ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

НАПРОКСЕН / NAPROXEN

Съдържа напроксен, лактоза монохидрат, пшенично нишесте, хидроксипропил целулоза, магнезиев стеарат

Предназначение

напроксенНАПРОКСЕН е нестероидно противовъзпалително средство с обезболяващо действие. Препоръчва се при остеоартроза, ревматоиден артрит, анкилозиращ спондилит, изкълчване и навяхване, травми, лумбални болки, спондилит, тендосиновит, както и при дисменорея.

Как се приема

Приемът на НАПРОКСЕН трябва да бъде препоръчан от лекар, въпреки че медикаментът може да се купи без рецепта. Стандартната доза за възрастни и подрастващи над 16 години е два пъти дневно по една таблетка през 8 до 12 часа. При по-тежки състояния се допуска първоначален прием на две таблетки едновременно, след което се продължава с по една при вече описания режим. Максималната дневна доза е три таблетки, при хора в напреднала възраст или с тежки заболявания на бъбреците и черния дроб – не повече от две.

Таблетките се приемат след хранене, с достатъчно вода. Ако медикаментът се приема като температуропонижаващо средство, този прием трябва да е до три дни. Като болкоуспокояващо може да се взема една седмица.

Възможни нежелани ефекти

НАПРОКСЕН може да причини стомашен дискомфорт, киселини, гадене и повръщане. По-рядко предизвиква главоболие, виене на свят, сънливост. Съобщавано е за редки случаи на стомашно кървене, както и за запек или диария.

Има данни за затруднения в дишането, отклонения на показатели в кръвната картина, смущения в чернодробните функции и хепатит. Възможни са прояви на фоточувствителност и косопад.

Не са изключени алергични реакции – от сърбеж и обриви до анафилактичен шок, сърдечни смущения, срив на кръвното налягане, загуба на съзнание. Всяко отклонение, свързвано с приема на НАПРОКСЕН, изисква консултация или спешна помощ.

Кога НЕ БИВА да се употребява

НАПРОКСЕН не се употребява при алергична реакция към компонент от продукта, или към други нестероидни противовъзпалителни средства.

Продуктът не е подходящ за потребители с язва, склонни към вътрешни кръвоизливи.

При продължителен прием на високи дози се повишава рискът от инсулт/инфаркт.

Рискова група са пациентите с хипертония, диабет, висок холестерол, пушачи. Принципът на прилагане в такива случаи – ако то бъде допуснато от лекуващия – е с минимални ефективни дози за възможно най-кратък период.

Прилагането при пациенти с бъбречни или чернодробни заболявания е допустимо само под контрол и краткосрочно.

Лечението с този медикамент може да причини зрителни смущения; при хора с офталмологични проблеми е редно да се направи предварителна консултация за целесъобразност и безопасност.

НАПРОКСЕН не се прилага при бременност и кърмене.

Продуктът не е подходящ за лица с лактазна недостатъчност.

При малки деца се прилага НАПРОКСЕН под формата на суспензия (за тази форма липсва информация във фармацевтичните сайтове у нас).

Взаимодействие с други медикаменти

Съвместяването с други медикаменти следва да отчете конкретния риск от промяна на въздействията и повишен риск от проява на странични ефекти. Да се внимава особено при съчетаване с антикоагуланти, сулфонамиди, литий, други нестероидни противовъзпалителни средства, кортикостероиди, циклоспорин и др.

Усреднена цена в аптеките – 3 лв за опаковка от 20 таблетки по 250 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *