен да предпазва от UV лъчи, да поддържа хидратацията и дори да има антистареещ ефект.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *