ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Главоболие – ето как да изберем сред най-популярните лекарства

Лекарствата при главоболие са голям брой. Но кои са полезни и кои вредни? Кое да изберем?

Лекарствата при главоболие са много!

„Главоболие” – в интернет пространството по темата е изписано много. Разгледани са признаци, причини, реакции, следствия, начини за лечение, билки, алтернативни терапии и още, и още. Едва ли има аспект, на който не е посветен отделен текст.

Именно поради това целта на настоящия материал е една – да изведе на преден план плюсовете и минусите на най-популярните медикаменти, лекуващи главоболие. Ето какво подбрахме за вас:

Алка-Зелцер ALKA-SALTZER

Активното вещество в Алка-Зелцер е ацетилсалицилова киселина. Продуктът влиза в групата на аналгетиците – нестероидни противовъзпалителни средства, като се използва при лека до умерена болка и повишена телесна температура. Препоръчва се при главоболие. При деца се прилага единствено след лекарско предписание.

Внимание! Алка-Зелцер не бива да се приема при доказана непоносимост към салицилати или към някоя от останалите съставки. Употребата му е противопоказна при активни язви – на стомаха или на дванадесетопръстника, при повишена склонност към кръвоизливи, при бъбречни и чернодробни заболявания или тежка сърдечна недостатъчност. Дори в ниски дози ацетилсалициловата киселина може да доведе до намаляване на екскрецията на пикочна киселина. При предразположени пациенти това може да предизвика пристъп на подагра.

Особено внимание трябва да се обърне на обстоятелството, че при продължителен прием на медикаменти срещу главоболие (в това число и Алка-Зелцер), то може да премине в постоянно главоболие.

Аналгинът се използва често.

Аналгин ANALGIN

Аналгин съдържа активно вещество метамизол натрий. Числи се към аналгетиците заради обезболяващия си ефект. Използва се и като температуропонижаващо средство. Прилага се при силни болки, причинени от главоболие, зъбобол, болки в мускулите и ставите, невралгии и неврити, травми и изгаряния, при следоперативни болки и такива, причинени от онкологични заболявания.

Внимание! Ако сте алергични към някоя от съставките, не бива да приемате Аналгин. Абсолютно противопоказно е да приемате продукта при наследствена чернодробна порфирия, при чернодробни и бъбречни заболявания.

След изрично лекарско предписание продуктът се приема при бронхиална астма на алергична основа, както и при разнородни заболявания, предизвикващи намаляване на левкоцитите в кръвта.

При нарушена функция на костния мозък главоболието не трябва да се лекува с Аналгин.

Като редки, но все пак възможни нежелани реакции след приема на Аналгин се посочват гадене, повръщане, стомашни неразположения, в това число и кървене от лигавицата на стомаха.

Аспирин ASPIRIN

Аспирин влиза в групата на противовъзпалителните средства, като се използва заради аналгетичното и антипиретичното си действие.

Продуктът е подходящ за облекчаване на болки, предизвикани от главоболие, зъбобол, болка в гърлото, менструация, болки в мускулите и ставите. Използва се при простуда и грип и заради температуропонижаващото си действие.

Съдържа ацетилсалицилова киселина като активно вещество.

Внимание! Главоболие не следва да се лекува с Аспирин при доказана непоносимост към салицилати, при активни язви и склонност към вътрешни кръвоизливи, както и при бъбречна или чернодробна недостатъчност. При сърдечни смущения Аспирин също не следва да се използва.

Бронхиалната астма, сенната хрема и полипите в носа също са оплаквания, наличието на които предполага избягването на Аспирин. Продуктът влошава тези състояния, като може да предизвика бронхиални спазми и да предизвика астматични пристъпи.

Ацетизал ACETYSAL

Продуктът е произведен на основата на ацетилсалициловата киселина. Наред с останалите си действия, притежава противоболков, противовъзпалителен и понижаващ температурата ефект. Използва се за лечение на слаба до умерена болка от различен характер, в това число и при главоболие.

Внимание! Ацетизал може да предизвика остри алергични реакции при доказана непоносимост към основната или някоя от останалите съставки. Заради дразненето на стомаха, което предизвиква, не е препоръчително да се приема при кървящи язви или други болести на храносмилателната система. Поради тази причина приемът на дози от над 4 таблетки може да доведе до болки в стомаха, дискомфорт, киселини, подуване. Ако за дълъг период от време се приемат посочените високи дози, възможно е да се стигне до скрити кръвоизливи в стомаха или червата, проблеми със съсирването на кръвта. При неправилно дозиране за се появяват още световъртеж, шум в ушите, учестено дишане, задържане на течности.

Ацефеин ACEFFEIN

Ацефеин съдържа парацетамол, ацетилсалицилова киселина, кофеин и кодеин фосфат. Поради това се определя като комбиниран лекарствен продукт, използван за намаляване на болката и понижаване на температурата. По-рядко се използва и като противовъзпалително средство.

Комбинацията между активни вещества има успокояващ ефект върху централната нервна система, редуциращ ефект по отношение на вътремозъчното нялагане и цялостен благоприятен ефект върху мозъчните съдове. Използва се за краткотрайно и симптоматично намаляване на болка, която не се повлиява при отделно третиране. Най-често се приема при главоболие, мигрена, зъбобол, болки, причинени от травми или след операция, болки в ставите и мускулите.

Внимание! При свръхчувствителност към някоя от съставките или към нестероидни противовъзпалителни средства Ацефеин не следва да се приема. При активни язви, кървене, при чернодробна или бъбречна недостатъчност, както и при деца под 15-годишна възраст продуктът е противопоказен.

При пациенти с бронхиална астма Ацефеин се приема под стриктно лекарско наблюдение. При първите признаци на анафилаксия приемането му се прекратява незабавно.

При надвишаване на допустимите дневни дози съществува риск от чернодробно увреждане. А при прекомерно дълъг прием – възможни са кръвоизливи в стомашно-чревния тракт.

Продължителният прием на Ацефеин може да предизвика зависимост, като причината е кодеинът, който се съдържа в продукта.

Беналгин понижава температурата.

Беналгин BENALGIN

Беналгин е комбиниран продукт с обезболяващ и понижаващ температурата ефект. Съдържа метамизол, кофеин и тиамин (витамин В1). Препоръчва се при мигренозно или тензионно главоболие, заболявания на опорно-двигателния апарат с възпалителен или дегенеративен характер, за облекчаване на болките след операция и при различни заболявания на периферната нервна система.

Внимание! При свръхчувствителност към някоя от съставките Беналгин не следва да се приема. Ако се наблюдава намален брой бели кръвни телца или тромбоцити, както и при анемия, продуктът е противопоказен. Това важи и при бронхиална астма, както и при форми на бъбречна или чернодробна недостатъчност. При деца под 12 години Беналгин не се приема.

Диалгин DIALGIN

Основната съставка в Диалгин е метамизол натрий. Продуктът се използва за краткотрайно симптоматично лечение на болка, варираща от слаба до силна. Особено препоръчвано е поради причината, че е приложимо при невъзможно лечение с други продукти. Помага за облекчаване на болката при главоболие, зъбобол, болки в ставите и мускулите, болки, причинени от бъбречни и жлъчни колики. Болките, причинени от някои онкологични заболявания, също се третират с Диалгин.

Внимание! Диалгин не следва да се приема при доказана алергия към метамизол или някоя от сходните съставки, както и при свръхчувствителност към пиразолонови производни, аспирин и неговите производни. При чернодробни и бъбречни смущения, както и при заболявания на кръвотворната система (в това число и анемия) Диалгин не следва да се приема.

Приемът на препарата следва да се извършва под лекарско наблюдение при гастроинтестинални заболяване, при хипертония, при установено инфекциозно заболяване, както и при задържане на течности.

Долорен DOLOREN

Долорен представлява нестероидно противовъзпалително средство, което намалява болката и възпалението и понижава температурата. Използва се при главоболие, зъбобол, мигрена, менструални болки, болки в мускулите и гърба, болки от ревматоиден характер, както и при първите признаци на простудни и грипни заболявания.

Внимание! Продуктът не следва да се приема при доказана свръхчувствителност към активната съставка – ибупрофен – или към някое от останалите вещества. При инцидентни или хронични пристъпи на астма, хрема, различни кожни обриви, отоци по устните, езика или гърлото приемът на Долорен следва да бъде наблюдаван от лекар.

При потвърдена перфорация, предизвикана от предшестващ прием на нестероидни противовъзпалителни продукти, Долорен следва да се приема изключително внимателно и то при изрична необходимост. Същото важи и при чернодробна или бъбречна недостатъчност, както и при активна язва.

Наличието на кървене, в това число и в мозъка, прави продукта неподходящ. Не следва да се приема и при цялостно обезводняване на организма.

Ефералган EFFERALGAN

Ефералган Витамин С съдържа парацетамол и аскорбинова киселина. Познава се като аналгетик и антипиретик и по-рядко се използва заради противовъзпалителните си действия. Препаратът се препоръчва за лечение на симптоматична слаба до умерена болка, причинена от главоболие, зъбобол, при грипоподобни състояния и при болки в ставите и мускулите.

Внимание! При свръхчувствителност към някоя от съставките, както и при непоносимост към фруктоза Ефералган Витамин С не следва да се използва. Продуктът е противопоказен още при чернодробна и бъбречна недостатъчност, при злоупотреба с алкохол или хроничен алкохолизъм, при дехидратация, както и при хранителни нарушения като анорексия, булимия и прочие.

Ето кога Ибудолор е вреден.

Ибудолор IBUDOLOR

Ибудолор е поредното нестероидно противовъзпалително средство, което се препоръчва при лека до умерена болка, предизвикана от главоболие, зъбобол, менструация. Активната му съставка е ибупрофен.

Внимание! При алергия към ибупрофен или някоя от останалите съставки Ибудолор не следва да се приема. При алергични проявления към други от този тип медикаменти приемът не Ибудолор следва да е назначен от лекар. При язва или тежка болест на сърцето, черния дроб или бъбреците препаратът не  следва да се приема. Същото важи и при обезводняване, предизвикано от диария, повръщане, невъзможно консумиране на течности. Смущенията в кръвообразуването, както и кървенето са останалите състояния, които забраняват приема на Ибудолор.

Кафетин Форте CAFFETIN FORTE

Кафетин форте е комбиниран продукт против болка. Съдържа парацетамол, пропифеназон и кодеин в комбинация с кофеин. Използва се при главоболие, мигрена, постоперативна и посттравматична болка, както и при разнородни болки в ставите и мускулите.

Внимание! Кафетин Форте не следва да се приема при доказана алергия към някое от съдържащите се вещества, при заболяване на черния дроб или бъбреците, при порфирия.

Важно условие за приема на продукта при главоболие е пациентите да не страдат от усещане за тревожност и раздразнителност. Да нямат повишено артериално налягане или тремор и да не злоупотребяват с алкохол.

Нурофен NUROFEN

Нурофен съдържа ибупрофен, като ефектът му е насочен директно към начина, по който тялото реагира на болката. Препоръчва се при главоболие, зъбобол, разнородни невралгии, както и при грипни и простудни заболявания, придружени с повишена телесна температура.

Внимание! При алергия към активното вещество или някоя от останалите съставки, както и при прекарана алергична реакция към друго нестероидно противовъзпалително средство приемът на Нурофен е нежелан. В случай на прекарана язва на стомаха или дванадесетопръстника, както и при активно кървене трябва да се избере друг продукт за лечение на главоболие. При заболявания на кожата, лупус например, отново се препоръчва друг продукт заради опасността от влошаване на състоянието.

Парацетамол PARACETAMOL

Активната съставка в продукта е именно парацетамол. Медикаментът се препоръчва при слаба до умерена болка, предизвикана от зъбобол, главоболие, мигрена, менструация, постоперативна или посттравматична болка. Понижава повишената телесна температура и помага при простудни заболявания, облекчава болката в мускулите и ставите.

Внимание! Парацетамол не бива да се използва при доказана свръхчувствителност към активното вещество или някоя от останалите съставки. Макар и рядко – възможни са тежки алергични реакции, изразяващи се в проблемно дишане, слабост, замайване, обриви по кожата, около устните и очите, по половите органи.

Наред с останалите нестероидни противовъзпалителни средства, Парацетамол може да предизвика дразнене на стомашно-чревния тракт, съпътствано с гадене, позиви за повръщане и диария.

При форми на чернодробна недостатъчност или заболяване приемът на препарата може да доведе до влошаване на състоянието. Ако се надвиши позволената дневна доза, може да настъпи увреждане на черния дроб. При прекомерно високи дози се наблюдава и бъбречна недостатъчност.

Солпадеин е комбиниран продукт.

Солпадеин SOLPADEINE

Солпадеин е коамбиниран продукт, съдържащ парацетамол, кодеин и кофеин. Използва се за краткосрочно облекчаване на остра болка – ревматична болка, главоболие, мигрена, но още при някоя състояния, характерни с повишена телесна температура. Приема се и при някои стоматологични интервенции – екстракция на зъб, например.

Внимание! Продуктът не се приема при доказана алергия към някоя от съставките, при бъбречна или чернодробна недостатъчност, при хипертрофия на простата, както и при възпаление или запушване на червата. Ако страдате от вродена непоносимост към фруктоза или спазвате диета с ниско съдържание на сол, Солпадеин не следва да е вашият избор за лечение на главоболие.

Хексалгин HEXALGIN

Хексалгин съдържа метамизол натрий като активно вещество. Принадлежи към пиразолоните, чието основно предназначение е понижаване на повишената температура. Приложим е още при силни и остри болки, както и при такива с хроничен характер, в това число и при главоболие. Често се предписва при бъбречни и жлъчни колики, както и при пациенти с онкологични заболявания.

Внимание! Хексалгин не следва да се приема при алергия към метамизол, както и към други продукти от същия клас – пиразолини или пиразолидини. При нарушена дейност на костния мозък продуктът е абсолютно противопоказен.

При прием на Хексалгин са възможни тежки форми на кожни реакции – обриви, мехури, отоци.

Лекарства при мигренозно главоболие – ползи и вреди

Главоболието при мигренозен пристъп е изключително остро и мъчително. То може да продължи няколко часа, но ако не се вземат адекватни мерки, може да трае и дни. Често е съпътствано от гадене, повръщане, световъртеж, повишена чувствителност към светлина и шум.

Няколко са групите лекарствени продукти, които се препоръчват при мигрена. За да има ефект терапията с тях, важно е да започнат да се приемат още при първите сигнали на криза. Ето кои са основните групи:

  • лекарства без лекарско предписание – най-често се използват съдържащите працетамол, кофеин, аспирин, каквито са Ексцедрин, Паракофдал, Ацефеин;
  • нестероидни противовъзпалителни средства – при мигрена най-често се използват продукти на основата на ибупрофен (Ибудолор, Нурофен) или на напроксен (Налгезин, Напроксен и прочие);
  • триптани – под това наименование се обединяват препаратите, които са насочени изцяло за преодоляване на мигрената. В групата влизат Сумаптриптан, Имигран, Амигрен;
  • препарати, съдържащи ергоматин – като „тежка артилерия” за облекчаване на мигрената се препоръчват продукти като Кофергамин – на основата на ергоматин – или назални шпрейове на основата на дихидроергоматин, какъвто е нерегистрираният у нас Мигранал.

При пациенти с обострена мигрена лекарите често предписват или опиоидни болкоуспокояващи продукти, или седативни медикаменти (барбитурати). Ето кои са някои от най-често използваните за лечение на главоболие, причинено от мигрена. Вижте и какви ползи и рискове носи приемът им:

  • опиоидни аналгетици – често при мигрена се предписват продукти, съдържащи хидрокодон, още Оксикодон, Трамадол – тези лекарства потушават неразположенията, предизвикани от пристъпа. Облекчават моментното състояние чрез въздействие върху централната нервна система.В същото време крият риск от провокиране на т.нар. медикаметнозно главоболие. Медикаментозното главоболие е много по-силно и се третира по-трудно;
  • седативни медикаменти – като пример за антимигренозен продукт със седативен ефект се посочва Фиорисепт. Продуктът, който не се продава официално у нас, съдържа буталбитал барбитурат. Смята се, че той успешно се справя с главоболието и останалите симптоми на мигрената, но в същото време може да предизвика зависимост и да провокира състояние на абстиненция при продължително приемане и рязко спиране.
Защо не опитате лентата за глава BIOMAGNETIC POWER?

Лечение на главоболие без вреди

Ако всичко, което казахме дотук, вие накарало да мислите, че лечението на главоболието е нож с две остриета, предлагаме ви още един вариант – BIOMAGNETIC POWER!

BIOMAGNETIC POWER представлява магнитна лента за глава, която елиминира главоболието. В същото време неутрализира влиянието на магнитните бури и климатичните промени върху здравето.

След като се постави около главата, магнитите в лентата създават магнитно поле от импулси, които достигат до мозъка, облекчавайки главоболието. Препоръчва се при мигрена, болки във врата, високо кръвно налягане, както и при проблеми със съня.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *