ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как да разпознаем и да се отървем от микозата?

Как да разпознаем и да се отървем от микозата – неканения гост, който освен че загрозява ноктите и стъпалата, е много неприятен и упорит.

– Симптомите на заболяването

Микозата, както е медицинското название на гъбичната инфекция, може да се прояви по различни начини.

Сигнал за внимание са всички изменения по нокътната плочка – удебеляване, втвърдяване, промяна в цвета, нацепване, чупливост. Белег за начало на дерматологичния проблем при стъпалата е лющене на кожата, сърбеж и сухота. Все пак точна диагноза може да постави само лекарят.

микозата
Ето какво трябва да знаем за микозата

– Източниците на зараза

Всяко обществено място може да е опасна зона за разпространение на гъбичната инфекция – стига да ходите боси там. Най-често микозата се предава покрай басейни, в сауни, СПА центрове, козметични салони. Рискът се увеличава, ако по стъпалата имате ожулвания, напуквания, наранявания или страдате от прекалено потене на краката.

– Начините за предпазване

Първото условие е да спазвате основните хигиенни правила. Всеки ден си сменяйте чорапите, старателно си бършете ръцете и краката след измиване с лична хавлия (особено важно е да подсушавате местата между пръстите), носете обувки от естествена кожа или текстил (ленен, памучен), които не са тесни и са достатъчно проветриви. В сауната, на плажа или покрай басейна ходете само с лични джапанки или чехли. За профилактика е достатъчно веднъж седмично да ползвате противогъбичен спрей за крака.

Средства за лечение

Терапията зависи от тежестта на заболяването. При леки форми на гъбична инфекция може да се справите с помощта само на един медикамент, предписан от лекар. Ако нокътната плочка е увредена над 50%, се налага продължителна и комплексна терапия под контрол на дерматолог. Хирургическа намеса не се препоръчва – ваденето на поразените от микоза нокти има ред противопоказания и нежелани странични ефекти.

Съвременната медицина предлага комбинирана лазерна терапия, която изключва продължителното пиене на противогъбични медикаменти – основен плюс на този лечебен процес. Методът не е хирургичен, но в някои случаи може да се наложи местна анестезия.

Целебните средства от народната медицина облекчават временно някои от симптомите – например сърбежа, но не могат да излекуват инфекцията.

Задължително ходете на контролни прегледи, за да сте сигурни, че лечението, което провеждате, е правилно и действа ефективно.

– Рискът от повторно инфектиране

Първото условие да излекувате напълно болестта, е да минете целия курс на лечение, предписан от дерматолог. Здравият нокът расте средно с 1 мм на месец. Необходимо е той да заеме изцяло мястото на болния, така че се подгответе търпеливо да изчакате израстването му доста време – около година или дори малко повече.

Задължително дезинфекцирайте всички обувки, които сте носили, преди да започнете лечение.

– Средствата за „маскиране“ на пораженията

Гъбичните увреждания по ноктите могат да се скрият с някои козметични продукти, но само след консултация с лекуващия лекар. Лепенето на изкуствени нокти е абсолютно забранено. Лакът за нокти се разрешава само ако се нанася върху слой лечебен лак (медицинската козметика предлага такива) и е предписан от дерматолог.

Малките бели петънца по ноктите не са проява на микоза, а нарушения на кератиновия слой на нокътя. Може да се дължат на механични увреждания при неумело правен педикюр. В случай, че са твърде много, е необходимо да се обърнете към лекар – възможно е да са сигнал за някакво заболяване.

Гъбичната инфекция поразява най-често хора с отслабнал имунитет. Поради това всяка противомикозна терапия трябва да включва и средства за подсилване на защитата на организма.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *