Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

ФАМУЛТРАН / FAMULTRAN

Съдържа фамотидин, пшеничено нишесте, лактоза монохидрат, коповидон, повидон, микрокристална целулоза, кросповидон, магнезиев стеарат, оцветители

Предназначение

фамултранФАМУЛТРАН редуцира продукцията на солна киселина в стомашния сок и ограничава общото му количество; това оказва предпазващо действие върху стомашната лигавица. Прилага се при лечение и профилактика на язва на стомаха и дванадесетопръстника, гастроезофагеален рефлукс, синдром на Цьолингер – Елисон.

Как се приема

Терапията и профилактиката с този медикамент се изпълняват по лекарско указание. Лекуващият определя дневните дози и продължителността на приема според характера на здравословния проблем и състоянието на пациента.

При лечение на активна стомашна язва или язва на дванадесетопръстника стандартно се дават по 40 мг дневно от медикамента – дозата се приема вечер преди лягане, в продължение на един месец/четири седмици.

За гастроезофагеална болест се препоръчва прием два пъти дневно по 20 мг в продължение на 6 седмици, а при образуване на язви 20 до 40 мг два пъти дневно за 12 седмици.

Ако е необходимо да се ограничи продукцията на солна киселина, по лекарска препоръка се приемат по 20 мг на 6 часа за индивидуално определен срок. Единичната доза може да нараства до 160 мг на 6 часа.

При пациенти с бъбречни заболявания интервалът между приемите може да се увеличи до 48 часа. Ако пропуснете да вземете таблетките, продължете по схемата, без да удвоявате дозата при следващия прием. При неволно предозиране се консултирайте с лекуващия, дори да липсват необичайни симптоми.

Възможни нежелани ефекти

Този медикамент обикновено се понася добре и страничните ефекти от прилагането му като цяло са редки. Възможни са все пак прояви на свръхчувствителност, изразени в сърбеж и обриви. Сред съобщаваните симптоми са също повишение на температурата, нарушения на сърдечния ритъм, гадене и повръщане, пресъхване на устата, диария или запек, главоболие, болки в ставите и мускулни крампи, мравучкане и изтръпване на крайници. Има данни и за отклонения на показатели в кръвната картина, както и редки случаи с психични нарушения – халюцинации, потиснатост или превъзбуда, тревожност, влошено качество на съня.

Кога НЕ ТРЯБВА да се употребява

Този медикамент не се употребява при алергия към някоя от съставките.

ФАМУЛТРАН е противопоказан при бременност и кърмене.

Не се прилага при деца и подрастващи под 18 години поради липса на клинични изследвания за пациентските групи.

Рискови групи са пациентите със стара язва, която в даден момент се е обострила – необходимо е да се установи дали не се развива злокачествен процес. Специално внимание изискват и пациентите с бъбречни заболявания.

Взаимодействие с други медикаменти

Приемът на ФАМУЛТРАН паралелно с други медикаменти трябва да бъде обсъден с лекуващия, за да се изключат негативни за пациента последици. Ако този продукт се вземе заедно с кетоконазол, действието на втория продукт отслабва. При необходимост може да се приемат и антиациди, но с интервал между тях и коментирания медикамент от поне два часа.

Усреднена цена в аптеките – 3 лв за опаковка от 30 таблетки по 40 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *