ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Полезно! Как да се храним през зимата, за да повишим имунитета си?

Имунната ви система трябва да е достатъчно силна, за да се справи с всички бактерии и вируси около вас.

Консумацията на богати на определени вещества храни е добър начин вие и семейството ви да останете здрави – особено през сезона, когато повече от 200 вируса, причиняващи настинки и грип, ни „дишат във врата“. Силната имунна система е най-добрата защита срещу патогенните организми, които могат да ви разболеят. За щастие има храни, които може би са всичко, от което се нуждаете, за да останете вие и любимите ви хора здрави през тази зима. Прочетете кои са те и изненадайте семейството си с приготвянето на вкусната, имуностимулираща рецепта, която ви предлагаме:

РИБА И МОРСКИ ДАРОВЕ

За силна имунна система консумирайте поне два пъти седмично риба, съветват специалистите. Подходящи са сардината, сьомгата, херингата и скумрията. Омега-3 мастните киселини са известни с положителния си ефект върху имунната система и с това, че намаляват възпалителните процеси в организма. Те увеличават също така дейността на белите кръвни телца, наричани макрофаги, които поглъщат проблемните бактерии.

ЗАЛОЖЕТЕ НА ПРОТЕИНИТЕ

Цинкът, минерал, който се съдържа в изобилие в различни месни продукти като телешки черен дроб, телешко и агнешко месо, действа с протеините си за подсилване на имунната система. На практика определени видове клетки, включително и белите кръвни телца, не могат да функционират без цинк. Протеини може да си набавите и от пилешкото месо, рибата, яйцата. Ако сте вегетарианец, може да си набавите цинк от пълнозърнестите храни.

КОНСУМИРАЙТЕ ЛИСТНИ ЗЕЛЕНЧУЦИ ВСЕКИ ДЕН

Зелето и спанакът са отличен източник на витамин Д, този „страж“ на имунната система, който обикновено си набавяме от слънцето през лятото. Последни проучвания показват, че витамин Д предпазва също от кашлящи колеги, а по-високите дози се използват успешно за лечение на някои сериозни болести като остеопорозата и множествената склероза.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Полезно! Как да се храним през зимата, за да повишим имунитета си?

  1. Pingback: Какви са разликите между настинките и грипа? | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *