ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как да изберем обезболяващо?

Изборът на обезболяващо често е продуктиван от моментното състояние, но ето какво е добре да се знае и да се има предвид!

Изборът на обезболяващо често е труден!
Правилният избор на обезболяващо е от съществено значение!

Обезболяващите или средствата, предназначени за облекчаване и лечение на болката, се предлагат под различна форма:

  • като таблетки или капсули, които се приемат през устата;
  • като кремове, мазила, гелове и пластири за локално нанасяне;
  • като супозитории за ректално приложение;
  • като ампули за инжектиране и други.

Видове обезболяващи

Когато избираме продукт за облекчаване на болката, важно е да се знае, че независимо от разнообразието си, медикаментозните болкоуспокояващи се делят на три основни групи:

  • неопиоидни аналгетици – в това число влизат Парацетамол и Аналгин;
  • опиоидни аналгетици, които на свой ред биват слаби (като Кодеин) и силни (Морфин, Трамадол, Оксикодон);
  • нестероидните противовъзпалителни средства също се препоръчват за облекчаване на болката. Най-широко използваният продукт от тази гама е Аспирин, но към групата се причисляват още лекарствените продукти, съдържащи ибупрофен, диклофенак, напроксен, кетопрофен, каквито са Нурофен, Диклак, Профенид.

Комбинация между вещества, спадащи към различните видове болкоуспокояващи, също е възможна. Пример за подобен лекарствен продукт е Солпадейн, съдържащ парацетамол и кодеин.

Начин на действие

Начинът, по който различните групи обезболяващи действат, е сред ориентирите за това към кой продукт да се подходи във всяка конкретна ситуация:

  • ако се търси бързо облекчаване на болката и понижаване на температурата, най-добре е да се приеме Парацетамол, Аналгин или друг продукт, спадащ към неопиоидните аналгетици. Трябва да се има предвид, че тези лекарства не притежават противовъзпалителен ефект;
  • на свой ред, ефектът от опиоидните аналгетици се изразява във взаимодействие със специфични рецептори в различните системи на човешкото тяло, което води до редуциране на усещането за болезненост и повишаване на прага на търпимост;
  • болката и възпалението намаляват при приема на нестероидни противовъзпалителни чрез блокиране на ефекта на ензима циклооксигеназа (СОХ). СОХ е веществото, което съдейства за продукцията на простагландини в човешкото тяло, или казано по друг начин, на съединенията, които се отделят в организма при нараняване или травма. Лекарствените продукти от тази група не само облекчават болката, но и намаляват риска от възпаление.

Обезболяващо според болката

Посочено конкретно, изборът на обезболяващи от различните групи може да се разгледа по следния начин:

  • неопиоидните аналгетици се препоръчват при пациенти, които се оплакват от слаба до умерена болка. Продуктите от тази група болкоуспкояващи са най-често използваните при зъбобол, главоболие, менструални болки и състояния, свързани с повишена телесна температура. Те се продават без рецепта във всяка аптека.

Така например при повишена телесна температура първият избор на голяма част от хората е Парацетамол. При главоболие и зъбобол мнозина приемат Аналгин без предварителна консултация с лекар.

  • приложението на опиоидните аналгетици е при силна, нетърпима болка, при болка в следоперативен период, при пациенти, болни от рак. За набавянето им е необходима специална рецептурна бланка.

При невралгии, дисменорея и хронична туморна болка най-често се предписват продукти, които съдържат ибупрофен или кетопрофен заради изразените им противовъзпалителен и анаглетичен ефект.

  • когато болката е комбинирана с възпаление, каквото състояние например е артритът, лечението се извършва чрез прием на нестероидни противовъзпалителни средства.

Пример за това е Аспиринът, който в доза от около 3 грама на ден се предписва от ревматолозите за облекчаване на състояния, свързани с възпаления на опорно-двигателния апарат.

Често използван продукт от категорията е и Пиаскледин, който се отличава със забавено и продължаващо действие, като в същото време не вреди на стомаха и бъбреците.

Избор според приема

Когато болката е нетърпима, обезболяващите са първи избор!

Действието на различните продукти за лечение на болката в немалка степен зависи и от начина, по който те се приемат. В зависимост от типа болкоуспокояващо, се избира най-подходящата схема и метод за приемане:

  • орално – немалка част от продуктите, които облекчават болката, се приемат през устата чрез поглъщане или чрез разтваряне в устната кухина. Те могат да са под формата на таблетка, капсула, течност или субстанция, която чрез смучене директно се абсорбира от лигавицата на устата;
  • локално – нанасянето на различни гелове, мази и мехлеми облекчава болката и възпалението в определен участък на човешкото тяло. Действието на тези продукти е бързо, но те в повечето случаи нямат цялостен оздравителен ефект.

Трансдермално се нанасят и някои видове пластири, които се залепват на определен участък от кожата и действат от няколко часа до няколко дни;

  • ректално – предназначените за ректално приложение супозитории се поставят в ректума и се абсорбират директно в тялото;
  • инжекционно – обезболяване чрез поставяне на инжекция се осъществява по няколко начина – чрез поставянето на подкожна инжекция, при което иглата е малка и прониква единствено под кожата; чрез интравенозно инжектиране, при което медикаментът се влива директно във вената посредством игла, порт или абокат; чрез интратекална или епидурална инжекция. В първия случай лекарството се влива в течността около гръбначния мозък, а във втория в пространството около гръбначния мозък.

Продължителност на приема  

Без значение от това към коя от разгледаните групи обезболяващи спада, продуктът, който се прилага за лечение на болката, трябва да се използва за възможно най-кратък период от време и във възможно най-ниската терапевтична доза.

Под внимание трябва да се вземе и конкретното състояние. За облекчаване на зъбобол понякога е достатъчна само една доза от медикамента, докато при лечение на остеоартирт или други заболявания на опорно-двигателната система приемът е много по-продължителен.

Някои обезболяващи смущават храносмилателната система.

Странични ефекти

Когато се заговори за времетраене на лечението с обезболяващи, основен акцент се поставя на възможните нежелани ефекти.

  • При прием на неопиоидни аналгетици рядко се срещат странични ефекти. Това обаче важи за случаите, в които не се надвишава препоръчителната дневна доза за всеки продукт. Трябва да се има предвид, че един от най-популярните продукти от тази група – Аналгина – често предизвиква алергични реакции.
  • Опиоидните аналгетици, на свой ред, могат да предизвикат редица неразположения и то най-вече в началото на приема. Най-често се говори за гадене, повръщане, смущения в храносмилателната система, усещане за сухота в устата. Основната опасност при продължителен прием на тези медикаменти се крие в появата на т.нар. толерантност към определени продукти, която налага необходимостта от постепенно увеличаване на дозата.

Добре е да се знае, че комбинацията между обезболяващи от различните групи в някои случаи, макар невинаги е предпоставка за появата на повече и по-ясно изразени странични реакции.

  • Приемани при спазване на препоръките, нестероидните противовъзпалителни средства рядко водят до нежелани ефекти. Ако има странични реакции, те най-често се изразяват в дразнене на стомашно-чревния тракт. По правило този род продукти се предписват заедно с медикаменти, защитаващи лигавицата на стомаха от раздразнение.

Използването на подобни обезболяващи продукти е добре да се избягва  при опити за зачеване, тъй като приемът им води до ограничаване на циркулацията на кръв в тазовата област, което е предпоставка за намален приток на кръв в половите органи.

При пациенти, страдащи от сърдечна недостатъчност, от високо кръвно налягане или от бъбречно заболяване, болкоуспокояващите, които спадат към групата на нестероидните противовъзпалителни средства, трябва да се прилагат изключително внимателно и то само в случаи, в които приемът им е аболютно наложителен.

Продуктите, съдържащи ибупрофен, напроксен, целекоксиб, продавани в България под различни наименования, често се предлагат в аптечната мрежа и без рецепта (изключение е Целебрекс, в чийто състав влиза целекоксиб). Това ги прави достъпни и ефикасни за бързо облекчаване на болката и ограничаване на възпалението. Те обаче повишават кръвното налягане, което е особено опасно за хора, страдащи от артериална хипертония. Непроследeният им прием може да доведе до сърдечен пристъп или до инсулт.

Дори да не се стигне до подобна тежка ситуация, трябва да се знае, че този род продукти ограничават действието от лекарствата, приемани за лечение на хипертония.

Продължителен прием на нестероидни противовъзпалителни средства не се препоръчва и при пациенти с хронични бъбречни заболявания. Причината се крие в това, че те водят до задържане на течности в организма.

При прием на обезболяващи алкохолът е забранен!

Грешки при избор на обезболяващо

Въпреки че сме заобиколени от източници, разглеждащи темата за болкоуспокояващите продукти, често се допускат и грешки при избора на обезболяващо. Ето кои са някои от най-честите такива:

  • избор на медикамент, действието на който е неподходящо за конкретния тип болка. Така например, парацетамолът, използван за лечение на болки в ставите и мускулите, няма да донесе търсеното облекчение. Този тип неразположения в голямата си част се дължат на възпалителни процеси, върху които парацетамолът няма желания ефект;
  • прием на доза, която не е подходяща за конкретния интензитет и тип на болката – дори да е избран правилният обезболяващ продукт, от изключително значение е той да се приема в най-ниската ефективна доза, дори това да означава половин таблетка.

В случаите на силна болка, съзнанието често е замъглено, което води до прием на по-високи от необходимите дози болкоуспокояващ продукт. Много от неопиодните аналгетици имат максимален праг на повлияване на болката. Приемът им в доза, по-висока от стандартната, няма да намали болката. Единственият ефект от подобно неразумно действие би бил появата на синдроми на остра токсичност.

Грешка при дозирането на болкоуспокояващ продукт може да е предизвикана и от приема на една и съща лекарствена субстанция, разпространена в аптечната мрежа под различни наименования. Поради това от изключително значение е запознаване с упътването на всеки един лекарствен продукт, който се приема;

  • ежедневният прием на болкоуспокояващи продукти е не само грешка, но и предпоставка за развитието на зависимост. При ежедневна болка, която се повлиява единствено от болкоуспокояващи продукти, най-добре е да се потърси причината за неразположенията, а не да се приемат промишлени количества продукти, ефектът от които е временен и нетраен. Продължителното третиране с обезболяващи може да нанесе сериозни поражения върху цялостното състояние на човешкия организъм;
  • неправилно комбиниране на обезболяващи с други лекарствени продукти или с алкохол. Действието на голяма част от болкоуспокояващите продукти се отразява върху активността на антикоагулантите. Това е предпоставка за риск от кървене и голяма кръвозагуба при хора, които са на подобна терапия.

Комбинацията между обезболяващи и кортикостероиди пък може да предизвика т.нар. язвена болест, заради повишения улцерогенен ефект на кортикостероидите в резултат на взаимодействието с продуктите, които облекчават болката.

Не на последно място, консумацията на алкохол по време на лечение с обезболяващи повишава токсичносттна на аналгетиците. Това увеличава риска от хеморагия.

Кога изборът на обезболяващо е особено важен?

При някои групи пациенти, наред с всички останали препоръки и съвети, трябва да се обърне особено внимание и на специфичните потребности. Подобни групи пациенти са:

  • възрастни – с напредването на възрастта все по-голям става рискът от стомашни ерозии и кървене. Поради това приемът на болкоуспокояващи трябва да е изключително внимателен;
  • деца – при малките пациенти много често се проявяват различни форми на алергични реакции при приема на обезболяващи. Именно поради това, при остра необходимост от обезболяване при децата се препоръчват продукти на основата на парацетамол и ибупрофен;
  • бременни и кърмещи жени – в периодите от живота си, в които жената е ангажирана с износване и кърмене на децата си, приемът на обезболяващи трябва да бъде строго ограничен. Ако се налага (при повишена температура или остра болка), единствените допустими продукти са на основата на парацетамол, още кетопрофен или диклофенак. И все пак – от изключително значение е предварителната консултация със специалист, както и прием в най-ниските ефективни дози. Някои медикаменти като Напроксен, Ибупрофен, Пироксикам се смятат за допустими в началните седмици на бременността, но абсолютно противопоказни през последния триместър;
  • при проблеми с бъбреците – при нарушена бъбречна функция е от особено значение внимателното подбиране на болкоуспокояващи продукти, тъй като несъобразеният със състоянието прием може да доведе до влошаване – развитие на хроничен нефрит, бъбречна папиларна некроза и други;
  • при нарушена чернодробна функция – при увредена хепатална (чернодробна) функция медикаментите, които се метаболизират в черния дроб, в това число и обезболяващите, се натрупват, което води до редица токсични прояви;
  • при язвена болест – при пациенти, които страдат от язвена болест, несъобразеният прием на обезболяващи може да предизвика перфорация, стигаща до тежка хеморагия.

Изборът на обезболяващо на българина

Въпреки изобилието от лекарствени продукти, които обещават бързо справяне с болката в различните й проявления, българинът има своите предпочитания. Статистиката през последните години показва, че когато ги боли, най-често сънародниците ни посягат към следните три обезболяващи продукта:

Аписиринът е сред често използваните у нас болкоуспокояващи.
  • Аспирин – не само у нас, но и в световен мащаб Аспиринът е един от най-често използваните продукти за облекчаване на болката. Популярността му в немалка степен се дължи на това, че препаратите, които съдържат в състава си ацетилсалицилова киселина, са задълбочено проучени.

Освен това, ефектът от приема им повлиява еднакво добре както усещането за болезненост, така и повишената телесна температура.

Добре е да се знае, че Аспиринът се приема с достатъчно количество течност и то след хранене, като по този начин се ограничават пораженията, които нанася върху органите на храносмилателната система.

Именно поради неблагоприятното си въздействие върху храносмилателната система, препаратите на основата на ацетилсалицилова киселина не бива да се прилагат при раздразнения на стомашно-чревния тракт като гастрит, язвена болест.

Аспиринът е противопоказен при малки деца и бременни жени!

  • Парацетамол – на следващо място при избора на обезболяващо българинът се спира на продуктите на основата на парацетамол. По своята същност те се смятат за по-малко токсични. За разлика от останалите аналгетици, те по-рядко предизвикват нежелани реакции и нямат неблагоприятен ефект върху стомаха. Тази им ограничена токсичност ги прави подходящ избор при малки деца, бременни и кърмещи жени.

И все пак, трябва да се има предвид, че в големи дози веществото парацетамол оказва неблагоприятен ефект върху черния дроб.

  • Ибупрофен – сред най-често продаваните у нас обезболяващи са и тези, които съдържат ибупрофен, тъй като те също се смятат за сравнително безопасни, но имат в пъти по-ясно изразен обезболяващ ефект в сравнение със съдържащите парацетамол.

Допълнително преимущество е и противовъзпалителният ефект, който доказано повлиява болките в ставите при различни ревматоидни заболявания.

Още нещо, за разлика от Аспирина, Ибупрофенът се смята за безопасен по отношение на стомашно-чревния тракт. Случаите, в които предизвиква раздразнение на лигавицата, са изключително редки.

Обезболяващи от природата

И ако всичко, казано дотук, ви е накарало да се замислите дали вредите или ползите от медикаментите, които намаляват болката, са повече, то предлагаме ви да се запознаете и с най-често прилаганите природни средства за облекчаване на болката:

  • босилек, кукркума, джинджифил – комбинацията от тези три продукта има доказан болкоуспокояващ и противовъзпалителен ефект. Най-често тя се прилага при неразположения, свързани с ревматоидния артрит;
  • дяволски нокът – познатата и у нас билка се използва за намаляване на болката при нарушена функция на бъбреците, но още при главоболие и болки в кръста. Кремът от дяволски нокът облекчава и болките в ставите;
  • листа от бреза – действието на брезовите листа често е сравнявано с това на кортизона – лекарството, предписвано при кожни и автоимунни заболявания, при артрит и ендокринни нарушения. Доказано е, че те имат детоксикиращ и диуретиен ефект. Освен това, спомагат за поддържане на свежестта на кожата чрез повишаване на кръвопотока и намаляване на вредите от окисляването;
  • масло от гаултерия – ако изборът на обезболяващо падне върху този продукт, важно е да се знае, че той съдържа количество метил салицилат, каквото се съдържа и в Аспирина;
  • кора от бяла върба – тук също основното активно вещество е салицил. Подобно на опиоидните аналгетици, кората от бяла върба възпрепятства отделянето на простагландини в тялото или казано по друг начин – съединенията, които предизвикват болка и възпаление. Най-често се използва при менструални неразположения, болки в мускулите и ставите;
  • череши – малцина знаят, че съдържащите се в черешите фитонутриенти – антоцианини – оказват блокиращ ефект по отношение на възпалителните процеси;
  • арника – външното приложение на арниката е подходящо за намаляване на болката при навяхвания, изгаряния, хемороиди и кожни заболявания, тъй като растението има свойството да повишава кръвоснабдяването в третирната зона. Под формата на крем се прилага при болки в мускулите и ставите, а под формата на гаргара облекчава зъбобола;
  • мента – освен при болки в стомаха, каквото е най-честото й приложение, ментата се използва още и при зъбобол, мускулни и кожни наранявания;
  • червена боровинка – сокът от червена боровинка е изпитано средство на облекчаване на болките при язвена болест.

Бърз избор на обезболяващо!

Като финал на темата за продуктите, които облекчават болката, ви предлагаме кратък списък на най-използваните продукти при различни видове болка:

  • главоболие – лекува се най-вече с медикаменти, които са достъпни без рецепта в аптеките, каквито са Аспирин, Парацетамол, Ибупром, Ацефеин. Съществуват и редица нови методи за противодействие на главоболието, какъвто например е магнитната лента за глава Biomagnetic Power;
  • зъбоболАспиринът и тук е сред най-популярните средства за облекчаване на болката, но още Кетонал, чието активно вещество има силен аналгетичен ефект, Нурофен, Baralgin, Аналгин;
  • болка в корема – сред популярните обезболяващи при болка в корема са Спазмалгон, препоръчван при стомашни и чревни колики; Бусколизин и Но Шпа, облекчаващи спазмите на гладките мускули в стомашно-чревния тракт; Фамотидин, който се препоръчва при неразположения, свързани с язвена болест, гастрит, гастроезофагеален рефлукс; Нексиум, който подобно на Фамотидина оказва влияние върху съдържанието на стомашните сокове; Ранитидин; Омепразол и други;
    Ето какво да изберем при болка.
  • болка в кръста – най-популярното обезболяващо при болки в кръста у нас е Диклак, като за плюсовете и минусите от лечението с него е изписано много; препоръчват се още широкообхватните болкоуспокояващи Ибупром, Долорен, Диалгин;
  • болка в гърлото – при възпалено гърло и затруднено преглъщане се препоръчват редица досъпни без рецепта продукти като Трахизан, Ефизол, Хексоралетен N, Тантум Верде, Нео Ангин и други;
  • болка в ставите и мускулите – преобладаващата част от лекарствата за облекчаване на този род болки са под формата на гелове и мази, като сред продаваните са Диклак Гел, Волтарен, Бенгей, Алгезал, Ибутоп, Дийп Рилийф. Сред тези, които се приемат под формата на таблетки, Бонартос е сред най-популярните;
  • болка в ухото – при децата болката в ухото е сред честите оплаквания. В зависимост от възрастта и състоянието се препоръчват характерните за малки пациенти обезболяващи – Панадол, Хексалгин;
  • болка в бъбреците – приемът на продукти, отпускащи гладката мускулатура, е първото нещо, което трябва да се направи при остра бъбречна криза. Подобни продукти са Бусколизин, Спазмалгон, Но Шпа.

След всичко, казано дотук, важно е да се има предвид, че тази статия има най-вече информативен и образователен характер.

Ако сте направили самостоятелен избор на обезболяващо, който не е довел до желаното облекчение, най-добре се консултирайте със специалист в най-кратки срокове!

Източници:

http://www.marvi.bg

http://www.nsoplb.com

http://www.purevital.bg

http://www.vesti.bg

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От 2 до “Как да изберем обезболяващо?

  1. Здравка каза:

    Здравейте, моя близка има заболяване от артрит, спроед вас може ли да се използва CBD маслото като алтернатива за облекчаване на болката в ставите ?

    Благодар предварително

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *