ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Пийте тази билкова напитка против рак, инфаркт, диабет и затлъстяване

Особено в студените дни билковата напитка (чаят) има безброй любители по целия свят. Но освен приятна на вкус, тя носи изключителна полза за доброто състояние на организма ни.

Чаят и здравето ни

Има изследвания, според които антиоксидантите в чая може да спомогнат в превенцията срещу редица видове ракови заболявания. В това число са и засягащите млечните жлези, тънкото черво, панкреаса, черния дроб, яйчниците, простатата, дебелото черво, кожата, белите дробове, хранопровода, стомаха и устната кухина. Немалко проучвания навеждат на мисълта, че тази топла напитка може да помогне не само в профилактиката, но и в лечението на вече възникнали онкологични заболявания.

пийте чай
Пийте чай против ракови заболявания

Чаят е с много висока способност за унищожаване на свободните радикали в кислорода. Това на практика означава, че той помага на организма ни да унищожи свободните радикали. Именно те могат да увредят ДНК-то ни и които са фактор за появата на онкологични заболявания, сърдечносъдови заболявания и невродегенеративни проблеми. Смята се, че това може би е причината, поради която любителите на билковата напитка са с по-нисък риск от инфаркт и дегенеративни проблеми.

Има и научни данни, които свързват пиенето на чай с намален риск от развитие на паркинсон – и при мъжете, и при жените.

Друга добра новина е, че билковата напитка може да ни помогне да запазим тънка талията си. Според научно изследване: хората, които редовно консумират чай, имат по-тънка обиколка на кръста. Те имат и по-нисък индекс на телесната маса, сравнено с мерките на хора, които не обичат чай. Има изследователи, които смятат, че редовната консумация на чай снижава опасността от развитието на метаболитен синдром. Той се свързва с появата на диабет, артериални проблеми и инфаркт.

Някои учени са на мнение, че чаят може да повиши физическата ни издръжливост. Съдържащите се в зеления чай антиоксиданти – катехини – пък увеличават способността на организма да изгаря мазнини, използвайки ги за гориво.

Чаят и етикета

Смята се, че корените на традицията да се пие следобеден чай са още в 40-те години на 19 век. Те са свързани с неутолимия апетит на херцогинята на Бедфорд (Англия). В онези времена вечерята се е сервирала обичайно в 20.30 ч, а обядът е бил доста лек.

Ето защо херцогинята прибягвала към следобедно пиене на чай, който бил поднасян със сандвичи и сладкиши. Скоро тази традиция била приета от бедни и богати.

Ето какво трябва да е поведението ни, според етикета, по време на следобедното пиене на чай:

Чашата трябва да се поставя върху чинийката всеки път, когато разговаряме с някого от присъстващите;
На коленете се постила памучна салфетка. Тя задължително се разгъва, дори да е оформена като прекрасен лебед или друга красива фигура;

Не бива да се притеснявате дали ще сипете млякото преди чая или обратното. Някога бедните хора сипвали първо млякото, защото горещият чай можел да спука евтиния порцелан. Скъпият китайски порцелан, който употребявали заможните люде, можел да издържи на високите температури, и затова те си наливали първо чая.

Малкото ви пръстче на ръката, с която държите чашата, не бива да стърчи, когато повдигате съдинката, за да отпиете от чая.

Чаят е полезен не само за пиене…

Можете да почистите дървените повърхности и да им придадете блясък, като ги избършете с кърпа, натопена в два пъти преварен чай. Неговите киселинни свойства ше унищожат мръсотията и ще допринесат за блестящи дървени мебели;

Ако поставите в хладилника купа с използвани пликчета чай, ще успеете да неутрализирате неприятните миризми.

Ако направите инхалация с горещ зелен чай, той щехидратира кожата ви и ще подобри настроението ви – досущ като в домашен СПА-център.

Противовъзпалителните свойства на чая могат да се приложат, като вече използвани и предварително изстудени торбички се поставят върху уморени очи, върху изгорени от слънцето или ухапани от насекоми части на тялото.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *