Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Топ 20 + билки, рецепти и добавки, които лекуват миоми, кисти и полипи на матката

Ето ги най-популярните естествени продукти, които се препоръчват при миоми, кисти на яйчниците и полипи на матката

Кисти, миоми, полипи са причини за гинекологични проблеми!

Кистите на яйчниците, миомите и полипите на матката са сред най-честите  заболявания на вътрешните органи на женската полова система. Ето какво представляват:

  • Киста на яйчника

Кисти се наричат всички образувания по яйчниците, които притежават капсула, изпълнена с течност. Малките кисти, които се образуват, се наричат фоликули. В тези фоликули яйцеклетката зрее и наличието им е задължително условие за естествено забременяване. По време на овулацията тези фоликули ( достигащи до размери от около 20 мм) се пукат и изчезват.

Ако това не се случи и образуванието достигне размер над 30 мм, вече се говори за киста.

По своята същност кистите се делят на 2 основни групи:

– функционални кисти – те са по-малките, достигат до максимална големина от 6 – 7 см. Характерното за тях е, че се появяват и изчезват спонтанно. В период от 3 до 5 месеца се следи дали кистата ще се спука и изчезне;

– новообразувания – тези образувания се разглеждат като доброкачествени и злокачествени. Ако в период до 5 – 6 месеца кистата не изчезне, следва да се пристъпи към задължителни изследвания;

  • Миома

Заболяването се определя от наличието доброкачествен гладкомускулен тумор, произхождащ от мускулната тъкан на матката. Т. нар. миомни възли се срещат при всяка четвърта жена над 30-годишна възраст. С навлизането в менопауза заболяването регресира.

Смята се, че миомата е най-често регистрираният тумор в матката и сред най-честите туморни образувания, поразяващи женската полова система.

Големината и разположението на самите миомни възли варират. При тежки форми на болестта се стига до деформация на матката заради множеството тумори в нея.

Най-разпознаваемият признак за наличието на миома е неправилното кръвотечение. То се появява в резултат на притискане на съседните на тумора кръвоносни съдове. Болката е рядък симптом.

Нелекуваната миома може да доведе до спонтанен аборт и стерилитет;

  • Полипи на матката

Полипите на матката са новообразувания, разположени по вътрешната стена на матката.

Най-често полипите биват т.нар. ендометриални полипи и се появяват в резултат на свръхрастеж на клетките на лигавицата на матката (ендометриума). В повечето случаи се говори за доброкачествени полипи. Рядко те са в предракова форма.

Големината на полипите варира от няколко милиметра до няколко сантиметра, като те се прикрепват към маточната стена или с малка, или с голяма основа. Броят им също може да е различен.

По принцип са разположени в самата маточна кухина. Но е възможно проникването им през маточната шийка и във влагалището.

Най-честите симптоми са нередовното менструално кървене, появата на кръвотечения между самите менструации, голяма загуба на кръв при цикъл. Безплодието също може да е резултат от наличието на полипи на матката.

След като разграничихме тези 3 състояния, поразяващи половата на система на жената, ще ви предложим и систематизиран план за тяхното лечение с помощта на билки, добавки и натурални продукти.

4 стъпки към женско здраве – без кисти, миоми и полипи

Няма всеобщо правило за това кои са нещата, които трябва да се правят или не, за да функционира изправно репродуктивната система на жената. Все пак за начало ви предлагаме няколко основни правила, които е добре да спазвате, за да намалите опасността от появата на кисти, миомни възли или полипи по матката. Ето ги и тях:

  • Миомакс е добавка с доказани ползи за здравето на женската полова система!

    балансирано хранене – както при всички останали здравословни проблеми, тук също вредната храна играе съществена роля за влошаване на състоянието на половите органи на жената. За да се предпазите, избягвайте храните, съдържащи изкуствени или естествени естрогени, защото те са пагубни за здравето на яйчниците или останалите репродуктивни органи;

  • хомеопатични терапии – прилагането на някои хомеопатични продукти значително може да подобри състоянието на матката и яйчниците. При лечение на репродуктивни заболявания при жената най-често се препоръчват арсеникум, бела дона, апис мелифика;
  • ензими – за редица полезни вещества се знае, че помагат при наличието на кисти, полипи и миоми. Ензимите са именно такива. Те се набавят чрез храната или чрез хранителни добавки. Най-важните от тях са може би бромелин, папаин, трипсин, рутин;
  • хранителни добавки – и щом стана дума за хранителни добавки, даваме ви и нашето предложение за продукт, с доказани ползи при заболявания на женската полова система. Миомакс е хранителна добавка, която подпомага нормалното функциониране на женската полова система. Поддържа нивата на естрогена в организма и спомага за добрия тонус на матката. Съдържа някои от разгледаните по-долу в материала полезни билки – коприва, бял равнец, турта, както и други натурални продукти с доказани ползи при кисти, миоми и полипи.

Нещо повече – според д-р Камен Каменов (www.drkamenov.biz) ползите от продукта Миомакс  се доближават до тези, достигнати чрез медикаментозно лечение. Приемът на хранителната добавка обаче е много по-щадящ за организма, защото съставките са изцяло натурални и безвредни.

Билки при миомни възли, полипи на матката и кисти на яйчниците

В народната медицина на популярност се радват голям брой билки, повлияващи благоприятно проблемите на женската полова система. Полезните растения се препоръчват както за облекчаване на симптоматиката, така и за лечение на самото заболяване. Комбинират се успешно за справяне с по-сложни и комплексни състояния. Ето и кои са най-препоръчваните билки при разгледаните по-горе здравословни проблеми:

  • Лайка
Лайката е лек при много болести!

Чаят от лайка е доказан лек при редица заболявания. В това число и на болести, поразяващи репродуктивната система на жената.

За лайката се знае, че има противовъзпалителен и успокояващ ефект. Освен това – намалява загубата на кръв. При дамите се използва за намаляване на неразположенията по време на менструалното кървене, както и за регулиране на самия цикъл. Използва се с успех при поликистозни яйчници, като облекчава болката и подпомага резорбирането на самите кисти.

За да се изпита положителният ефект от билката обаче, е необходимо да се приемат по няколко чаши чай за период от няколко месеца.

  • Глухарче

Глухарчето също е билка, използвана традиционно за лечение при проблеми на женската полова система. При кисти на яйчниците се приготвя отвара от корени на глухарче. Тя подпомага цялостния процес на обмяна на веществата, като по този начин спомага за спукването на кистите. В много случаи до задържане на фоликул се стига именно при проблеми с метаболизма и по-точно при инсулинова резистентност. Необходимо е отварата да се приема най-малко месец (по чаша на ден), за да се постигне осезаем резултат.

  • Бял равнец

Билката бял равнец може би е най-популярният естествен лек при проблеми в репродуктивната система на жената. Използва се при голям брой гинекологични заболявания, но е важно да се вземе под внимание, че приемът на растението може да понижи кръвното налягане.

При миомни възли, кисти на яйчниците и полипи на матката помага редовният прием на отвара от бял равнец за период от няколко месеца или до пълното изчистване. Ако вкусът й е прекалено натрапчив, можете да овкусявате отварата с малко количество мед.

Доказана рецепта при кисти и миоми се приготвя, като се смесят равни количества бял равнец, турта, невен и котешка стъпка. 3 с.л. от така приготвената смес се кипват за няколко минути в литър вода. Оставят се да се запарят за 20 минути, след което се прецеждат. Пият се 3 пъти на ден по 300 мл от отварата.

  • Турта
кисти
Туртата е не само красиво цвете, но и билка.

Растението турта е познато като красиво цвете. Но то се използва и за лечение на някои заболявания на половите органи на жената.

Чрез ежедневния прием на отвара, приготвена от турта, може да се избегне оперативното отстраняване на миомни възли. За целта 3 цветчета с дръжките се кипват за 5 минути в 400 мл вода и се изпиват през деня. Процедурата трябва да се прилага ежедневно за поне половин година, като всеки месец се прави почивка от 5-6 дни.

Най-голяма ефективност от приема на билката се постига, когато тя се комбинира с бял равнец и невен.

  • Невен

Както вече стана дума, невенът също намира своето място при лечението на миоми, кисти, полипи. Лечебните му свойства се дължат на противовъзпалителното действие, което има. Билката успокоява болезнеността и подпомага процеса на възстановяване на наранените тъкани.

Важно е да се има предвид, че лечението с невен трае дълго – най-малко 3 месеца са необходими за първите ефекти от неговия прием. Най-ефикасен е той в билкови комбинации.

Може обаче да се прилага и самостоятелно. За целта всяка вечер се кипва 1 с.л. от билката в чаена чаша вода. На сутринта отварата се изпива на гладно. Повтаря се за поне месец, след което се прави двуседмична пауза и приемът започва отново.

  • Алое вера

Алое вера е едно от най-мощните лековити билки. Използва се при редица заболявания, в това число и при такива на репродуктивната система на цената.

Една от най-ефикасните рецепти с алое вера при гинекологични проблеми гласи, че към чаша прясно изцеден сок от червено цвекло се добавя сок от лековитото растение.

Според друга рецепта – лек срещу миоми, кисти и полипи се приготвя, като сок от алое вера се добавя към смес от вино и мед. Консумира се до пълното отшумяване на проблема;

  • Джинджифил
Джинджифилът помага и при „женски“ болести!

Място сред растенията – лечители намира и джинджифилът. От него се приготвя домашен лек при много болести. За направата му са необходими корен джинджифил, 2 стръка целина, парче ананас и ½ ч.ч. прясно изцеден сок от ябълка. Съставките се смесват в блендер. Така приготвеният сок се консумира веднъж на ден до изчезването на образуванията;

  • Ортилия

Билката ортилия, наричана още ниваличе, женска трева или боровая матка, се смята за истински дар за дамите. Тя съдържа разнообразие от фитохормони, танини и други полезни вещества, които помагат при различни заболявания при жените. Изключително ефективна е при наличието на миоми.

Лек срещу миомни възли с ортилия се приготвя, като 50 г от билката, предварително намачкана, се залива с ½ литър водка. Оставя се за 10 дни в тъмна бутилка, като през това време редовно се разклаща. Приема се със сладка вода по следната схема: 10 дни по 1 чаена лъжица и след това още 10 дни по 1 супена лъжица. Следва десетдневна почивка. Курсът се повтаря. При някои пациентки 2 такива курса са достатъчни за изчезването на тумора;

  • Змийско мляко

Билката змийско мляко, позната и като жълтурче, има доказан токсичен ефект. Но в същото време, тя е ефикасен лек при редица заболявания на женската полова система. С особен успех се използва за лечението на миоми.

За приготвянето на отвара от жълтурче при лечение на миомни възли е необходима 1 с.л. от билката. Към нея се добавя чаша преварена вода и се оставя да престои 30 минути на водна баня. След прецеждане отварата се разделя на 3 части, които се изпиват в рамките на деня.

При миоми действа и настойка от змийско мляко. Приготвя се, като билката и водка в съотношение 1:10. След като се оставя да престои за известно време, от настойката се приема сутрин на гладно. Важно е да се започне с малка доза – на първия ден 1 капка от нея се разтваря в преварена вода със стайна температура. На втория ден капките са 2 и така нататък, докато се достигне до 15 капки. Следва намаляване отново с по 1 капка на ден. След завършване на курса се прави почивка от поне 2 месеца.

При полипи на матката се приготвя инфузия, като пресни листа от жълтурче се поставят в стъклен буркан. Заливат се с вряла вода. Бурканът се затваря плътно и се покрива със затоплено одеяло или кърпа. След 12 часа бурканът се отваря, инфузията се прецежда и се приема по 3 пъти на ден. Започва се с по 1 с.л. лъжица на прием, като постепенно количество се увеличава, докато достигне до 100 мл. Важно е приемът да става по едно и също време всеки ден. Инфузията се приема за период от 2 седмици, след което се прави 3-седмична почивка.

  • Мужик корен

В източната медицина билката мужик корен се използва при различни заболявания. Заради свойството си да помага при хормонален дисбаланс и следващите от него здравословни смущения, мужик корен се използва при различни заболявания на женската полова система.

  • Змийска хурка

Билката змийска хурка се смята за изключително токсична. Именно поради това трябва да се използва внимателно. Добре е да се ползва за лек само в начални стадии на заболявания като миоми и полипи, защото при пациентки в по-сериозно състояние не помага.

Като лек се използват грудките на растението. В прясно състояние парченце с големината на царевично зърно се поставя в малко хляб и се изяжда. Приема се с голямо количество вода.

Още 6 доказани билкови рецепти

Домашни рецепти помага при поликистозни яйчници!
Първа

Към 4 с.л. цветове от бяла коприва се добавят по 2 с.л. маточина и риган, както и 1 с.л. жълта комунига. След внимателно смесване от билковата комбинация се вземат 2 с.л., които се заливат с ½ литър вряла вода. Билките се оставят да изкиснат за няколко часа, след което се отцеждат. От тях се приема по 3 пъти на ден по 80 мл, като се пропускат само първите дни на менструалното кървене.

Втора

Всяка вечер се приготвя се билкова смес от 3 г безсмъртниче, по 2 г жълт кантарион и глог и по 1 г невен, зърнастец и лайка. В термос билките се заливат с гореща вода. Отварата се изпива на 2 пъти през деня преди хранене. Приема се за поне 3 месеца с цел изчезване на кисти, полипи и намаляване на туморни образувания в матката.

Трета

В литър водка или ракия се добавят 25 г билки, смес от борови пъпки, градински чай, бял равнец, невен, жълтурче, божур. Добавя се и прополис. След като сместа престои за 14 дни, от нея се приема по 3 пъти на ден по лъжичка.

Четвърта

Към 5 части плодове от шипка се добавят по 2 части дяволска уста, глог, корен от аир, жълт кантарион, както и по 1 част корен бял оман, подбел и хвощ. Съставките се смесват и се заливат с ½ литър вряла вода. Оставят се да изкиснат за 20 минути на водна баня. След прецеждане от тях се приемат по 3 пъти на ден по около 120 г преди основните хранения.

Пета

В равни количества (по около 100 г) се смесват цветове от лайка и метличина, корени от валериана, жълтурче, кървавиче, коприва, дяволска уста и диви ягоди. Смилат се в блендер. 2 с.л. от билковата смес се изсипва в чаша вряща вода. След като се запари, се прецежда и се изпива на 3 пъти през деня преди хранене. Терапията продължава 2 месеца. Повтаря се след месец почивка.

Шеста

При кисти, миоми и полипи в равни количества се смесват коприва и бял равнец. 1 с.л. от сместа се изсипва в чаша с вряща вода и се покрива плътно. 2 часа по-късно се прецежда и се изпива на 3 равни части през деня след хранене. Особено ефективна е при нерегламентирано маточно кървене.

Народни рецепти конкретно при полипи

кисти
Миомните възли осезаемо намаляват при приема на билки!
Рецепта 1

При полипи конкретно помага лек, приготвен от следните съставки: коприва, боровинки, шипки и диви ягоди. Необходимото количество е 1 с.л. от всяка. Билките се смесват и се заливат с ½ литър гореща вода. Оставят се в плътно затворен съд за 4 часа, след което се прецеждат. Така приготвената отвара се изпива на 2 пъти през деня.

Рецепта 2

Лек с билката златни мустаци също се препоръчва при полипи. Необходимото количество е 50 г билка, която се залива с 500 мл водка. Оставя се на тъмно и студено място за 10 дни, след което се прецежда. От така приготвената инфузия се приема сутрин и вечер. В 1/3 ч.ч. вода се добавят 20 капки от настойката и се изпиват преди хранене. Терапията се прилага за период от месец, след което се прави 10-дневна пауза. за пълното премахване на полипите са необходими няколко курса на прием на златни мустаци.

Рецепта 3

При полипи на матката популярни са и някои рецепти за приготвянето на промивки с билки. Най-популярната се приготвя от по 2 с.л. бял равнец, листа от розмарин и листа от конски босилек, които се добавят към 4 с.л. дъбова кора. Съставките се разбъркват внимателно и се заливат с 2 ½ литра гореща вода. Връщат се на котлона и се оставят за около 30 минути на слаб огън. Оставя се течността да изстине до стайни температура и се прецежда през марля или фина цедка. С така приготвения хладък разтвор се правят промивки на влагалището поне 2 пъти на ден.

Рецепта 4

Вагинални промивки се правят и с билков лек, приготвен от 3 с.л. коприва, 5 с.л. семена от фалопия и 1 с.л. лайка. След като се смесят внимателно, билките се заливат с литър гореща вода и се кипват за 5 минути. Оставят се да изстинат до стайна температура и след прецеждане се използват като дамски душ. За успешно премахване на полипи на матката е необходимо рецептата да се прави всеки ден в продължение на поне 2 седмици.

Рецепта 5

Последната билкова рецепта, която ще ви предложим за лечение на полипи на матката, се състои в приготвянето на тампон от чесън. За целта скилидка чесън се почиства от люспите и се намачква внимателно. Поставя се в няколко слоя марля и се завързва здраво. Поставя се дълбоко във влагалището вечерта и се оставя да действа до сутринта. Процедурата се повтаря поне месец, за да се изчисти матката от полипите.

Освен върху билките, народната медицина стъпва и върху познати продукти от домакинството, които лекуват т.нар. женски болести. Ако и вие страдате от кисти на яйчниците, миомни възли или полипи на матката, може да опитате някоя от тези:

7 домашни рецепти при кисти, миоми и полипи

  • Червено цвекло

От край време червеното цвекло е познато и обичано заради многото ползи, които носи за здравето. Знае, се зеленчукът е мощен детоксикатор, които освобождава организма от натрупаните токсини.

При поликистозни яйчници червеното цвекло помага заради свойствата си да нормализира обмяната на веществата. По този начин се възстановява хормоналният баланс и се подпомага естественото изчезване на кистите;

  • Пчелен прашец
Пчелният прашен също помага при кисти и полипи!

Още един продукт, който действа благоприятното на целия организъм, е пчелният прашец. Заради високото си съдържание на витамини, минерали и аминокиселини, той подобрява работата на органите и системите, като в същото време елиминира хормоналните смущения.

Най-вече при кисти на яйчниците, но и при други проблеми на женската полова система се препоръчва приготвянето на лек с пчелен прашец. Всяка вечер 1 ч.л. пчелен прашец се разтваря в около 200 г кисело мляко. Добавя се малко мед и се оставя да престои през нощта. Сутрин сместа се консумира на гладно. Прави се 15-дневен курс, който се заменя с 15-дневна почивка. Така само след около 3 месеца налице ще е значително подобрение;

  • Ябълков оцет

От дълбока древност ябълков оцет се препоръчва при редица здравословни проблеми. Помага при ставни заболяване, подагра, гъбички и още много нарушения, в това число и при образувания по репродуктивните органи при жената.

За лечение с ябълков оцет е необходимо към 1 ч.ч. хладка вода да се добави 1 с.л. ябълков оцет и същото количество мед. Сместа се пие сутрин на гладно до пълното изчезване на кистите или до облекчаване на останалите състояния;

  • Ленено семе

Наред с годжи бери и чия, лененото семе се определя като една от новите супер храни, помагащи при редица болести. Доказано е, че продуктът намалява нивата на лошия холестерол и има положителен ефект върху всички органи.

Самата рецепта се приготвя, като 1 с.л. предварително смляно ленено семе се добавя към ½ кофичка кисело мляко. Сместа престоява през нощта в хладилника и се изяжда сутрин на гладно;

  • Бадеми

При много от здравословните проблеми на женската репродуктивна система се препоръчва спазването на диета, бедна на въглехидрати. Препоръчителна е консумацията на богати на полезни вещества храни, каквито са суровите бадеми. Препоръчват се за намаляване на спазмите в корема, предизвикани от наличието на образувания по половите органи.

Ако не сте любител на ядките, правете си масаж с бадемово масло;

  • Рициново масло

Компресът с рициново масло също облекчава болката и спазмите. За целта се напоява кърпа с рициново масло, която се поставя върху корема. Покрива се с хавлиена кърпа и се поставя бутилка с топла вода. В легнало положение оставяте компреса да действа ½ час. След махането на компреса останалото рициново масло се втрива в кожата.

Процедурата се повтаря поне 3 пъти в седмицата за период от 3 месеца;

  • Медицинска дъвка
кисти
От медицинската дъвка се приготвя чай или се сдъвква направо!

Медицинска дъвка, позната още като борова дъвка и борова смола, е изпитан народен лек при т. Най-лесното й приемане е чрез директно сдъвкване на малко количество от нея заедно с малко мед с пчелен восък.

От медицинска дъвка може да се приготви и запарка, като 3-4 зрънца се запарят в чаша вода. Така приготвеният чай се пие всяка сутрин на гладно поне за месец.

 

Източници:

http://www.healthline.com

http://www.msdmanuals.com

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *