ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

10 изумителни факти за кафето и неговите ползи за здравето

Кофеинът е вещество, което съществува естествено в някои растения. Той може да се произвежда и по синтетичен път, за да се използва като добавка в хранителните продукти. Кофеинът е стимулант на централната нервна система и мощен диуретик. Абсорбира се и разпространява много бързо. След абсорбцията той преминава в мозъка. Кофеинът не се натрупва в кръвта, нито се съхраняват в организма.

Екскретира се в урината, много часове след като е бил изразходван. Кофеинът няма да намали ефектите на алкохола, въпреки че много хора все още вярват в този мит. Той може да се използва за лечение на мигрена, главоболие и за облекчаване /за кратко време/ на умора или сънливост.

Прекомерният прием на кофеин може да доведе до ускорена сърдечна дейност, прекомерно уриниране, гадене, повръщане, безпокойство, тревожност, депресия, тремор и трудности със съня.

кафето
Българите приемат кафето за най-добър антиоксидант

1. Кофеинът може да ви убие

Но ще трябва да изпиете 80-100 чаши за кратко време, твърдят здравните експерти. Не ви съветваме да пробвате.

2. Кафето може да бъде добро за вас

Едно проучване показва, че българите приемат кафето за най-добър антиоксидант. Една или две чаши на ден могат да бъдат полезни. Или ако не ви харесва кафето, опитайте черен чай, втората най-консумирана напитка, която също е източник на антиоксиданти.

3. Кофеинът може да повиши либидото при жените

Възможно е, като за целта дори са проведени опити с бели мишки. Единственото условие е никога преди това да не сте пили кафе.

4. Кофеинът би могъл да намали болката

Умерени дози кофеин – еквивалента на две чаши кафе, може да намали мускулните болки след фитнес. Но проучването е било направено върху хора, които не пият редовно кафе.

5. Безсънието е гарантирано след 2-3 чаши кафе

Здравните експерти съветват да го избягвате в продължение на 6 часа преди лягане. Други специалисти твърдят, че ободряващият ефект на кафето трае едва 15-ина минути. Истината явно е някъде по средата.

6. Безкофеиново кафе има кофеин!

Ако пиете пет до десет чаши безкофеиново кафе, бихте могли да получите точно толкова кофеин, колкото от една или две чаши кафе на кофеиново кафе, сочи проучване.

7. За декофеинизирането се използват химикали

Зърната кафе се задушават, така че разтвореният кофеин се издига към повърхността, където се измива с помощта на органичен разтворител, наречен метилен хлорид.

8. Кофеинът не е виновен за горчивият вкус на кафето

Кофеинът не е основното горчиво съединение в кафето. За специфичния вкус на всеки сорт допринасят антиоксидантите и начина, по който е изпечено и приготвено кафето.

9. Кафето води до пристрастяване

Последните изследвания показват, че пиенето на известно количество кафе всеки ден може да доведе до пристрастяване. Кофеинът е наркотик и тялото ви ще се приспособи към него. Пристрастяването към кафето може да предизвика загуба на съня, депресия, хронично главоболие, повишено кръвно налягане и повишена кръвна захар. Но тук има и добра новина. Симптомите на абстиненция обикновено траят между седем и девет дни.

10. Кафето е било открито от… кози

Преди хилядолетия, на хълм в Африка един козар направил интересно откритие. Докато той спял през нощта, козите открили храсти със странни, малки, червеникави плодове. Те хубаво си хапнали от чудните храсти и станали толкова активни и подвижни, че бедният африканец едва успял да ги събере. След като разбрал какво са яли, той занесъл плодовете в селото и ги дал на главния жрец. Започнали дълги и сложни предположения и изследвания какво може да е това, докато накрая жрецът не решил да опита напитка от изпечените зърна кафе. Какъв е бил ефектът, ние знаем много добре. Дори и да не е истина, това е една добра история, така или иначе.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *