ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Алтернативното лечение дава „ново начало” при Паркинсон

Неврохелт, фитонутриенти, музикални терапии – това са новите помощници при лечението на Паркинсон!

Паркинсон се разпознава като заболяване на възрастта.

Какво представлява болестта на Паркинсон?

Паркинсон или болестта на Паркинсон се определя като дегенеративно заболяване с хроничен характер. При пациенти, страдащи от болестта, в мозъка не се произвежда важен невротрансмитер – допамин. Липсата на допамин нанася сериозни нарушения върху двигателните възможности, говора, когнитивните способности.

За болест на Паркинсон се говори повече от две столетия. Откривателят й – Джеймс Паркинсон – описва и систематизира познатите от древни времена симптоми – тремор, смущения в походката, затруднения в комуникацията. Въпреки че са минали десетилетия в проучвания и изследвания, все още не може да се посочи конкретна причина за появата на заболяването. Ранната диагностика и методите за превенция също се свързват с много въпросителни, затова и няма единодушие по отношение на пътищата за облекчаване на симптомите – конвенционални или алтернативни.

Сред малкото твърдения, които не търпят оспорване, е връзката на болестта с напредването на възрастта – всеки първи от 100 човека над 60-годишна възраст страда от Паркинсон. Заболяването се среща и изключително често при пациенти с нарушено ментално здраве.

Смята се, че мъжете са по-предразположени, както и че при представителите на бялата раса заболеваемостта е по-висока.

Като фактори, които могат да се нарекат предпоставка за развитието на Паркинсон, се посочват токсини като инсектицидите, хербицидите, въглеродният окис. Някои инфекции – морбили,енцефалит, венерически болести – също повишават риска от болестта. Високите нива на оскидативния стрес също влияят неблагоприятно.

Основните симптоми на болестта най-често се проявяват чрез комбинация от двигателни смущения – тремор, забавяне на движенията (брадикинезия), стегнатост на мускулите (ригидност) и проблемно поддържане на позата на тялото и баланса. Влошаването на двигателните умения се дължи на загиването на клетките в мозъка, които отговарят за синтеза на допамин.

Заболяването се развива с различен темп при отделните пациенти. Достигането на късен стадий на Паркинсон се обуславя от ясни трудности в двигателната активност, уринарни смущения, проблеми със съня. При тежки форми се наблюдават още психични проблеми, халюцинации, загуба на памет и панически кризи.

Традиционно лечение на Паркинсон

Цел на лечението на Паркинсон е намаляване на симптомите.

Преди да се предприеме каквото и да било лечение, би следвало опитен невролог да проведе цялостен курс от изследвания и да постави точна диагноза. Когато на ранен етап се постави точна диагноза, може от рано да започне да се провежда терапия – с медикаменти, с хранителни добавки, с билки. При диагностициране на  късен стадий на Паркинсон могат да се положат грижи за забавяне на темпа на болестта, но поразените неврони не могат да се възстановят. Поради това невъзвратими са и настъпилите вече двигателни смущения.

С развитието на Паркинсоновата болест все по-трудно става обгрижването на болния. В ранните стадии на заболяването пациентите сами могат да се обслужват и да извършват ежедневните си занимания. Някои дори успяват да упражняват професията си. Когато обаче заболяването се развие, болният става изцяло зависим от околните си.

Цел на традиционната медицина при лечението на Паркинсон е да контролира, доколкото е възможно, симптомите на болестта. При прием на правилните медикаменти ходът на заболяването може да се забави с 4 до 6 години. Лекарствата действат чрез повишаване на нивата на допамин в мозъка, което благоприятства движенията, намалява тремора и ограничава риска от ментални нарушения. Важно е да се знае, че допамин под чиста форма няма смисъл да се приема директно, тъй като веществото не преминава от кръвта в мозъка.

Ето кои 5 медикамента най-често се предписват при Паркинсон:
  • Леводопа е най-използваният продукт при Паркинсон.

    Леводопа – най-предписваният препарат при болестта на Паркинсон е Леводопа. Медикаментът достига директно до мозъка и се превръща в допамин. При повечето пациенти лекарството се прилага в комбинация с продукти, съдържащи бенсеразид. Това вещество не позволява превръщането на съставките на Леводопа в допамин преди достигането им до мозъка. Като чести странични ефекти от приема на медикамента се посочват гадене и понижаване на кръвното налягане;

  • Допаминови агонисти – в тази група влизат лекарствени продукти, които имитират ефекта на допамина в мозъка. Те се смятат за по-малко ефективни, но действат по-дълъг период от време. Най-популярните допаминови агонисти са Прамипексол и Ропинирол.

Подобно на Леводопа, този тип лекарства имат редица странични ефекти. Приемът им често е съпътстван както от физически неразположения – гадене, отпадналост, сънливост, така и от появата на халюцинации, свръхсексуалност, предразположеност към преяждане;

  • МАО инхибиториСелегилин и Ресагилин са типични представители на този род лекарства. Ефектът от тях се разглежда като ограничаване на разграждането на допамина в резултат на действието на ензима моноаминооксидаза. Приемът им също провокира гадене, главоболие, световъртеж;
  • Антихолинергици – препаратите от този тип се приемът за дълъг период от време. Действието им е насочено към контролиране на тремора – един от основните симптоми на Паркинсон. Най-често се предписват Трихексифенидил, Бензтропин и други. Приемът им често води обаче до странични ефекти. Загуба на памет, дезориентация, халюцинации са само част от нежеланите ефекти, наред с проблеми с уринирането и изхождането, пресъхване на устата;
  • Амантадин – този продукт също се предписва почти на всички пациенти, страдащи от Паркинсон. Приемът му може да е самостоятелен и в комбинация с Леводопа в късните стадии на болестта. Като странични ефекти от лечението с Амантадин се посочват появата на петна по кожата с характерен лилав цвят, отичане на глезените и халюциниране.

Мозъчна стимулация при Паркинсон

При мнозина, страдащи от болестта на Паркинсон, посочените по-горе медикаменти обаче не дават желания резултат. Облекчаването на симптомите може да е минимално или такова въобще да липсва. В подобни случаи се прилагат специфични хирургични интервенции.

За такава процедура се смята дълбоката мозъчна стимулация. Тя се състои в имплантирането на електроди в мозъка по хирургичен път. Въпросните електроди са във връзка с генератор, който се имплантира в областта на гърдите. Генераторът е този, който изпраща „сигнали” към мозъка и провокира някои негови функции. По този начин се намаляват част от симптомите на заболяването. Може да се постигне изчезване на неволевите движения, да се ограничат треморът и ригидността.

Дълбока мозъчна стимулация се прилага при пациенти, при който болестта на Паркинсон е достигнала краен стадий и медикаментозните терапии вече нямат ефект. Важно е да се знае, че като всяка хирургична интервенци и тази крие рискове – от инфекции, от инсулт или кръвоизливи.

Алтернативно лечение на Паркинсон

Преди да разгледаме какви са методите за т.нар. нетрадиционно лечение на болестта на Паркинсон, ще повторим нещо много важно. Цел на терапиите – конвенционални или алтернативни – е да намали проявленията на симптомите и да забави настъпването на заболяването. За цялостно излекуване не следва да се говори.

При повечето терапии акцент се поставя върху преодоляване на смущенията в моториката. В същото време обаче, специално внимание би следвало да се обърне и на когнитивните нарушения, които стават все по-ясно отчетливи с напредването на болестта.

При много пациенти традиционните методи за лечение допринасят за подобряване на състоянието само в едната посока. В същото време, болни, които са приемали разнородни добавки, споделят, че ефектът от този прием е цялостен и задоволителен. Мнозина определят добавките като средството, което им е дало нов тласък за живот.

Затова ще разгледаме най-популярните добавки при Паркинсон. Ще се опитаме да изведем на преден план случаите, в които тези добавки наистина биха били полезни.

Популярните добавки при Паркинсон

Когато се търси информация за това кои са ефективните добавки при Паркинсон, се срещат изобилие от източници. Несигурността при познаването на болестта, за която вече стана дума, дава свобода на темата за полезните добавки.

В редовете по-долу правим опит да ви насочим към някои от методите за немедикаментозно лечение на Паркинсон, които са се утвърдили през години като ефективни. Ефектът от добавките, които ще разгледаме, е насочен към намаляване както на физическите, така и на менталните симптоми на Паркинсон.

Неврохелт е сред най-популярните добавки.
Неврохелт

Като сравнително нов, но утвърдил се бързо на българския пазар се разпознава продуктът Неврохелт. По своята същност той представлява хранителна добавка, в която са комбинирани изсушени гъби – шийтаке, херицум (лъвска грива), копринус, рейши.

Тази смес е изключително полезна за страдащите от Паркинсон, защото по ефикасен начин стимулира мозъчните функции и намалява менталните поражения, които болестта нанася. Доказано е, че подпомага възстановяването на невроните.

В същото време, добавката има успокояващо и ободряващо действие. Подпомага поддържането на сравнително високо ниво на психически тонус у пациентите, страдащи от заболяването.

За да стане виден положителният ефект на Неврохелт върху състоянието на болните от Паркинсон, се приема за период от няколко месеца по 2 таблетки дневно.

Куркумин

Неведнъж е ставало дума за ползите, които куркуминът има върху здравето. Оказва се, че при болестта на Паркинсон веществото с характерен жълт цвят също намира приложение. Чрез серия от изследвания е доказано, че съединения в куркумина блокират производството на опасен протеин. Именно този протеин има съществена роля за смъртта на нервните клетки в мозъка, произвеждащи допамин.

Редовният прием на куркумин – чрез храната или под формата на добавка – е в състояние значително да забави както физическите, така и психическите проявления на Паркинсон, твърдят изследователи.

Креатин монохидрат

Мнозина познават креатин монохидрат като добавка, намерила приложение в културизма. Оказва се обаче, че тя има още свойства, помага и при Паркинсонова болест.

Доказано е, че креатинът има свойството да поддържа процеса на производство на допамин в мозъка в някаква степен. Въпросното съединение човек си набавя чрез консумацията на продукти от животински произход, но може да го приема и под формата на добавка. В количества до 5 грама дневно креатин монохидрат успешно намира място като съпътстваща терапия при лечението на Паркинсон.

Рибено масло

Високото съдържание на омега-3 мастни киселини в рибеното масло го правят изключително полезен продукт. Ползите от приема му по отношение на болестта на Паркинсон са насочени към това, че добавката има тонизиращ и антидепресантен ефект, поддържа общото здравословно състояние.

Коензим Q10

Добавка, която има особена популярност при ранните стадии на Паркинсон, е коензим Q10. Сравнително достъпна, тази допълнителна терапия тушира първите симптоми на болестта. От значение за ефекта от нея обаче е продължителният прием.

Витамини от група В

Приемът на витамин В 6 (до 100 мг на ден) в комбинация с цинк подобрява ефекта от медикаментозното лечение на Паркинсон. Препоръчително е витамините да се приемат вечер, ако сутрин е основният прием на лекарства.

Трябва да се добави, че витамин В6 намалява значително тремора – един от основните признаци за Паркинсон.

Витамини С и Е

Приемът на витамин С (до 3000 мг на ден) и на витамин Е (до около 900 мг на ден) може значително да подобри състоянието на пациентите в ранните стадии на болестта. Редица изследвания показват, че при някои пациенти тази комбинация от витамини е достатъчно лечение. Приемът на медикаменти се забавя с години.

Масла

Маслото от пшеничен зародиш (между 28 и 56 г на ден) облекчава основните симптоми при ранен стадий на Паркинсон. Маслото от вечерна иглика пък има свойството да намалява треперенето както на крайниците, така и на цялото тяло.

Фитонутриентите помагат при Паркинсон

В днешно време терапиите с фитонутриенти придобиват все по-голяма популярност. Различни екстракти се използват при разнородни заболявания – както поразили тялото, така и психиката.

Безспорен плюс на фитонутриентите е липсата на странични ефекти. Те помагат и при Паркинсон. Ето кои и как:

  • Листата от аваганда имат редица ползи за здравето.

    екстракт от ашваганда – доказано е, че екстрактът от листа на ашваганда (индийски жен-шен) намалява смущенията, предизвикани от болестта на Паркинсон. Подобрява както двигателните възможности, така и психическото здраве. Приема се за продължителен период от време;

  • екстракт от черен чай – приемът на екстракт от черен чай или директно на кафе намалява риска от скоростно развитие на Паркинсон. Смята се, че кофеинът възстановява увредените от болестта неврони и с това спомага за поддържане на здравословното състояние;
  • рутин – рутинът представлява флаваноид, който се съдържа в портокалите, лимоните, грейпфрутите, ябълки, червени боровинки, както и в елдата. Смята се, че екстрактът от рутин предпазва невроните, произвеждащи допамин, от така вредния оксидативен стрес. Самият оксидативен стрес някои изследователи посочват като един от причинителите на болестта на Паркинсон;
  • екстракт от Гинко Билоба – предпазва невроните, синтезиращи допамин, от увреждане. Това води и до намаляване на предпоставките за развитие на Паркинсон.

Народната медицина при лечение на Паркинсон

За облекчаване на някои симптоми на болестта на Паркинсон често се търсят и лекове от природата. Предлагаме ви няколко изпитани народни рецепти за лечение на коварната болест:

В подходящ съд се смесват по 1 с.л. жълта комунига, полски хвощ, камшиче и жълта иглика. Заливат се с 600 мл гореща вода. След като отварата изстине, се прецежда. По 100 мл от нея се пият три пъти на 30 минути преди основно хранене.

15 мл горчива бадемова вода се добавят към 15 капки мента и 20 мл валерианова вода. След като добие хомогенен вид, от сместа се вземат 20 капки, които се капват върху бучка захар. Бучката се изяжда наведнъж.

200 г пчелен прашен се смесва с килограм мед. Час преди всяко хранене 1 ч.л. от така приготвената смес се добавя към 1 с.л. прясно изцеден сок от лимон и се консумира. Добре е тази рецепта да се комбинира с ежедневен прием на отвара от билката котешка стъпка. Самата билка се приема, като 1 ч.л. от билката се слага в 300 мл вряща вода. Отдръпва се от огъня и се оставя поне за 2 часа. След прецеждане отварата се пие по 100 мл преди трите основни хранения през деня, заедно с лека с мед.

3 неочаквани лека при Паркинсон

За да обхванем изцяло темата за алтернативното лечение като средство за ограничаване на симптоматиката при Паркинсон, ще разгледаме неочаквани лечебни продукти. Ето кои са те:

  • Гъбата лъвска грива е с много ползи при Паркинсон.

    бакопа мониери или брахми е растение, използвано в Аюрведа. Използва се с успех като средство за подобряване на паметта и ограничаване на загиването на невроните, произвеждащи допамин в мозъка. Приемът на традиционната индийска билка е в състояние да забави настъпването на симптомите на Паркинсон;

  • мукуна пруриенс – добиван в Азия и Африка, т.нар. кадифен боб е използван за лек при много болести. Той има редица свойства. Използва се обаче най-вече заради високото си съдържание на L-допа – неесенциална киселина, предшественик на допамина. При пациенти с Паркинсон доказано намалява симптоматиката и забавя развитието на болестта;
  • гъба лъвска грива чудодейната китайска гъба, позната у нас като лъвска грива, се ползва с успех при пациенти с Паркинсон заради доказаните й невропротективни свойства. Тя има редица ползи за мускулните здраве и тонус. Има успокояващ ефект, като в същото време поддържа паметта и умствените възможности. Неврохелт е един от малкото продукти, предлагани в търговската мрежа у нас, които съдържат тази лековита гъба. Затова и все по-голяма става ролята му при терапии за поддържане на умствените възможности.

Хранителен режим при Паркинсон

Като последица от болестта на Паркинсон следва да се разглеждат и проблемите с функционирането на стомашно-чревния тракт. От една страна,обработването на храната е влошено – трябва да се подбират храни, богати на влакна. От друга, самото сдъвкване и преглъщане може да се окаже трудна задача. Затова и се препоръчват каши, супи и други храни в течна форма.

Заради пораженията, които болестта на Паркинсон нанася върху нервната система, се препоръчва пациентите да наблегнат в менюто си на продукти, съдържащи витамини от група В и микроелементи, най-важният от които е магнезият.

Като храни от животински произход подходящи са белите меса, рибата, продуктите от краве мляко и яйцата. Важно е продукт от тази група да се консумира всеки ден.

В групата на препоръчваните храни влизат още пресните и сушените плодове, от зеленчуците – моркови, цвекло, още царевица и зърнени култури. Твърдите части от продуктите, както и корите е добре да се отстраняват, за да не дразнят стомаха.

Не трябва храната да е прекалено мазна, сладка или солена.

Термичната обработка най-добре да става чрез варене, печене или задушаване на пара. Никога чрез пържене.

Замаразените и консервираните храни, както и полуфабрикатите също е добре да се избягват.

Важно правило за страдащите от Паркинсон е да консумират малки количества храна на често.

Алкохолът и цигарите са изрично забранени!

Упражнения в помощ на болните от Паркинсон

Паркинсон се лекува и чрез нетрадиционната медицина.

При пациентите, страдащи от Паркинсон, е добре да има ежедневно психическо и физическо раздвижване.

Като физически упражнения подходящи са вдигането на тежести (подобряват цялостното състояние на сърдечно-съдовата система), както и упражненията за издържливост, които подобряват познавателните функции.

Често тренировката на мозъка се пропуска при пациенти с Паркинсон. А тя е от съществено значение, защото болестта нанася и редица ментални поражения. Като подходящо упражнение за болните се сочи слушането на успокояваща музика. Ефектът е повече от видим – подобрява се походката и свързаните със самата походка действия. Въпреки че не може да се очаква премахване на цялостната симптоматика на Паркинсон, страдащите от болестта е препоръчително да се заемат с някое от изброените тук начинания: пътуване и опознаване на нови места, ново хоби, участие в срещи и семинари по интересни за тях самите теми, усвояване на нов език или развиване на таланти и умения.

5 алтернативни техники и терапии при Паркинсон

За финал ще ви предложим 5 подхода за лечение на Паркинсон, които излизат извън границите на традиционната медицина, но имат своите качества. Ето кои са те:

  • Медитация – смята се, че чрез медитацията се постига намаляване на стреса и болката. Посредством съсредоточаването и успокояването, характерни за медитацията, могат да се преодолеят някои от симптомите на Паркинсон;
  • Музикална терапия – слушането на подходяща музика насърчава болните да се отпуснат и да се почувстват по-добре. Това значително подобрява както походка им, така и способностите за комуникация;
  • Масаж – за ползите от масажа при болни от Паркинсон е изписано много. Ще отбележим само, че масажът помага да се преодолее мускулната скованост, което е сред причините за двигателните смущения. В същото време, подобрява съня, защото отпуска и премахва напрежението и тремора;
  • Йога – движенията и упражненията, които се изпълняват по време на йога, спомагат за подобряване на баланса и гъвкавостта на тялото. Подобряват походката и ограничават неволевите движения;
  • Тай Чи – ефектът от Тай Чи наподобява този при йогата. Древното китайско учение насърчава към бавни и плавни движения, които дават сила и гъвкавост.

Изберете най-подходящия нетрадиционен метод за лечение на Паркинсон за себе си. Но не забравяйте да се консултирате и със специалист!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Алтернативното лечение дава „ново начало” при Паркинсон

  1. Александър каза:

    „Доказано е, че подпомага възстановяването на невроните…“

    Как е доказано?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *