ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Вижте! Изгаряне на мазнини – топ начини с трайни резултати

Изгаряне на мазнини – ще разгледаме най-популярните методи, добавки, храни, упражнения  и всичко останало, за което се сетите

Ето ги съветите за успешно изгаряне на мазнини!

Когато стане дума за трайна загуба на килограми, първото условие, което се поставя, е изгарянето на мазнините. Изчистването на тялото от натрупаните слоеве ще подобри не само външния вид, но и ще окаже положителен ефект върху цялостното здравословно състояние.

В редовете по-долу ще разгледаме голяма част от аспектите на темата „изгаряне на мазнини”. Ще се постараем да предложим многообразие от методи, така че всеки кандидат за отслабване да открие подходящата за себе си стратегия.

Първи стъпки към към отслабването

За начало, темата за изгарянето на мазнините ще стъпи върху 5 фундаментални твърдения, с които започва всяко отслабване. Ето кои са те:

Комбинация между ниско и високоинтензивна тренировка

Не се заблуждавайте – без кардио няма да постигнете отслабване, защото то не само че повишава издържливостта, но води до калорийния дефицит, който е в основата на всичко. Освен това подобрява процеса на обмяна на веществата, като по този начин подпомага изчистването на тялото.

За да има търсения ефект, най-добре е да редувате високоинтензивна тренировка с такава на по-нисък темп. Дори да ви се струва, че ако не се напрягате до краен предел, не изгаряте мазнини, това не е така. Нискоинтензивните тренировки дават супер старт на метаболизма, като самото окисляване на мазнините реално продължава часове след края на тренировката.

Затова препоръчително е да започнете с високо натоварване, след което да преминете в по-умерен режим на напрягане.

За да изгаряте мазнини, яжте мазнини

Изначално погрешно е схващането, че за да се отслабне, организмът трябва да се лиши от всички мазнини. Дори напротив – полезните мазнини, които се приемат с храната, подпомагат процесите в тялото, в това число и метаболизма.

Именно поради това богатите на мазнини храни като риба, рибено масло, ядки, жълтъци не бива да се изключват от менюто, ако целта е отслабване.

Изберете си ден за въглехидрати
Въглехидратите не бива да се изключват напълно от менюто!

Преобладаващата част от хранителните режими, които обещават ефикасно отслабване, изключват изцяло въглехидратите от менюто. Факт е обаче, че основно от въглехидратите организмът черпи енергия. Затова поне веднъж на седмица или на 10 дни трябва да има ден, в който да се консумират богати на въглехидрати храни. По този начин тялото „ще се подсеща”, че трябва да работи и да гори мазнини.

Заложете не протеините

Само 4 калории се съдържат във всеки грам протеин. Именно поради това протеините трябва да са в основата на всяко диетично хранене. Освен че са бедни на калории, те поддържат усещането за ситост. Допринасят и за тонуса и състоянието на мускулите. Високопротеиновата диета е идеален избор за справяне с излишните килограми. Протеините намаляват глада, ускоряват мазнините и подпомагат изгарянето на мазнините.

Пийте вода! И пак пийте вода!

Плюсовете от пиенето на вода са ясни за всички. По отношение на изгарянето на мазнините ще споменем само, че водата подпомага процеса на обмяна на веществата като нищо друго.

Препоръчително е за всеки килограм телесно тегло да се изпиват по 30 мл вода. Това прави ежедневна норма от малко над 2 литра вода за човек със средно тегло 70 килограма.

Проблемни зони и изгаряне на мазнини

Ще започнем с това кои са онези деликатни части от тялото, които най-често се облагородяват с някой и друг слой подкожни мазнини. Т.нар. проблемни зони не само че лесно „трупат”, но и трудно „свалят”.

Ето как се горят мазнини в проблемните зони:

Мазнини по корема
Мазнините по корема могат и да са опасни!

Мазнините в зоната на корема биват 2 типа.

Първият вид са подкожните мазнини, които са разположени над мускулатурата. Те са тези, които нанасят поражения върху външния вид.

Вторият тип са т.нар. висцеларни – мастната тъкан, разположена около вътрешните органи. Именно висцеларните мазнини крият рискове за здравето. Повишават опасността от инсулт, сърдечно-съдови заболявания, повишават кръвното налягане.

Съветите, които следват, спомагат за изгаряне и на двата вида мазнини:

по-малко въглехидрати – за да намалите обиколките на корема и талията, забравете за продуктите със захар, за газираните напитки и тестените изделия. Тази забрана важи с пълна сила за храненията вечер;

заложете на белтъци, извара и месо – протеиновото меню спомага за намаляване на сантиметрите на корема. Протеините са тези, които възпрепятстват навлизането на въглехидрати в кръвта и ускоряват изгарянето на мазнини;

– внимавайте с ксеноестрогените – тези химикали причиняват хормонален дисбаланас и провокират тялото да натрупва мазнини в зоната на корема. Лошото е, че ксеноестрогените са навсякъде – в пластмасовите изделия, в найлоновите торбички, във фолиото, с което покриваме храната. Хубавото е, че кръстоцветните зеленчуци като броколи, карфиол, зеле съдържат фитонутриенти, които неутрализират ксеноестрогените;

редувайте кардио с интервални тренировки – пример за подобна тренировка е редуването на 20 секунда спринт с едноминутно ходене;

подходящи упражнения за изгаряне на мазнините в зоната на корема са коремните преси, усуквания, разтягания, клекове и упражнения за гърба. Комбинацията между тези упражнения ще повиши мускулния тонус и ще подпомогне оформянето на коремните мускули.

Мазнини по бедрата

Особено за дамите, мазнините, които се натрупват най-вече по вътрешната страна на бедрата, са сериозен проблем. Те трудно се поддават на редукция, като в същото време нанасят сериозни поражения върху самочувствието.

Именно поради това по-долу ще откриете няколко съвета за успешно изгаряне на мазнините по бедрата:

  • ревизирайте храната – и тук от особено значение е изборът на подходящо меню. То трябва да е богато на протеини и бедно на въглехидрати. За предпочитане са съдържащите калий храни, които спомагат за нормализиране на баланса на сол в тялото. По този начин се възпрепятстват задържането на течности, появата на отоци и целулит;
  • погрижете се за хидратацията – отново с цел предпазване от целулит и отичане на бедрата, пийте достатъчно вода. Системите в хидратирания организъм работят по-гладко, като едновременно с това достатъчното количество вода е гаранция за окисляване и изгаряне на вече натрупалите се мазнини;
  • карайте колело – освен всички други форми на движение и натоварване, карането на колело е изключително подходящо упражнения за стягане на бедрата и намаляване на обиколките им. Най-подходяща е 15-минутната тренировка сутрин на гладно. По този начин въглехидратите ще бъдат изчерпани, а тялото ще започне да трупа от складираните мазнини;
  • танцувайте – танците под ритмите на любимата музика също са чудесен избор за поддържане на тонуса на бедрата, а и на цялото тяло. Ако през ден танцувате за по 50-60 минути, съвсем скоро резултатите ще станат видими;
  • разтягайте бедрата – става дума за т.нар. стречинг, който позволява достигането на достатъчно кислород до мускулите. Ако наред с всички останали мускули разтягате и тези на бедрата, това ще подобри формите и ще стегне мускулатурата.
Мазнини по задните части
Оформените задни части са цел за мнозина!

Без за пореден път да изброяваме ползите за самочувствието от добре оформените задни части, директно преминаваме към няколко съвета за изгаряне на мазнините в областта на задните части. 3 са стъпките, по които се върви за постигане на завидни резултати:

  • диета – без съмнение и тук храненето е от решаващо значение. Изборът на режим на хранене, които ще спомогне за намаляване на задържаните течности, за прочистване на тялото и изгаряне на мазнините е първото условие;
  • аеробни упражнения – с цел намаляване на подкожните мазнини в цялото тяло, в частност и тези на седалището, се препоръчват интензивни аеробни упражнения. Те ще повишат тонуса и ще подпомогнат окисляването на мазнини. Подходящи са още спринт, каране на колело, изкачване на стълби, бягане по стръмен наклон, интензивни клякания;
  • вдигане на тежести – ако искате да имате добре оформени задни части, не бива да пропускате и вдигането на тежестите. Именно този род натоварване ще допринесе най-много за постигане на целта. Ще укрепи мускулатурата като цяло и ще подпомогне за елиминиране на мастните депа.

В редовете по-долу място намират най-често използваните средства за изгаряне на мазнините. В зависимост от това какви са вашите предпочитания и възможности, опитайте някои от тях!

Билки за изгаряне на мазнини

Ако искате да отслабнете, придържайки се максимално към естествените продукти, то по всяка вероятност поне веднъж сте изписвали „билки за отслабване” в Гугъл.

По своята същност, билките за отслабване се делят на 4 основни групи:

  1. Термогенетици – ускоряват изгарянето на мазнините;
  2. Диуретици – подпомагат изчистването на тялото от токсините, което ускорява метаболизма;
  3. Диуретици – освобождават тялото от задържаните течности;
  4. Четвъртата група намалява глада.

За да ви улесним, подбрахме някои от най-ефикасните в следващия списък. Ще разгледаме онези билки, които имат мощен термогенен ефект.

Ето кои са популярните билки за изгаряне на мазнини!
  • зелен чай – приемана редовно, билката ускорява изгарянето на мазнини по време на тренировка и в състояние на покой. Ефектът, който има върху централната нервна система, води до произвеждането на по-голямо количество енергия;
  • йерба мате – една от най-популярните билки за отслабване в световен план. Приемът й гарантира намаляване на мазнините, като ефект от повишеното отделяне на енергия;
  • глухарчеподпомага прочистването на организма от натрупаните мазнини. Билката има регулираща роля по отношение на усвояването на въглехидратите, като поддържа нивата на кръвната захар;
  • джинджифил – джинджифилът подпомага кръвообръщението, което води до по-добър метаболизъм и по-цялостно изгаряне на мазнините;
  • живовляк – живовлякът е естествен източник на фибри с лек слабителен ефект. Приемана непосредствено преди хранене, билката намалява усещането за глад и подпомага работата на храносмилателната система.

Храни за изгаряне на мазнини

Като стана дума за дейността на храносмилателната система, консумацията на някои продукти има ефекта „изгаряне на мазнини”. Важното в случая е да уточним, че под това се има предвид, че за храносмилането на съответния продукт се изгарят повече калории, отколкото той съдържа. Пример в това отношение е целината.Тялото хаби много повече енергия да я преработи, отколкото приема.

Като храни, които подпомагат изгарянето на вече натрупали се в депата мазнини, се определят т.нар. термогенетици. Това са храните, които по естествен начин стимулират обмяната на веществата.

Ето кои са 5 от най-препоръчваните храни, подпомагащи метаболизма:

  • Грейпфрутът е вкусен и полезен!

    грейпфут – доказано е, че редовната консумация на 1 грейпфрут на ден (или 150 мл прясно изцеден сок) ще спомогне за намаляване на теглото с около килограм на седмица. Все пак от значение е какъв е хранителният режим и дали човек е физически активен. Освен че подпомага метаболизма, плодът намалява усещането за глад, а с това и количествата консумирана храна спадат;

  • канела – ако към всяко хранене се консумира по ¼ чаена лъжица канела, това ще намали нивата на захарта в кръвта и ще спомогне за разграждането на мастните наслоявания. Именно високите стойности на кръвната захар водят до образуването на мастни депа;
  • мляко и млечни продукти – когато се приемат обезмаслени мляко и млечни продукти, тялото получава необходимите му дози калций. Калцият води до производството на хормона калциотрил, който стимулира клетки да горят повече ненужни мазнини;
  • храни, богати на белтъчини – белтъчините са от особено значение за образуването на мускулната маса. А именно мускулите са тези, които изгарят мазнините, наслоили се в тялото. Освен това, разграждането на белтъчините изисква разход на повече калории, за разлика въглехидратите, например. Ако искате да изгорите мазнините, хапвайте пуешко месо, пилешки гърди, риба, белтъци от яйца;
  • пикантни храни – храните с лют и натрапчив вкус повишават телесната температура. Това, на свой ред, подпомага изгарянето на мазнините. И все пак не всяка лютива храна е подходяща. Избирайте чисти храни с пикантен вкус.

Естествени добавки за изгаряне на мазнини

По правило във всяка битка съюзниците са от съществено значение. Затова ако сте се изправили срещу излишните килограми, добавките за отслабване следва да са неотлъчно до вас. А какво по-добро от това да се използват добавки, идващи от природата.

Ето кои са 5 от най-популярните естествени добавки:
  • конюгираната линолова киселина, наричана на кратко CLA, представлява мастна киселина, която подпомага метаболизма. CLA е естествено срещаща се киселина с особена роля за имунната система. Популярността си дължи обаче най-вече на ефекта, който има по отношение на отслабването – тя повишава издържливостта на мускулите и натрупването на мускулна маса.

Ако искате да си набавяте CLA от храната, то трябва да консумирате говеждо и агнешко месо, пълномаслено мляко, яйца. Количествата и в тези храни обаче не са достатъчни ;

  • L-карнитин – тази съставна част на протеина играе основна роля за бързото превръщане на мазнините в енергия. Приеман като добавка, L-карнитинът ускорява обмяната на веществата и действа като мощен антиоксидант.

Естествени източници на L-карнитин са мускулите, черният дроб, бъбреците на заек, агне, овца. В някои растения също се съдържа (люцерна, авокадо), но дозите са ниски;

  • мастни киселини омега 3, 6, 9 – основният плюс по отношение на изгарянето на мазнините, който имат полезните мастни киселини, е повишението на термогенезата в тялото. Наред с това, приемът на омега 3, 6, 9 намалява апетита и повишават енергията.

За да си набавяте чрез храна важните омега мастни киселини, консумирайте редовно тлъста риба и морски дарове;

  • Лютите чушки са естествен източник на капсаицин!

    капсаицин – лютите чушки са източник на естествения алкалоид, който има забързващ ефект по отношение на обмяната на веществата. Освен че помага за по-ефективното изгаряне на мазнините, капсаицинът подобрява кръвообръщението и стопира действието на протеини, отговорни за натрупването на мазнини в тялото.

Лютите чушки са естествен източник на капсаицин;

  • хром пиколинат – това вещество съдържа в себе си хром и пиколинова киселина. Хромът има съществена роля за преработването на въглехидратите, мазнините и протеините, приети с храната. Той подпомага превръщането на мазнините в енергия и не позволява натрупването на нови мастни депа. Пиколиновата киселина се добавя за по-лесна абсорбация.

Броколи е храната, която е най-наситен естествен източник на хром.

Хранителни добавки за изгаряне на мазнините

Както вече стана ясно от казаното по-горе, трудно е да се набавят по естествен път всички ефикасни добавки за изгаряне на мазнините. Сигурно и заради това търговската мрежа изобилства от продукти, които обещават отслабване и бързо сбогуване с натрупаните мазнини.

След анализ на публикациите в нета, подбираме 3 продукта, за които коментарите сочат, че успешно подпомагат процеса на изгаряне на мазнините.

Зелено кафе своя ефект по отношение на изгарянето на мазнините зрялото непечено зелено кафе дължи на изобилието си от хлорогенна киселина. Тя ограничава усвояването на въглехидратите и ускорява процеса на преработване на мазнините;

Хелкор се радва на популярност!

Хелкор – продуктът Хелкор съдържа натурални екстракти от зелено кафе, гуарана, какао, черен пипер, бяла върба, йерба мате. За всички тези продукти се знае, че по един или друг начин участват в процесите на обмяна на веществата. Комбинирането им в Хелкор води до повишаване на телесната температура. Именно термогенезата е в основата на изгарянето на мазнините и превръщането им в чиста енергия;

Фет Бърнър – като фет бърнъри се разглеждат всички продукти, които са насочени към изгаряне на подкожните мазнини. По своята същност те биват 2 вида – липотрофни и термогенни. В зависимост от избрания режим за отслабване се подбира и подходящият продукт.

3 неочаквани начина за изгаряне на мазнините

Ако нищо от изброените похвати не е грабнало вниманието ви, предлагаме ви още 3 неочаквани средства за справяне с излишното тегло. Тези съвети са толкова логични, колкото и малко очаквани. Ето за какво става дума:

  • повишете тестостерона – доказано е, че упражненията и натоварванията в спорта, които се смятат за чисто мъжки и които повишават тестостерона, са от огромно значение. Вдигането на тежести, например, би помогнало на дамите да намалят обиколката на бедрата. Истината се крие в повишената мускулна маса, която повишава и нивата на тестостерона. Тя обаче спомага за по-успешното изгаряне на мазнини;
  • набавяйте си йод – храните, богати на йод, каквито са морските дарове, водораслите, спанакът – са незаменими в битката с излишните килограми. Те подхранват щитовидната жлеза, от която зависят всички метаболитни процеси в тялото;
  • наспивайте се – колкото и маловажно да звучи, поне 8 часа сън са необходими на организма, за да се възстанови. Именно наспиването е гаранция за добро психическо и физическо състояние, за правилно протичане на всички процеси в организма.

Хитрини за изгаряне на мазнини

За финал сме ви подбрали няколко хитрини за изгаряне на мазнини. Става дума за малки, но важни неща, чрез които отслабването е по-лесно, по-приятно и неусетно:

  1. Приятно и полезно!

    Не пропускайте първото хранене за деня. Именно закуската ще събуди метаболитните процеси в организма;

  2. Тренирайте, докато се разхождате. Ако правите упражнения с гирички, докато вървите, например, ще изгаряте по 3 калории повече за всяка минута;
  3. Ако нямате куче, вземете си. Най-добрият приятел на човека ще ви стимулира да правите поне по 2 кратки разходки ежедневно. А това е лесен и приятен начин за изгаряне на мазнини;
  4. Хапвайте по-често, но в по-малки количества. Така без да надвишавате допустимите калории за деня, ще сте сити през цялото време;
  5. Говорете по телефона прави. Така докато проведете разговора си, ще се движите дори несъзнателно. Това са няколко изгорени калории в повече;
  6. Градинарствайте по-често. Дори заниманията около цветната градинка ще ви помогнат да изразходвате около 200 калории за 40 минути;
  7. Дори не си помисляйте за диета с глад, защото тялото веднага започва да реагира на заплахата. Гладуването забавя процесите, в това число и обмяната на веществата.

Който и път да изберете към постигането на желаната фигура, не забравяйте, че постоянството, волята и търпението са от решаващо значение. Изгарянето на излишните мазнини е първата крачка, задържането на постигнатото тегло е краят на пътя!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *