ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Яна Данаилова разби мита за млякото

Калций – един от най-важните микроелементи, отговарящ за развитието на организма от най-ранна възраст. За да бъде добре усвоен от организма, калцият се нуждае от 16 подпомагащи го микроелемента като магнезий, витамин D и други.  Храни, които помагат да се набави калций в организма.

В поредицата „Моят живот“, на предаването „Всеки следобед с Криси“ по Канал 3, гостува Яна Данаилова – специалист по йога и хранене.

мляко калций
Водещата Криси и гостенката й обясняват защо млякото не е основен източник на калций за организма

Калцият е един от най-важните микроелементи за развитието на организма от най-ранна възраст. През първата година от раждането децата преминават през динамични промени. Бебето се ражда средно около 3 до 4 кг, а когато навърши 1 годинка, теглото му вече е тройно по-голямо. Точно в този период бебета се нуждаят особено много от калций. Тази тенденция се наблюдава и до 3-ата година, а след това нуждите от калций намаляват, но в никакъв случай не приключват.

Майчината кърма е изключително важна, защото е богата на калций и съдържа всички жизнено важни микроелементи в съвършена пропорция, обяснява Яна Данаилова.

За да бъде добре усвоен от организма, калцият се нуждае от 16 подпомагащи го микроелемента, противно на очакването на повечето хора, че е достатъчно само да го приемат.

 калций
Яна Данаилова 

Също така специалистката разби мита, че калцият се набавя посредством прясното мляко. Хората сме единствените бозайници на планетата, които консумират мляко, което не е предназначено за тях. Животинското прясно мляко – от крава, от овца или от коза е предназначено за техните малки, но не и за хората. Съставът на кравето мляко коренно се различава от състава на човешкото.

В стомаха на бебетата има специален ензим, който помага млякото от майката да бъде усвоено. Този ензим действа до 3-ата година.

Млякото, което купуваме от магазина е индустриално мляко и по време на обработката му част от калция и другите микроелементи са унищожени. Освен това в него има и други добавени елементи, които съвсем не са полезни – хормони, антибиотици, пестициди, с които храната на животните е била обогатена, а те са преминали и в млякото.

 калций
Яна Данаилова разби мита за млякото

В индустриалното мляко има протеин, наречен казеин, който е канцерогенен.   Казеинът предизвиква киселинност в организма. За да възстанови нормалния си баланс, тялото трябва да повиши своето pH, вследствие на което калцият от костите се извлича. По този начин човек вместо да си набавя калций, консумирайки млечни продукти, той го губи.

Населението на страни, в които се наблюдава висока консумация на млечни продукти  имат най-висок процент на болни от остеопороза. В същото време в страните от Африка, в които консумацията на мляко и млечни продукти е минимална, населението не страда от остеопороза.

Набавянето на калций в организма става чрез високо алкална диета с пресни зеленчуци и плодове. За усвояването на калций е необходим магнезий. В природата този баланс съществува, но в млякото и в млечните продукти е нарушен.

 калций
Яна Данаилова и Криси в студиото на Канал 3

Сусамът е храна, изключително богата на калций. Други полезни храни са фурми, броколи, аспержи, портокали, авокадо, бразилски орех, целина и други. Растителният протеин не е киселинен, затова не е опасен за човешкия организъм.

Ако плътността на костите е намаляла и човек трябва да приема калция под формата на хранителна добавка, задължително трябва в нея да има и витамин D, тъй като именно той подпомага усвояването на калция.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *