ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как да изберем пробиотик, който наистина работи?

В статията ще намерите пълна информация за всеки пробиотик. Видове пробиотици и пребиотици. Синбиотици и симбиотици. При кои проблеми какъв продукт се използва. Препоръчваме от нашия магазин.

Пробиотик, който работи

Пробиотик и пребиотик – определение и обща характеристика

В течение пет десетилетия учените са спорили за това какво точно представляват пробиотиците. Едва през 2002 година намират консенсус, благодарение на който Световната здравна организация прие определение за пробиотик. И така пробиотикът е непатогенен микроорганизъм за човека, който възстановява нормалната микрофлора в организма и също действа пагубно върху патогенните и условно патогенните бактерии.

С други думи, пробиотиците са бактерии, които нормално съставляват микрофлората в човешкия организъм.

В момента са познати следните бактерии – микроорганизми: Лактобактерии (L. acidophilus, L. plantarum, L. casei, L. bulgaricus, L. lactis, L. reuteri, L. rhamnosus, L. fermentum, L. jonsonii, L. gassed); Бифидобактерии (B. bifidum, B. infantis, B. longum, B. breve, B. adolescents); Непатогенни разновидности Escherichia Coli; Непатогенни разновидности Bacillus (В. subtilis); Непатогенни разновидности Enterococcus (Enterococci faecium, Е. salivarius); Млечно-кисели стрептококи (Str. thermophylus); Дрождеви гъби Saccharomyces boulardii.

Тези организми влизат в състава на различни лекарства в различни комбинации. Някои капсули с пробиотици съдържат само един вид на микроорганизми от нормалната микрофлора, а други – няколко. В зависимост от вида на бактерии, съдържащи се в конкретен пробиотик, се определя неговата терапевтична активност и обхват.

ПРОБИОТИК

Пробиотиците могат да се съдържат както в храната, така и в специално създадени и разработени лекарства или хранителни добавки. Например, традиционно използваните от хората от векове храни с пробиотици са кисело мляко, сирене, рикота и други продукти на основата на млечна киселина. Понастоящем на пазара има много млечни продукти, обогатени с пробиотик, например, активия, сладолед с бифидобактерии и други видове кисели млека. Най-общо казано както храните и хранителните добавки, така и фармацевтичните препарати, съдържащи микроорганизми, представители на нормалната микрофлора на хората, се наричат пробиотици. В по-нататъшен част на статията ще разгледаме само по лекарско предписание и по този начин понятието „пробиотик“ превърна означава това лекарство.

ПРЕБИОТИК

Пребиотиците са вещества, които не се абсорбират в тънките черва, но създават благоприятни условия и стимулират растежа на нормалната микрофлора на дебелото черво. Това означава, че пребиотиците, за разлика от пробиотиците – са химични вещества, които се съдържат в един доста широк спектър от хранителни продукти. Най-много пребиотици се съдържат в млечните продукти, царевицата, зърнените храни, хляба, лука, чесъна, боба, граха, ябълките, аспержите, бананите и други. Много продукти, налични в търговската мрежа (зърнени храни, бисквити, млечни продукти и т.н.), са обогатена с пребиотици, които винаги са посочени на етикета.

Всъщност пребиотиците включват органични съединения и хранителни съставки: олигофруктоза; инулин; галактоолизахариди; Пара-аминобензоена киселина; калциев пантотенат; лактулоза; лактиол; Кърмата олигозахариди; Диетичните фибри (влакна); Екстракти от водорасли, дрожди, моркови, картофи, царевица, ориз, тиква и чесън; ксилитол; рафиноза; сорбитол; ксилобиоза; пектини; декстрин; хитозан; валин; аргинин; глутаминова киселина; глутатион; убихинон; каротеноиди; витамини А, Е и С; селен; Еикозапентаеноичните киселина (EPA); лектини.

Изброените вещества се използват за производството на биологично активни добавки към храни или фармацевтични продукти. Освен това, пребиотици могат да бъдат добавени към готови храни. Понастоящем има изолирани или синтезирани химически вещества, пребиотици, които са търговски достъпни под формата на хранителни добавки или лекарства.

Пробиотик и пребиотик – разликите

Пробиотици и пребиотици – какви са разликите

Разликата на пребиотиците и пробиотиците се състои в това, че те имат фундаментално различни биологични структури. Плюс това техните терапевтични ефекти се допълват и имат сходни имена. Приликите между се състои в това, че и двата вида имат благотворен ефект върху човешкото тяло, поради нормализиране на чревната микрофлора. Поради това им положително влияние те са широко използвани в комплексното лечение на заболявания на червата, които се характеризират с наличието на дисбиоза, дискомфорт, газове, подуване на корема, диария, болезнени спазми и т.н.

Връщайки се към разликите на пробиотиците и пребиотиците, трябва да подчертаем, че първите са живи микроорганизми, а вторите са химически органични съединения. Това означава, че разликата между тях е същата като между всяко живо същество, като например куче или котка, и някои органични химикали, като например етилов алкохол или глицерин.

Обобщавайки, можем да кажем, че пробиотиците са микроорганизми от нормалната чревна микрофлора. А пребиотиците са вещества, които осигуряват оптимални условия за растеж и развитие на нормалната микрофлора. И пребиотиците, и пробиотиците имат благотворен ефект върху състоянието на човека.

Причината за объркването между пробиотиците и пребиотиците е тази, че имат подобни имена, различаващи се само с една буква. Също така и това, че те имат общ обхват на терапевтичното приложение. Използват се за лечение на различни нарушения в храносмилането и чревни заболявания.

Пробиотик в храните

Положителният ефект от пробиотиците и пребиотиците върху човешкото тяло

Пробиотиците имат следните положителни ефекти върху физиологична функция и цялостното състояние на човека:

Заселяват дебелото черво с представители на нормалната чревна микрофлора. Така те започват да растат и да се възпроизвеждат, като по този начин подтискат и впоследствие не позволяват да се активира патогенни или опортюнистични бактерии, вируси, дрожди или гъби. Получава се така, че поради чревната колонизация от представители на нормалната микрофлора, настъпва излекуване на дисбиозата;

Подобряват баланса между нормалната микрофлора и патогените и опортюнистични патогени в полза на първите;

Бактериите от нормалната микрофлора, разграждайки хранителните съставки в дебелото черво, произвеждат витамин К, биотин, ниацин и фолиева киселина;

Пробиотиците улесняват разграждането на жлъчните соли, което позволява да се намали концентрацията на холестерол в кръвта;

Подобряват храносмилането като нормализират чревната функция, премахват  подуването, газовете, коликите и др.;

Оптимизират времето за преминаване на храната към дебелото черво;

Премахват интоксикацията поради активирането на имунната система;

Стимулират и подобряват устойчивостта на чревния имунитет;

Унищожават бактерията Helicobacter Pylori, която причинява развитието на пептична язва и хроничен гастрит;

Намаляват броя и тежестта на страничните ефекти на антибиотиците, използвани за лечение на стомашни язви;

Възстановяват нормалната чревна микрофлора след антибиотична терапия;

Лекуват диария, причинена от остра чревна инфекция.

Тези ефекти са повече или по-малко общи за всички микроорганизми, принадлежащи на пробиотиците. Тези ефекти продължават да се изучават и все още не са напълно изяснени.

Стомашно чревния канал

Пробиотиците имат следните положителни ефекти върху функционирането на храносмилателния тракт и общото състояние на човека:

Способстват за 10-кратно увеличение на броя на представителите на нормалната микрофлора (бифидобактерии, лактобацили и т.н.) при едновременно намаляване на броя на опортюнистични бактерии (стафилококи, не млечно-кисели стрептококи и т.н.);

Инхибират патогенните микроорганизми, които растат и се размножават в червата, като например салмонела, листерия, кампилобактерия, шигела или холерни вибриони;

Премахват прекомерните количества слуз от стените и лумена на дебелото черво;

Ускоряват процеса на зарастване на стената на дебелото черво;

Дават оптимална подкрепа за живота на нормалната бактериална микрофлора и киселинността (рН);

Увеличават обема на изпражненията чрез стимулиране на перисталтиката на червата и по този начин елиминират запека;

Намаляват метеоризмя, облекчават подуването на корема;

Стимулират синтеза на витамините В и К;

Имат умерен антибактериален ефект върху представителите на патогенни микроорганизми в резултат на стимулиране на местните имунни механизми;

Възстановяват нормалната чревна микрофлора.

Както може да се види, пробиотиците и пребиотиците имат подобни терапевтични ефекти върху човешкото тяло за подобряване на чревната функция и нормализиране на процеса на храносмилането. Те често се използват едновременно, тъй като техните ефекти не са взаимно изключващи се.

Пробиотици и пребиотици – видове

Класификация на пробиотиците и пребиотиците

В зависимост от състава си, пребиотиците се класифицират в две големи групи:

  1. Чисти пребиотици. В тези препарати като активни съставки се съдържа само пребиотици. Примери на такива лекарства са лактулозните сиропи, които се продават под различни търговски наименования, например, Dufalac, Normase, Lactusan др.
  2. Пребиотици, комбинирани с ентеросорбенти, които се свързват с различни токсични вещества в чревния лумен. Тези токсични вещества се отделят с изпражненията и сорбента, който ги е вързал здраво. Примери на пребиотици са комбинирани Laktofiltrum, Laktofiltrum-Eco Maksilak и други.

Понастоящем не съществуват други класификации на пребиотици. Медикаментите с пребиотици се произвеждат в различни форми – сиропи, таблетки, прахове, гранули и т.н. В листовката на всеки препарат се уточнява какви точно пребиотици съдържа.

В зависимост от агрегатното си състояние пробиотиците попадат в две основни групи – течни и сухи. Течните пробиотици са разтвор или суспензия, които първоначално не се подлагат на процес на сушене. Тези разтвори съдържат определен брой живи бактерии, както и субстрат, от който те се хранят. Също така, течните пробиотици могат да съдържат допълнителни съставки (витамини, минерали, аминокиселини и др.).Както и различни вещества, съдържащи живи бактерии, като например млечна киселина. Бактериите от течност под формата на пробиотици започват да действат веднага след въвеждането им в човешкия организъм. Освен това, едно допълнително предимство на течната форма на пробиотиците е възможността не само да се приемат вътрешно, но и да се ползват за вмъкване във вагината, ректума, носа, устата, гърлото, ушите или да се прилагат върху кожата и косата.

Сухите пробиотици са специално изсушени (лиофилизирани) култури от микроорганизми, които са фин прах. Те могат да се продават под формата на таблетки, капсули или прахове за суспензия. При приемането им от човека са необходими от 1 до 4 часа, за да се активират микроорганизмите. Така че техният ефект не започва незабавно след поглъщането им.

В зависимост от това какъв вид е бактерията в продукта, пробиотиците са класифицирани в следните групи:

Млечните щамове пробиотици включват L. acidophilus, L. plantarum, L. bulgaricum, L. casei, L. fermentum, B. lactis;

Донорните щамове съдържат B. bifidum, B. longum, B. infantis, B. adolescents, L. rhamnosus, E. faecium, L. salivarius;

Антагонистите – B. subtilus, S. boulardii.

Млечнокиселите бактерии са щамове, които обикновено произвеждат млечна киселина и по този начин осигуряват необходимата за нормалния растеж и живот на чревната микробна среда киселинност. Нормално тези щамове варират от 5 до 7% в чревната микрофлора.

Донорните щамове са бактерии, които се състоят от нормалната чревна микрофлора. Обикновено такива щамове са 90-93% от чревната микрофлора.

Антагонистите са бактерии, които нормално не живеят в човешките черва, но имат благоприятен ефект, когато се приемат орално. Тези бактерии изчезват от червата напълно за около един ден след последната доза. Докато са в червата, те инхибират растежа на патогени като вируси, Shigella, Salmonella, холерният вибрион и т.н. Заради това си действие често се използват за лечение на диария, причинена от чревни инфекции.

Полезно за червата

Класификация на пробиотиците, необходими за лечение на различни видове нарушения при чревната микрофлора

В зависимост от състава на лекарството, всички пробиотици са разделени на следните групи:

Монокомпонентен – съдържат само един щам на бактерии (например, Бифидумбактерии, Лактобактерии, Колибактерии и др.

Многокомпонентни – съдържа множество видове бактерии (обикновено 2 – 3). Примери многокомпонентни пробиотици са Бифилонг (2 вида бактерий), Бифинорм (3 вида), Ацилакт (3 вида), Аципол (2 вида), Бифидин (2 вида), Линекс (3 вида), Бифиформ (3 вида), Полибактерин (3 вида);

Комбинираните (синбиотици) съдържат бактерии от нормалната микрофлора и всички вещества, които създават оптимални условия за микроорганизмите, например Кипацид (лактобацили + имуноглобулини) Бифилиз (бифидобактерии + лизозимен) Биофлор (Е.коли + соев екстракт и прополис);

Сорбционни – съдържат бактерии от нормалната микрофлора в комбинация с ентеросорбенти, например Бифидобактерин-форте, Пробиофор, Бификол форте, Екофлор.

Рекомбинантни – съдържат генетично модифицирани бактерии. При тях се имплантира ген с определени характеристики. Такъв е препаратът Subalin.

Различни по състав и вид пробиотици се използват успешно при лечението на различни видове нарушения и заболявания на червата.

Освен това има класификация на пробиотиците въз основа на времето на създаването им:

  1. Първото поколение включва препарати, съдържащи само един вид бактерии (например, Бифидобактерии, Лактобактерии, Колибактерии и др.);
  2. Второто поколение включва Enterol, Baktisubtil, Biosporin, Sporobacterin и др. Те представляват бактерии, които обикновено не обитават човешките черва, но инхибират растежа и размножаването на патогенни микроби;
  3. Третото поколение включва препарати, съдържащи няколко бактериални видове (например, Бифилонг, Линекс, Бификол, Аципол, Ацилакт);
  4. Четвъртото поколение включва комбинирани препарати, съдържащи бактерии и вещества, насърчаващи растежа им (например, Бифилиз, Кипацид);
  5. Петото поколение включва многокомпонентни препарати, съдържащи множество видове бактерии и вещества, насърчаващи растежа им (Бифиформ).

Също така, всички пробиотици се подразделят и на родовете бактерии, които съдържат:

Пробиотик , който съдържа бифидобактерии – Бифидобактерин, Бифидобактерин-форте, Бифилиз, Бифиформ, Бификол, Пробифор и др;

Пробиотик , който съдържа лактобактерии -, Лактобактерин, Аципол, Ацилакт, Линекс, Биобактон, Гастрофарм и др;

Пробиотиците с Ешерихия коли – Colibacterin, Bifikol, Вioflora др;

Има и пробиотик , който съдържа бацили, захаромицети и ентерококи, например Baktisubtil, Baktisporin, Sporobacterin, Biosporin, Enterol и др.

Ентерококите се срещат само в Linex и Bifiform. (Горната класификация се използва от практикуващите лекари в Русия и страните от ОНД).

Различни видове пробиотик, пребиотик…

Пробиотик, пребиотк, еубиотик – определение и разлики

В момента, терминът „еубиотик“ се използва като синоним на „пробиотик“. По-рано се смяташе, че еубиотици включват само тези щамове и видове бактерии, които обитават човешкото дебело черво като нормална микрофлора. Концепцията на пробиотиците е малко по-широка, тъй като тя се отнася до всички микроорганизми, които могат да окажат положително въздействие върху функционирането на червата и на общото състояние на човека. Това означава, че се включват пробиотици и тези щамове на микроби, които обикновено не живеят в червата на човека, но тяхното поглъщане донася осезаеми ползи.

Пример за такива пробиотици са дрождите Saccharomyces boulardii или представители на бактерии – batsilyus subtilus, които ефективно инхибират растежа на патогенни организми. Те бързо лекуват диария, причинена от остра чревна инфекция. Това означава, че в стария смисъл на думата, можем да кажем, че еубиотиците са представители на една голяма група от пробиотици.

В момента, обаче, когато лекарите казват „еубиотик“, това означава точно пробиотк. Тоест двата термина се използват като синоними. Те се различават от пребиотиците, които са живи култури на микроорганизми. Пребиотиците са органични съединения, които създават най-добрите условия за растежа и размножаването на бактериите на пробиотиците.

Как изглеждат под микроскоп добрите бактерии

ПрОбиотици, прЕбиотици и сиМбиотици – определение и разлики

Симбиотиците са лекарства, които включват няколко вида пробиотични микроорганизми или множество щамове от същия тип бактерии. Например, всеки препарат, съдържащ 2 или 3 вида лактобацили или бифидобактерии и млечни стрептококи ще бъде симбиотик.

Така че, симбиотикът представлява няколко пробиотици в един препарат. Следователно, те се различават от пробиотик освен като количествен състав, но и като видове микроорганизми. И двата вида – симбиотик и пробиотик се различават от пребиотика с това, че съдържат живи микроорганизми.

Пробиотици, пребиотици и сиНбиотици – определение и различия

Синбиотиците са лекарствани препарати, които съдържат комбинация от пробиотици и пребиотици. Тоест те се явяват комплексни препарати, които обединяват в една капсула пробиотик и пребиотик.

В допълнение има и пробиотични комплекси, които съдържат пробиотици, пребиотици, сорбенти, витамини, минерали, аминокиселини и други вещества, които са полезни за функционирането на червата.

Пробиотици и пребиотици – списък на лекарствата и хранителните добавки

За да избегнем един много дълъг списък, ще ги систематизираме в четири групи:

  1. Пробиотици, които съдържат само един вид бактерии (монокомпонентните);
  2. Пробиотици, които съдържат множество видове бактерии (симбиотици);
  3. Препарати, които съдържат пробиотици и пребиотици едновременно (синбиотици);
  4. Препарати, които съдържат едновременносорбенти и пробиотици (пробиотични комплекси).

Монокомпонентни пробиотици

Към препаратите, които съдържат в състава си само един вид микроорганизъм, се отнасят следните:

Ацилакт (лактобактерии); Бактиспорин (Бацилюс субтилус); Бактисубтил (Бацилюс череус); Биобактон (лактобактерии); Биовестин (бифидобактерии); Биоспорин (Бацилюс лихениформус и субтилус); Бифидобактерин (бифидобактерии); Бифинорм (бифидобактерии); Колибактерин (непатогенни видове Е.коли); Лактобактерин (лактобактерии); Нарине (лактобактерии); Примадофилус (лактобактерии); Пробиформ (бифидобактерии); Регулин (лактобактерии); Рела Лайф (лактобактерии); Споробактерин (Бацилуссубтилус); Флонивин БС (Бацилус череус); Еуфлорин-L (лактобактерии); Еуфлорин-В (бифидобактерии); Еффидижест (молочнокислые бактерии). В скобите е името на микроорганизма, който съдържа пробиотика.

Симбиотиците са – Ацидобак (9 вида лактобактерии); Аципол (лактобактерии, кефирни гъби); Бактериобаланс (бифидобактерии, лактобактерии); Биовестин-Лакто (бифидобактерии, лактобактерии); Бифидин (бифидобактерии, лактобактерии); Бифидобак (бифидобактерии, млечнокисели стрептококи); Бифидобактерин-Мулти 1 (5 вида бифидобактерии); Бифидобактерин-Мулти 2 (6 вида бифидобактерии); Бифидобактерин-Мулти 3 (6 вида бифидобактерии); Бифидум-БАГ (бифидибактерии, лактобактерии); Бификол (непатогенни видове Е.коли, бифидобактерии); Бифилонг (2 вида бифидобактерии); Бифиформ (бифидобактерии, ентерококи); Бифиформ бейби (бифидобактерии, млечни стрептококи); Бонолакт Про+Биотик (бифидобактерии, лактобактерии); Бонолакт Ре+Дженерал (бифидобактерии, лактобактерии); Дарм-Симбиотен Паско (бифидобактерии, лактобактерии); Йогулакт и Йогулакт форте (лактобактерии и млечнокисели стрептококи); Линекс (лактобактерии, бифидобактерии, ентерококи); Полибактерин (бифидобактерии, лактобактерии); Примадофилус Бифидус (бифидобактерии, лактобактерии); Протозаймс (бифидобактерии, лактобактерии); Симбиолакт (бифидобактерии и лактобактерии); Трилакт (3 вида лактобактерии); Флорин форте (бифидобактерии, лактобактерии); Ентерол (термофилни дрожди (захаромицети)).


СиНбиотици

Препаратите, съдържащи пробиотици и пребиотици включват: Алгибиф (бифидобактерии и натриев алгинат); Алгилак (лактобактерии и натриев алгинат); Бион – 3 (лактобактерии, бифидобактерии, витамини и микроелементи); Биофлор (Е.коли + соев екстракт и прополис); Бифидобактерин 1000 (бифидобактерии + лактулоза); Бифилар (бифидобактерии, лактобактерии, фруктоолигозахариди); Бифилиз (бифидобактерии + лизоцим); Бифистим (бифидобактерии, витамини, пектин, МКЦ, фруктоза) различни форми за деца и възрастни; Бифенол (бифидобактерии, ейкозапентаенова, докозагексаенова мастни киселини, витамини А, D, Е); Калсис (лактобацили, селен, витамини Е и С, овесени трици, цитрусови влакна); Кипацид (лактобацили + имуноглобулини); Максилак (бифидобактерии, лактобактерии, фруктоолигозахариди); Нарине форте (бифидобактерии, витамини С, РР и В, аминокиселини); Нормобакт (бифидобактерии, лактобактерии, фруктоолигозахариди); Нормофлорин-Б (бифидобактерии, лактит); Нормофлорин-Д (бифидобактерии, лактобактерии, лактит); Нормофлорин-Л (лактобактерии, лактит); Флора-Дофилус+ФОС (лактобактерии, бифидобактерии, фруктоолигозахариди); Евиталия (лактобактерии, млечнокисели стрептококи, пропионобактерии).
Пробиотични комплекси

Препаратите, съдържащи пробиотици и сорбенти едновременно включват:

Бифидобактерин-форте (бифидобактерии и абсорбиращ (активен) въглен); Бификол форте (бифидобактерии, непатогенни видове Е. коли, сорбент); Пробиофор (бифидобактерии, абсорбиращ въглен).

Следва списък на по-разпространените хранителни добавки
Гудлак (лактулоза); Дуфалак (лактулоза); Импортал Н (лактитол); Инулин (инулин); Лактулоза сироп (лактулоза); Лактусан (лактулоза); Лактофилтрум и Лактофилтрум-еко (лактулоза и лигнинов сорбент); Ливолук ПБ (лактулоза); Нормазе (лактулоза); Порталак (лактулоза); Прелакс (лактулоза); Ромфалак (лактулоза); Стимбифид (олигофруктоза, инулин, витамини Е, С, РР, В, микроелементи селен и цинк); Хилак форте (непатогеннни стрептококи); Експортал (лактитол); Еубикор (целулоза).
Както се вижда от списъка по-горе, най-често използваният пребиотик е лактулозата. Това е така, защото тя има висока ефективност и се получава относително лесно.

Помнете, че източник на пробиотик са всички свежи млечни продукти, плодове, зеленчуци и нерафинирани зърнени храни.

Бифиформ и Линекс – това е пробиотик или пребиотик?

Бифиформ и Линекс са пробиотици, съдържащи няколко вида микроорганизми.

Бифиформ съдържа два вида пробиотични микроорганизми – е Bifidobacterium longum, (бифидобактерии) и Enterococcus faecium (ентерококи). А Линекс съдържа три пробиотични микроорганизми – е Lactobacillus ацидофилус (лактобацили), Bifidobacterium Infantis (бифидобактерии) и Enterococcus faecium (ентерококи).

Най-добрите пробиотици са в чистата жива храна

Кои са най-добрите?

В медицинската наука и практика, няма такова нещо като „най-доброто“ е определението за „най-добър“, тъй като различните лекарства са най-подходящи за лечение на конкретна болест с техните характерни нюанси и особености. Същото се отнася и до насита и вярно по отношение на пробиотици и пребиотици, тъй като техните съставни видове и различни щамове на бактерии или органични материали имат добър ефект при различни функционални нарушения и заболявания на дебелото черво.

Така например, за облекчаване на диария ще добрите пробиотици съдържащ Saccharomyces (Enterol и др.) Or бацили (Baktisubtil, субтитрите, Baktisporin, Biosporin и др.). За лечение на дисбактериоза, е необходимо да се избере лекарство на базата на резултатите от фекална като probitikom-добрият в дадена ситуация ще бъде този, който съдържа микроорганизми, което е най-липсва в червата.

По този начин, най-добрият пробиотик във всеки конкретен случай ще варира в зависимост от индивида и нюансите на болестта му. И нарече най-добрият пробиотик или пребиотик, който да разполага с универсален ефективност, това е просто невъзможно.

Как да приемате пробиотици и пребиотици – общите правила и показания за употреба

Пребиотиците трябва да вземат 3 – 4 пъти на ден по време на хранене неограничен период от време. Обикновено, пребиотици, взети до стабилна подобрение и облекчаване на неприятни симптоми.

Пробиотиците за лечение на хронични състояния обикновено се взимат 3-4 пъти дневно от 20 до 60 минути преди хранене, в продължение на 14 – 21 дни. Ако се вземат пробиотици за лечение на остри чревни инфекции (диария), трябва да се пият 4-6 пъти на ден в продължение на 2 до 4 дни докато спре диарията. Ако се използва пробиотик на прах, преди поглъщането се разрежда с топла вода. Капсулите и таблетките просто се поглъщат с малко течност. Ако човек страда от висока киселинност на стомашния сок, преди да вземе пробиотици е необходимо да пие алкална минерална вода или антиациди (като Талцид, Алмагел и др.).

За най-добри резултати от лечението е важно да изберете точния пробиотик. Препоръчваме ви да използвате следнитепрости правила:

При подозрение за вирусно заболяване на червата (остро или хронично) се препоръчва да вземате лекарства, съдържащи лактобацили (например Лактобактерин);

При подозрение за бактериална болест на червата (остра или хронична) се препоръчват комплексни препарати, съдържащи лактобацили и бифидобактерии едновременно (например Линекс);

При подозрение за гъбична инфекция на полови органи и червата се препоръчват лекарства, съдържащи бифидобактерии;

При лечение на дисбактериоза първо трябва да се пият препарати с лактобацили, след това с бифидобактерии и накрая препарат с колибактерин. Можете незабавно да започнете да приемате комплексни продукти, едновременно съдържащи бифидобактерии и лактобацили.

Пробиотиците и пребиотици могат да се използват самостоятелно или в комбинирана терапия за лечение на следните заболявания:

  1. Рак на дебелото черво (трябва да се вземат 4 вида пребиотици и пробиотици);
  2. Остра инфекциозна диария (лактобацили и ентерококи);
  3. Диария, свързана с антибиотично лечение (стрептококи, бифидобактерии, лактобацили);
  4. Диария, свързана с лъчетерапия (лактобацили, бифидобактерии);
  5. За премахване на Helicobacter Pylori (лактобацили, бифидобактерии);
  6. Алергични кожни заболявания (лактобактерии, бифидобактерии);
  7. Чернодробна енцефалопатия (препоръчително е да се вземат 3 – 4 вида пробиотици и пребиотици);
  8. Остри инфекциозни болести като грип, остри респираторни заболявания и други (помагат всички пробиотици и пребиотици) .;
  9. Възпалителни заболявания на червата, такива като болест на Крон, улцерозен колит (непатогенни видове Е.коли);
  10. Синдром на раздразнените черва (бифидобактерии, лактобацили);
  11. Некротизиращ ентероколит (бифидобактерии, лактобацили стрептококи);
  12. Стеатоза на черния дроб, която не е свързана със злоупотреба с алкохол (пребиотици и лактобактерии);
  13. Профилактика на системни инфекции (всички пробиотици и пребиотици);
  14. Лечение и профилактика на запек, включително за бременни жени (пребиотик лактулоза).

Препоръчваме преди да взимате какъвто и да било медикамент или хранителна добавка да се консултирате с лекар.

Пробиотик срещу антибиотик

Най-важното, за да изберем подходящ пробиотик

Тъй като пазарът на лекарства е пълен с различни добавки пробиотици, трябва да знаете основните неща за тях.

  • Микроорганизмите трябва да бъдат живи, не патогенни и безвредни за хората;
  • Лекарството трябва да бъде в киселинно-устойчиви капсули или да се състои от киселиноустойчиви щамове;
  • Бактериите трябва да имат висок капацитет за колонизация и адхезия (фиксиране) на стените на червата;
  • За пробиотиците се използват 8 вида и 5 щама на лактобактерии. Пет вида и 2 щама на бифодобактерии, стрептококи, ентерококи и стрептомицети. Всички тези бактерии са безвредни и полезни за хората. В съвременните продукти не се използват бификоли и колибактерии.

Лактобацили или бифидобактерии?

Лактобацилите имат леко слабително действие, а бифидобактериите укрепват организма. Лактобацилите неутрализират токсините при инфекциозна и свързана с антибиотици диария, намаляват възпалението при колит и ентерит. Бифидобактериите стимулират имунната система и се препоръчва за децата през първата година от живота им. Ентерол е ефективен при всеки вид диария. В идеалния случай използвайте препарат, който да съдържа лактобацили и бифидобактерии.

Пробиотик, пребиотик, синбиотик, симбиотик и други

Често задавани въпроси за пробиотиците

Всички пробиотици са еднакво ли са полезни?

Съществуват многобройни видове пробиотици, които не са равностойни помежду си. Всичко зависи от това за каква цел ги използваме. При онкологични заболявания на храносмилателната система и функционални заболявания на дебелото черво най-ефи­касни са бифидобактериите и лактобактериите. Те трябва да бъдат предпи­сани от лекар, запознат с най-новите проучвания, за да подбере най-подходящите за пациента. Нищо общо няма между Лактобациликус рамносус (който е с доказано благотворно действие при бактериалните вагинални инфекции), Бифидубактериум лактис (който предпазва от храносмилателни инфекции), и Стрептококус термофилус (използван в производството на кисело мляко).

Само при храносмилателни проблеми ли се използват?

Проведени са изследвания, които обхващат многобройни медицински специалности – от гинекология до алергология. По отношение на храносмилането пробиотиците се използват при синдрома на раздразненото черво и при инфекциозни стомашни разстройства.

Но те имат своето място и в други области. В гинекологията имат ефект срещу бактериалните вагинози или инфекции, дължащи се на дисбаланс във вагиналната флора. Днес е известно, че лечението на вагинозата е по-сполучливо, когато антибиотикът се съчетае с пробиотици.

Къде се съдържат пробиотици?

Пробиотици има в киселото мляко, бирената мая, киселото зеле и други храни. Но количеството им е такова, че не могат да имат лечебен ефект, а само облекчаващо действие. Не е възможно някоя патология да се третира с консумация на кисело мляко. Освен това пробиотиците са ефикасни, когато съдържат живи микроорганизми, и затова е нужно да се приемат като хранителна добавка с гаранцията, че ще достигнат в активна форма до дебелото черво.

Изчезва ли ефектът им, когато спрем да ги взимаме?

В случая на синдрома на раздразненото черво, благотворното действие на пробиотиците изчезва в момента, в който спрем да ги приемаме. Ако сме намерили този вид, който облекчава симптомите, трябва да продължим с лечението. При гинекологичните проблеми всичко зависи от източника им. Ако той е в нарушения баланс на вагиналната флора, щом възстановим равновесието, можем да спрем пробиотиците. Но ако причината е външна, например, ако е хормонална, трябва да се проведе лечение на основния проблем. Така или иначе, нужно е използването на пробиотици да продължи поне месец-два, няколко дни не са достатъчни.

Само през устата ли се приемат?

При гинекологични проблеми пробиотици се използват с вагинално приложение. При оралния прием във връзка с храносмилателни проблеми се губят много от свойствата им – изследванията показват, че по „пътя“ от устата до червата умират няколко ми­лиона бактерии. Сега започва приложението и на друг много надежден метод – фекална трансплантация. Става дума за присаждането на чревна проба от здрав човек на паци­ент с бактериална инфекция, флората на първия променя флората на втория, като ели­минира вредната бактерия.

Какви количества са нужни?

Човешката чревна флора се състои от 100 000 милиарда бактерии. За да постигнем ефект върху баланса й, не можем да разчитаме на няколкостотин лечебни бактерии. По орален път са нужни от 1 до 10 милиарда на капсула, а по вагинален път – от 100 милиона до 1 милиард.

Препоръчваме от нашия магазин

В нашия магазин се предлагат пробиотици като хранителни добавки от реномирани фирми, които гарантират за качеството на продуктите си. Можете да прочетете повече подробности, като кликнете върху името на продукта.

ПРОБИОТИК КОМПЛЕКС За баланс на чревната микрофлора!

Препоръчва се при нарушено храносмилане, съпътстващо средство при антибиотично лечение, стомашни неразположения, срив на имунната система, стрес, запек, диария, при дисбактериоза и др.

ЛАКТИК ФЕРМЕНТ С ПРОБИОТИК И ПРЕБИОТИК код30242

Препоръчва се при нарушения в микрофлората на храносмилателния тракт, за възстановяване след лечение с антибиотици. При храносмилателни разстройства, хранителен дисбаланс, гнилостни процеси в червата, хранителни алергии, диети и стрес.

Лакто Про (LACTO PRO) Пробиотик, код: 30451

Подобрява като цяло работата на отделителната и сърдечно-съдовата система; ограничават се инфекциите и алергичните пристъпи. Успешно се усвояват хранителните вещества и се подобрява чернодробната функция.

ДАЙДЖЕСТИВ КОМПЛЕКС ПЛЮС За идеално изчистване! код30803

Балансира чревната флора и нормализира функциите на червата. Идеалната храна, предразполагаща развитието на полезните млечно-кисели чревни бактерии. Не допуска развитието на патогенни чревни бактерии. Подсилва имунитета срещу инфекции, паразити и различни болести.

КОЛАСТРА – COLOSTRUM, код: 30468

Унищожава патогенните микроорганизми и подпомага заселването на полезна микрофлора във вътрешните органи на човека. Блокира възпалителните процеси във всички системи. Всяка капсула съдържа 400 mg коластра, от които минимум 18% имуноглобулин G (IgG) – 72 mg. Продуктът се получава от елитни немски стада в контролирани екорайони.

ВИТАЛЕ КИДС – номер 1 пробиотик за деца!

Освен пълноценното хранене и укрепването на имунитета, бифидобактериите от детския пробиотичен продукт имат още една съществена роля: те насърчават своевременното изхвърляне на токсини от организма, а това без съмнение се отразява укрепващо на общото здравословно състояние.

Източници: tiensmed.ru; alba-timm.ru; foodasmedicine.ru

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *