Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

В критическата възраст за предпочитане са соевите антиоксиданти

В критическата възраст за предпочитане са соевите антиоксидантиАз съм на 57 години. Преди месец за първи път без никакви предхождащи оплаквания сърцето ми излезе от ритъм. След направената инжекция от Бърза помощ се оправих, но преди два дни отново се случи същото. Позната лекарка ми каза, че тъй като съм и в критическа възраст единствено антиоксидантите ще ми помогнат да преодолея този проблем. Вярно ли е това?

Гергана ГЕШЕВА, Шумен

Уважаема госпожо, Вие сте на път да се превърнете в поредната “жертва” на модата с широкото приложение на антиоксидантите. Истината е, че те нямат свойства да пазят сърцето от аритмии.

Нещо повече, след като антиоксидантите станаха така популярни у нас преди няколко години, сега редица лекари се опитват да лекуват с тях какво ли не. Истината е, че в съвременната медицинска наука са проведени огромен брой проучвания с единствената цел да се провери помагат ли антиоксидантите за профилактика и лечение на най-широко разпространените заболявания – ракови, сърдечносъдови. Факт е обаче, че след внимателен анализ се оказва, че няма нито едно голямо изследване, което да доказва полезните ефекти на антиоксидантите върху профилактика на сърдечносъдовите заболявания и в частност на аритмиите. Поради тази причина и нито един антиоксидант не е одобрен за лечение на последните.

Появата на аритмия от каквото и да е естество налага сериозен анализ от кардиолог, за да се прецени налага ли тя лечение и какво точно да е то. Защото появата на някакъв вид аритмия може да бъде първият симптом на заболявания като високо артериално налягане, исхемична болест на сърцето, кардиомиопатии, болести на щитовидната жлеза и други. Тоест простото симптоматично лечение на този проблем може да е неправилно без да се познава подлежащото първично заболяване.

Разбира се, след уточняване на причината за аритмията и назначаване на правилно антиаритмично лечение може единствено като ДОБАВЪЧНА терапия да бъде предписан антиоксидант. Но тук се сблъскваме с втория сериозен проблем с последните. На пазара у нас има стотици готови препарати с антиоксидантни свойства.

Кой да изберем? Има лекарства, които в състава си имат главно витамини, такива и с микроелементи. Цената им варира широко. Ето защо препоръката за подобен тип съпътстващо лечение трябва да е много предпазлива. Например има антиоксдантни препарати, които са изключително неподходящи за пушачи. Защото вече е ясно, че например високите дози бета-каротин при пушачи не се отразяват благоприятно. От друга страна Вие самата сте в периода на климактериума, в който са подходящи особен тип антиоксиданти, като например тези, които се добиват от соята. В състава си те имат вещества, които ефективно потискат климактеричните симптоми.

Уви, немалко са производителите и дистрибуторите на антиоксиданти, които приписват на своите продукти “чудодейни” свойства. Аз бих Ви посъветвал да бъдете предпазлива към тях. Защото в съвременната медицина чудеса не съществуват. Всяка една хипотеза се подлага на съмнение и само доказаните такива се налагат в практиката.

Д-р Николай Кичуков е кардиолог, началник на интензивно кардиологично отделение към Университетска болница “Св. Георги” – Пловдив. Читателите на в. “Здраве хза всички” при необходимост могат да го потърсят на тел. 032/633512 или на 088/8762634, е-mail: kichukov@hotmail.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *