ФЛУАНКСОЛ / FLUANXOL

Съдържа флупентиксол, бетадекс, монохидратна лактоза, картофено нишесте, желатин, хидроксипропил целулоза, микрокристална целулоза, натриева кроскармелоза, талк, хидрогенирана растителна мазнина, магнезиев стеарат

Предназначение

флуанксолФЛУАНКСОЛ се използва за терапии при депресивни състояния и тревожност, продуктът може да съдейства за преодоляване на усещане за потиснатост.

Как се приема

Приемът на ФЛУАНКСОЛ трябва да бъде препоръчан от специалист. Лекарят определя дозировка и продължителност на приема, като периодично проследява състоянието на пациента си.

Таблетките ФЛУАНКСОЛ обикновено се приемат веднъж дневно, сутрин, с вода. Не трябва да се сдъвкват или стриват. Ако дневната доза е по-голяма от 2 мг, тя се разделя за два приема – сутрин и следобяд.

Терапията с този медикамент по правило започва от доза 1 мг дневно. Ако тя се окаже недостатъчна, след седмица може да се удвои. Максималната доза е 3 мг дневно. При пациенти на възраст над 65 години въвеждащата и постоянната доза са наполовина по-малки. Пределната за ден е 1.5 мг.

Ако е пропуснат прием, лечението продължава в следващото планово време без удвояване на приеманата доза. При неволно предозиране потърсете помощ, ако се проявяват странични ефекти от рода на сънливост, промени в сърдечната дейност, скованост или мускулни неволеви движения, гърчове, понижаване на артериалното налягане и отслабване на пулса.

Не спирайте самоволно приема на медикамента, дори да се считате за напълно излекувани.

Възможни нежелани ефекти

Сред описаните странични ефекти е т.н. късна дискинезия, при която се извършват необичайни движения с устните и езика. Съобщава се също за повишаване на температурата, скованост на мускулите, пожълтяване на склерите и кожата – знак за чернодробни отклонения; описани са също тремор и сърцебиене, зрителни проблеми, затруднено дишане, храносмилателни проблеми, запек или диария, повръщане, нарушено уриниране, мускулни болки, увеличено отделяне на пот, сънливост, отслабено либидо и др. Има информация и за смущения в сърдечната дейност, промени в кръвните показатели и др.

Кога НЕ ТРЯБВА да се приема

ФЛУАНКСОЛ не се взема при алергия към някой от компонентите.

Продуктът не е подходящ при пациенти с тежка депресия и нарушения в съзнанието.

Рискови са пациентите с чернодробни проблеми, диабет, преживели гърчове и припадъци или със склонност към тях, лекувани с други медикаменти за психични заболявания, изложени на риск от инсулт, с нарушени нива на калий и магнезий. В случаи като изброените е необходима преценка за безопасността на лечението с ФЛУАНКСОЛ.Специално внимание трябва да има към пациентите, които са склонни към суицидни мисли. Терапията с този продукт може да засили интензивността на подобни мисли и дори опити, особено при пациенти под 25 години.

Бременни и кърмачки трябва да избягват този лекарствен продукт.

Медикаментът не се използва за лечение на деца.

Взаимодействие с други медикаменти

Да се внимава при комбинирането с трициклични антидепресанти, лекарства за понижаване на кръвното налягане, барбитурати, леводопа, лекарства за епилепсия, за някои нарушения на стомашно-чревния тракт, за лечение при нарушен водно-солеви баланс. ФЛУАНКСОЛ не бива да се взема едновременно с антипсихотици или с лекарства за понижаване на сърдечния ритъм.

___

Усреднена цена в аптеките – 9 лв за опаковка от 100 таблетки по 0.5 мг

Оценете статията
Оценка 0 от 0 гласували

Това ще ви помогне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.